Last news in Fakti

27 Юни, 2017 13:04 4 971 2

Холандското правителство – виновно за клането в Сребреница

  • сребреница-
  • холандия-
  • правителство-
  • клане-
  • мюсюлмани-
  • сърби-
  • съд-
  • вина

Над 300 души са отпратени от миротворците

Холандското правителство – виновно за клането в Сребреница - 1
Снимка: БТА/ AP

Холандският апелативен съд реши, че холандското правителство носи частична вина за клането в Сребреница през 1995 година, съобщи „Дейли Сабах“.

Близки на жертвите заведоха дело срещу Холандия заради ролята й в масовите убийства, които бяха определени като военни престъпления.

Близо 8000 босненски мюсюлмани, сред които и много деца, са избити в околностите на град Сребреница, а трибуналът на ООН описва събитията като геноцид. В годините след масовото клане стана ясно, че Холандия е отговорна за смъртта на над 300 души.

По време на конфликта Холандия изпраща миротворци. Вратите на препълнената база на контингента обаче са затворени за стотици, които искат закрила от холандците. Съдът реши, че миротворците е трябвало да предпазят поискалите закрила.

Клането в Сребреница е най-мащабното избиване на хора на територията на Стария континент след края на Втората световна война.

Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват жените и най-малките деца на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански“ зони. Повечето от депортираните оцеляват. В Сребреница остават само мъжете и момчетата на възраст над 13 години.

В годините след трагичните събития бивши холандски миротворци твърдят, че холандското правителство ги е изпратило на „мисия невъзможна“. Адвокат на миротворци, завели дело срещу правителството, обяви, че са им били нанесени физически и психически травми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rollo

    6 2 Отговор
    Togava edogan4o e prav
  • 2 гост

    3 9 Отговор
    Защо е поднесена толкова грешно информацията в заглавието? Холандците са спасили много повече от клането, отколкото не са могли да приберат и опазят. Ако имаш лагер и капацитет 1000човека, а ти прибереш 2000 човека, но има още 5000 чакащи как да се получи спасяването им? Това е война, няма правилно и грешно решение.
Новини по държави: