Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 21:20 4 688 20

Мрачна прогноза за света

  • климатични промени-
  • доклад-
  • мрачна прогноза-
  • оон

Светът е далеч от поставените цели

Мрачна прогноза за света - 1
Снимка: Shutterstock

Подписвайки се под Парижкото споразумение за климата през 2015 г., световните лидери се съгласиха да ограничат глобалното затопляне до края на века до 1.5 градуса по Целзий в най-добрия случай и не повече от 2 градуса по Целзий в краен случай.

Но доклад на ООН, публикуван днес, показва, че светът е далеч от тези цели. Вместо да намаляват емисиите, хората са произвели повече въглеродни емисии през 2018 г. откогато и да е било, според ежегодния доклад Global Emissions Gap Report. През миналата година са регистрирани 55.3 гигатона въглеродни емисии в атмосферата в сравнение с 53.5 гигатона през 2017 г. В доклада се предупреждава, че световните температури ще се покачат до 3.9 градуса по Целзий до 2100 г., което ще доведе до катастрофални метеорологични явления като по-смъртоносни горещи вълни, по-чести наводнения и суша.

Колективният ни провал да действаме навреме и твърдо по климатичните промени означава, че ние трябва сериозно да намалим емисиите - с над 7% на година, обяви Ингер Андерсон, директор на Програмата на ООН за околна среда. От 2030 г. всяка година въглеродните емисии ще трябва да бъдат намалявани с 15 гигатона, добави тя. Това означава емисиите, които ЕС, Индия, Русия и Япония отделят взети заедно на година. Усилията за намаляване на въглеродните емисии трябва да се увеличат с пет пъти, за да се постигне целта от 1.5 градуса по Целзий, предаде News.bg.

Най-голяма отговорност за продължаващото покачване на емисиите имат държавите от Г-20, които са отделили 43 гигатона въглеродни емисии или 78% общо от всички. В доклада се посочват пет ключови области, които са решаващи за бъдещето на планетата: най-малко 1.45 милиарда евро годишни инвестиции във възобновяеми източници и по-ефикасно използване на енергия; прекратяване употребата на въглища; декарбонизация на транспорта; декарбонизация на индустрията и увеличаване на достъпа до електроенергия за 3.5 милиарда души. Производството на въглища, газ и суров петрол продължава да се увеличава и е достигнало до най-високото си ниво през 2018 г. от 37 гигатона. Една от стратегиите е възобновяемите източници да представляват 85% от енергийния микс до 2050 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    27 4 Отговор
    Света е добре, хората са зле !
  • 2 Истинския ДЖОН РАМБО

    26 6 Отговор
    След като големите държави изобщо не им дреме има ли замърсяване и си развиват индустрията и енергетиката ний защо се пънем и сами си стягаме въжето на шията ?!?!?! Та каква част от въздуха ще успеем да пречистим ? Индонезия започва да строи 20 (двадесет ) нови въглищни централи , а ние ще се топлим нощем от слънцето ?? И нито един зеленчук до ден днешен не обясни как се яде чист въздух и защо ТЕ самите не си отрежат жиците ами си живеят като ползват мръсен ток ??? Защо ни пълнят главите с глупости , след като те самите не го правят ???
  • 3 Зузу

    22 9 Отговор
    Докато псевдонауката "икономика" не се забрани с международен закон положението ще е такова. После да се пренасочат всички огромни средства от футболи, боксове и разни там "бизнес" спортове, залози и казина, че и лекари към учените от цял свят - физици, химици, математици и биолози!
  • 4 ГосТ

    14 3 Отговор
    Ядрената енергия е 50% по-добра от слънчевата относно емисиите на CO2. ФАКТ Колкото по бързо се спре с тоя булшит с т.нар. "ВЕИ" ,толкова по добре. Изключителен пример за това как всички хора могат да работят заедно за добра кауза е международният проект за ядрен синтез. Последните новини са ,че проектът е готов на 60% и прогнозите са ,че ще заработи 2025г

    Коментиран от #6

  • 5 ГосТ

    3 4 Отговор
    Всъщност днес, емисиите от антропогенна дейност са около 100 пъти повече от емисиите на всички вулкани на земята (вкл.подводните)
  • 6 Тиберий

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГосТ":

    Ядрения синтез е открит отдавна но никой не го прилага защото капиталиста няма да печели

    Коментиран от #7, #8

  • 7 ГосТ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тиберий":

    Идеята в момента е да конструират първата такава електроцентрала във Франция, като кооперирането между ЕС,Русия, Япония, Китай,Индия и САЩ наистина е впечатляващо. Иначе съм съгласен за капиталиста, с тъпанарските веита искат секви урковци да произвеждат и продават енергия.
  • 8 Zemen

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Тиберий":

    Отделяната енергия от ядрен синтез е доста по-малка от тази при ядрено делене, защото е възможно с леки ядра. Предимството е, че горивото ще е по-евтино, недостатъкът е че за сега е неконтролируем.

    Коментиран от #9, #15

  • 9 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Zemen":

    Най добре такива централи да бъдат хибридни според мен 😉 Като автомобилите,ако един джип ти харчи 3/100 със всички филтри,какъв е проблема. Наскоро гледах ,че нещата с първата централа на синтез вървят добре засега.

    Коментиран от #10

  • 10 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    Всъщност руснаците вече работят по такъв и планират да го пуснат преди международния реактор. Абе не знам кравабойс к'во точно праат там ,ама айде. Май вдигат шум и може да платят на някой да им направи такава бомба...
  • 11 гост

    20 2 Отговор
    Живеем в много сбъркан свят. Освен парите, вече нищо друго няма значение. Планетата умира, хора гладуват, други няма къде да спят а трети се молят да им отпуснат кредит, който ще плащат до гроб, докато една шепа главорези ни вменяват, как някакви безполезни хартийки имат огромна стойност а в замяна, те ни взимат нещата, които имат истинска стойност. Неща, като нашето време, нашето здраве, нашата планета, нашия живот...нервите, притесненията, отчаянието, войните, униженията, много от болестите, са свързани с едно единствено нещо-парите. Ако хората не вярваха на тази дяволска система и не даваха истински ценните неща за безполезни хартийки, света щеше да е едно много по-хубаво място.
  • 12 smilew

    8 3 Отговор
    Истината е че планетата е прекалено пренаселена, ако не бъдат открити нови източници на енергия и храна или ще има нова глобална война или самата планета ще ни поразчисти.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 ГосТ

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "smilew":

    Истината е, че в момента тази пренаселеност не е основният проблем, а основният такъв е посочен от 11. За мен изхода е в плановата икономика, ядрената енергия и ГМО.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаджи хаджи Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Zemen":

    Един въпрос? Аз съм лаик! Каква е разрушителната разлика - между Фокушима и Нагасаки през 1945? Казвам че съм дилетант!
  • 16 Хаджи хаджи Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "smilew":

    Отиди в Родопите и ще видиш колко е пренаселено! А пък и в останалата час на , така нареченият Източен блок! Ами то МаКдоналдс не могат да смогнат, да изхранят планетата!
  • 17 Еволюция

    1 0 Отговор
    Предвиждам че от тези вредни вещества човешката раса ще върже нов вид на генетиката, различен от този на хомосапиенс. И тои ще наподобява този на маймуните, просто е човека ще стане маймуна.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Оптимист

    0 1 Отговор
    Нямам търпение планетата да си отмъсти на човека. Това долно и безполезно същество!
  • 20 Извънземен наблюдател

    0 0 Отговор
    Следващите "динозаври", които наричат себе си хора са на път да освободят планетата от присъствието си , изобретявайки все по изтънчени начини за самопогубване. След тях ще дойдат на власт мравките , хлебарките и пчелите!