Last news in Fakti

1 Юни, 2019 19:48 16 519 17

Глоби по €400 отнасят наши рибари в Гърция

  • рибари-
  • гърция

Без разрешително може да се мятат въдици само от брега

Все повече родни рибари отиват в Гърция, за да мятат въдици в Егейско море, както и в реките Струма и Места. Те обаче рискуват да бъдат одрусани с глоби от 400 евро, ако не се откажат от някои нашенски привички като оставянето на боклуци и паленето на огньове. Властите в южната ни съседка са нащрек за българите с въдици заради оплакванията на местните, че цапат и бракониерстват. Сънародниците ни трябва да знаят също, че без разрешително могат да ловят риба само с въдица от брега на морето или реките, предупреждава в. "Труд".

Напоследък голям хит сред родните въдичари е да излизат с лодка край безлюдното островче Тасупола, където брегът е почти отвесен и морето е дълбоко над 30 метра и гъмжи от скъпи риби. За този вид риболов обаче вече е необходимо разрешително, което се изважда в Кавала срещу такса от 20 евро. Този документ обаче не дава право да се използват мрежи, защото за това е необходимо да си изкарат разрешително като професионални рибари.

Всеки рибар има правото да хване не повече от пет кила риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма. Ако практикувате любителски риболов със собствена лодка, трябва да имате валидна застраховка и капитанско свидетелство. Навсякъде в Гърция е забранен риболовът с динамит или с растителни или химични вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите на това правило са строги – ако властите хванат нарушителя за първи път може да го затворят за период от 5 месеца до 3 години, да му наложат глоба и да му отнемат плавателното средство.

В случай, че някой бъде заловен да не спазва закона за ловене на риба с динамит, наказанията са още по-строги. Харпунджиите също трябва да са наясно със забраните и правилата, които им налага законът. Ако ловят в открито море, трябва да са снабдени задължително с шамандура в жълт цвят с жълто знаменце с диагонална червена линия, на която е изписано „?.?.” (подводна дейност). Това е необходимо за тяхната сигурност, а шамандурата при нормални условия трябва да се вижда от поне 300 метра, като харпунджията трябва да се движи в радиус от 50 метра около нея.

Те не трябва да се подвизават на разстояние по-малко от 200 метра от места, където обикновено плуват хора или в зони, където минават кораби и лодки. На харпунджиите е забранено да махат стръвта от кукичките на други рибари, както и да им е зареден харпуна, когато са извън морето. Също така е забранено е да използват кислородни бутилки или други механизми за дишане под вода.

От тази забрана се изключват случаите, когато става дума за изследвания или други дейности свързани с риболова, в случай че има разрешение от министъра на земеделието, но важи само за определен период от време и определени райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А,де ...

    41 23 Отговор
    Ами Б.Б. ни вдигна стандарта и ''все повече родни рибари отиват в Гърция, за да мятат въдици''. А ония с трите яйца, кофичката кисело мляко и половинката хляб, мятат чемшира.
  • 2 fishing gr

    35 0 Отговор
    Разрешителни т.е. билети за риболов от лодка не си изискват от доста време, но за самите лодки се изискват, застраховка, регистрация и редица изисквания по оборудването! За лодки над определени к.с. двигатели и пр. се изисква капитанско ! Много от служителите на гръцките морски служби се заяждат и ако регистрацията на съда не е гръцка и макар да не е необходимо на практика трудно, ше излезете на глава с тях ! Има локални зони със забрани за които трябва се информирате, както и забранени видове риба ! Много от т.н. "риболовци" ходят и ловят с лодки над допустимите количества и продават рибата на ресторанти, а някои "тв звезди" дори филми си правят и излъчват с тази си дейност ! Ако забележите такива подавайте информация на гръцките власти, защото т.н. месари нанасят вреда на всички останали съвестни риболовци ! Заради тях не се чудете, защо гърците ви мразят, глобяват и пр. !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    21 8 Отговор
    XA XA XA браво браво на гърците! Tрябва дори да е 4000!!

    Коментиран от #6

  • 5 ДО ВЕНЦИТУ АВТОРЧЕТО

    10 9 Отговор
    ПИЧЛЕ,ГРИЗНА МАНГИЗИТЕ ЗА СТАТИЙКАТА ,КО ТИ ПУКА ,ЧЕ НЯМА НИЩО ВЯРНО В НЕЯ ...И ПОЗДРАВИ ОТ КОСТГАРДА НА ТАСОС ЯКО ГО РАЗВЕСЕЛИ
  • 6 ХУ Ю

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    ВРЕМЕ Е ДА ГО ИЗДОИШ КОНЧЕТО
  • 7 Гост

    6 1 Отговор
    За лодки до 4,5м и мотори до 30 к.с не се изисква капитанско и разрешително за любителски риболов, но лодката трябва да отговаря на определени изисквания и оборудване.Добре е преди риболовни излети да се осведомите дали има и къде са забранени зони за риболов и гмуркане (биотопи) защото хванат ли ви в такава зона сте изгорели с 2500 еврака ,че и нагоре.Такава информация може да получите от пристанищните власти( Лименархия) ,отделно от това всяко кметство или община може да въвежда забрани през активния туристически сезон дори за риболов от брега.В лименархията може да получите и брошура за допустимите размери и количества риба или кефалоподи,които може да хванете на човек при един излет.
  • 8 fisherman

    8 6 Отговор
    Миналата седмица се прибрах от Тасос . Българи хващаха риба тон с големина 50-60 см. и то от брега . Пълно е с български рибари , някои хващат и други редки и скъпи риби . Това не се харесва много на гърците , завиждат им малко и ще почнат да измислят и други причини само и само да глобяват .

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "fisherman":

    Хм...значи да очакваме в скоро време ''подвизите'' на Калоянова дружина в you tube.
  • 10 Бачо Киро

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "fisherman":

    Нищо не могат да направят, сега някой да не променя закони заради няколко рибаря. Риба тон само от брега може да се лови от любители, от лодка трябва професионало разрешително. Ако прецакат българи, ще прецакат и тях си, да не мислиш, че повечето са с лодки и тапии ... Хубаво е въпреки това да не се прекалява, дори да му провърви на човек.... 5-6 кила риба на ден е повече от достатъчно, хеле пък ако се уцелят 2-3 едри и минеш 5те кила.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бачо Киро":

    Това ,което са хващали са тунаките (карвунакиа) ,които не блестят с особенни кулинарни качества....колкото до рибата тон-синьопер и жълтопер тон ,са забранени за улов под 40 кг дори и от професионалните рибари (друг е въпросът дали се спазва).А според нашите критерий ,гърчолята са абсолютни бракита , щом ловят с ''полиангистро'' или на косене с тежки (30-100 гр) тройки ''салагиес'' ,но всъщност за GR са си законни методи..Между другото съм бил свидетел как ловят лефер от лодка с такива тройки..представа си нямаш за каква касапница говорим.
  • 12 Townboy

    6 2 Отговор
    Тоест да се правиш на българин в Гърция излиза солено. Супер.
  • 13 Гюнеш от Максуда

    16 2 Отговор
    Само Софиянци ловят,понеже цяла България за тях работи.Найо от Бела Слатина няма пари да стигне до Софеа и да си купи там консерва копърка камоли да ходи на майната си да си чеше крастата и да се глези.Боце Борисов,най некадърния ни ръководител за всички времена от създаването на Кочината през 681 лето изкопа такава социална пропаст между овцете които имаха глупостта да не емигрират от тая географскатеритория че просто ви е бедна фантазията
  • 14 Asterix

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "ХУХ ВАЙ БИН СЕНЕГАЛЕЦА":

    За този саит са специално селектирани и подбрани от ентелегентният елит на ръководството!Всеки е тясно профилиран за конкретна тематика със успешно преминат курс на обучение за производство на фейк в съответната област.
    Тук гъмжи от професионални плювачи по България и Европа!Явно...дребните средства които получават, са все още предпочитани,вместу да си намерят по достойна работа!И така могат да се отглеждат деца,и това,може да сплотява семейства.......
  • 15 Нищо не разбиращ

    6 1 Отговор
    Започна сезона и пак се започва да се плюе по гърците как налагат глоби,как хотелиерите отказват резервации и т.н.АНГЕЛКОВА така ли ще върнеш бг. турист?Тази събота през ГКПП-та са преминали 51234 автомобила с бг.регистрация в посока Гърция, а в посока родното,апропо Вашето черноморие колко?
  • 16 Гледач

    0 0 Отговор
    Но и тия НАШИТЕ са тъпи .КАКВО ХОДЯТ В ГЪРЦИЯ.НО ГЪРЦИТЕ ЩЕ ГО ХАПНАТ ДЪРВОТО С ТОВА ОТНОШЕНИЕ
  • 17 Токо

    0 0 Отговор
    ЪЪЪЪ Венциии , вие с Корнелия Нинова да четете новините у една и съща библиотека. Сите са НЕ верни ... Което мине - нека да мине . Което не мине, следващият път може пък да мине !