27 Декември, 2019 07:25 6 501 35

Либия официално поиска помощ от Турция

  • либия-
  • турция-
  • военни-
  • помощ
Либия официално поиска помощ от Турция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Либийското правителство на националното съгласие (ПНС) официално поиска военна помощ от Турция. На 26 декември турският президент Реджеп Ердоган обяви, че ще изпрати войници в Либия по молба на ПНС. По неговите думи това ще стане най-рано през януари 2020 г.

Представител на поддържаното от ООН правителство каза, че то е поискало от Турция военна подкрепа по въздух, земя и море, за да спре офанзивата на т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) към Триполи.

През април базираната в Източна Либия ЛНА под командването на Халифа Хафтар започна операция за превземане на столица. Тя стигна до подстъпите на Триполи, но никоя от двете страни в конфликта не може да вземе превес.

Най-малко двама цивилни бяха убити, а 20 - ранени, при въздушен удар в либийския град Зауия, на 45 километра западно от столицата на 26 декември.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 360

    31 12 Отговор
    И КАКВО СТАНА - ТУРСКИЯТ ДИКТАТОР ЩЕ БОРИ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ КОИТО ДЕСТАБИЛИЗИРАТ РЕГИОНА ЗА ДА БЯГАТ БЕЖАНЦИ КЪМ ЕВРОПА ? ! ?

    Коментиран от #4, #13

  • 2 Ей не се научи!

    24 36 Отговор
    Американците пратиха бойци във Виетнам! Ядоха дървото! Руснаците в Афганистан! Ядоха дървото! Турците сега в Либия! Ще ядат дървото! Карай, поне червен парцал да има да ги покрива, като ги връща на осиротелите майки!

    Коментиран от #27, #29

  • 3 Боже..!

    11 0 Отговор
    Либия станала културна...!

    Коментиран от #18

  • 4 Хрониките на Borislav Popov

    28 27 Отговор

    До коментар #1 от "360":

    Само че в случая турската армия ще бори терористите, които са спонсорирани от Рушлямистан 😂😂. Става интересно. Дали ще ги бори с бъдещите си безаналогови СУшки, или ще им закарат един комплекс С-400 за ПВО? Чакаме да видим лизачите на руски задни части как ще реагират. 😂

    Коментиран от #7

  • 5 Знам знам🙄

    21 26 Отговор
    Абе смешно ми е. На никой не му пука за обикновените либийци. Най вече н на собствените им управляващи. А Ердо се оплита все повече и повече. Ще яде бой Турция.

    Коментиран от #26

  • 6 АЛЛАХ КОЗОЕБЕЦА

    22 34 Отговор
    Турчулята пак ще го отнесат и това е.

    Коментиран от #15, #23

  • 7 Еl Comandante

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "Хрониките на Borislav Popov":

    ГЪЛТАЙ борке!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СССРкаскет

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "Еl Comandante":

    Ти като гълташ всеки ден, да не си умрял. Е имаш ментални проблеми ама това може и от боряшника да е, или от кръвосмешението като са те зачевали
  • 10 Румяна Костова

    18 3 Отговор
    В Либия няма единно правителство. Разграден двор с банди. Някои ще искат официално помощ от турците, някои от американците, а други от руснаците.
  • 11 Бай хой

    15 17 Отговор
    Официално признати правителство на Либия от световните западни терористи но непризнато от либийците. Също както във Венесуелла. Признатия от сащ гуйняндо. С една дума в Либия ще хвърчат фесове, ще се режат зелки.

    Коментиран от #12

  • 12 Borislav Popov

    14 7 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Признато, непризнато, избрано е от либийския нврод, значи е законно.
    Нв Асад - диктатора, да не е по законно от либийското, народа в Сирия не иска да го вижда вече ?!
  • 13 Крокозъб

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "360":

    Какви американци бълнуваш, руснаците са на страната на либийската национална армия начело с Хафтар. Уж национална армия, а е съставена от чужди наемници
  • 14 Хрониките на Евразия

    21 2 Отговор
    Ердоган - В Либия има 2000 руски наемници , какво правят там ?
    С тези думи откри сезона на лов на руснаци в Либия ..
  • 15 Анонимен 26.12.2019.

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "АЛЛАХ КОЗОЕБЕЦА":

    Я ми кажи господин християнино на кой господ се кланяш след като имате много богове, тангра, йехова, ра, и пр. Хората който богохулстват рано или късно ще си получат заслуженото възмездие при Всевишният Творец .
  • 16 Башкан Ердоан

    19 6 Отговор
    Значи Асад може да си кани руснаци а Либийското правителство не може да иска помощ , всичко е изчислено Ердоан не е глупав ще им развали сметките на лешоядите

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Фидел

    7 3 Отговор
    Ако Либия нямаше петрол, никой нямаше да се интересува от нея като от Сомалия. България е най- богатата на златни залежи в Европа и затова има колониално правителство, което продава националното й богатство. Зад армията на ген. Хафтар стоят няколко държави: Египет, Русия, Италия и Китай. Правителството в Триполи се подържа от САЩ, Франция и Турция. Оформила се е много интересна конфигурация на икономически интереси и нов военен полигон за изпробване на конвенционални оръжия в бойни действия. В чия полза ще се наклонят везните зависи от един нов играч, който стои в момента зад кулисите. Това е Израел, който най-малкото заради провокациите на Ердоган ще подкрепи правителството на Хафтар. Ердоган сключи с правителството в Триполи даговор за морските граници между двете държави с цел да възпрепятства прокарването на газопровод през Средиземно море от находищата в икономическата зона на Израел, Ливан и Кипър до бреговете на Гърция. "Черешката на сладоледа" беше решението на турския президент да даде право на палестинската терористична организация Хизбула да провежда акции от Истамбул срещу Израел! Акциите ще са с естествено с ракети. Коя нормална и добре въоръжена държава няма да отговори на подобни провокации?
    Условията за започване на голяма война в източното средиземноморие вече са налице. Кои ще са победителите и победените всеки има право да предполага без да налага мнението си.

    Коментиран от #22

  • 18 боцмана

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Боже..!":

    Когато свинята стане балерина!

    Коментиран от #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Последния софиянец

    5 3 Отговор
    Той Ердоган ще дойде, ама дали ще си тръгне.
  • 21 Чакай бе!

    4 10 Отговор

    До коментар #16 от "Башкан Ердоан":

    Асад е поканил орела, а тези врабеца! Само помисли колко вода е нужна за ибриците в район дето водата е кът! Освен това турчина с цялото бойно снаряжение, носи и един ибрик! Освен ако не ползува манерката дето пие вода, но тогава се получава отврат! Ти Ко ли каиш?
  • 22 Кастро

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Фидел":

    Нещо си противоречиш колега още малко ще изкараш че Русия има изгода от този газопровод от юг и че ще застанат рамо до рамо с евреите , този газопровод ще е началото на края на руснаците това го знаят много добре за какво мислиш че са в Сирия заради кривата физиономия на асад ли
  • 23 Kureee

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "АЛЛАХ КОЗОЕБЕЦА":

    Ти направо си си евал майката, а и да не си мръдни аз да я ева.Отрепка неземна, ти човек ли си бееее

    Коментиран от #32

  • 24 оcмaн пaшa

    11 4 Отговор
    кого cте тръгнaли дa оплювaте погледнете в кaкво плaчевно cъcтояние cме изпaднaли нито зaплaщaнето едобро нито пенcиите нито имa някaкво производcтво a и тез дето идвaт дa инвеcтирaт бягaт кaто видят корупциятa.a турция имa голямо производителноcт и в военaтa техникa cвои тaнкове хеликоптери и др .aднеc ще предcтaви cвоя електромобил и лично ще го подкaрa президентa Eрдогaн когото вие които зaвиждaте нa него че е поcтигнa много зa турция де дa имaше един кaто него и в бългaрия дa удaри нa мacaтa и дa кaже"тaкa ще cтaне" ние имaме нуждa от тaкъв водaч инaче имaме дa ни комaндвaт зaпaдните държaви
  • 25 Руските свине

    7 0 Отговор
    обичат да квича, че единствено те са "ОФИЦИАЛНО ПОКАНЕНИ ОТ ЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА СИРИЯ". Обаче не споменатават, че в Либия тяхната марионетка Хафтар, която са подпомогнали с над 2000 наемници от ЧВК Вагнер е узурпатор а ЗАКОННОТО ПРОВИТЕЛСТВО НО ЛИБИЯ официално е поканило Турция . Въпрос на време е турците да избият вагнеровци.
  • 26 КО РЕЧИ БАЧО

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Знам знам🙄":

    Турция има стратегически интереси в средиземно море.В Либия ""РУСКИ ТУРИСТИ ОТ ТУРИСТИЧЕСКА АГЕЦИЯ ВАГНЕР""ще гризнат дървото от Ердоган!!Путин е МАТИРАН!!!

    Коментиран от #28

  • 27 КО РЕЧИ БАЧО

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ей не се научи!":

    Турция има стратегически интереси!!Този път ""туристите на агенция ВАГНЕР""ще гризнат дръвцето!!Путин е в МАТ!На 8 януари заедно с Ердоган ще откриват ""турски"поток.Голям политик е ердоган ""клати и руснаци и американци както си иска!!

    Коментиран от #33

  • 28 Знам знам🙄

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "КО РЕЧИ БАЧО":

    Ха да видим. И стига вече с тъпото извинение за интереса. Далеч по изгодно икономически ше е обша инвестиция на всички страни от района без външно кредитиране процентно разпределение на дивиденти. Просто целия интерес е за лостове за влияние. Единственото реално бъдеще на Турция е в ЕС. Но се видя че без принуда няма да стане. Ерпишман е решил насила хубост да прави.
  • 29 Китай

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ей не се научи!":

    Двама се карат третия печели Русия , Египет франция и някои арабски петролни страни подкрепят маршал хавтар Сащ АНГЛИЯ и европа плюс Турция Правителдството в Триполи става интересно
  • 30 Що ти да не си...?!

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "боцмана":

    Балерина.много нежно изглеждаш...?! Свиня, балерина, няма място за сравнение, пък и аз харесвам изкуството...!!

    Коментиран от #31, #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Що бе мангал?

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Kureee":

    Мислиш че ти си?
  • 33 Много бургии

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "КО РЕЧИ БАЧО":

    Уморих се, аллах ли ви дете?
  • 34 Много бургии

    0 2 Отговор
    Уморих се, аллах ли ви сере?
  • 35 Стара жина не става за нищу

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Що ти да не си...?!":

    За ква,, балерина,, говориш, та и нежност..!