Last news in Fakti

17 Декември, 2019 14:54 1 701 43

SpaceX изстреля Falcon 9

  • spacex-
  • ракета-
  • falcon 9

Това е 77-ми полет на такава ракета

SpaceX изстреля Falcon 9 - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Американската компания SpaceX обяви, че е извършила успешно пускане на ракета Falcon 9, съобщи Th Telegraph.

Това беше 77-ми пуск на такава ракета. Компанията обяви, че на борда си тя е била натоварена с телекомуникационен сателит.

Процесът е продължил 1 час и 28 минути. Това е най-краткият период на изстрелване и връщане на ракетата носител.

Ракетата е излетяла от космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида. Изстрелването е станало в 19:10 ч. американско време. Тя е била разположена в орбита 33 минути след излитането.

Първата степен на платформата се е върнала 9 минути след началото на полета. От компанията се занимават с доставки за МКС и изпращане на сателити в орбита.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    8 13 Отговор
    Дреме ми ....само ракетната програма на маршал Ким Чен Ун ме интересува....
  • 2 Хрониките на Borislav Popov

    20 23 Отговор
    Рушките олигофрени и след 100 г. няма да могат да си приземяват ракетите за повторно ползване. А до тогава краварите ще са на Алфа Кентавър.
  • 3 мразя руските говеда

    14 20 Отговор
    Вижте само за какво става въпрос.Руските говеда верно са с 100 години зад САЩ и с 50 настрани от света.
  • 4 Borislav Popov

    14 20 Отговор
    Хамерите, покрай този Мъск, яко дръпнаха напред в Космоса ! Руснаците, още не могат да се разберат, кой колко пари откраднал от новия - стар космодрум, който още не е достроен даже ! Така е в страната на великия Путен, куче влачи, диря няма !
  • 5 Бай хой

    18 17 Отговор
    Някой може ли да обясни какъв смисъл има да се изхарчат толкова пари за да може само едната степен да се използва два или три пъти. Много по рентабилни са първите степени за еднократна употреба. Като вземем предвид и поддържане на площадка за кацане и персонал, двигатели за кацане и гориво. Може би ползата е само в натрупване на опит за в бъдеще. Но виждаме че вече години наред Фалкона буксува на едно място. Успяли да само няколко пъти да използват първа степен повторно. Другото си е за еднократна употреба. Няма и как астронавти да се качат на тази част за завръщане. Напълно обречен проект.

    Коментиран от #7, #10, #12, #35

  • 6 кофти за товарищите

    11 17 Отговор
    Мдаа , Илончо дръпна и едно от последните "черджета" на Русия за правене на парички ! Хем по бързо ,хем далеееч по евтино ,хем го ползуваш многократно (абе - такси). И това го прави частен концорсиум , а не великая и могучая ,а ?!
  • 7 колхоз

    15 13 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Гроздето е кисело ,нали тролчик ?!
  • 8 Леле

    8 11 Отговор
    ква радост! Явно в тоя форум има много акционери на SpaceX.

    Коментиран от #13

  • 9 да си го кажем

    14 14 Отговор
    Интересен факт е,че никой не иска да си поверява сателитите на руските ракети.Най-големия руски космодрум се намира в Казахстан,а дори Казахстан не иска руснаците да им изстрелват сателитите и затова се обръщат към САЩ.Русия от 2010г. насам има адски много неспоучливи изстрелвания,защото едно,че нямат ракети и други,че са доста калпави.

    Коментиран от #11, #25

  • 10 Бесен Язовец

    13 13 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Някой може ли да ми обясни, какъв смисъл има от това, Роскосмос да построи, цял космодрум за милиарди и милиарди долари и после пак да продължава да използва космодрума Байконур, като при това плаща милиони долари, на Казахстан, за арендата му ?? Излиза, че космодрум -Восточни е напълно обречен проект,, а парите които са изхарчени (откраднати) за строежа му, са пари, изхвърляне на вятъра. Нали така Чунчо ?

    Коментиран от #15

  • 11 Бесен Язовец

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    Колега, космодрума в Казахстан, не е руски, а казахски !

    Коментиран от #22

  • 12 замполит

    10 9 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Така е ,така е ! Щом не е сделан ( в России ) един проект - той е (напълно) обречен !!! Чакаме сега да се направи проект на самобръсначка ( сделан в России ) ама - нЕма ( и ние горките се мъчим с Жилет ) ,обаче - когато в России стигнат до идеята за самобръсначка - всички други - ще фалират (за справка - Путинмобила ,от който са произведени цели (12) ДВАНАДЕСЕТ БРОЯ и щяло до 2022 г. да произведат още (майко мила) между 200 и 300 бр. ,ако нЕкакъв фонд от ОАР (обединени арабски емирства) се кандърдиса да финансира недоразумението ... е кажете - как Ролс Ройс и Бентли да не умират от ... смях) !!!
  • 13 Borislav Popov

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Леле":

    Да бееее, то тук като под новините за някое ново руско оръжие, там все тукашни, акционери на "Росоружие" се събират и чак подмокрят прашките от кеф.
  • 14 Шляхтиц

    8 11 Отговор
    По повод преди всичко на коментарите ще си позволя да припомня, че преди 50, 60 години руснаците изследваха Луната с 4 или 5 ЛУНОХОДА, решиха,че няма нищо интересно или полезно и преустановиха полетите. Да се пращат хора на Луната би било за тях прекалено скъпо и още по-прекалено рисковано. Американците, за да подхранят своето болно самочувствие, похарчиха маса пари и 50 години дори и не помислиха пак да ходят там.

    Коментиран от #16, #18, #19, #24

  • 15 Ххх

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    А дали Чунчото не си ти ? Откъде си толкова светнат на руснаците за какво са им два космодрума ? Или, може би, като Цветан Цветанов правиш "обосновани предположения". Байконур е в Казахстан. От една страна. И в бъдеще ръководството на тази държава може да прекрати използването на космодрума от руснаците. Особено ако там Щатите спретнат някакъв вариант на цветна революция. И руснаците ще увиснат. От друга страна съм чувал, че колкото по - на юг е разположен един космодрум, толкова по - голям полезен товар може да изведе ракетата носител. Мисля, че нещата са във връзка със скоростта на въртене на Земята, т.е. колкото по - близо до Екватора е космодрума, полезния товар, извеждан в Орбита се увеличава. И без да съм гледал на картата предполагам, че Байконур е доста по близо до Екватора, така че сигурно има защо руснаците да поддържат два космодрума.

    Коментиран от #20

  • 16 ФАКТИ

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "Шляхтиц":

    "Луноходите" другарче бяха само два (Луноход 1 - 1970 г. и Луноход 2 - 1973 г.) бяха големи колкото количка на "Бураго" (от скъпите) - около метър и целта им беше да проверят места удобни за кацане на спускаема капсула ,но след като СССР разбра ,че нямат капацитет за мисия до Луната с пилотиран полет и слизане на лунната повъхност - бяха зае.ани.

    Коментиран от #23

  • 17 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    ЛЕЛЕЕ , ТЕЯ НАПРАВО ЩЕ НАВАКСАТ 45 ГОДИНИ ИЗОСТАВАНЕ В КОСМИЧЕСКАТА ДАЛАВЕРА !!!! "СОВОЛКА" ЕКС И "БУРАН" СПЕКС - СА НОВАТА ИДЕЯ НА - ЧАСТНОТО КОСМОПОЛИТИРАНЕ !?!?!? НО ЗА ВСИЧИКИ ПЛАТИЛИ "ТУРИСТИЧЕСКИ " ИЗГЪЗИЦИ В КОСМОСА КАЗВАМ -"ПРЕХЕБЪЛИНИ- ПАРОДАВЦИ -ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ" !?!?!?!?
  • 18 поняли

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Шляхтиц":

    Ахааа , руснаците решили ,че " на Луната няма нищо интересно и полезно " за тях ,така ли ?! Няма злато ,няма петрол ,няма селскостопанска продукция ,няма полени изкопаеми ,даже ... няма русофили ,които да искат да спретнат пролетарска революция и да станат част от СССР !!! Ужас !!! За това са се насочили към Афганистан ,Куба ,Венецуела ,Либия ,Сев. Корея и пр. и пр. - разбрахме .

    Коментиран от #28

  • 19 Лунен патрул

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "Шляхтиц":

    Ама що си мислиш, че краварите са били на Луната? Те сега не могат да отидат, пък какво остава за 69 година, когато и технологично е било невъзможно! Но нека всеки да си вярва в каквото си иска, 8% от американците пък вярват, че земята е плоска, което е смешно! :)
  • 20 Бесен Язовец

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Ххх":

    Слушай какво бе, Чунчо, аре сега кажи, защо им беще този космодрум - Восточни на руснаците, за украшение на простотията им ли ?? Само ще те светна, че когато започна строителството му, руснаците крояха планове, напълно да се откажат от услугите на Байконур, за да не плащали излишни пари за аренда. Но след като направиха няколко неуспешни запуска от новия космрдрум и поизгубиха сума ти и спътници в космическото пространство, руснаците и Роскосмос, разбраха, че както винаги пак са объркали нещо сметките и са сгрешили фатално с мястото за новия космодрум. Сега той не се използва и стои там като паметник на руската глупост и простотия, а великата Русия продължава да плаща аренда за Байконур, на казахите.

    Коментиран от #26, #27

  • 21 Rado

    4 8 Отговор
    Чакаме коментари, че ракета без РД-180 не може да излети.
    Учуден Русафил: А пък тази даже се връща от космора.
  • 22 схсхсхсх

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Колега,космодрума в Казахстан е руски(бивш съветски)

    Коментиран от #29, #30

  • 23 Количка на Бураго

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "ФАКТИ":

    си виждал на снимка. А луноходите си бяха доста големи. В гр.Ловеч преди време имаше в двора на едно закрито училище изложен луноход,както и капсулата с която се приземи Георги Иванов,така,че голям,като количка от бураго не ти върви. Пишеш лъжи,а това е неприемливо. Лъжите ти продължават и с това,че само са видели и проучили площадката зао кацане. Прочети повече преди да пишеш лъжи и неистини.

    Коментиран от #37

  • 24 схсхсхсх

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "Шляхтиц":

    Ясно си доста невеж по тая тема,че да пишеш такива глупости.Причината руснаците да не пратят човек на Луната не е,защото нямали пари и не искали,а защото НЕ УСПЯХА.Руснаците винаги са били пълен минус откъм орбитални ракети и ракети носители и затова изгубиха тази надпревара.Руската ракета Н1 която трябваше да бъде конкурент на Сатурн5 всъщност се оказа един голям провал.Руските мозъци сложили 43 малки двигателя на ракетата,защото незнаеха как да направят някоко големи като американските и естествено при 43 вързани двигателя се досещаш какъв е риска от фал.Естествено руската ракета при всичките тестове се взривява и е пълен провал,след което руснаците се отказват от мисия до Луната.

    Коментиран от #31

  • 25 Те за това ли

    6 9 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    краварите си резервират места в руските ракети за да стигнат до МКС. Я,малко проучи нещата защо не си изпращат с тези тенекета космонавтите си,защото ще пукнат още при излитането. И чудо голямо,че се приземявала първата степен,по-важното е да излети с хората и да се върнат хората живи. Товарни кораби за изкарване на товари в космоса всички космически държави правят,но пилотирани полети само руснаците могат.

    Коментиран от #40

  • 26 Ххх

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Ами мисля, че по 15 коментар достатъчно ясно съм ти обяснил за какво им е, а на тебе какъв ти е проблема, не можеш да го прочетеш, не можеш да го осмислиш и аз отново трябва да ти го преразкажа ли ?
  • 27 Ххх

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Ами обясних ти вече, колкото космодрума е по - близо до Екватора, толкова ефективността на ракетата носител е по - голяма. И къде е грешката на руснаците ? Къде се намира Восточни и къде трябваше да бъде според тебе, за да не сбъркат с мястото ?

    Коментиран от #34

  • 28 Те краврите като

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "поняли":

    ходиха да не би да откриха злато,петрол,полезни изкопаеми и ги кара всеки ден от там? нещо не ти издържа тезата бе охльов. Първо си научи урока за това как се появяват полезните изкопаеми,нефта,въглищата,научи и за влиянието на радиацията без атмосферата и как доживяха тези "слезли" на луната/слагам в кавички защото не са слизали влиянието на радиацията би ги убила за минути и никакви костюми не могат да ги спасят/до прилична възраст.
  • 29 Бесен Язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "схсхсхсх":

    Колега, Байконур се намира на казахска територия и принадлежи на Казахстан, просто руснаците са го взели под аренда др 2050 година.
  • 30 Бесен Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "схсхсхсх":

    115 милиона долара, плащат руснаците за годишна аренда на Байконур, самото име на казахски език означава - Богата долина.
  • 31 Най мощната ракета

    5 7 Отговор

    До коментар #24 от "схсхсхсх":

    произвеждана някога е руската "Енергия",която изведе и совалката "Буран"в космоса. Та за мощни ракети от американска страна не ми говори. И ако американците са кацали на луната преди 50 години с тогавашните технологии,защо след това в годините не само,че не успяха да го доразработят тоци път ами не стъпват вече там защото не могат. Това е и потвърждение за това,че дори и тогава не са успели и всичко е филм в голямо филмово студио платен от наса. А тези кацащи първи степени са най-лесните за изработване и не си заслужава да се хвърлят излишни пари да се усложняват със системи за кацане след като след 3-4 изстрелвания се унищожават.

    Коментиран от #32, #33, #38, #39

  • 32 Rado

    4 10 Отговор

    До коментар #31 от "Най мощната ракета":

    Москвича, че бил най мощния едно време, няма ли да го похвалиш. Та да не ти говорим за съвременните коли.
  • 33 SS14

    2 9 Отговор

    До коментар #31 от "Най мощната ракета":

    Дори не ми се занимава да ти обяснявам колко неграмотна невежа си на тая тема.
  • 34 Бесен Язовец

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ххх":

    Ми казах ти къде им е грешката, изхарчиха свет пари за този космодрум, още толкова откраднаха, а на това отгоре сега и не го използват, щото колокото запуска направиха от там, толкова и спътника загубиха. Напиши в търсачката - "Уголовные дела о хищениях на космодроме "Восточный" и много неща ще ти станат ясни ! А можеш, ако искаш и да напишеш - "Почему космодром Восточный оказался не нужен России" и да разбереш, къде им е грешката на твоите любими руснаци ! Аз мога и линк да ти пусна, но ще ми изтрият коментара.

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 1944

    6 3 Отговор
    плешивия кремльовски педофил не харесва това.
  • 37 ФАКТИ

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Количка на Бураго":

    Влез в УИКПЕДИА бе колхозник и прочети : Луноход 1 е с р/ри 1.35 м. (метър и 35 см.) на 2.15 м. (два метра и 15 см.) и тежи 756 кг. ,Луноход 2 е с р/ри 1.70 м. (метър и 70 см.) на 1.60 см. (метър и 60 см.) и тежи 840 кг. - това са (горе-долу) размерите на детска кола реплика с акумулаторна батерия ,разбира се сравнението с "Бураго" беше по скоро опит за пародиране ,а не фактология (нали и на теб ти се искаше СССР да е изпратил 5-6 лунохода ,ама ... не е ).
  • 38 схсхсхсх

    5 4 Отговор

    До коментар #31 от "Най мощната ракета":

    Пич защо пишеш глупости ? Сатурн5 може да изнесе в ниска орбита с 40 тона повече от Енергия,а в далечна орбита с 10 тона повече от Енергия.И няма сравнение,защото Енергия е ПРОВАЛЕН проект,така че няма никакво значение,понеже нейните възможности не са доказани.Руснаците никога не са имали добри орбитални ракети.Най-добрите ракети винаги са били американските и в момента има още няколко модела ракети които се правят и пак са американски.Русия дори няма бъдещи проекти,няма нищо.На практика руската космическа програма е в клинична смърт и освен да ходи до МКС друго неможе да прави.
  • 39 схсхсхсх

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Най мощната ракета":

    Колкото до тея глупости дето ги пишеш,че било фалш понеже в момента не могли да направят такава ракета,просто граничи с глупостта и показва,че си нямаш хал хабер за какво тролиш.Първото което е,за да направиш пак ракетата Сатурн5,ще трябва на ново да върнеш заводи от 70-те години с части от 70-те години и да се работи по стари технологии от 70-те години.Това е все едно да произвеждаш автомобил от 70-те през 2019г.Безмислено,скъпо и излишно.На кратко това ще е най-излишния ход да се направи същата ракета отново.Ти наясно ли си,че в днешно време да се изстреля ракетата Сатурн5 ще струва над 1 МИЛИАРД долара,а в момента ще се направи ракета която ще е със същите характеристи,но 10 пъти по-икономична.Става ли ти по-ясно или ще продължаваш да се правиш на ограничен капацитет ?
  • 40 схсхсхсх

    6 4 Отговор

    До коментар #25 от "Те за това ли":

    И тука издишаш веднага.САЩ ползват руснаците за временни таксита,защото спряха совалките и докато се вкарат в експлоатация новите и най-модерни капсули,трябваше временен вариант.Тези капсули ще са най-модерното нещо,пред които руските изглеждат като някакви ковчези 2х2 метра,а астонавтите вътре са като тестови мишки.САЩ колкото хора са изкарали в космоса,Русия и след 100 години няма да може да навакса.Така,че не ми вади излишни опорки.От догодина като изкарат новите капсули нали знаеш,че руснаците отпадат от привилегията да возят който и да било,а това е кофти за тях,защото временно правеха големи доходи от това,но и тая свърши,защото всеки иска модерното,а руснаците не са мръднали от 50 години.
  • 41 Ххх

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен Язовец":

    Добре, хубаво е, че се просвещаваш. Но в коментар 15 ти посочих. Байконур е в чужда държава. Какво правят руснаците ако са едностранно зависими от Казахстан и в някакъв момент тази държава прекрати достъпа до космодрума ? А на полигон, разположен по - далеч от Екватора ракетата носител просто ще извежда по - малък полезен товар, това е единствения проблем. И не търси пряка връзка между космодрума и някакви технически проблеми в ракетите. Ако ракетата е с технически дефекти, те ще се проявят, от който и космодрум да бъде изстреляна.

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Весел Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ххх":

    Пияндурниците са мнооого назад с материала и спор не може да има затова
  • 43 Бесен Язовец

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ххх":

    Работата е там, че руснаците имат технически проблеми и с ракетите и с полигона, който всъщност една гооляма Пунта Мара.