Last news in Fakti

21 Януари, 2020 13:45 4 743 33

Съдят Нидерландия заради Сребреница

  • сребреница-
  • нидерландия-
  • съд-
  • мюсюлмани-
  • оон-
  • майки от сребреница

Нидерландия не е предприела мерки за защита на жителите на Сребреница

Съдят Нидерландия заради Сребреница - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сдружение „Майки от Сребреница“ внесе в Европейския съд за правата на човека жалба срещу Нидерландия от името на семействата на жертвите на клането в Сребреница през 1995 година.

„Майки от Сребреница“ се борят за признаване на отговорността на Нидерландия, чиито контингент в мисията на ООН през 1995 г. бе разположен в тогавашния мюсюлмански анклав Сребреница, където босненските сръбски сили убиха над 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

В жалбата е посочено, че „Нидерландия не е предприела достатъчно мерки за защита“ на жителите на Сребреница. Сдружението „Майки от Сребреница“, което представлява над 6000 роднини на жертвите, през 2007 г. внесе жалба в най-висшите нидерландски съдилища, но постигна само частичен успех.

През 2019 г. Върховният съд на Нидерландия обяви, че холандската държава е имала само „много ограничена“ отговорност за геноцида, който е последвал. Нидерландският контингент в мироопазващите сили на ООН на 11 юли 1995 г. предаде анклава Сребреница с хиляди бежанци мюсюлмани в него на босненските сръбски сили, като му позволи да изведат бежанците, да отделят мъжете и момчетата, да ги отведат извън Сребреница с автобуси и да ги убият.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МЮСЛИ

    16 17 Отговор
    НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОПА ! АУТ !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МЮСЛИ

    10 8 Отговор
    И ЧИФУТ ЧАО !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бесен Язовец

    31 9 Отговор
    Съгласен съм с боснийците, хонландците като са се хванали да са миротворци, трябвало е да попречат на сърбите да колят хората, а не да се крият в базите на ООН.

    Коментиран от #14

  • 7 Еничарите

    3 12 Отговор
    Като елитните бойци на султана са си стоели или в Константинопол, или на бойното поле! В годините на мир са оплождали месните булки, а ти си дошъл тук или като подарък на някой еничарин, или защото е било практика, боклука от империята да бъде изселван тук! Както знаеш само качествените прибра Йозал! Значи сигурно си от вторите! А колкото до бомбите, питай някой от вашите който днес е на 60 години, какво е това "Голямата сватба" !
  • 8 Ооооо Денис

    4 2 Отговор
    Извинявай, не забелязах че си на работа! По принцип избягвам да пиша под статиите ти и когато си на работа! Лек ден и извинявай пак!
  • 9 124

    22 2 Отговор
    Явно холандците са страхливци.Крили са се като ..утки

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кой68

    15 0 Отговор
    Истината излиза наяве.....Нали тия от Холандия щяха да сменят името на държавата си за да чистят името и?Както и да се наименувате главната вина за -ГЕНОЦИДА в Серебреница е ваша........
  • 12 Сиукс

    16 0 Отговор
    Възмездие за всеки виновен за геноцид над мирно население!
  • 13 соросоид дебил

    14 7 Отговор
    Ало гнусната журналя! Разровете се за фактите в събитията от Сребреница, а не ни заливайте с лъжи и пропаганда.Никакво избиване на 8 хиляди мюсюлмани от сърбите не е имало, а става въпрос за поредната американска гнусна провокация в която използват джихадисти от други мюсюлмански страни.

    Коментиран от #33

  • 14 соросоид дебил

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Трябва да се досетиш, че някой е наредил на холандците да останат в базите си умнико! Освен това ти беше ли там, като твърдиш че "сърбите са колели хората"? Нямате мозък и затова толкова лесно ни манипулират.

    Коментиран от #17

  • 15 Това е ГЛОБАЛНА игра на Капитала !

    8 1 Отговор
    Трябва да разрушат целият свят , за да останат отново , като ГОСПОДАРИ на света ! Нима го разбираме ? Та ние с охота и страст участваме във взаимното си избиване оркестрирана от ЗАПАДА ! На кого от нас хората бе нужен този РАЗГРОМ на народите ? На кого пречеха имената на нашите правоверни ? Всичко бе замислена от вън , за да ни противопоставят един на друг . Днес по-добре ли стана ? По-добре е само за онези между нас , които поеха разиграването на собственият си народ , по замисъл на ЗАПАДА ! Не сме им нужни и искат да ни ликвидират , настоявайки ни един срещу друг ! Запада е като АНАКОНДА , души бавно безпощадно ! АНАТЕМА !
  • 16 Биде

    8 4 Отговор
    Тези майки като искат да съдят Холандия, но май забравят че говната в Югославия се размерисаха с активната помощ на Америка от нея бяха и последващите бомбандировки! Знам че боли но не е ли време да не ровим непрекъснато в тези рани?!
  • 17 Бесен Язовец

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "соросоид дебил":

    Ника ти, ти подхожда идеално. Пиши още !

    Коментиран от #23

  • 18 Преди , Запада идваше с войска срещу ни

    7 1 Отговор
    А Днес , настроиха нас , един срещу други ! По - изгодно им излиза , без жертви и разходи ! Е ? Разбираме ли го или не ?
  • 19 Постепенно нещата си идват на мястото

    5 0 Отговор
    Възмездие ще има за всички. Вчера английски съд е издал заповед за арест на диктаторът превратаджия Сиси и привличането му като обвиняем за смърта на демократично избраният президент Морси.
  • 20 По всичко личи , че сме

    4 0 Отговор
    Улави , Глупави , Найвни и Щурави ! Хляб има за всички ни но да живеем като хора по между си на ЗАПАД не е по душа им ! Затова спомага Демокрацията и Либерализма който ни налагат : разруха на Религията, образованието, възпитанието, културата, интелекта , сплотеност , личността, семейството, нацията, държавата. Те го постигат с наша съдействие и помощ ! Разбираме ли това ? Тридесет години вървим на СРИВ !

    Коментиран от #31

  • 21 Как ни измамиха с

    5 1 Отговор
    " Възродителният процес " ? Де го Възраждането ? Кой се Възроди и в кой остана ХУРКАТА ? НАРОДА хвана от трите най - дългото. И дойдоха "Права и Свободи " ? Де ги днес тез права ? Свободата е за ЕЛИТА -те си правят каквото искат! С нас се гаврят и чужди и наши душмани! Покой за НАРОДА няма ! АНАТЕМА безродни бездарници!
  • 22 На никой у нас и на ум не му е минавало

    3 0 Отговор
    За подмяна на имената на правоверните. Пламъка бе внесен от вън и огъня пламна ! НАРОДА послуша подмолните предатели на своя род , които за пари и майка и баща в огъня хвърлят ! Ние знаем тези маскари и керати кои са !
  • 23 Бачо Киро

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Добре ти го е казал. 1-во не са 8000, по спомен мисля последно се оказаха към 1500. 2-ро холандците са виновни въобще за ситуацията там, естествено по нареждане е станало, че са оставили различни въоръжени групи да си правят каквото искат. Преди Сребреница резаците са заличили сума села - всички, не само мъжете. Сребреница всъщност е отговорът на сърбите за жестокостите на босненците. Даже са имали честта да натоварят жените и децата и да ги пратят навън. Екзекутирали са само мъже и момчета във възраст годна за носене на оръжие, за разлика от босненците, които не са пожалили никого. Самият главнокомандуващ на сините каски го призна някъде преди 5 години, както и каза, че съжалява, че не са се намесили още преди Сребреница в извращенията на босненците и са ги оставили да се въоръжат. Нали не мислиш, че случайно стават всички тези действия? Що не идеш ти, ей така, за кеф, да въоръжиш с армейско оръжие няколко села, да видиш колко лесно става.... Всичко е дирижирано, много добре са знаели каква ще е реакцията на сърбите след кланетата на сърби. И за босненците не им е дремело, трябвали са им като жертвено агне, за да могат после да тръгнат срещу сърбите.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Доста глупости

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    Си надраскало.
  • 25 ТОЧКАТА

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    ИСТИНАТА КАЗВАШ!!Когато Радко Младич влиза в Сребреница сърбите от ОПУСТОШЕНИТЕ села му разказват УЖАСИ,от които ПОБЕЛЯВЯТ КОСИТЕ на сръбските войници и на Радко!!!!!ЗАЩОТО ТАМ!!! е изпробвана ТЕХНОЛОГИЯ НА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ !!!!И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ВИНАТА!!!!!Обезлюдяването става със ,,създаване на санитарна зона в която няма държава,институции и се ДАВА БЕЗНАКАЗАН !!!!ПРОСТОР на престъпленията...на НАШИТЕ ХОРА/МЮСУЛМАНИТЕ/!!!!!!ТЕ обезлюдяват СЕЛАТА ОКОЛО Сребреница с НЕВИЖДАНА ЖЕСТОКОСТ!!!!!А съдът в ХАГА само ПОВДИГНА ЗАВЕСАТА НА ТОВА.......мадлин ол,брайт....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ТОЧКАТА

    5 2 Отговор
    ...МАЙКИ ЗА Сребреница!!!???МАЙКИТЕ!!!!са ПОЖАЛЕНИ!!!!от сърбите!!!!Но в селата наоколо ТЕ СА ЖЕРТВИТЕ НА ШИПТЪРИТЕ!!!!!
  • 28 serjant

    2 0 Отговор
    Da kajat , koi raspali etnicheskata omraza mejdu hristijani imjusjulmani , kato predi tova sa jiveeli mirno ispokoino . Ot cjalata rabota interes imaha amerikancite i evreite ... Ako moje njakoi da dade drugo razumno objasnenie...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бай Ганьо , не ги разбира тия работи!

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "По всичко личи , че сме":

    Дай му , боб и люти чушки !
  • 32 Дебел......

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Какъв го търсят тия цигани в Сърбия???":

    Щом даваш право на сърбите , да колят и убиват босненците, значе и турците са имали право да колят българите, през Османското робство !
  • 33 Аааа..

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "соросоид дебил":

    Нашите политици-джихадисти ..?! Народ не оставиха в България !
Новини по държави: