Last news in Fakti

1 Септември, 2012 21:18 1 267 0

Главният прокурор на Русия иска имунитета на депутат с бизнес в България

  • генадий гудков-
  • ивайло зартов

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка е поискал имунитет на депутатът от руската държавна Дума от Справедлива Русия Генадий Гудков, съобщават руските медии.

Гудков нашумя през последните месеци с бизнес интересите си в България. Тази негова дейност стана причина Единна Русия да започне инициатива за приемане на законови забрани за депутати, чиновници и държавни служители да имат бизнес или имоти в чужбина.

Преди седмици стана ясно, че Следственият комитет (СК) на Русия по време на проверка на заявление на българския гражданин

Ивайло Зартов е получил потвърждение на информацията

за незаконно участие на Генадий Гудков в предприемаческа дейност в компании, регистрирани в България и Гибралтар.

До момента в хода на проверката следствието е получило данни за незаконно участие на депутата Гудков в предприемаческа дейност както в руски търговски компании, така и в чуждестранни компании - „Инглиш Вилидж” в България и „Бизнес Секюрити Кънсолтантс Лимитед”, регистрирана в офшорната зона Гибралтар, - съобщи официалният представител на Следствения комитет на Русия Маркин.

В отговор на обвиненията Гудков заяви, че бившият му партньор

Ивайло Зартов се опитва да намали 12 год. си присъда.

Руският политик дори се закани да съди телевизия НТВ за излъчения материал.

Кариерата на Генадий Гудков е интересна. От 1982 до 1992 той работи в КГБ. След това напуска службата, за да влезе в частния бизнес. Започва да се занимава с охрана. За целта създава холдинга „Оскордъ“. През 2001 г. влиза в Думата от квотата на „Единна Русия“ през 2007 г. я напуска, за да се влее в редиците на „Справедлива Русия“.

Самият Ивайло Зартов в момента е под домашен арест и чака решение на Бургаския апелативен съд по обвинение за присвояване в особено големи размери и безстопанственост.

През март м.г. Бургаският окръжен съд го призна за виновен в присвояване на 3,5 млн. лв. и безстопанственост и той получи 13 г. при първоначален строг режим. После апелативните магистрати върнаха делото за ново гледане. Процесът приключи на първа инстанция в края на м.г. с 12-годишна присъда, като Зартов бе оправдан за някои сделки.

„Инглиш вилидж" е смесено дружество с участието на съпругата на Гудков.

Построяване на селище от затворен тип край Бургас бе предметът на дейността му.

Сагата започва в края на 2004 година, когато в Бургаския съд е регистрирана фирмата "Инглиш вилидж" ООД. 80% от капитала й се държи от гибралтарската "Бизнес секюрити консълтънс лимитид" и 20% от "Росболстрой" ООД. За управител на "Инглиш вилидж" е назначен тогавашният заместник-председателя на партия "Движение за социален хуманизъм" Ивайло Зартов.

Крайната цел на партньорите е да построят огромно селище от сто къщи за ВИП клиенти, всяка с басейн и двор от един декар. За проекта е избран суператрактивен терен край езеро до село Димчево, което е само на десетина километра от Бургас.

Съдружниците изкупуват над 500 декара земеделски земи, като половината придобиват със заменки от Бургаска община. Първата копка бе направена през лятото на 2006 г., а тогавашният кмет Йоан Костадинов лично преряза лентата. Месеци по-късно къщите бяха вдигнати на груб стоеж и от години стоят така.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА