Last news in Fakti

26 Юни, 2012 15:20 1 489 0

Руски политик прал пари у нас чрез "Инглиш вилидж"?

  • генадий гудков-
  • ивайло зартов-
  • инглиш вилидж

Българин може да се окаже в центъра на скандала, който от дни се развихря около руския политик от „Справедлива Русия“ Генадий Гудков.

Неговият съдружник Ивайло Зартов обвинява

Гудков в пране на пари чрез офшорки на Гибралтар и Кипър.

След това средствата са се инвестирали в имоти на Острова на Афродита, България,Черна гора и Чехия.

В интервю за руската телевизия НТВ Зартов потвърждава, че руският политик нееднократно му е заявявал, че положението в Русия е такова, че трябва да се подготвят нещата в чужбина за „всеки случай“.

Според българинът Гудков в чужбина не е известен като руски политик, а като милиардер със сериозни амбиции за влагане на пари в недвижими имоти. Последната инвестиция на Гудков близо до Бургас, известна като „Инглиш вилидж", е станала причина за разваляне на отношенията му със Зартов. Българинът отговарял за строителството, но бил обвинен от руския политик, че е прахосал на вятъра 3,5 млн. евро.

В момента няма желаещи да купят деветте построени вили. Те се охраняват от двама местни жители, които не са получавали заплата от половин година. Пред репортер от НТВ те обясняват, че продължават да работят, защото заради високата безработица в Бургаско не могат да си намерят друга работа.

В отговор на обвиненията Гудков заяви, че бившият му партньор

Ивайло Зартов се опитва да намали 12 год. си присъда.

Руският политик дори се закани да съди телевизия НТВ за излъчения материал.

Кариерата на Генадий Гудков е интересна. От 1982 до 1992 той работи в КГБ. След това напуска службата, за да влезе в частния бизнес. Започва да се занимава с охрана. За целта създава холдинга „Оскордъ“. През 2001 г. влиза в Думата от квотата на „Единна Русия“ през 2007 г. я напуска, за да се влее в редиците на „Справедлива Русия“.

Самият Ивайло Зартов в момента е под домашен арест и чака решение на Бургаския апелативен съд по обвинение за присвояване в особено големи размери и безстопанственост.

През март м.г. Бургаският окръжен съд го призна за виновен в присвояване на 3,5 млн. лв. и безстопанственост и той получи 13 г. при първоначален строг режим. После апелативните магистрати върнаха делото за ново гледане. Процесът приключи на първа инстанция в края на м.г. с 12-годишна присъда, като Зартов бе оправдан за някои сделки.

„Инглиш вилидж" е смесено дружество с участието на съпругата на Гудков.

Построяване на селище от затворен тип край Бургас бе предметът на дейността му.

Сагата започва в края на 2004 година, когато в Бургаския съд е регистрирана фирмата "Инглиш вилидж" ООД. 80% от капитала й се държи от гибралтарската "Бизнес секюрити консълтънс лимитид" и 20% от "Росболстрой" ООД. За управител на "Инглиш вилидж" е назначен тогавашният заместник-председателя на партия "Движение за социален хуманизъм" Ивайло Зартов.

Крайната цел на партньорите е да построят огромно селище от сто къщи за ВИП клиенти, всяка с басейн и двор от един декар. За проекта е избран суператрактивен терен край езеро до село Димчево, което е само на десетина километра от Бургас.

Съдружниците изкупуват над 500 декара земеделски земи, като половината придобиват със заменки от Бургаска община. Първата копка бе направена през лятото на 2006 г., а тогавашният кмет Йоан Костадинов лично преряза лентата. Месеци по-късно къщите бяха вдигнати на груб стоеж и от години стоят така.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА