14 Юли, 2019 17:20 2 127 17

ЕС: САЩ и Русия да се разберат за ракетите със среден обсег

  • ес-
  • русия-
  • сащ

Федерика Могерини призова Кремъл за обяснение

ЕС: САЩ и Русия да се разберат за ракетите със среден обсег - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини призовава Русия да отговори на сериозните опасения, свързани с разработването на ракетните наземни системи 9M729 и тяхната несъвместимост с договора за ракетите със среден обсег.

"Сериозно сме загрижени за развитието на събитията около договора, който би могъл да приключи на 2-ри август. Следващите дни са и последната възможност за диалог и предприемане на необходимите мерки за запазването на този важен компонент от европейската архитектура за сигурност", се казва в изявлението на службата за външна дейност. В него се добавя, че предвид силното напрежение, трябва да се внимава светът да не влезе в епоха на нова надпревара във въоръжаването.

"Насърчаваме Съединените щати и Русия да търсят по-нататъшно съкращаване на техните арсенали, като се отчита особената отговорност на Съединените щати, които имат ядрено оръжие", се казва в документа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    22 1 Отговор
    Обяснение????ХЕХЕХЕ ХЕХЕХЕ ХЕХЕХЕ.
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    21 0 Отговор
    Все едно да кажете на белите и черните да се разберат кой ще е роб?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Driving pleasure

    38 0 Отговор
    Идиотизма на евро-говедата край няма! Ма заявете позиция бе! Стига с тия разкрачени пози! Кажете на Американците да преподпишат договора с Руснаците щото ние сме на зор! Нито на ФАЩ му пук, ракетите няма да падат при тях - нито на Руснаците щото те си имат ракети! Вземете най-накрая да покажете, че европа не е изцяло обрязана и има топки!
  • 5 А стига бе

    38 0 Отговор
    Тая Могерини май се прави на ударена...Била призовала Кремьл за обяснение--какво обяснение ма -нали САЩ пьрви излязоха от този договор-ама тогава си мьлчахте.А когато осьзнахте че руснаците няма да"цепят басма" изпищяхте..-еми това е сьдбата на пуделите-само да скимтят

    Коментиран от #10

  • 6 1234

    20 4 Отговор
    А защо не ЕС да се разбере с Русия тъй като пряко ни засяга живота.Видя се и директно ни казаха американците"майната му на ЕС".Така че трябва ние да седнем с руснаците и да се разберем.Нямам никакво доверие и на САЩ и на Русия.
  • 7 vvvvv

    21 0 Отговор
    Сети се. М те те каниха, но отказахте високомерно. Не ви разрешиха от САЩ.
  • 8 Алт

    16 0 Отговор
    Кой ги брои за слива, гендерите?!?
  • 9 Ааа

    19 0 Отговор
    тия същите като оная работа с Гърция и Турция, "ми вие си се разберете помежду си"
  • 10 Rado

    0 25 Отговор

    До коментар #5 от "А стига бе":

    В грешка си, пръв излиза този, който наруши договора и това беше Русия като тайно тества оръжия. САЩ няма как да останат по-назад в разработките и открито заявяват, че напускат договора, а не се крият и да правят тайни разработки нарушаващи договора. А сега пък след кото видяха, че Русия и Китай изостават в космическите разработки от САЩ и ревнаха да подпишат договор за ограничение на използването на космоса за оръжия, но този път САЩ си знае урока никакви договори.

    Коментиран от #12

  • 11 Барчо

    18 2 Отговор
    Маргарина по-добре да беше проследила поредицата от събитията около въпросните договори между САЩ и бившата СССР. Така щеше да се обърне към правилната страна с подобна молба. За съжаление договорите бяха скъсани едностранно от обория, като предварително започнаха да разработват нови ракети - ДРОНОВЕ с такова въоръжение в разрез с договора на практика, но не и на теория. Путин достатъчно изчака и реши, че време за губене няма, защото на практика се оказа в догонваща позиция. Така че въпросната госпожа не само е закъсняла, но и е объркала посоката. Чудя се изобщо какво правят там подобни некадърници? Поне да си мълчи и да не се излага.
  • 12 Барчо

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    Ти си в грешка. Тайно няма как да стане при наличието на сегашната космическа технология за шпионаж. Все едно да се съблечеш в градинката пред блога си посред бял ден с плакат със собственото си име, да се изкендзаш пред гледащите от балконите и да смяташ, че си го направил тайно. Опити със забранени ракети не е имало и бяха поканени всички военни аташета от цял свят да се уверят в това, но оборските не отидоха. Когато искаш да излезеш от един договор едностранно, може да си измисляш какво ли не като причина и не е необходимо да е истина. Стига сам да си вярваш и да накараш другите да вярват.
  • 13 Шойгу

    2 0 Отговор
    И ако си го преместим, какво?
  • 14 Иван

    6 0 Отговор
    Магаретата Магерини и Туск да обяват маймуната Джордж Буш эа персона нон грата эа Европа.
  • 15 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор
    Политически кадрили, всички са в играта ! Петролът много дълго време се продава на ниски цени и световната политическа класа, Тръмп , гущерите, Путин, Си Цзин пин, шейховете и аятоласите играят в един и същи театър. Отдавна бех писал, че човечеството нараства в геометрична прогресия а природните ресурси в аритметична, дори в някои области в обратно пропорционална. Двата основни инструмента за управление на човечеството, това са гладът и страхът. Те са поддържани в продължение на столетия . Така се оправдават огромните военни бюджети , които съответно се вземат от високите данъци и високите цени на продуктите от първа необходимост. Цялата тази световна политическа класа е подчинена на Рокфелеровци, Ротшилдовци и т.н. големи финансови институции.
  • 16 хайде първо

    2 0 Отговор
    Руснаците й отговориха да спазва последователността. Първо излязоха САЩ исаните, първи да се върнат. Втори излязоха Рус - втори ще се върнат. Просто.
  • 17 Фактолог

    1 0 Отговор
    Не си поплюват на ръцете ЕС и Могерини – решиха: Русия и САЩ да се разберат за ракетите!!!