Last news in Fakti

16 Май, 2019 18:50 6 596 24

Швейцария премахна всички ограничения за българите

  • швейцария-
  • ограничения-
  • българи-
  • българия-
  • премахва-
  • ес

За българите Швейцария е вече като ЕС

Швейцария премахна всички ограничения за българите - 1
Снимка: Shutterstock

След две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария. Срокът на досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от 1 юни 2019 гражданите на двете държави ще имат в Швейцария същите правата, каквито имат и в ЕС. Вчера швейцарското правителство издаде постановление за въвеждане на свобода на придвижване за българи и румънци.

Защо досега имаше ограничения

Нека да припомним, че между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Преди десет години обаче в Швейцария влезе в сила специален документ, отнасящ се до статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.

На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда". И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а после за още една година.

Пълна свобода на придвижване от 1 юни

Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - ако са си намерили там работа или пък ако докажат, че разполагат с достатъчно средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.

По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Тази страна има население от около 8,5 милиона, като 25% от хората не притежават швейцарски паспорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    8 5 Отговор
    Баце е виновен !
  • 2 Meganoob BG

    29 1 Отговор
    Страната с най-силните оръжия - шоколада и банките.
  • 3 Насо

    30 4 Отговор
    Не съм чел статията не ме грее. Но кога българите в България ще станат ,като хората в Европа? Това пишете това ни интересува.

    Коментиран от #5, #16, #17

  • 4 А така

    28 3 Отговор
    Честити им рьждиви братчеди....-това е добре за нас

    Коментиран от #6, #8

  • 5 гост

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "Насо":

    Когато наваксат за 45 те години строене на социализЪма !!! И за жалост няма да наваксват тия дето го "строиха" , а такива дето нямат нищо общо с тая идиотщина меко казано !!!!
  • 6 Да да

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "А така":

    Швейцарците изчакаха братчедите да налазят Австрия и Дойчланд и сега чакат по-добрите българи.
  • 7 Amix

    49 4 Отговор
    Супер :)
    Много се радвам.
    Оше хора ще напуснат България и алчните работодатели все по трудно ще си намират работна ръка 😁😁😁

    Коментиран от #18

  • 8 Borislav Popov

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "А така":

    Е, да ама, швейцрците нема да си играят на шикалки с братчедите, там се стреля само на месо и там всичко живо е въоръжено и много добре обучено, как да се използва това оръжие !
  • 9 Гост

    16 0 Отговор
    До две седмици ще променят закона.
  • 10 Хрониките на Евразия

    17 12 Отговор
    Преди 30 години само си мечтаехме за Швейцария и можехме да ходим само в Коми , в който СССР изпращаше само осъдените за тежки престъпления .
  • 11 любопитен

    10 2 Отговор
    Здрасти или Серьожа, ти колко пъти си ходил в Швейцария?

    Коментиран от #13, #14

  • 12 ТРОЛЧО ТРОЛЧЕФ ТРОЛЕВИЧ

    10 11 Отговор
    Не , ако щат и 20 хиляди € да ми плащат няма да ида там.
    АЗ СЪМ ПАТРИОТ И ИДИОТ, може да съм клошар в БГ но тук и само тук ще живея докът замръзна другата зима , без ток , без парно , без вода .
    АМ СЪМ ПАТРИОТ, ЩЕ ПРОДАДем малко пасапорти но няма бачкам за тия европейци. Да живеее бкп и вечна друуужба със сесесере , ся чакам превод на изработаните си рубли.
  • 13 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "любопитен":

    Ами да ти кажа аз лично три и то след 2007 г !!!!! А иначе ГОДИШНО само са ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ българи , можеш да провериш в министерството на туризма , има точна статистика !!!!! И пак повтарям , годишно , ВСЯКА година !!!!
  • 14 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "любопитен":

    Исках да кажа без виза , затова след 2007 !!!
  • 15 onq s konq

    4 7 Отговор
    Ами след като със Швейцарците сме "ЕДНА ШВЕЙЦАРИЯ"/БГ е Швейцария на Балканите/,за какви граници и визи става дума?
  • 16 Като измреме бедните

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Насо":

    И останат само богатите комунисти и мутри в бегето прехода ше е завършен и цялото население от крадци комунисти ше живет щасливо и богато😂😂😂те тогава българите ше заживеят като у европата😂😂😂а преди това бедняците ше им построят палатите и ше ги направят сите милиардери и после от тех нема да има нужда
  • 17 българин

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "Насо":

    България ще се оправи когато престанем да бъдем Руска колония.Така както Полша,Чехия,Словакия и Румъния се отскубнаха от тази пропаднала страна Русия. Всички тези старни имат производство ,индустрия,защо,защото нямат нищо общо вече с Русия. Докато нашите управници-ГЕРБ,БСП,ДПС и ДС не спрат да продават България и да започнат да мислят само и единствено за страната и народа,няма да се оправим.
  • 18 не е точно така

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Amix":

    Май не следиш новините.Нашите прекрасни работодатели отдавна искат да вкарат украинци и молдовци да работят за по 200 евро по морето.Та,ако няма работна ръка,гарантирам ти,че парламента ще разреши да ги вкарват ,без виза,без договори,само и само да има кой да работи за по 200 евро.
  • 19 kick

    9 1 Отговор
    Начиии, глейте сега, има граждани на ЕС и българи и румънци, да ви пикам на педалския съюз!
  • 20 Гост

    1 1 Отговор
    Чудесно, стягам куфарите!
  • 21 швейцария на балканите

    6 0 Отговор
    Сега, след 10 години, можем да очакваме на измислят нови ограничения. Особено, ако някоя ромска фамилия се засели там и започне "да демократизира" швейцарците.

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "швейцария на балканите":

    Значи мноооого ясно си личи кои са дъртите комунисти дето и без пари да ги пратят в Швейцария няма стъпят от яд , че не е изгнила като Раша !!!! А ако беше ходил , щеше да видиш , че в Женева има повече негри от Ню Йорк и то такива , че нашите роми са като снежинки пред тях !!! А и по навици са по-добре !!! Но това не пречи особено на швейцарците , даже го приемат като разнообразие !!!
  • 23 Ния

    2 0 Отговор
    Убедена съм, че много скоро горчиво ще съжаляват.
  • 24 Български По Хелзинкски Комитет

    3 0 Отговор
    Като почнат циганите да "берат железо" покрай Женевското езеро,швейцарците в чудо ще се видят.
Новини по държави: