Last news in Fakti

17 Януари, 2020 13:07 3 077 26

Путин не се отказва от властта

  • русия-
  • власт-
  • президент-
  • конституция-
  • владимир путин

Какви ще са следващите ходове на президента?

Путин не се отказва от властта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Как да се откажеш от безспорната власт, която държиш в ръцете си вече 24 години? Не се отказваш от нея. Именно до това заключение стигна президентът на Русия Владимир Путин, съдейки по предложенията му за конституционни реформи, които той представи по време на речта си пред парламента на 15 януари, пише френското издание Le Monde, цитирано от агенция "Фокус".

Този проект за ново разпределение на правомощията на върха на Руската федерация в края на четвъртия и (вероятно) последен президентски мандат на Путин през 2024 г. бележи началото на очаквания процес. Действащата руска конституция забранява провеждането на повече от два последователни президентски мандата. През 2000 г. Путин дойде на власт, след като беше избран от руснаците за наследник на Борис Елцин, а през 2008 г. с премиера Дмитрий Медведев си размениха държавните постове, за да може държавния глава да бъде преизбран през 2012 и 2018 година.

Трябваше да се намери и друг начин. Президентът на Русия, който вече е на 67 години, без съмнение вижда възможността да подаде оставка от поста си, но едва ли е готов да пусне юздите на правителството в страна, в която е царувал 20 години (рекорд от времето на Сталин). Начело на Русия той формира още по-централизирана система за вземане на решения, отколкото в бившия СССР, където генералният секретар на Комунистическата партия трябваше да се съобрази поне с Политбюро. Путин си осигури подкрепата на силите за сигурност и по този начин избута всички реални политически противници в далечния ъгъл.

Потискането на опозицията

Потенциалните външни съперници на Путин, като олигарха Михаил Ходорковски (помилван и изгонен от страната през 2013 г. след десет години затвор) или опозиционния лидер Алексей Навални (който още е в Русия, но на практика бе лишен от възможността да участва в изборите) бяха неутрализирани. Остават само вътрешните противници. Както следва от информация от средите на това непрозрачно правителство, апетитите им нарастват с наближаването на 2024 година. И Путин вече е решил да създаде рамка за процеса на преход, за да ограничи амбициите им. От своя страна верният, но непопулярен Медведев беше помолен да подаде оставка заедно с правителството и да се „оттегли“ в очакване на подобряване (или влошаване) на ситуацията.

Някои приписват на руския лидер желанието да създаде съюз с Беларус и да го ръководи, за да остане на власт след 2024 година. Дори това да е било вярно, съпротивата на лидера в Минск Александър Лукашенко на тази идея трябва да е накарала Путин да промени решението си. Реформите, предложени от президента (той подчерта, че те ще бъдат гласувани на референдум), очевидно би трябвало да му позволят да заеме място в руския държавен апарат, било то като нов премиер с разширени правомощия, или като ръководител на Държавния съвет. Каквато и да е окончателната форма на тези промени, ясно е, че целта ѝ е да поддържа силната централизирана власт в Русия. „Русия е длъжна да остане силна президентска република“, каза Путин, разбивайки надеждите на онези, които виждат демократични промени в разширяването на правомощията на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100

    21 12 Отговор
    Е, това ако стане ще е изненадата на века. В Русия никой никога не се е отказвал доброволно от властта.

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анти юилиционер

    22 14 Отговор
    Как да се откаже, като иначе влиза в затвора???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахахах

    13 5 Отговор
    Твърдо е решил да дозакопае останалите милиципнери.
  • 6 илюминат

    13 6 Отговор
    Давай Вова, мачкай ватника.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 батюшка

    16 6 Отговор
    Русия (от самото си съдаване) е била ,е и ще бъде абсолютна монархия (това ,че чат пат и сменят името и идеологията е просто шоу за впиянчените мужици) ,очевидно е ,че руското робско племе - от друго (освен от нагайка) не разбира.
  • 9 Borislav Popov

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "100":

    Елцин се отказа доброволно, но след като се нагуши.
  • 10 стоян

    9 8 Отговор
    От кумунистите в Русия никой не се отказва от власта и никой не може да ги смени -управляват до смарта си -Ленин, Сталин ,Брежнев, Андропов, Черненко , и сега Путин -Само оня с белега успя да избяга -иначе до сега да беше мъртав

    Коментиран от #12, #13, #19

  • 11 С две думи

    10 8 Отговор
    Лелеее джендювците треска ги тресе да не би Путин да остане още в Кремьл-че тогава хептен им умряха нео-либералните идиотизми.Затова и гадаят и се потят в сьнищата си-ще го имал още Императора-няма ли да го има.Само,че не схващат едно-Путин постави началото на нов световен ред,в който мястото на Русия е на вьрха.Това му беше целта и я изпьлни-Русия е фактор с който цял свят се сьобразява-и дали ще е Путин или не-няма значение вече-инерцията и посоката вече са дадени....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе балки

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    Не бе те в Англия например не са си трепали монарсите-ама хич.Че даже в днешно време го правят-очистиха Диана като куче.Абе големи наивници имало тук .
  • 14 Звъки

    9 3 Отговор
    То и Боце са не отказва ма не го критикуват :D

    Коментиран от #20

  • 15 Грил

    8 10 Отговор
    Русия чрез Путин си върна полагащото се място в света.Русия е и остава ИМПЕРИЯ.Тя е най- силната държава в света ,с култура развита икономика и проспериращ народ.Дали някой от краварите/щати-В-тон/не е важно.Русия ще съществува винаги.Краварите-ЩАТИ не.

    Коментиран от #16, #26

  • 16 вЕрвайте ми

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Грил":

    Така е ,така е !!! Русия е НАЙ ПРОСПЕРИРАЩАТА ДЪРЖАВА ,НАЙ СИЛНАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА ,НАЙ СИЛНАТА АРМИЯ ,РУБЛАТА Е СВЕТОВНА ВАЛУТА (НЕДЕВАЛВИРАЩА) ,РУСНАЦИТЕ СА НАЙ УМНИ ,ИНТЕЛИГЕНТНИ ,ЖИВЕЯТ НАЙ ДЪЛГО (ЗАЩОТО ИМАТ НАЙ ДОБРАТА МЕДИЦИНА) И НАЙ ВАЖНОТО - АБСОЛЮТНИ ТРЕЗВЕНИЦИ СА ,РУСКИНИТЕ СА НАЙ ЦЕЛОМЪДРЕНИТЕ ЖЕНИ ,РУСКИТЕ АВТОМОБИЛИ ,КОМПЮТРИ ,БИТОВА ЕЛЕКТРОНИКА ,ХИМИЯ И ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ СА НАЙ ДОБРИТЕ (И ТЪРСЕНИ) В СВЕТА и пр. ,и пр.
    ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОБЛЕМ НА РУСИЯ Е ,ЧЕ НЯМА НИТО НЕФТ ,НИТО ГАЗ ,НИТО ВЪГЛИЩА ,НИТО ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ (които да изнася). Ако искате - вЕрвайте ми.

    Коментиран от #21

  • 17 ДС дълбок поклон за всичко

    3 3 Отговор
    Ще се откаже след унищожението на лошите.
  • 18 А стига де-

    6 2 Отговор
    Изтриха # 12 защото казваше,че в САЩ цели кланове са в политическите вьрхове-от дядо до внук -президенти,сегатори сьс 40-50 години мандат,убили са си 6-7 президента---ама пуста политкорекност...
  • 19 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян":

    А стоян понеже си е мъртАв по рождение, не се страхува от смАрта...
  • 20 Сандокан

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Звъки":

    Неее...Бат Боцко фръга оставка ма ората си го обичат и па си го зимат.Та не е същото ше знайш.
  • 21 Бравос!

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "вЕрвайте ми":

    Много добре си го казал !
  • 22 serjant

    1 1 Отговор
    na njakoi ot tuk pisheshtite vse Rusija im vinovna ... dori i ako neim stava ili jenite im ne im davat , ili za skapanata prognoza za vremeto .... ili im se plashta da serat poforumite protiv vsicko rusko ... pchva da stava mhogo poshlo i tupo , ama shtom ezana nadnicata mojem da se izlagame vsjakak...
  • 23 ssaev

    0 0 Отговор
    Може и да не разсъждавате много по въпроса кой и какъв е руският президент. Погледнете само срещите на европейските държавници по глобалните проглеми на континента и ще се убедите "на живо", че в Европа в момента има един неоспорим лидер и неговото име е Владимир Владимирович Путин. Към когото с "тихи стъпки" се приближават Меркел, Макрон и Борис Джонсън...
  • 24 Страничен наблюдател

    0 0 Отговор
    Съвременна Русия се превръща в своеобразен световен феномен – най-богата на природни ресурси територия е с бедно, маргинализиращо се население, което се разкапва от алкохолизъм и тежки патологични заболявания. Науката в тази страна е останала повече в полето на фантазията. От спомените за руската душевност и култура са останали само митове и образи на демони. Поривът за свобода и независимост се е трасформирал в 95% одобрение на режима на Владимир Путин. Имперското чувство, поддържано дори с кръв и насилие, се приема като еманиция на патриотизъм и родолюбие. Корените на тази съвременна руска катастрофа вероятно могат да бъдат обяснени с битието на тази територия само преди 150 – 200 година. Учените доказаха, че клетката има памет, а вероятно вековете, през които хората в Русия са продавани като добитък, е един от възможните отговори на днешната разруха.

    Изследване на prometej.info разкрива една ужасяваща действителност, за която мълчеше великият СССР, мълчи и днешна Русия.

    Преди повече от 150 години, през 1860 г., в Руската империя започва феодалната крепостническа реформа, свързана преди всичко с освобождението на крепостните селяни. Така процъфтяващата столетия практика да бъдат продавани в робство селяни е прекратена, с което се слага край на търговията с хора в Русия. Условията за покупка и продажба на роби и тяхната цена са се променяли много пъти. През 1782 г., например, невръстно момиче е струвало само 50 копейки – по-малко от цената на едно
  • 25 Страничен наблюдател

    0 0 Отговор
    През 1782 г., например, невръстно момиче е струвало само 50 копейки – по-малко от цената на едно прасе или на стар кон. Най-скъпо се продавали готвачите, фризьорските и други занаятчии, както и момчета новобранци, като търговията с бъдещи войници се превръща в най-печелившия сегмент на пазар на роби.

    Въпреки, че търговията с хора от началото на XIX век в Русия е често срещана и обичайна практика, тя е предизвиквала у просветените хора известно безпокойство и тревога. Да се откажат от крепостничеството, което е основната движеща сила на дворянското стопанство, е било обаче абсолютно невъзможно. Както състоятелността, така и тежестта на човек в обществото са се оценявали не толкова от ранга и служебните приходи, колкото от притежаваните акри земя и записаните крепостни, бедни души, които притежаваш. От друга страна, да гледаш и третираш селяните християни като добитък в очите на европейците е било архаична диващина. Затова, за да оправдаят своите примитивни привички руските изследователи измислят различни теории, с които
    да оправдаят крепостничеството в Русия.
    А крепостничесвото е продължило до 28 август 1991,когато е забранена КПСС
  • 26 Коментатор

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Грил":

    Ментално, си един руски крепостен селянин .
    Осъзнай се ,преди 30 години др.Елцин забрани партията и крепосничеството отпадна
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания