22 Април, 2020 15:42 5 040 19

Тревожно! Коронавирусът остава в пациенти и по два месеца

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ухан-
  • китай-
  • вирус

Възможността хората да остават положителни и потенциално заразни притеснява международната общност

Тревожно! Коронавирусът остава в пациенти и по два месеца - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лекари в Ухан, където вирусът се появи през декември миналата година, с тревога наблюдават все по-голям брой пациенти, които са се възстановили от болестта и нямат симптоми, но тестовете им още са положителни, съобщи Ройтерс.

Това е едно от най-големите предизвикателства с преминаването към новия етап на облекчаване на ограничения. Тестовете на много пациенти остават положителни 50-60, дори 70 дена.

Възможността хората да остават положителни и потенциално заразни притеснява международната общност, защото много държави искат да прекратят изолацията с намаляването на случаите и да възстановят икономическата дейност.

Препоръките сега са изолационният период след излагане на вируса да е 14 дена. Досега, според китайски високопоставени здравни служители, няма потвърждение далите отново положителни тестове пациенти да са заразили други.

Китай не е публикувал официални данни колко пациенти попадат в тази категория. От местни болници обаче разкриха пред Ройтерс, а и други медии написаха, че тези случаи са поне десетки.

В Южна Корея около 1000 души са с положителни резултати четири седмици или повече. В Италия специалисти забелязаха, че пациенти с коронавирус могат да имат положителни резултати от тестовете около месец.

Тъй като данните дали такива пациенти са заразни са оскъдни, лекарите в Ухан ги държат в изолация по-дълго, колкото и стресиращо да е за тях.

Положението на пациентите в Ухан, които толкова дълго задържат вируса, е показателно колко неизвестни остават за него и защо той засяга хората различно.

Пациентите в Китай се изписват от болница след два положителни PCR теста, направени през 24 часа. Някои лекари искат те да станат три. Повечето пациенти, чиито тестове са положителни дълго, не проявяват симптоми и много малко се влошават. Експертите не могат да обяснят защо вирусът се държи различно при тях. Според някои те може пак да са се заразили. Това подкопава надеждите за създаване на имунитет сред преболедувалите. Лекарите обаче са категорични, че пациентите, стояли през цялото време в болница, не са с заразили повторно.

Според други експерти е възможно такива пациенти да са били с отслабена имунна система. Това е наблюдавано и при норовируси и грипни вируси.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NEMESIS

    13 4 Отговор
    Е сега я втасахме!
  • 2 Аноним

    9 1 Отговор
    Перфектно ще вървим с балони на главите май
  • 3 Рошко

    6 8 Отговор
    Искам го до края на дните ми, да си го разнасям като домашен любимец
  • 4 Обикновен човек

    11 11 Отговор
    Стига с тези глупости! Вече се чудят само какво още да измислят.
  • 5 ПШНЛХПДРС

    16 2 Отговор
    веднага ЩАБА да въвежда скафандрите като следваща мярка

    Коментиран от #12

  • 6 Трън

    8 8 Отговор
    Мангъров го обясни преди 20 дни, ама кой да чете.

    Коментиран от #7

  • 7 бай Шиле

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Трън":

    Стига с този Мангъров,бе.Повечето държави не приеха неговата теза.В САЩ,Китай и Русия да не би да няма доценти?
  • 8 Треа се внимава с кой се закачаш

    10 1 Отговор
    Абе това си е модифициран вирус в лаборатория кой квото иска да приказва и да отрича, перфектното биологично оръжие, иначе една война колко е скъпа а така едно вирусче и бам целия свят на колене, ама така е като Хамерика много се ду на Котай и ги санкционира, върнаха ни го тъпкано Китайчетата:-)
  • 9 Peci kupona

    7 0 Отговор
    Малко ми звучи "Абе тук има едни, който още заразяват, ама нема да ви кажем колко са, че да ви е гадно".
  • 10 Въпросче

    8 0 Отговор
    Има ли белтъци на ХИВ в короната? Има. Има ли ваксина срещу ХИВ четиридесет години след появата му? Няма. Правете си изводи кога се изчиства организма от коронавируса- най-вероятно никога.

    Коментиран от #11, #17, #18

  • 11 Skk

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросче":

    За хив няма и да има ваксина никога или поне докато сме живи. Отговора е прост, хив мутира много бързо. Новия вирус е относително стабилен от към мутации, така че за него може и да има ваксина.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 SigurD

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Skk":

    Има но се крие. Чувал ли си за излекувани от спин в частни клиники за определени хора в САЩ и Израел, а може и в Русия да има. Но за САЩ и Излаел съм чувал. Незнам колко е вярно, във всяка лъжа има и доза истина. Асимилирай го както искаш.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 SigurD

    1 1 Отговор
    Това го прогнозирах още от като се появи вируса и няма да има тенденция да изчезне или да се лекува, а само ще се поддържа състоянието на пациента стабилно. И си мисля че този вирус е откраднат от някаква природозащитна организация и хвърлен в Китай за да зарази целия Свят. Всички работят с Китай и има китайци навсякъде по Света. Целта беше да пламне целия Свят като заразят Китай и после той да го разпространи по целия свят заради това, че никой не им обръща внимание и нейскат да ограничат производствата си и да запазят климата и незнам какво си още.
  • 16 Азсъм

    1 0 Отговор
    Стига стига стига стига до тук до тук с простотията това няма край що глупости прочетох що идиоти видях стига толкова ТО НА ВОЙНТА БОМБАДИРАТ ПА СПИРАТ ВИЕ СПИРАНЕ НЯМАТИ С Т И Г А ЗАЩОТО ЩЕ ЯДЕТЕ СОПАТА ЖЕРНАЛЯ И ПОЛИТИЦИ
  • 17 БРЦК

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросче":

    Има жалтъци поредни глупости
  • 18 БРЦК

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Въпросче":

    Има жалтъци поредни глупости
  • 19 123

    0 0 Отговор
    Демек, всички ще го изкараме.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания