Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 22:00 3 089 36

Какво още трябва да се случи, за да разберем, че се самопогубваме?

  • затопляне-
  • климат-
  • ледове-
  • климатични промени-
  • погубваме-
  • айрин куейл-
  • замърсяване

Ако искаме да спасим нашата планета, спешно трябва да променим начина си на живот

Какво още трябва да се случи, за да разберем, че се самопогубваме? - 1
Снимка: Shutterstock

Дълго време докладите на Междуправителствения комитет по изменението на климата към ООН (IPCC), основан през 1988, не обхващаха пълната картина на промените, настъпващи в ледниковите райони и моретата, нито информираха подробно за последиците от това. Навремето просто липсваха достатъчно научни познания за механизмите на взаимодействие между земята, моретата и атмосферата и съществуващите метеорологични и климатични системи.

Липсата на познания, най-вече за световния океан, който покрива 70% от повърхността на Земята, както и за криосферата - вечно замръзналите региони като Арктика, Антарктида и т.нар. "трети полюс" (Хималайската ледена шапка и нейните ледници), беше удобно извинение за всички, които отказваха да вземат насериозно климатичните промени. Дълго време това ги предпазваше от неприятната задача да търсят алтернатива на сегашната икономическа система, стъпваща върху растежа и експлоатацията на фосилни горива и други изчерпаеми ресурси.

Цели градове могат да потънат под вода

Световният океан ли? Та той е толкова голям, че може да поеме всичко, което изхвърляме в него. Арктика и още по-ледената Антарктида? Топенето на ледовете? Глетчерите на Хималаите? Та кой ли въобще се интересува от тази тема? И защо изобщо трябва да ни интересува?

Днес, 30 години по-късно, излезе третият специален доклад на IPCC за моретата и криосферата. Данните, представени в него, са сериозно предупреждение: вече не може да има никакви извинения да продължаваме по същия начин. Новият доклад, както и другите два преди него, документират ускореното темпо, с което се осъществява промяната на климата, както и неоспоримата взаимовръзка между начина ни на живот и глобалното затопляне.

Докладът на IPCC описва как последиците от климатичните промени ще се отразят на моретата и вечно замръзналите райони - две системи, от които пряко или косвено зависи живота на всички ни. Днес вече знаем, че и дълбините на моретата се затоплят, че топящите се ледени шапки на полюсите се отразяват на времето в Африка и тропическите региони. Знаем, че изчезващите глетчери застрашават снабдяването с питейна вода, че се увеличава киселинността на океаните. Знаем също, че нивото на моретата и океаните се повишава по-бързо от очакваното. Вече е ясно, че не само някои малки островни държавици могат да изчезнат от картата на света - могат да потънат и някои световни мегаполиси по крайбрежията.

Какво чакаме?

Горски пожари бушуват навсякъде - като започнем от влажните амазонски географски ширини и стигнем до някогашните ледени арктически райони. Горещините и сухите периоди зачестиха - дори и в т.нар. "умерени" региони. Животинският и растителен свят се измества все повече в посока към полюсите.

Който не се вълнува от това, че белите мечки и пингвините са застрашени, може би ще се стресне от факта, че рибните запаси в моретата и океаните намаляват много бързо. Или пък от следното: че вече се усеща недостиг на плодове, зеленчуци, зърнени култури.

Прекалено дълго време се колебаехме. Прекалено дълго оправдавахме нашето бездействие. Нима не можем да караме по-малко кола, да летим по-рядко, да консумираме по-осъзнато, да преминем към възобновяеми енергийни източници?

Алтернативите съществуват. Какво още трябва да се случи, за да се убедят хората от богатите индустриални държави, че дните на нашия екстравагантен начин на живот са преброени? Ако искаме да спрем глобалните климатични промени и да спасим нашата планета, чието население бързо се увеличава, трябва да променим начина си на живот.

Колко лесно би било да завещаем всички тези проблеми на младите хора с техните протести под наслов "Fridays for Future". Вярно е, че става въпрос за тяхното бъдеще. Но ние сме тези, които го хвърлиха на огъня.

Автор: Айрин Куейл


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    28 18 Отговор
    КОГАТО ГО РАЗБЕРЕМ ЩЕ Е КЪСНО И НЯМА ДА ИМА СМИСЪЛ ЧЕ СМЕ ГО РАЗБРАЛИ........

    Коментиран от #26

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    21 3 Отговор
    Като отмине първата ядрена война може и да се сетим за този въпрос. Или по скоро швейцарците и късметлиите които решат да скрият в бункерите си.

    Коментиран от #6

  • 3 Може би

    27 7 Отговор
    Ако САЩ,не състествуваше нямаше да е така
  • 4 Анти милиционер

    16 10 Отговор
    Soros welle....Хапчетата

    Светът свършава муахахахха хахаххахахах
  • 5 Грета

    23 11 Отговор
    Светът свършва. Светът свършва.... шизофрения хахаха
  • 6 Може би

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    То ядрените опити,си е война
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 a15

    12 1 Отговор
    много е лесно да запазим земята.
    Държавата да дава по няква заплата за чистенето и т.н защото нали такива са хората..

    Коментиран от #17

  • 9 селянина

    13 6 Отговор
    на село кладенеца остана на дъното вода ,дренките изсъхнаха ,ябълките ,орехите половината са кухи и черни !
  • 10 Гост

    29 10 Отговор
    Хайде стига с тези простотии и лъжи целящи единствено печалбарство! Засаждайте дървета, спрете свръх раждаемостта и не ни занимавайте с лобизма си повече!
  • 11 Знаещ.

    19 5 Отговор
    До няколко дена устата на Грета Тунбата ще стане два-пъти по-голяма това е сигурно, а пък нас че още повече няма да ни интересува този проблем е още по-сигурно!!!
  • 12 Ваня Лъвска

    17 4 Отговор
    Откачалки.те много яко навиват пружините на тълпата. И понеже тълпата са 99+ процента де**били и се връзват да ги доят. Ваня от Доха
  • 13 хахо

    19 5 Отговор
    Боли ме фаро докат индийци,африканци,китайци и прочее танганайци спрат да се размножаат кат скакалци.
  • 14 Чернобил

    10 15 Отговор
    Решение има, цялата измет драскаща тук трябва да бъде заличена! Вие сте клоаката на цивилизацията...

    Коментиран от #19, #22

  • 15 Умрте пмяри!

    5 5 Отговор
    Жалко че ще умрем.
  • 16 Blackthorn

    20 5 Отговор
    Докога глупости? Затоплянията и застудяванията са напълно нормални циклични периоди за земята, откакто тя съществува. И още нещо - въглеродния двуокис е крайно необходим и полезен за целия растителен свят. Големият въпрос за един милон долара е, че елитите искат да "осребрят" текущия процес на затопляне!
  • 17 Само парата може да спаси света

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "a15":

    Всичко друго е обречено. Човека без парата не може да оцелее. Трябва много кинти за бедните. Другото не е важно.
  • 18 Ко ме интересува

    7 6 Отговор
    Тези които живеят при ледниците да се оправят. Какво ни грее това нас българите? Та ние не живеем там. Защо трябва да ни интересува? Ние нямаме история там нямаме нищо. Защо да ни интересува?

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Може би

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ко ме интересува":

    Ни убива девети дан
  • 21 bla bla bla

    10 2 Отговор
    Да спрете с лъжите, продавайте си ги в западна европа, там са достатъчно тъпи да ви търпят арабелите и да ви слушат глупостите!
  • 22 Знаещ

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Чернобил":

    Аз пък питам кой си ти бе Чернобилски експеримент че да ни даваш акъл това че Грета Тунбата ти допада нас не ни интересува вземи я за жена и ще станете най известното семейство природозащитници и като си направите едно дете което ще е с две глави и супер побъркано ще сте номер едно.
  • 23 Стига пропаганда

    6 2 Отговор
    Няма ли да престанат с тази пропаганда най накрая - единствената им цел е да присвоят огромни суми под формата на т.нар. " борба с климатичните промени " все едно климата на земята е нещо неизменно и никога не се е изменял . От тази гледна точка не сме много по различни от диваците които на времето са вярвали че чрез жертвоприношения ще накарат слънцето да грее още една година примерно . След време наследниците ни ще ни се смеят какви глупости сме правили за да се борим за нещо за което нито има смисъл , а дори и да имаше - не зависи нищо от нас.
  • 24 Гост

    0 5 Отговор
    Всички сме преуспели и в свободното си време коментираме тук. Ние сме голям колектив - реализирани и доволни пенсионери и млади учени специалистчета...
  • 25 шоп

    8 2 Отговор
    Според DW ако искаме да спасим нашата планета, трябва да промениме начина си на живот. Ало DW кои сме ние хората та да спасяваме планетата Земя? Ние хората с нашия жалък животец от 70-80 години , които на фона на съществуването на вселената не се равняват и на 1 секунда ние ли ще спасяваме планетата Земя? - направо забравете - не сме по-различни от мравките и бръмбарите например. Утре например ни удара един астероид и отваме на кино (разбирай приключваме жалкото си съществуване без да разберем).не начина си на живот трябва да променим, а да се опитаме да разберем законите на вселената. И си набийте в кухите кратуни , че във вселената има периодични цикли на унищожаване на галактики , и създаване на нови такива и въобще не и пука че някъде ще загинат някъкви създания като хора, бръмари, растения и т.н. Така стигаме до извода , че от нас човеците нищо не зависи, камо ли спасяването на планетата Земя.
  • 26 куку руку ку

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кой68":

    Потърси в гугъл "климатгейт" и ще видиш как се фалшифицират доклади. Да, затопля се земята, но човешката дейност почти не влияе. Всичкото лаене е за оправдание за смучене на пари. В Германия вече са направили разчет за едни "въглеродни" постъпление от 1.3 млрд евра от продаваните горива.
    Това е като за реването за озоновата дупка преди 25 години. Пак използваха като говорител едно момиченце, точно както в момента използват Грета. Сега дупката пак си я има, но вече никой не й обръща внимание, защото целта е постигната. Продава се по-скъп фреон, оскъпиха се дезодоранти и какво ли още не, което беше нарочено, че изяжда озона. Че и сега е същият сценарий.

    Коментиран от #27

  • 27 нервен ( разбивача на тролове )

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "куку руку ку":

    Прав си ама почти . Все пак има ефект от Монреалският протокол .. озоновата дупка макар и с доста бавни темпове се затваря .. прогнозно с тази скорост към 2050 ще достигнем положението което е било през 1980-та ...относно статията смятам че глобално затопляне и ледникови периоди щом е имало и преди появата на човека значи е естествен цикъл на планетата ....ние може би единствено малко да го ускоряваме но с или без нас е неизбежно ...
  • 28 иван

    2 3 Отговор
    До 2045 г. глобалното население ще достигне 9 милиарда. ...това също силно ще натовари ресурсите на планетата. ...

    Коментиран от #31, #33

  • 29 Гост

    1 1 Отговор
    Кислородът намалява....... Изсичат се горите, но никой не сади дръвчета.... Помня като ученичка как залесявахме.....
    От алчност изсякоха и поясите щото влизали в земята им..... Пробиха, морета, океани..... Космически съоръжения,,,, че много им трябва. Човечеството , се самоунищожава само......
  • 30 Мошеници!

    4 1 Отговор
    Проблемите на планетата идват заради демократите!!! Тия гадове произвеждат некачествени и бързо скапващи се техника и машини, за да могат да печелят повече и повече, понеже шкембетата и задниците им са ненаситни да ядат и серат. В същото време произвеждат храни пълни с токсични химикали, които 10 години нямат мърдане. По времето на комунизма имаше система за пазарене и пестене на найлонови торбички и пликчета, но заради алчността на демократите тази система беше премахната. Хората бяха масово заразени с купища болести и трябва да пият огромни количества лекарства, заради които фекалиите и урината им станаха токсични. В градовете няма умишлено качествен градски транспорт, за да могат демократите да продават повече коли и бензин. Безмерно се произвеждат сладки изделия, чипсове, цигари, наргилета, дрога, защото носят пари на демократите. Земеделието и фермерството стана корпоративен бизнес пълен с ГМО и химикали. Развъдиха над един милиард супер замърсяващи домашни любимци. Примери са още много. Защо Дойче Веле и хората зад Грета не говорят срещу ДЕМОКРАТИТЕ, КОИТО СА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ВСИЧКО? Защото ТИЯ ГАДОВЕ ИСКАТ ПАК ДА ПРОДЪЛЖАТ ПОСТАРОМУ, АМА ДА ИЗБИЯТ МИЛИАРД-ДВА НЕВИННИ ГРАЖДАНИ, които са бедни и единствената им вина е, че пърдят и изпущат метан. Това с CO2 е един лъжлив план на Дяволопоклонниците, които искат сложат пълен контрол над хората, чрез ЕКО тероризъм. С ислямския тероризъм наложиха шпионски контрол над хората, а с ЕКО тероризма ще следят кой к
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 До 28

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "иван":

    Много си пр*ст, Иване!!! Първо, населението по-цял свят намалява, защото измира от болести и глад. Ти дори живееш в държава, която е пример за топящо се население. Второ, истинският брой на населението е около два пъти по-малък отколкото казват политиците!!! Трето, планетата ражда плод и зеленчук от самосебе си и ако не го ядат хората ще го ядат бозайниците и насекомите (проблемът е с корпоративното земеделие) ! Четвърто, демократите от Западна Европа и Северна Америка забраниха на Китай да въвежда контрол над раждаемостта. Пето, населението няма как да достигне 9 милиарда, ако няКОЙ не го размножава ИЗКУСТВЕНО!!! Например ц*ганите са изкуствено размножавани, защото им плащат да раждат и им дават хранителни и енергийни помощи. Това е план на политическите ДЯВОЛОПОКЛОННИЦИ - демократи. Това за тях е съчетаване на полезното с приятното. Развъждат хора и печелят от продажба на разни продукти, а после ги убиват и печелят от погребения. Така политическите дяволопоклонници хем правят пари от раждания и убийства, хем се забавляват като раждат нещастни хора живеещи в свят насочен срещу тях, а после ги убиват, за да им е още по нещастна съдбата. Проблемът е в политическите дяволопоклонници - демократи. Една от тях е нацистката медия , която сее зараза чрез своите псевдо хибридни статии
  • 34 popo

    1 0 Отговор
    Изменение на климата няма - има климатично оръжие което измества климата в посока която си иска.
  • 35 Изводът

    1 0 Отговор
    Уб**ий демократите - спаси планетата и човечеството!
  • 36 pepe le pew

    0 1 Отговор
    8 милиарда и продължаваме да се множим... е нема как да стане. Не ледници и пожари, ние самите ще почнем да се ядем взаимно.