Last news in Fakti

16 Май, 2019 14:12 1 990 4

Арестуваха лидера на ЕТА

  • ета-
  • лидер-
  • испания
Арестуваха лидера на ЕТА - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Испанското министерство на вътрешните работи обяви, че полицията е задържала лидера на екстремистката организация ЕТА, съобщи Би Би Си.

През последните 17 години испанската полиция издирва Хосе Урутикоечеа Бенгоечеа. Той е познат още като Хосу Тернера.

Срещу него има повдигнати обвинения за престъпления срещу човечеството. Акцията по задържането му е била проведена съвместно от испанската Гражданска гвардия и френското разузнаване.

Полицията е извършила ареста в Саланш. Градът се намира в източната част на Френските Алпи.

Срещу задържания има обвинение за атака с кола – бомба срещу казарми на испанската гвардия през 1987 г. В последствие той прекара 11 години в испански и френски затвори.

ЕТА се саморазпусна през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ропа

    3 1 Отговор
    Когато става дума за Каталуни веднага тяхната организация става екстремиска,а за всички останали организаций извън ЕС дори да са терорастични и признати от ЕС и САЩ за терорастични както РКК в Сирия стават" демократичи "организаций и борци за свобода.Да ви целувам двуличната и алчна за пари демокрация.

    Коментиран от #2

  • 2 Нее

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ропа":

    Става въпрос за Баската държава Ета няма нищо общо с Каталуния
  • 3 Няма значени

    2 0 Отговор
    Е защи като е излецал 11год и след като ета се разпуска , го арестуват?! Явно не етрябвало да се саморазпускат. Правителствата навсякъде са окупирани от някакви бездушни агенти от матрицата.
  • 4 Бах

    1 1 Отговор
    Те и двете провинции са съседни. Борят се за еднаква кауза. Но , от ЕТА западните джендъри серяха кръв. Дано почнат наново.Има кой да ги подкрепя.
Новини по държави: