Last news in Fakti

26 Октомври, 2019 11:22 4 887 19

Ударът срещу Тръмп продължава

  • сащ-
  • импийчмънт-
  • доналд тръмп

Американски съдия разпореди Конгресът да получи пълния доклад за руска намеса в президентските избори през 2016 г.

Ударът срещу Тръмп продължава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски съдия потвърди законността на разследването, започнато от демократите в Конгреса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, и разпореди правителството да предостави нередактирано копие на доклада на бившия специален прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите през 2016 г., съобщи Ройтерс.

Федералният окръжен съдия Берил Хауъл отхвърли в петък аргументите на републиканците срещу разследването за импийчмънт и отсъди, че долната камара на Конгреса не е задължена да приема формално решение, за да започне процедурата.

Съдията даде на министерството на правосъдието срок до другата сряда да предостави заличения материал от доклада на Мълър, който беше поискан от правната комисия на Камарата на представителите.

"В действителност министерството на правосъдието и Белият дом явно са блокирали усилията на Камарата да получи информация чрез призовка и чрез съгласие, като Белият дом открито е заявил, че администрацията няма да сътрудничи на исканията за информация от Конгреса", се казва в решението на съдията.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси определи решението като "още един удар върху опита на президента Тръмп да се постави над закона".

По отношение на заличените пасажи от доклада на Мълър министерството на правосъдието твърди, че редактираната информация не може да бъде разкрита, защото съдържа материали от съдебни изслушвания, които е необходимо да бъдат засекретени. Съдията обаче отхвърли този аргумент и заяви, че импийчмънт, който не се основава на всички относими доказателства, ще подкопае общественото доверие в процеса.

Специалният прокурор Робърт Мълър внесе през март в министерството на правосъдието доклада си, в който се проследява руската пропагандна и хакерска кампания в полза на кандидатурата на Тръмп през 2016 г., както и широките контакти между предизборния щаб на Тръмп и Москва. След това обаче главният прокурор Уилям Бар публикува доклада със заличени и редактирани пасажи. Самият Мълър заяви, че разследването е установило недостатъчни доказателства за криминален заговор между Тръмп и неговия щаб от една страна и Русия от друга.

Междувременно в петък Републиканският национален комитет (РНК) прие извънредна резолюция, в която заявява, че "сега повече от всякога подкрепя безрезервно" президента Тръмп в разследването за импийчмънт, започнато от демократите, предаде Асошиейтед прес. Комитетът определя процедурата като "откровено партизанско разследване за импийчмънт".

В документа се казва, че РНК призовава демократите да "осигурят на президента Тръмп, както на всеки друг американец, справедлив процес, който да включва правото да разпита обвинителите си, да призове свидетели в своя защита и да има основно разбиране на обвиненията срещу него, които биха могли да бъдат база за какъвто и да било импийчмънт". Решението на Републиканския национален комитет е взето единодушно по телефона.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледач

    16 5 Отговор
    Това са глупости
    Каква РУСКА намеса?Ако е така ИМАЛИ АМЕРИКАНСКА намеса в Руските избори?

    Коментиран от #9

  • 2 Станчо

    14 4 Отговор
    Не е удобен на управлението на американците(олигархията).
    Те печелят от войни и поддържане на огъня до поява на пожарната - пак американците.
  • 3 Винету

    6 17 Отговор
    Какво може ватенката - да пие и да краде ( по Лермонтов ), може да се добави и да се меси в работите на нормалните държави. Какво не може - да произвежда, да се конкурира, да създава нови технологии, да живее нормално без да заплашва.....

    Коментиран от #4, #5, #10, #19

  • 4 Никой

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Винету":

    Вас индианците не ви ли изтрепаха? Седи си в резервата и си трай като не разбираш от манипулации. Което е външната политика на САЩ

    Коментиран от #8

  • 5 Рррт

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Винету":

    Не си в ред, много ти е дрогата...!!!
  • 6 Хлъц

    13 2 Отговор
    Демократите се страхуват от истината за управлението си и бягат от нея като дявол от тамян.Когато Русия говори истината за тях,а също и Тръмп е напълно логично да направят връзка между двете и да го обявят за руска пропаганда,но засега само могат да надават вой до небесата,защото истината е най-силното оръжие и дори самия дявол е безсилен срещу нея.
  • 7 стоян георгиев

    4 15 Отговор
    без активната помощ на руското кгб този ненормален риж идиот нямаше да стане президент на сащ.деиствията му в момента както и отплатата му във външополитически план доказват нагледно кои е имал интерес да стане президент.деиствията му в сирия,тези срещу нато и против европа са само и единствено в полза на путин и подкопават американския интерес като цяло!жалко че републиканците ,които виждат ясно пораженията го подкрепят с цел да не се компрометира партията им .

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Винету

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Никой":

    На нас поне американците ни се извиниха. Да си чул някоя от ватенките да се е извинила на поляци, украинци, грузинци, чеченци за милионоте избити.....

    Коментиран от #11

  • 9 Фен

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гледач":

    Няма държава по света, в която да няма американска намеса в изборите. В Америка корпорациите избират президентите, и президентите и правителството защитават интересите на корпорациите. А корпорациите имат интереси навсякъде. То е ясно отдавна, но Тръмп го направи да е очеизвадно.
  • 10 Петър

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Винету":

    Стой си в резервата и се наливай с огнена вода, мисленето не ти се отдава!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Сащ е като СССР при Елцин ..неадекватно управление,военните не слушат,Сената търси врага с партиен билет ,дългове които не могат да се изплатят ,рекет на свои съюзници от Европа ...

    Коментиран от #16

  • 13 Тоди

    7 2 Отговор
    Ето, това е демокрацията. Хайде да помислим би ли се случило някога в Русия?
  • 14 Хаджи Генчо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Чети бе Гоше!Но повечко по-разнообразно!Тръм е избран от бялото американско население и е подкрепян от индустриалното лоби в Америка,както и от военно промишления концерн и военното разузнаване.Никой не излъгва "народа" и след това да управлява еднолично!Тръмп е националист,консерватор и изолационист.Това е в момента политиката на една част от американския елит!И това е дясна политика!Но провинциалния манталитет у нас е имащите се за десни да подкрепят левите в Америка!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Pironko

    2 0 Отговор
    Понеже Тръмп не е свързан с класическите "елити" сега се опитват да го махнат на всяка цена!
    https://www.youtube.com/watch?v=-D4P1Vkq5dE
    а класическите управляващи са си "сатанисти" (вж. клипа)
  • 16 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    сащ до преди тръмп нямаха дефицит на държавност,а преди елцин бе зле при горбачов и преди това се клатиха нещата при андропов и черненко.
  • 17 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хаджи Генчо":

    нищо от писаното от теб не е вярно !тръмп е избран от хората с ниско образование и потдатливи на популизъм.няма ни един ама чети много добре гена нито един свестен американец които да застана зад тръмп,дори неговите съпартиици и президенти преди него го смятаха за ненормален и напълно неподходящ.спонсорите му , наистина богатите собственици на военнопромишелния комплекс и петролния бизнес до един се отрекоха от него и го напуснаха.шефовете на цру напуснаха със скандал и го обвиниха открито че е руски шпионин,а и завалията загуби поне няколко екипа на ниво експерти във всичките си ключови служби ,защото хората напускаха псуваики го в лицето.та не пиши глупости .вземи попрочети ти малко преди да се правиш на компетентен.и не е никакъв изолационист,тои е диктаторски близач на то.ки.излолира се от европа за сметка на турция или русия и ако може северна корея.виж го как се държи с меркел и макрон и виж как с путин и и дебелото севернокореиско момче болно от даун!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Винету":

    Името Ти,Ти подхожда на мисленето.Тъп и упорито последователен,да вменява вина на Русия,за всички неудачи,и грехове по света.За да твърдиш тези фантасмагории,значи много да подценяваш любимите си американци.Просто не си в час Винету.