Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 21:30 2 295 4

Средиземноморската диета е полезна за...

  • слух-
  • средиземноморска диета

Здравословното хранене може да запази слуха на възрастните хора

Средиземноморската диета е полезна за... - 1
Снимка: Shutterstock

Здравословното хранене може да запази слуха на възрастните хора, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследователи от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън установиха, че хората, които ядат повече плодове, зеленчуци, варива, морски дарове и риба, по-рядко съобщават за проблеми със слуха.

Тези храни са характерни за т.нар. Средиземноморска диета.

Учените са работили с 3 125 жени на средна възраст 59 години, като са изследвали слуха им три години и са анализирали информацията за хранителните им навици, събирана 20 години.

При здравословен начин на хранене жените с 30 процента по-рядко получавали намаляване на слуха в средните честоти, а при високите - с 25 процента.

"Общоприетото схващане е, че загубата на слуха е неизбежна с остаряването - каза ръководителят на изследването Шарън Къран. - Ние обаче се фокусирахме върху нещата, които можем да променим в начина си на живот и хранене, за да предотвратим загубата на слуха или да я забавим".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ел Греко

    12 1 Отговор
    Абе май е верно тва дет'го пишат .Я си маам редовно лефер, лаврак, октоподи и калмари...чат-пат и сепии...и съм натрупал толко много фосфор, че нощем светим като румънски вампир...

    Коментиран от #3

  • 2 Да се уточним

    1 1 Отговор
    Къде ти средиземноморска диета... Забравили са виното :)
  • 3 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ел Греко":

    Има един минус обаче, не моеш да се оправдаеш пред жената, че не си чул като ти говори... Та ползата е малко на кантар...

    Коментиран от #4

  • 4 Ел Греко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Верно, прав си ...чуем си най-добре....па кога се напраим на улав и мойта като ме почне с точилката..па върти..па върти...само гледам да не добара тигано, че тежък, пущината...