Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 16:10 5 987 21

Безразсъдното решение на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • импийчмънт-
  • сащ-
  • президент-
  • сирия-
  • безразсъдно

Тръмп е изпаднал в паника. В името на голямата си цел да спечели изборите през 2020 явно е готов на всичко.

Безразсъдното решение на Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Демократи и републиканци споделят едно и също мнение! Това е не просто рядкост, тази ситуация във Вашингтон дори съдържа нещо революционно: политици и от двете партии остро осъждат безразсъдното решение на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия - в момент, в който заплахата от импийчмънт кара двата лагера да водят помежду си ожесточени окопни войни. Това е нещо ново и сензационно.

И точно тук е проблемът: Тръмп е изпаднал в паника. В името на това да набере точки с помощта на популистки ход във външната политика, явно е готов на всичко - дори да зашлеви шамар на собствената си партия. Той знае, че повечето американци са уморени от многото войни. И тъкмо пред тях президентът прави реверанс с решението си да изтегли войските от Сирия.

Президентът под обстрел

В продължение на години Доналд Тръмп бе на практика неуязвим. Безбройните критики така и не успяха да го повалят. Самият той открито обявяваше, че никой не може да го победи. Беше стигнал дори дотам, че да заяви следното: "Няма да загубя подкрепата на нито един избирател, даже и да застрелям някого насред 5-то Авеню". Сега обаче Тръмп попадна под обстрел - това си пролича от реакциите на републиканците.

Сенатор Линдзи Греъм, едно от най-верните доверени лица на Тръмп, който иначе не се уморява да повтаря, че разследванията срещу Тръмп са незаконни, сега кратко и ясно обяви как оценява решението на Тръмп за Сирия: като грешка.

И Мич Макконъл, ръководител на републиканското мнозинство в Сената, който съвсем доскоро сееше съмнения дали изобщо ще допусне процедура по импийчмънт срещу Тръмп, внезапно започна публично да изразява критика.

Голямата цел на Тръмп

Но президентът не влиза в тази полемика. Намиращият се под силен натиск "главнокомандващ" има спешна нужда от успехи и най-вече от теми, които да отклонят вниманието на хората от грозящата го процедура по импийчмънт. Популярността на Тръмп пада стремително, затова едно изтегляне от Сирия сега му идва точно навреме.

Всъщност, решението на президента за Сирия не е изненадващо: още през 2018 той се наложи по този въпрос срещу мнението на тогавашния министър на отбраната Джим Матис, който в знак на протест подаде оставка.

Тръмп не се интересува какви ще са регионалните и геополитически последици от изтеглянето на американските войски, нито пък от това, че в региона ще възникне опасен властови вакуум, който други държави като Турция, Русия и Иран с удоволствие ще запълнят. Всичко това му е напълно безразлично. Тръмп се надява да бъде преизбран през ноември идната година, а дотогава всичките му мисли и усилия ще са посветени именно на тази цел. Изтеглянето на войските от Сирия беше и си остава едно от централните предизборни обещания на американския президент. И той ще го изпълни - каквото и да се случи.

Автор: Оливер Залет


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анти милиционер

    27 7 Отговор
    Сорос квичи, че Тръмп изостави тумора Изсраел в калта муахахаххахахахаха
  • 3 Внимание

    13 2 Отговор
    Соросссссс
  • 4 Коста Ганев

    2 29 Отговор
    За мене от днес има само една партия тя е Партия Дост
  • 5 Жидът Сорос

    6 7 Отговор
    Западният Брежнев
  • 6 Румчо

    10 5 Отговор
    Кво ви пука за тоз КРАВАР?
  • 7 Изсраел фалира

    11 2 Отговор
    Жидове яжте фекалии.
  • 8 Палач

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Васви трепач на християни":

    Всички турци на сапун!
  • 9 DW Soros

    7 2 Отговор
    Soros Welle
  • 10 onq s konq

    6 9 Отговор
    Колко пъти вече писах, че Тръмпи настъпи мотиката с този импийчмънт и прави грешка след грешка.

    Коментиран от #19

  • 11 Хасане събуди се,че ревеш......

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Васви трепач на християни":

    Първо ще платите 800000000000евро за избитите българи и за присвояването на земите и собствеността на тракийските бежанци и тогава като ви дойде реда да ви съдим и за терористите който взривяваха влакове и гари в мирно време.А за териториялни претенции първо се оправете с кюрдите и тогава ще видим.То сега както сте се разпасали ще видим докъде ще ви докара султана,че сега няма и Кемал Ататюрк да ви спасява.......
  • 12 kjl

    18 1 Отговор
    Американците не могат да се откажат от военната си доктрина. Не могат, защото само тя им осигурава стандарта на живот който имат. В случай, че се откажат от войниците си по света, ще трабва да се откажат и от много други неща. Като например да си печатат толкова пари колкото им трябват. Трилион, два на година. Освен това армията е един предпочитан работодател. Високи заплати, безплатно образование, реализация, кариера. Все неща които не биха били възможни, ако САЩ имат по-малка армия, по-малък военен бюджет, по-малък бюджетен и търговски дефицит и .... Не, американците не могат да се откажат от войната. И за това всички скачат срещу бозавия.

    Коментиран от #15

  • 13 някой

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васви трепач на християни":

    Ей,не свършиха ли психично болните!?
  • 14 Тръмп

    13 2 Отговор
    Тръмп е Мъдър,а глупците са в паника!!!:):):) Газовите войни приключиха,а започна последната война на планетата,Истината срещу Лъжата и Фейка!!!:):):)
  • 15 Толкова глупости

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "kjl":

    на едно място?!!А имаш и плюсове?!Затова сме на дъното!
  • 16 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    САЩ СА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО И ВОДЯТ ВОЙНИ В ИРАК И АВГАНИСТАН СРЕЩУ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ...АТАКУВАТ В ДЕИР АЗ ЗОР МЕСТНИТЕ ; АТАКУВАТ КУБА И ВЕНЕЦУЕЛА ; АТАКУВАТ ФИЛИПИНИТЕ ;КИТАЙ НЕ САМО ЗА УГРИТЕ ; РУСИЯ ЗА ВСИЧКО И НАКРАЯ ЕВРОПА ЗАРАДИ ФИНАНСИ /ЕВРЕЙСКО ДОЛАРОВИ / !!!!!!!!
  • 17 Гошо

    1 0 Отговор
    "повечето американци са уморени от многото войни" ама заради кефа на няколко души той да ги продължи
  • 18 боцмана

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васви трепач на християни":

    А свинеферми не искате ли да ви направим?
  • 19 Николай

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Кой знае колко пари под масата е получил тоя мушморок от ердоган за да оттегли американските войски от Сирия. То и великия Пуикин с 50 милиона евро под масата забрави за самолета и пилота който загуби и убития консул за един ден
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.