Last news in Fakti

12 Август, 2019 11:33 1 796 9

Австралия се готви за модерни войни

  • австралия-
  • скот морисън-
  • командос

Канбера ще изхарчи $340 милиона за подобряване на потенциала на специалните части на въоръжените си сили

Австралия се готви за модерни войни - 1
Снимка: Shutterstock

Австралия обяви, че ще изхарчи 500 милиона австралийски долара (340 млн. щатски долара) за подобряване на потенциала на специалните части на въоръжените сили. Това е първият етап от 20-годишен план, чиято цел е по-добро справяне със заплахите срещу сигурността в страната и в чужбина, предаде Ройтерс.

"Това ще бъде много важна част от нашия ангажимент, най-големия еднократен ангажимент за повишаването на потенциала на нашите въоръжени сили след Втората световна война", каза австралийският премиер Скот Морисън пред репортери в армейската база "Холсуърти" в Сидни.

По думите му от национален интерес на Австралия е страните от района на Индийския и Тихия океан "да се отнасят една към друга свободно и според международните норми и върховенството на закона".

Вестта за новите разходи за отбрана идва след някои мащабни инциденти със сигурността в Мелбърн и Сидни през последните години и на фона на желанието на Канбера да играе по-значима роля в Тихия океан, където Китай се стреми да засили влиянието си. През юли Австралия обяви, че ще създаде ново военно формирование, което ще предлага обучение и подкрепа за съюзници от тихоокеанския регион.

По данни на Световната банка през 2018 г. Австралия е изхарчила за отбрана 1,89 на сто от своя БВП. Плановете на правителството са до юни 2021 г. тази разходи да възлизат на 2% от БВП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    2 1 Отговор
    Бравос
  • 2 Гост

    7 0 Отговор
    "и нa фoнa нa жeлaниeтo нa Кaнбeрa дa игрae пo-знaчимa рoля в Тихия oкeaн, къдeтo Китaй ce cтрeми дa зacили влияниeтo cи. Прeз юли Aвcтрaлия oбяви, чe щe cъздaдe нoвo вoeннo фoрмирoвaниe, кoeтo щe прeдлaгa oбучeниe и пoдкрeпa зa cъюзници oт тихooкeaнcкия рeгиoн" - които са против Китай, смятай. И тия са една военна сили - мани-мани. Щатите ги развеждат със себи си като кученце по войните, имат участие в Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак и т.н., само че никой не е чувал за това. Иначе в самата Австралия имат сдружение на ветераните и са много горди, че са търкали рамо до щатите. Нищо, че предимно ядат бой.
  • 3 ехоо

    1 1 Отговор
    Ще се пазят от нашите F16!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пенко

    1 1 Отговор
    Имам сведение /от първо лице/ , че в Канбера 40% са китайци !?!?

    Коментиран от #6

  • 6 майкооо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "пенко":

    А в Маскве 60% Мюмюни 30% Евреи останалите мешена скара
  • 7 The Guest

    0 1 Отговор
    ХаХаХа австралийска армия ХаХаХа. Поредните тъпаци.

    Коментиран от #8

  • 8 манго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "The Guest":

    смотльо....автралийските специални части показаха невиждани неща в афганистан...ония като ги чуят и замръзват вземи прочети тука там преди да пишеш небивалици...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: