Last news in Fakti

21 Декември, 2019 22:33 1 403 8

Мръсният въздух води до депресия

  • депресия-
  • мръсен въздух-
  • самоубийства-
  • замърсяване-
  • фини прахови частици

Фините прахови частици влияят и на психическото здраве

Мръсният въздух води до депресия - 1
Снимка: Shutterstock

Хора, които живеят на места с мръсен въздух, са с по-висок риск да развият депресия и да стигнат до самоубийство, сочи ново проучване, базирано на глобални данни, цитирано от „Гардиън“.

Изследването е базирано върху замърсяване, причинено от изгарянето на изкопаеми горива в домакинствата и индустрията. Използвани са данни от 16 държави, които разкриват силна статистическа връзка между токсичния въздух и нивата на депресия и самоубийства в обществата, предаде Би Ти Ви.

Най-фините прахови частици достигат до човешкия мозък през кръвоносната система. Те причиняват по-чести мозъчни възпаления, повреждат нервните ни клетки и водят до промяна в нивата на хормоните в тялото. Всички тези проблеми са свързани с лошо психическо здраве и депресия.

Проучването взима предвид най-малките частици в замърсения въздух – тези по-малки от 2,5 микрометра (0,0025 милиметра). Хората, които са изложени на повече от 10 микрограма на кубичен метър от тези частици за повече от година, имат 10% по-висок риск от депресия. При самоубийствата излагането на частиците с размери до 10 микрометра за повече от три дни, увеличава шанса за самоубийство с 2%. Нужни са допълнителни изследвания как по-чист въздух би повлиял на психическото здраве на хората.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Важнотое че

    13 0 Отговор
    Управлението на Боко води до еуфоруия ! Това, че вкарват боклуците на Европа да ги горят в България депресира само враговете на Вожда !
  • 2 Геноцид

    2 0 Отговор
    И лекува рак!
  • 3 ;iihhhjjhj

    0 0 Отговор
    hlkhkjhkhkjkkkjlh
  • 4 2020

    4 0 Отговор
    Голямата депресия "София".
  • 5 БайТошо Ганя и последиците

    2 6 Отговор
    В ЮЖНИТЕ КВАРТАЛИ - ОВЧА КУПЕЛ, БЪКСТОН . . . МЕЖДУ ПАНЕЛКИТЕ ИМА КЪЩИ КОИТО СЕ ТОПЛЯТ НА ДЪРВА / ГАНЯ НЕ "СТОПЛЯ" ЧЕ КЛИМАТИКЪТ ИЗЛИЗА 2 ПЪТИ ТО ЕВТИНО ОТ ДЪРВАТА/ НО ПЪК И БАЙ-ТОШО ТРЯБВАШЕ ДА ПОСТРОИ ТЕЗИ ПАНЕЛКИ В СОФИЙСКОТО ПОЛЕ А НЕ ДА БУТА КЪЩИ ЗА ДА ГИ ТРОПОСА КЪДЕТО НЕ ИМ Е МЯСТОТО. Та съдето съм аз има 7-8 панелки - 2-3000 души в тях и 3-4 къщи които напълно тровят всичките 2-3000 души, всъщност къщите са 20-30 но 3-4 са на дърва, има и 1 с ядрено гориво /ВЪГЛИЩА/
  • 6 Рошко

    1 3 Отговор
    Глупавите новини също, тва да четеш всеки ден, санкции брекзит, вдигане на данъци, арестувани с по 20 висящи , пуснати катастрофи, отскоро и "самоубийства" абе и цирка доскучава, а пък тва чингълбел на всяка реклама направо ма подлудява, искам си дядо Мраз
  • 7 Бесен Язовец

    1 3 Отговор
    Грета Тунберг е права.
  • 8 Спокоен Катеричок

    0 0 Отговор
    Грета Тунберг е дупена.