Last news in Fakti

12 Април, 2019 12:32 3 369 59

Голям успех за Space X

  • ракета-
  • falcon heavy-
  • spacex

Първо комерсиално изстрелване на ракета Falcon Heavy

Голям успех за Space X - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

В САЩ се състоя първият търговски полет на ракета Falcon Heavy, съобщи NBC.

Изстрелването се проведе от „Кейп Канаверал“ в щата Флорида. Седем минути по-късно двата странични блока от първия етап са извършили успешно хоризонтално приземяване.

По-късно успешно кацане на платформа в океана е извършил и централният блок. От компанията Space X обявиха, че за първи път са успели да извършат успешно кацане на три компонента в първа фаза.

Успешно в орбита е бил изстрелян сателита Arabsat 6A, който е собственост на Саудтиска Арабия.

Falcon Heavy е най-мощната ракета в света, като това беше нейното първо комерсиално изстрелване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилски прокариот обяснява:

    31 30 Отговор
    Пълна лъжа и фейк,най-мощната е нашата ракета,а това е холивудска продукция.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай хой

    27 46 Отговор
    Браво на говедата. Успяха да качат спътник на талибаните в космоса. Голяма крачка за крава бойс. Очакваме в най близко бъдеще да открият и топлата вода. А един ден може би и колото.

    Коментиран от #4, #7, #8, #11

  • 4 Borislav Popov

    43 20 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Falcon Heavy е най-мощната ракета в света, като това беше нейното първо комерсиално изстрелване....) Хората пари правят, бизнес, а ти тролиш тук за жълти копейки.

    Коментиран от #5, #16

  • 5 Госあ

    13 19 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Това малко като автомобилите им, понеже много обичат да сравняват авио индустрията с колите,най мощните и и най неефективните ;)

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Руските свине

    25 18 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    и техните роби колкото и да омаловажават случилото се трябва да знаят, че дотук беше с големите пропагандни приказки за руското превъзходство в Космоса!

    Коментиран от #13, #30

  • 8 Rado

    33 15 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Раша феновете (троловете) имат странно мислене. Бях прочел мнение за същата ракета Falcon Heavy, която има 27 двигателя, че руснаците не правят ракети, които се приземяват, защото им е по-евтино да произведат цяла нова ракета за еднократно ползване от колкото да разработят за многократно. Една проста сметка - Falcon Heavy Block 5 може да се използва до 10 пъти повторно. Не знам дали на руснаците ще им е по-евтино за 10 полета да произведат 270 двигателя, да не говорим и за другите компоненти, а и за колко време ще стане това. Истината е, че просто още нямат такава технология.

    Коментиран от #12

  • 9 Гост

    26 13 Отговор
    Нещата за роскосмос са както казва великия Ричард Марчинко:
    Нещата са осрани без надежда за почистване
  • 10 Rado

    15 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: са извършили успешно хоризонтално приземяване. Грешка, приземяването е ВЕРТИКАЛНО, моля коригирайте.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Госあ

    8 21 Отговор

    До коментар #8 от "Rado":

    А защо трябва да правят 10 полета с ракети с 27 двигателя ? Спътник може да се изведе в орбита с много по малко двигатели,така както правят не само руснаците,но и европейците, японците и китайците.

    Коментиран от #14, #15, #18

  • 13 СссереМ

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "Руските свине":

    То такова никога не е имало,първи човек в космоса Алън Шепърд,кацане на луната ШЕСТ пъти,космически телескоп,75 процента от МКС е на НАСА,то няма нужда от коментар тяхнот.

    Коментиран от #37

  • 14 Госあ

    6 13 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Направете корекция за най мощната ракета в света ;) руснаците я спират, просто защото нямат нужда и смисъл от нея. Според мен, еднократен полет с такава ракета е действително окей ;)
  • 15 Rado

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Тогава го обеснявам по друг начин. Falcon Heavy се състои от 3 ракети Falcon 9 с по 9 двигателя, които ракети могат да се използват и отделно за малки сателити, което означава, че няма никаква загуба и могат да изстрелят по отделно 30 малки сателита, което е 270 двигателя. А ако има голям товар пак се сглобяват в голямата ракета с 27 двигателя. Всичко е измислено и предвитено да е практично и евтино.

    Коментиран от #20

  • 16 Бай хой

    6 20 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Почему " най-мощна" ракета в света качва саде един саудитски спутник? Нещо на рекламно-експериментален полет ми се види. А човечеството вече повече от половин век качва синтетични спутници у космосо. Понял?

    Коментиран от #23

  • 17 Хорхе

    23 7 Отговор
    Ами Русия изостава във всички области и е нормално да изостава и в Космоса. Какво по естествено. Няма и кадри -всичко по кадърно бяга и се спасява където му видят очите . И как няма да е така -вижте заплатите на Рогозин и висшето ръководство и на обикновените инжинери в Роскосмос. И ги сравнете с тия в НАСА - потресаваща разлика. За отклоняването на средства ( кражби ) Роскосмос не прави изключение

    Коментиран от #21

  • 18 pepy

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    "А защо трябва да правят 10 полета с ракети с 27 двигателя ?..." А като се появят 10 клиенти изкащи да изведат в орбита товари по-големи от 50 тона - какво правиме... Може би ще се използва батута на Рогозин?
  • 19 Rado

    11 2 Отговор
    На американските Air Force много ще им хареса тази ракета с 27 двигателя за новите им цели - тежки военни сателити, оръжия в космоса за Космически войски.
  • 20 Бай хой

    5 23 Отговор

    До коментар #15 от "Rado":

    Радкеей при излитане и кацане компонентите са подложени на огромни натоварвания. Няма как да се избегнат деформации и стареене. Говедата тъпи не си взеха поука от трагедиите със совалките. Самите устройства за уж многократно използване са много по скъпи. Самото приземяване струва страшно много. Досега само на два пъти са успяли да извършат повторно стартиране. Просто трошат пари на данъкоплатците за реклама. Две три приземяване на различни устройства не значи многократно използване. Едва ли Радка пиратка би проумяла написаното от мен.

    Коментиран от #22, #25, #29

  • 21 Бай хой

    5 16 Отговор

    До коментар #17 от "Хорхе":

    Хахо я кажи ся с какво ще слязат от МКС космонавтите от хамерикански произход? Сигурно с устройства на "изостаналите". Един съвет. Пиши по-малко та да не разбира света колко си предубеден и неинформиран.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Borislav Popov

    19 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Комерция бе каскет, комерция, плащаш качваме ти спътника, не плащаш, прави си сам ракета и сам си го изстрелвай в космоса. То е много близо до пипето, ама от къде при тебе пипе, всичко ти е промито брат.
  • 24 ссссссс

    18 3 Отговор
    Разликата в развитието на двете държави е просто несравнима.Представете си Русия кога и дали въобще някога ще е възможно да направи ракета ,която да кацне обратно ? Това е като извънземна технология за рашастан.Руснаците не са мръднали в нито една сфера в космоса вече от над 40 години,а и освен да бъдат ползвани като времен превоз до МКС ,друго в космоса не правят.(ако въобще МКС може да се нарече и космос).Отчайващо изоставащи са.

    Коментиран от #48

  • 25 pepy

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    "...Няма как да се избегнат деформации и стареене..." Навярно по тази причина ти си сменяш колата винаги когато навъртиш 40 - 60 000 километра... Определено си за завиждане...

    Коментиран от #44

  • 26 Госあ

    7 9 Отговор
    Абе момчета, т'ва са пунти мари. Сглабяла се разглабяла се. Ще видиме таа работа,колко теслата фалира японската и европейската автомобилна индустрия,толко и спейса ще фалира ESA,JAKSA РОСКОСМОС. Понеже обичате да сравнявате с автомобили....зат'ва онея карат сама японски и германски автомобили
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 русия е джудже

    15 3 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    А бе джудже,Русляма кога ще кацне на Луната ? Часовника тиктака ,а руските джуджета изостават вече с 50 години от САЩ.Пак ли си прекалил с лосионите за вани

    Коментиран от #45

  • 29 Rado

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    Прав си само две повторни стартирания ама за ТАЗИ 2019 година за предните 3-4 години не ги знам. За 2019 едната ракета се изстрелва за 2-ри път, а другата за 3-ти път, има и 2 изстрелвания на нови ракети тази година. Старата версия беше предвидена за до 3 изстрелвания, а новите подобрени до 10. Незнам колко е скъпо свободното падане освен двата пъти, когато се запалват двигателите при приземяване - първия при навлизане в атмосфетара, и втория точно преди какане - керосина толкова ли е скъп?. Дори и да има повреди пак е по-евтино от производство от нулата. Изтребители, товарни самолети, подводници и те са подложени на натоварвания, но се поддържат, обновяват, модернизират, но не се заменят с нови много често, освен ако не е неизбежно.
  • 30 Факт

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Руските свине":

    Вервай си!

    Коментиран от #32

  • 31 Винету

    7 2 Отговор
    Колко му е да изстреляш една ракета. Да вземат да направят един ЗИЛ или КРАЗ....
  • 32 Руските свине

    13 3 Отговор

    До коментар #30 от "Факт":

    отдавна са бита карта в Космоса бе прошляк, Китай ги надмина по успешни стратове, сега са на трето място, като тенденцията е да ги задмине и ЕС.

    Коментиран от #34

  • 33 Хрониките на Евразия

    12 2 Отговор
    Да ама , Дмитри Рогозин обеща през 2024 година да изстрелят свръхтежко кандило с три степени -
    - Отец , Син и Свети Дух... Амин…
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Никой

    9 2 Отговор
    Добре че е частният бизнес да завърти нещата в тази област, че досега и САЩ и Китай и Русия си ползваха доказана 60 ГОДИШНА технология да изстрелват неща в орбита на безбожни цени, буквално ограничавайки развитието на космическите мисии и изследване. Доскоро нямаха причина да наливат милиарди в развитие, ама затова си имат конкуренти сега и се чудят какво да правят. Цените и броя на клиенти за SpaceX и Blue Origin го доказват. Едно изстрелване на falcon heavy, ако ще кацат всички буустери струва 90милиона долара, изстрелване на следващата по мощност delta iv heavy ракета струва 300 милиона, като товароспособността и е НАПОЛОВИНА. Дори falcon heavy да използва пълна мощност за тежък товар, без приземяване на никоя част, пак излиза няколко пъти по ефективно и евтино от 1 делта. Правете си сметките и си дръжте ушанките, защото това е само началото, ако другите не направят нещо, ще останат без клиенти, включително НАСА, Роскосмос и т.н. А дракон капсулата вече извърши успешен тестов полет и е въпрос на време да започнат и хора да летят с SpaceX.

    Коментиран от #40

  • 36 Борислав

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Всъщност, това е най-ефективната ракета в света от този клас. За това и руснаците трябваше да направят "ПРОМОЦИЯ -50%" за да са в час с цените :)
  • 37 Мммм

    0 9 Отговор

    До коментар #13 от "СссереМ":

    Къде е 12.04.61г. Юрий Гагарин,къде е 05.05.61г. Шепърд,а за космоса,снимката на която е сниман ясно си личи,че този който го снима е без скафандър. За МКС и до него могат да вземат само руско ракетно такси,а МКС си я строиха руснаците,а след това се присламчиха,като котак на наденица и крава "мен".

    Коментиран от #38, #41

  • 38 гостгост

    11 1 Отговор

    До коментар #37 от "Мммм":

    Гагарин е летял първи в космоса ама някой друг път.Една голяма лъжа.Той човека тъкмо да си каже истината и те го убиха.

    Коментиран от #49

  • 39 Госあ

    1 12 Отговор
    Ай стига,че оглушах. Чувате ли се,къв шум за един изстрелян спътник с неква ракета дето е изхарчила десеторно от това което е необходимо. Щели да фалират космическите агенции на Русия,ЕС,Китай, Япония и НАСА. Екстра,нека си верват и тръмпи да им налива пари от данъкоплатците и да фалира НАСА
  • 40 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Никой":

    Дам, при последните постижения на китайците, европейците, американците и японците (щото руснаците верно влагат всички нови технологии в оръжие само, което не им пречи да подържат МКС) твоят коментар е върха ;)

    Коментиран от #46

  • 41 ссссссс

    13 2 Отговор

    До коментар #37 от "Мммм":

    Кажи ми по-точно как руснаците постройха МКС ,понеже те единствено допринасят за проекта и нищо повече.Странцията МКС е построена на в по-голяма си част от американските совалки,а и САЩ е държавата ,която финансира на 70-80 процента парите за МКС.Руснаците просто присъстват там и тук таме допринасят там и се присламчват.САЩ са дали достъп на руснаците до 30% от функциите на борда на МКС.

    Коментиран от #43, #50

  • 42 Хрониките на Евразия

    12 2 Отговор
    Всъщност , бизнеса в Космоса е някъде към 300 милиарда долара годишно , но само около 5 милиарда за изстрелване , 2 % само .
    Другото е за сателити , подръжка и производство им .
    А Русия тъкмо в този сигмент е изостанала на 100 години от развитите държави .
    Тя даже не може да си поддържа съществуващите до момента .

    Коментиран от #47

  • 43 Rado

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от "ссссссс":

    правилно си му обяснил, той си мисли, че МКС е Мир на СССР.
  • 44 Мммм

    0 7 Отговор

    До коментар #25 от "pepy":

    Ако си удряш колата доста силно на 40х.км. или на 60 х.км. ще я държиш ли,ох да забравих повечето предпочитат ноф фнос само малко отъркаляна и омачкана,та и ти с твоята логика така.
  • 45 Мммм

    0 9 Отговор

    До коментар #28 от "русия е джудже":

    То те и краварите изостават с филмите от метро голдуин да направят нов как кацат,че то онези поостаряха,па единия де се плеснал и държи знамето тоя де го снима е по фанела,а не със скафандър,па снимания си вдигнал защитното стъкло на шлема,че да го познаят по очите. Смешни сте еййййййййййййй,а ма мислите,че всички са тъпи,като вас самите.
  • 46 Никой

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Искам да чуя какви са тези постижения при ракетите и да ми представиш една алтернатива на SpaceX по цена и товароспособност, защото аз такава не намирам. Дори бъдещата SLS ракета ще се изхвърля напълно след всяко изтрелване и ще струва няколко пъти на Falcon Heavy. Само да ти вметна, че когато си купуваш билет за самолет, в билета не е включена и цената на самолета, защото не го изхвърлят в океана след всяко летене ;) Представи си колко хора щяха да могат да си го позволят.

    Коментиран от #51, #52

  • 47 Госあ

    0 9 Отговор

    До коментар #42 от "Хрониките на Евразия":

    Т'ва къде го пише. И така да е,явно космоса за вас е сателитна телевизия,по която Мъск говори как той щял да отиде на Марс 😂
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Мммм

    0 7 Отговор

    До коментар #38 от "гостгост":

    Ако ти си тъп и вярваш на простотии по този въпрос,не го натрапвай и на другите. Според теб много се канел да каже истината цели 8 години канене, бе то туй на свят бял го няма.А и ако е искал можел е да избяга в чужда страна и да каже "истината",по този повод примери много. Хайде вземете мислете с това,което ви е останало,а не да попивате като мопове всяка глупост изказана от някой по-глупав и от вас. Не опорочавай днешният ден,ако не знаеш какъв е.
  • 50 Мммм

    1 9 Отговор

    До коментар #41 от "ссссссс":

    Те заради това ли американците си дупчат сами постореното,а руснаците излизат в откритият Космос и им го запушват,а на всичко отгоре ги возят като куфари до МКС,защото те самите не могат да стигнат до там,че няма с какво. По малко се пеняви,че товарните кораби Прогрес носеха товари два пъти повече от скапаните совалки,а и летяха много по-често.

    Коментиран от #54, #55

  • 51 Госあ

    1 8 Отговор

    До коментар #46 от "Никой":

    Имах предвид сонди и телескопи предимно. Полети до МКС могат да правят всички споменати до тук,като пилотирани засега само руснаците. Другите са товарни. Когато му дойде времето за тежки ракети повярвай,всеки ще извади. И НАСА включително,ако тръмпи не я фалира. За руснаците,не се съмнявай. Прочети за "Енергия". Такива полети обаче са изключителни, буквално и преносно. Между другото,наскоро руснаците притинтираха щитовидна жлеза на МКС,само като инфо, ако се чудите к'во праат.
  • 52 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Никой":

    а да и доматите на китайците на тъмната страна на луната ;)
  • 53 осведомен

    3 2 Отговор
    Знаете ли 12.04 какъв ден е и защо Да ви говори нещо името ЮРИ ГАГАРИН

    Коментиран от #58

  • 54 русофилска подлога

    11 1 Отговор

    До коментар #50 от "Мммм":

    Какво дупчат и какво не дупчат не е от значение.Факт е ,че мкс го има благодарение предимно на САЩ ,а руснаците не са нищо повече от едни космически статисти.И гледам си извадил мантрата за временното руско такси ? САЩ използват бедните руснаци ,защото спряха совалките,за да може да се развият с най-новите и модерни капсули и тенхологии познати на човечеството ,а не поради друга причина.Ти какво си мислиш ,че досега не са ходили в космоса ли ? Толкова да си тъп....Нали американците са нацията изкарали повече хора в космоса от всички други държави взети заедно бе русойд невеж.Рушняците не са мръднали в тази сфера вече над 40 години,защото не са в състояние да се развиват.Лежат на лаврите на СССР.Найстина по-добре си трай ,че така изглеждаш по-малко тъп.
  • 55 русофилска подлога

    10 2 Отговор

    До коментар #50 от "Мммм":

    Интересно защо като стане дума за космос ,вие русойдите говорите само за МКС ? Я ми кажи една руска космическа мисия по-далеч от МКС ,от както падна СССР ? Няма такава ,а това са вече цели 30 години и затова само МКС ви е в главата.За вас предела на космоса е едни 200-300км над Земята и това е.Расия няма възможност да стигне по-далеч с каквото и да било ! За рушняците космоса е табу.СССР беше фактор ,но руските крепостници в днешния си жалък вид ,дори е спорно дали могат да будат и космическа конкуренция на Джибути.

    Коментиран от #56

  • 56 Госあ

    1 11 Отговор

    До коментар #55 от "русофилска подлога":

    Ако разсъждаваме уевски или цскА, мисля че стратегията на руснаците е доста добра. Наистина,много от техните учени,инженери и лекари избягаха в уса благодарение на умниците които управляват, и направиха вертолети,телевизори,масспектрометри,научиха ги що е офталмология и прочие в уса и загубиха голям капацитет,но се оказва че им е останал все пак. Та този капацитет (руски,за разлика от уса) е впрегнат в момента да се въоръжава, което е окей за да играе равностойно с уса. Мисля че това което правят в космоса засега е достатъчно. Нека си гледат вирусологията и щамовете на Ебола, химията и военната индустрия. Путин беше прав,но трябваше да задържи хората си, като им даде от претрупаната маса на олигарсите
  • 57 584

    10 0 Отговор
    Момента в който една частна американска компания има повече успехи и възможности от целия Роскосмос.Руснаците трябва да се закрият от срам.
  • 58 Хрониките на Евразия

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "осведомен":

    Юрий Гагарин на тази дата полетя в Космоса през 1961 година ..
    А през 1969 година в СССР се появява тоалетната хартия .
    Тоест 8 години , вестниците с лика на Гагарин , всеки ги е чел и няма начин да не се знае кой е Юрий Гагарин !
  • 59 Поздравления,

    2 0 Отговор
    успех и за в бъдеще!