Last news in Fakti

17 Декември, 2019 19:52 1 977 23

Евродепутати искат извинение от Джамбазки

  • ангел джамбазки-
  • евродепутати-
  • ес

Те са изпратили писмо до председателя на ЕП

Евродепутати искат извинение от Джамбазки - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Двама евродепутати са изпратили писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което настояват да получат извинение от колегата им Ангел Джамбазки заради коментари за произхода им. Те искат и да се обмисли налагане на наказание „мъмрене“.

Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на социалистите и демократите са засегнати от изказване на Джамбазки пред българското издание на „Юрактив“, в което подчертава техния произход от Алжир и Турция, съобщи БНР.

Дели и Ертуг са евродепутати съответно от Франция и Германия, като Карима Дели е председател на транспортната комисия, а Исмаил Ертуг е един от активно работещите по пакет „Мобилност“. Той е сред инициаторите на идеята за връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 4 седмици, срещу която България е категорично против.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала.

„Смятам, че този тип характеристики са недопустими в тази зала. Всички сме европейски депутати, всички сме от различен произход и затова и дума не може да става да се стигматизират колеги заради това. И ви моля, господин председател, да призовете г-н Джамбазки да спазва реда“, каза той.

„Къде е връзката между политическия аспект на пакета „Мобилност“ и произхода?“

На въпрос на „Хоризонт“ какво притеснително вижда в думите на Джамбазки и защо произходът му да е нещо, което да му създава неудобство, Ертуг отговори емоционално:

„Сериозно ли говорите, или просто се шегувате? Къде е връзката между политическия аспект на пакета „Мобилност“ и произхода на родителите ми? Ако се стигматизира произходът, то това определено е ксенофобия и аз трябва да се защитя. Същото важи и за г-жа Дели“.

„Вече трети мандат съм евродепутат и за първи път ми се случва такова нещо“, каза още Ертуг и допълни:

„За първи път изпадам в такава ситуация. Никога не съм говорил с този човек. Ако не се лъжа, това е евродепутатът, който бе хванат да шофира в нетрезво състояние с 1,5 промила алкохол в кръвта и имаше проблеми с полицията. Мои колеги ми казаха, че е от крайната десница. Никога не съм го виждал, никога не сме разговаряли и той никога не е искал среща с мен. Да се правят такива неща, не е присъщо на демократите, нито на Европейския парламент. Затова трябва да се защитя“.

Ертуг уточни, че няма да иска по-голямо наказание за Джамбазки.

Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като „напълно неприемливо“. Тя заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там, като поиска председателят Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, за да не се повтаря случаят.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Карнобат

    17 2 Отговор
    А ако е бил на 1.5 промила как ли е щял да ги нарече...
  • 3 русенец

    15 6 Отговор
    Гьонсурат и да се извини, полза никаква. Да вземете да го инпийчнете, че не става момчето. Само една голяма уста, ама връзка с главния мозък няма!
  • 4 Ко да кажа

    10 8 Отговор
    Ангеле,Ангеле като кацаш на някое летище не е зле да погледнеш в коя държава се намираш. Това да не ти е инфантилната територия, със самозабравили се политици,с она.ниращи медии и поръчков Главен Прокурор? Па най сетне като не ти харесва там, мятай си оставката и възгеч.....ама пусти евра всеки имесец
  • 5 Анти милиционер

    19 3 Отговор
    Евродепутатите на Сорос и менторите му Ротшилди. 100.00%
  • 6 Пия кат джамбазки но не припадам

    6 6 Отговор
    Нашето пале е по извиненията.Ще се извини и ще му се размине както при шофирлъка.
  • 7 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    7 5 Отговор
    Патриотинът Джамбазката милионер с добра еврозаплата се бори против брюкселската мафия, дето му я плаща!?! Войводата, дето си забравя пищака по летищата, пие като смок и се натиска с педали като Денди. Уж имал дете и жена, но ги крие - сигурно в някой цигански катун.
    Айде, стига, не е сериозно.
  • 8 Мдааа...

    9 4 Отговор
    Както казваше дядото,учен човек,пък прост.
  • 9 Behemoth

    8 10 Отговор
    Тоя тъпак опитва да се реабилитира в очите на избирателите си след инцидента с алкохола и то с типично нацистки квалификации ....уникален мизерник...
  • 10 Гоце Делчев

    8 7 Отговор
    Това да не ти е Ганьоландия.Кой ги избира тез прос....аци.за евродепутати.Пуснали са чобаните в Европа не стига че пияни карат колите ами и убиждат хората наред.Чобан с чобанина му
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 4 Отговор
    Кое е расисткото в туита на Джамбазки?
    копи-пейст: "...........................Европейската комисия в лицето на новия комисар по транспорт Адина Валеан осъди както подхода на преговарящите, така и съдържанието на постигнатите „компромиси“. Това разбира се не трогна французойката от алжирски произход, председателстваща комисията на ЕП по транспорт и туризъм, както и нейния най-верен съюзник в преговорите, германеца от турски произход Исмаил Ертуг. Зелените и социалистите, които иначе много държат на екологичните стандарти, .............."

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Гоце Делчев

    7 11 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Дандини дандини дандини.Джамбазки е жив Бай Ганьо който не може да е в крак с европейската култура и ценности.Другия път да пийне по-малко и да внимава по пътищата на европейските културни граждани

    Коментиран от #15

  • 13 барчо

    15 5 Отговор
    Що за простотия??? Казали и на хората откъде са, а те се обиждат от произхода си!!!! Все едно да ми кажат, че съм от България и аз да искам да ми се извиняват. Смятам, че нещо изродено се случва все по-често и по-често.

    Коментиран от #16

  • 14 барчо

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И аз така си мисля като теб. Тия търсят под вола теле. Що се обижда таа французойка че била от алжирски произход??? Никой не е казал, че е дете на маймуни или свине. Чудят се вече каква тъпотия да измислят и да цоцат кинти.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гоце Делчев":

    Като не можеш да кажеш нещо съществено по въпроса не се обаждай, че се излагаш. А за автора на пасквила "Бай Ганьо" провидението справедливо се е намесило.
  • 16 Урко

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "барчо":

    Не но скоро кажат че си от маймунски произход
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Братя Българи

    8 0 Отговор
    Западна Европа е влязала в ерата морално и расово самоунищожение.
  • 19 Разум

    9 0 Отговор
    Да не би в държавите Алжир и Турция да са населени с примати, че се засягат?
  • 20 Един

    3 0 Отговор
    Някой крие произхода си? ... или му е обидно , че е с такъв произход? ... или, че произхода не определя действията му? Ега ти тъпизма!
  • 21 456

    4 0 Отговор
    Никакво извинение. Те трябва да се извинят първо на целият български народ, за това където ни дискриминират по цяла Европа, с вносните си некачествени храни и дрехи и др.в България. Защо на нас ни викат, че сме българи? Защо тези се срамуват от кръвта си?
  • 22 шушу мушу

    1 3 Отговор
    да ги черпи по ракия и да си признае че е скрид джендър, те ще му "простят"
  • 23 Аве Адолф Хайлллл

    3 0 Отговор
    Браво на Джамбазки ,поне той им казва истината . А на всички мюсли в еврокочината , много поздрави от шпиц командата на Вермахта - наближава откриването на новата фабрика за сапун .....