Last news in Fakti

2 Септември, 2012 23:06 1 063 0

Основателят на Църквата на Муун почина

  • муун-
  • мун-
  • църква на муун-
  • муунисти

Основателят на Църква на обединението на Муун е починал, предаде Си Ен Ен.

Сан Мюнг Муун  е издъхнал рано в понеделник в Южна Корея.

Той е основател на Църквата на обединението. Придоби особена популярност с общите сватби, организирани от неговата църква.

Муун е роден в християнско семейство през 1920 година в Корея.

През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича "Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство". В края на 1971 година се премества в САЩ, където бързо печели последователи и се намесва в обществено-политическия живот. Една от причините на успехите му е, че се ангажира с антикомунистическа пропаганда.

Наред с проповедническа дейност, той развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови и медийни империи в света. Медиите го наричат "бизнесменът в расо".

Муун не се смята само за религиозен водач, но и за обединител на човечеството. Той организира Обединително движение, което обхваща най-различни организации. Според списък, представен през 1997 год., движението включва 60 организации, от които 10 са религиозни, 5 - политически, 10 от областта на културата, науката и изкуството, 7 медийни, 3 младежки, 2 женски и 3 спортни. Към обединението са включени издателство "Вашингтон Таймс", 8 университета, институти, училища, благотворителни организации.

Членовете на сектата живеят в условията на почти военизирана йерархична пирамида. По-напредналите стават пастири.

Няма информация за кога е насрочено погребението на Муун. Очаква се датата да бъде обявена от в. „Вашингтон таймс”, който се контролира от Муун.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: