Last news in Fakti

28 Февруари, 2020 09:17 3 955 13

Китай се превръща в ябълка на раздора между САЩ и Великобритания

  • великобритания-
  • сащ-
  • китай-
  • търговска война

Някои американски политици се държат високомерно, но във Вашингтон се заблуждават, че това ще им донесе предимства

Китай се превръща в ябълка на раздора между САЩ и Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Неотдавна британският вестник „Гардиън" публикува статия, в която се посочва, че различното отношение към китайския телекомуникационен гигант „Хуауей", е причина за ново разногласие между „специалните съюзници" САЩ и Великобритания, и насрочената за началото на следващия месец среща между лидерите им във Вашингтон е била отменена.

Решението на Великобритания да допусне участие на „Хуауей" в изграждането на 5G мрежата в страната е доказателство за надеждността и качеството на технологиите, които компанията предлага. То също така демонстрира категоричното желание на Лондон за сътрудничеството с Китай след излизането от Европейския съюз. В тази ситуация Вашингтон обаче не само се опитва с всички средства да възпрепятства развитието на високите технологии в Китай, но и подкопава интересите на други страни.

Следвайки само своя собствен интерес САЩ оказват натиск върху европейските си партньори. По време на приключилата неотдавна среща за сигурност в Мюнхен кабинетът на американския търговски представител излезе със заявление, че митата за вноса на авиационна техника от ЕС ще бъдат увеличени с 15%. През миналия октомври пък Вашингтон наложи 25% мита върху вноса на европейска селскостопанска продукция.

В статията на „Гардиън" се казва: „По много въпроси, САЩ и Европа не са имали толкова големи различия от 1941 година насам. Както каза бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск: „Когато имаш приятел като САЩ, кой се нуждае от враг?"

Държавият секретар на САЩ Майк Помпео играе важна роля за формиране на американската външна политика. В неговите речи и изказвания обаче прозира начинът на мислене от Студената война. След началото на епидемията от коронавируса той се опита да намери оправдание за проявения национализъм в статия, публикувана в „Уол Стрийт джърнъл", и която бе остро разкритикувана не само от Китай, но и от други държави.

Някои американски политици се държат високомерно, но САЩ се заблуждават, че това ще им донесе предимства, пише в заключение вестник „Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хирург

    27 5 Отговор
    Това ли ви е честната и свободна търговия и икономика??? ФАЩ са тумор.

    Коментиран от #3

  • 2 GTi

    7 24 Отговор
    Ю.С. пиндосите тук са прави , света трябва полека лека да се отърве от жълтата напаст и да ги изолира , Китай е заплаха не само за Сащ но и за Европа .

    Коментиран от #4

  • 3 среднощен

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хирург":

    "...ФАЩ са тумор."? САЩ е огромен пазар - "туморът" е в главите на политиците, които си мислят, че този "пазар" дава по-специални права на американците..? Ако САЩ е "пазарът", то Китай е "заводът" - ще трябва да се разберат някак..? До колко тези процеси късаят ЕС и Великобритания..? Да го кажем така - превръщаме се в един от "логистичните центрове" обслужващи финансовите потоци между тези две големи икономики...
  • 4 Миг 29

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "GTi":

    Точно така. Средоточаването на производства и технологии само в една държава е опасно ... Вече се вижда резултата от всичко това Китай произвежда самостоятелно процесори по 5nm технология и по нищо не остъпват продуктите им от водещи брандове... Американците късно се осетиха ... Евтиното винаги е скъпо!

    Коментиран от #6

  • 5 Дядо Вангел

    2 16 Отговор
    Комунистически Китай, трябва да бъде възпиран и ограничаван със всички средства, докато режима извършва престъпления срещу човечеството, като отнемане на органи от живи хора от преследваните в Китай групи, а именно Фалун Гонг, уйгури и тибетци.
  • 6 goni

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Миг 29":

    Сетила се Мара да се побара!:) Освободиха Дракона! А, сега го върнете обратно! Какво искат? Китай ще се пренасочи другаде, какво си мислите?! Няма да намери пазар за стоките си, или няма да намери суровини?!:) Ха,ха,ха!:)

    Коментиран от #8

  • 7 Рошко

    12 0 Отговор
    Мн ама много искам фащ и фъкингдам даже да се сбият
  • 8 Миг 29

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "goni":

    Те са си самодостатъчни, като си осигурят пазар като Индия, Тайланд, Русия боли ги чуча, че американците ги санкционират ... И между другото те са едни от най-големите износители на литий!!!

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 9 среднощен

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Миг 29":

    Напълно подкрепям позицията ви... Малко допълнение - Китай е империя с повече от 5000 години история, а САЩ няма и 500г... Китай не само измислиха "барута", но най-накрая се "научиха" и как да го използват "пълноценно"..?
  • 10 Русия и Индия?

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Миг 29":

    Те са смешен пазар бе. Те нямат пари. Руснаците нямат и 1000 долара бруто заплата, а индийците са по-зле. Отделно, средостатистическият китаец е богат, колкото ние сме. Не знам дали си забелязъл, но ние не сме много богати. Китай може да бъде свой пазар, ама няма да има същата икономика като сега. Айде купи си чисто нова кола пройзведена в Китай, с 500 евро бруто заплата или нов плазмен телевизор за 1500 евро. Трудно е.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Пончо Виля

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Русия и Индия?":

    То защото руснаците са незначителен пазар и нямат пари - там има заводи на всички големи автомобилни производители.
    А какво произвеждат краварите ? Една печатница на долари им е индустрията. Че даже вече не ги и печатат - виртуални са ?!!
  • 12 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Русия и Индия?":

    Ака, Китай и Русия започнат взаимно да се помпят...! Дано не се случи! Светът няма да бъде същият!
  • 13 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Миг 29":

    Най-големият майтап е с мангана. Китай е голяма страна, но не може да се похвали с много полезни изкопаеми. Оказа се обаче че държат лидерство в производството на манган. Търсенето е много голямо и тия взеха че забраниха износа му!:) Дигна се голяма олелия! Заплашиха ги че ще ги изключат от СТО! Клекнаха! Няма къде да ходят, ама случая е интересен!:)
Новини по държави: