Last news in Fakti

7 Юли, 2019 20:40 3 819 25

Техеран: Това е пиратство! Танкерът не плаваше за Сирия

  • иран-
  • танкер-
  • сирия-
  • гибралтар-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция

Ирански дипломат прикани Лондон незабавно да освободи плавателния съд

Техеран: Това е пиратство! Танкерът не плаваше за Сирия - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Задържаният край Гибралтар ирански танкер не е плавал за Сирия, заяви на пресконференция иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи, предаде Ройтерс.

Той окачестви като "морски грабеж" действията на британската Кралска морска пехота, задържала танкера с мотива, че се е опитвал да достави на Сирия петрол в нарушение на санкциите на ЕС. Висшият дипломат обясни, че танкерът е с капацитет до два милиона барела и затова е трябвало да мине през Гибралтарския проток, а не по по-прекия път през Суецкия канал.

"Въпреки онова, което твърди правителството на Великобритания, целта и дестинацията на този танкер не е била Сирия", каза заместник-министърът. По думите му пристанището в Сирия, за което говори Лондон, няма капацитет да приеме такъв танкер.

"Целта беше някъде другаде", заяви Арагчи, без да уточни закъде всъщност е плавал танкерът. На пресконференцията, предавана по иранската телевизия, той прикани Лондон незабавно да освободи плавателния съд.

Техеран: Това е пиратство! Танкерът не плаваше за Сирия

В петък властите в британската задморска територия Гибралтар съобщиха, че са получили от местния върховен съд разрешение да задържат танкера за 14 дни. Също в петък командването на елитния ирански Корпус на гвардейците на ислямската революция се закани, че за отмъщение ще плени британски кораб.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    53 5 Отговор
    Не разбирам санкциите на ЕС какво засягат търговията между две азиатски държави. Иран или Сирия са в европейския съюз.

    Коментиран от #21

  • 2 Ай стига бе

    66 4 Отговор
    Какво се чудите, бе! Ами те са си пирати открай време. С разрешение на кралицата. Четете историята и ще видите.
  • 3 Цанко

    51 4 Отговор
    В Сирия има достатъчно нефт бе тарикати. Как какъв им е Иранския ? Англетата си търсят повод за дрязги. Те не са свикнали да стоят като хората.
  • 4 Нищо ново

    55 4 Отговор
    Е че тя Британската империя така е била създадена с пиратство и грабежи !
  • 5 Кожухаров

    48 3 Отговор
    Хубаво е да им лъснат лицата на международните бандити. Целия свят да види и да си прави сметката. Кой на кого запорира сметките , кой е истинския саботьор по танкерите. Като не успяха да накиснат Иран за взривовете , сега почнаха да му задържат цивилните кораби. Що не пробват с руски кораб ? Ама първо да си припомнят сомалийските пирати !
  • 6 onq s konq

    11 48 Отговор
    С тия смешни обяснения Иран става още по-жалък в очите на Международната общност.А може ли Иранският дипломат да не знае,че НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО задържаният танкер да акустира във Сирийското пристанище което "няма Капацитет да го приеме",а спокойно може да бъде закотвен в непосредствена близост и съдържанието му може да бъде ПРЕТОВАРЕНО в по-малки кораби-цистерни?Освен това защо не посочи крайната цел на Танкера,въпреки че НЕ Е ДЛЪЖЕН?А ако е верно както тук ТВЪРДЯТ РУСОФИЛИТЕ че Русия и Китай стоят плътно зад Иран,какво го бърка Иранският Капитан да обяви че товарът е за ТЯХ-моментално щеше да е освободен?!А колкото до заканата на "елитния ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция" че ще плени британски кораб ...Ами редно е Англия да им предостави да си харесат БОЕН КОРАБ ПО ИЗБОР и да действат - и без това голяма част от флота им е в непосредствена близост:)

    Коментиран от #8, #13, #17

  • 7 Бесен Язовец

    4 27 Отговор
    Тези са и те едни плашипутарници, какво само лаят, айде де, много искам да ги видя, къде и как ще го пленят този британски кораб.

    Коментиран от #9

  • 8 Цанко

    34 3 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Иран от кога стана длъжен да изпълнява санкциите на ЕС ? До колкото знам няма такива на ООН ? Значи реципрочно по същата логика Иран може да задържи английски танкер в Персийския залив със същите обвинения ?!!

    Коментиран от #11

  • 9 Михаил Костов

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Пенсионер да се прави на бабаит ? Ай стига смешки бе левак. Що не си лягаш вече , Сънчо отдавна мина !
  • 10 Бат Вал

    24 3 Отговор
    Ако англетата не освободят танкера, да очакват много кръв по лондонските (и не само) улици! Нито Иран, нито Сирия, нито която и да било държава, не член на ЕС, не са длъжни да се съобразяват с малоумните санкции на същия! Ще има много, ама много кръв...!
  • 11 onq s konq

    3 19 Отговор

    До коментар #8 от "Цанко":

    Това че ТИ не знаеш за солидарни санкции на ЕС към тия на САЩ не значи че ги няма.А колкото до "логиката" ти че и Иран може да задържи Английски Танкер - естествено че може,въпреки че в момента НЯМА НАЛИЧНИ в Региона,като Англия предвидливо ги компенсира с Бойните си кораби!Като казвам че и Иран МОЖЕ да задържи Анг. плавателен съд непременно искам и да добавя житейската мъдрост че "Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го направиш":)

    Коментиран от #12

  • 12 Голем смях

    6 21 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Не много отдавна и Аржентина си помисли,че са достатъчно далеко от Лондон и се опитаха да дръпнат лъва за опашката.Но бързо разбраха защо английския флот е завладял океаните .И не само тях.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 13 Гост

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Съдеики по плюсовете и минусите близо 80 процента от четящите коментарите не те харесват. С други думи изглежда си противен.

    Коментиран от #18

  • 14 Цанко

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    Аржентинците имаха купища ПКР Харпун, които се оказаха безполезни купчинки метал . Защо - защото Аржентина се доверяваше на доктрината "Монро", според която САЩ пази всички Латински държави срещу "външен неприятел". Да, да, ама не. Англо-саксонците са си плюли в ушите. САЩ и Великобритания са едно. Независимо, че понякога , както се случи сега за Сирия вземат различни решения.
    Оказва се, че ракетите Харпун са били доставени от САЩ със системи "свой-чужд", когато аржентинците са ги запускали те са се самоунищожавали и от няколко десетки ракети, нито една не е стигнала целта.
  • 15 Цанко

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    Отделно от това аржентинците са имали всичко на всичко -6 ! ракети "Екзосет". С които са унищожени 3 чистак бърсак фрегати - "Шефилд", "Ковънтри" и третата не помня, както и един десантен док на който са превозвани 7-8 Хериъра, поели също към Атлантическото дъно. Петата ракета е унищожена по някакво чудо от артилерийски изстрел !!! с корабно оръдие 76 или 100 -мм . А шестата, ако не се лъжа е била унищожена със самолета носител.
  • 16 Цанко

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    Ако тя разполагаше със свестни ракети войната щеше да има съвсем друг завършек. Просто флота на "Нейно Величество" щеше да отходи на почетно разстояние и Фоклендите щяха да останат аржентински.
    Но това е както се казва, друга история.
    Има една история, която също можеш да намериш , как умните евреи излъгаха простите египтяни през 73-та и не допуснаха потапянето на други кораби след големия гаф на "Ейлат"

    Коментиран от #24

  • 17 Boxer

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Случайно, да ти прави впечатление, че Сирия ИМА СОБСТВЕН НЕФТ?

    Коментиран от #20

  • 18 onq s konq

    2 14 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Е неее!...ти смъкна Ф-16 спрашка:)Толкова ли за "залюпен" ме мислиш че да не знам че тия твои "80%" са всъщност 4-5 души пишещи с различни никове,а преобладаващо и изобщо БЕЗ ?Аз обаче НИКОГА не пиша нито с друг ник,нито пък пиша плюсове или минуси от различни "устройства".За сметка на това обаче че "противността" между мен и ТЯХ е ВЗАИМНА,което надявам се личи по постовете ми.
  • 19 Дориан Попа

    11 1 Отговор
    Вие не разбирате европейските ценности. Товарищ Туск ще излезе и ще размаха пръст на още някой невежа, както направи на лаика Путин. Аа, ма се. ЕС проповядва ценности като равенство, свободия, толерантност, много полов свят, съчувствие, мултикултурализъм. Ето затова са тези санкции. ЕС е свободен и демократичен и трябва да опропасти допълнително живота на обикновения сириец. Чиновникът в ЕС го е грижа за всеки индивидуален индивид, затова старателно съсипва живота на обикновения гражданин в няколко страни.
  • 20 onq s konq

    0 6 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer":

    За да ме питаш подобни неща,значи хабер нямаш от Международна политика.Ще ти цитирам "Газета РУ" от 28.05.2019 :"Китай полностью прекратил закупуване Ирански нефт и газ".Което пък си е чиста проба съобразяване със Западното ембарго наложено на Иран под патронажа на САЩ.Китай обаче е ОГРОМЕН ВНОСИТЕЛ които внася нефт и газ кокто от Русия,така и доскоро от Иран.Затова и поради ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА няма нищо против да продължи с покупките от Иран,но ТАЙНО - ПРЕЗ СИРИЯ,а не директно както досега!
  • 21 СссереМ

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ами като са те родили гламав никой не ти е виновен.

    Коментиран от #23

  • 22 gost

    10 0 Отговор
    Накрая ще го отнесат джендарите...пак провокация от тяхна страна...искат нова война...спряха се със Сирия...почнаха с Иран...нямат насищане на кръв...тоя ,който закъсня на срещата най накрая ще ги усмири и сложи на мястото им в ада
  • 23 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "СссереМ":

    А когато глЪмавият ( глуповият) няма аргументи с които да обори опонента си, започва да обижда. Също като теб.
  • 24 Голем смях

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "Цанко":

    Цанко,Цанко..Много тъпо парче си.Значи Аржентина напада Фолклендските острови и ...САЩ трябва да ги спасяват.Ако имала ракети,ако имала ала-бала..Ами да е имала.И с ракети и без ракети англетата им отупаха кюнците.Защо не написа къде е крайцерът Белграно с 300 моряка на борда.Защо не написа как много по-малобройната английска морска пехота плени 11000 аржентинци.Те патрони ли са нямали?

    Коментиран от #25

  • 25 Гроздан

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Голем смях":

    Няколко години след войната, изтече информация, че по време на фолклендската криза американското спътниково разузнаване активно
    е снабдявало с данни кралския военноморски флот. Тайно разбира се, защото и аржентинците им бяха много големи приятели, както и ние сме сега с тях стратегически партньори. Това е резултатът за аржентина като не знаеш значението на думата-партньор.