Last news in Fakti

14 Юни, 2020 11:25 3 360 23

Нормално ли е да изпитваш гняв?

  • сащ-
  • гняв-
  • емоции-
  • протести-
  • морал-
  • джордж флойд-
  • aleteia-
  • безсилие-
  • омраза

Гневът, ако не е контролиран, се превръща в омраза

Нормално ли е да изпитваш гняв? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ако последните няколко седмици ни научиха на нещо, то е, че американците са ядосани. Смъртта на Джордж Флойд извади на повърхността огромното чувство на безсилие, което изпитват някои хора в страната. Именно през последните седмици безсилието се превърна в гняв.

И макар да подкрепяме правото на мирен протест и да осъждаме насилието и безредиците, трябва да се запитаме: оправдан ли е този гняв? Гневът подобаващ и разумен отговор ли е, или е просто импулсивна реакция? Съвместими ли са християнството и гневът? Това пита сайтът Aleteia.org, опитвайки се да даде и отговор.

Разбира се, хората често се чувстват гневни или раздразнени – понякога за малки неща, понякога за големи. Гневът изглежда е неразделна част от нашия живот. Някой би казал, че няма нищо по-нормално нещо от гнева и няма проблем в това да си гневен. Това обаче е опасна гледна точка. Ако човек си позволи да бъде ръководен от чувства, без да взима под внимание фактите, причините и хората около себе си, то това разгражда неговата личност. Нужен е по-балансиран подход. Гневът сам по себе си не е нещо лошо. Това е емоция, която представлява наш отговор към нещо, което се е случило в живота ни.

Гневът, в случай на несправедливост, може да ни провокира да поправим сгрешеното. Гневът помага да се поддържа справедливостта, балансът и равенството между хората. Гневът обаче, тъй като е страстна емоция, трябва да бъде управляван. Ако е извън контрол, той се превръща в омраза, което е порок. Омразата се стреми да разруши, а не да поправи. Да действаш от омраза не може да доведе до нищо добро. Всичко, което правим, се отразява на вечния живот и последиците от нашите действия допринасят за нашата святост или не. Възстановяването на справедливостта не може да е за сметка на потъпкването на други хора, независимо дали сме съгласни с тях или не. Нашият свят се нуждае от светци, а не от порочна тълпа. Нуждае се от вярващи хора, които са водени от милосърдието, а не от омразата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ауууууу

    11 8 Отговор
    Местя........
  • 2 JEFF

    29 6 Отговор
    Българската раса не познава такова чувство на гняв, а само на примирение. Това не е защото сме много вярващи и милосърдни, а защото така продължават да ни учат и манипулират.

    Коментиран от #12

  • 3 Тръмп 2020

    28 1 Отговор
    Къф гняв бе? На това му се вика опортюнизъм. Знаят много добре че имат извинение да грабят и го правят. Повечето не се интересуват много от умрелия.

    Гневни са младите бели Американци на които са им изпили мозъците с "woke" културата които мразят себе си и света около тях.
  • 4 Реалист

    28 1 Отговор
    Цензура на ВСИЧКИ негърски филми,сериали и ЦЯЛАТА рап ,,култура" в която се обиждат хората с бял цвят на кожата.
  • 5 Ами че

    11 10 Отговор
    християнството, както и всички религии са плод на гняв и омраза, също така генерират гняв и омраза, особено исляма

    Коментиран от #8, #15

  • 6 Обикновен човек

    19 3 Отговор
    Платени протести ,платени статии ,защо в щата Детройт където афроамериканците са около 90 процента няма вандали които грабят и разбиват магазини? Защото шефа на полицията в Детройт който също е чернокож им е казал на всички :ако почнете да Хулиганствате в моят град аз няма да се церемоня ,а ще ви срина със земята ще ви навра на кучето в.....нищо че съм черен като вас !!! Тука има нещо друго явно не се взимат никакви мерки в американските мегаполиси срещу тези вандали ,напротив на тях им се плаща да правят това! А кой и защо ????Помислете сами!!!!

    Коментиран от #11, #18

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    гневът не произлиза от нищото за всяко нещо има причина
  • 8 100% атеист

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Ами че":

    Абсолютно съм съгласен, свят без религии, ще е много по добър! Ако има Бог, то нему не му е нужно някой да му строи храмове, той е навсякъде. Той не може да бъде наричан с имена, те са плод на човека. Бог е във всеки един от нас, и всеки ден ние с делата си определяме какви да бъдем, добри или лоши. Той е във сърцето и съзнанието на всеки един индивид. На съвременния човек не са му нужни религии и храмове, нужно му е да работи единствено и само за доброто на самия него и обществото, от което е част.
  • 9 Българан Европейски

    12 3 Отговор
    Неандерталоамериканците искат Хомо Сапиенс да и слугуваме, пазим, храним и обличаме, а те да се друсат, мързелуват и крадат. И като са толкова гладни и окаяни, защо разграбиха бутици и бижутерия?
    Мръснишки въшки и хлебарки. Братя болшевики.
  • 10 българин

    14 0 Отговор
    Изпитвам огромен гняв и омраза към всичко управляващи , за това ,че убиха държава и народ !
  • 11 Рошко

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Обикновен човек":

    Корона истерия , протести, чипиране, бил гел, 10 мил евреи 😉останалите роби, нов световен ред
  • 12 Барчо

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "JEFF":

    Българската народност е като останалите по отношение на гнева. В момента на всеки е предоставена възможността да си изкара минимума да преживее. Голямата маса има собственост и има какво да губи ако излезе на улицата и започне да изразява гнева си в най-уродливата му форма. Всички тези афроамериканци живеят в чужди жилища под наеми или са се нанесли самоволно. Не работят, а се занимават с престъпления. Много лесно можеш да изкараш безимотния и безотговорния ленивец на улицата, особено като му дадеш възможността да краде и безчинства безнаказано. Това, което става в момента в Америка е режисирано и управлявано само и само да бутнат Тръмп. Капитала е способен да предизвика гражданска война в собствената си държава в името на властта и парите.
  • 13 волен сидеров

    13 1 Отговор
    ДЕМОКРАТИТЕ СА ЗА РАЗСТРЕЛ-ТРЪМП ПРИ ВТОРИЯТ СИ МАНДАТ ЩЕ ГИ ОПРАВИ

    Коментиран от #20

  • 14 реалист

    14 0 Отговор
    Не е нормално черната раса като цяло да мързелува, да отказват да работят, да се занимават с наркотици, а белите да работят и да ги издържат с редица помощи. Това не е нормално.
    Не може престъпленията в голямата си част в процентно отношение да се извършват от черната раса и полицията да ги гали с перце. Ако това стане, то там съвсем скоро ще настане анархия и ще се стигне до гражданска война, но този път не между севера и юга, а ще бъде междурасова. Не може някой да лежи на гърба на друг и да има претенции, че трябва да го издържа. Ето тогава ще се надигне гняв и той ще е и от двете страни. Докато черната раса не бъде научена първо да се учи и да получава образование, а после да работи и да се самоиздържа нещата няма да се оправят. Аз лично мисля, че черната раса е по рождение като цяло мързелива /разбира се има и изключения/ и това няма да стане и точно поради това ще се стигне до гражданска война.
  • 15 реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ами че":

    В голяма грешка си, защото християнството проповядва любов към ближния. След като твърдиш това цитирай поне един откъс от Библията, за да ми докажеш твърдението си. Няма на ли ?
    Същото се отнася и за будизма.
    За исляма не искам да навлизам в коментар.
  • 16 No Exit from Brexit

    9 1 Отговор
    Черните са много тъпи и биват използвани от Левите Демократи които са комунисти - троцкисти проповядващи безвластие и анархия. Тук в най-големите английски университети е пълно с такива бели богати и образовани професори и финансисти които използвате черните като оръжие за прокарване на крайно лявата си доктрина.
  • 17 радев

    12 0 Отговор
    Ако извършиш престъпление и те арестуват трябва ли да си гневен?Спазвай закона не оказвай съпротива при ареста и няма да ти случи нищо лошо.Ще си понесеш наказанието и толкова.Каквото си дробил това ще сърбаш!
    Извършваш престъпление и се сещаш че имаш права!Съпротивляваш се при ареста - ще употребят сила да няма да ти се молят!

    Коментиран от #21

  • 18 радев

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Обикновен човек":

    Детройт е град в щата Мичиган ако не греша.
  • 19 456

    13 0 Отговор
    Запитайте се,защо не протестират срещу полицейското насилие
    китайците например,или латиносите,а скачат негрите и разни бели прошляци и наркомани.Докато тази черна паразитираща прослойка от американското общество не се промени,ще продължават да гледат на тях,като на потенциални престъпници.
  • 20 Барчо

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "волен сидеров":

    Демократите са готови на всичко, за да се отърват от Тръмп. Много си мисля, че дори тези изцепки не само няма да го свалят, а ще го утвърдят като победител за втори мандат. Пробваха всичко и не е изключено да го направят по класическия начин от миналото.
  • 21 Барчо

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "радев":

    Полицаите са един вид създадена порода и навсякъде по света са еднакви, като в различните държави нюансите са различни. Признавам си, че съм правил пътни нарушения волни и неволни. Спирали са ме, но никога не съм се правил на отворко и поради тази причина все още притежавам златен талон, ако някой се сеща какво значи. Като казвам нарушения не става въпрос за минаване на червено, влизане в забранени зони и т.н. Спирали са ме на улицата за проверка на документи и не съм се отварял, защото знам, че хората си вършат работа и аз няма да съм този, който ще прави простотии. Никога милиционер и в последствие полицай не ме е нагрубявал и не се е държал просташки или агресивно с мен и моето семейство, защото сме били достойни и адекватни.

    Коментиран от #22

  • 22 mpt

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Барчо":

    Ето това се казва правилна преценка. Вие не нагнетявате напрежение и съответно не получавате такова в отговор и нещата са напълно нормални. Ако имаше повече хора като вас, да разсъждават по този начин светът щеше да е едно много по-добро място. Това са едни напълно нормални отношения между полицай и граждани. Културно и нормално отношение и от двете страни.
    В последно време се забелязва агресивно поведение от страна на гражданите, които явно умишлено започват да се заяждат с полицаите и после се чудят, защо отношението към тях е същото. От това не печели никой. Просто има едни напразно и ненужно изразходени нерви от двете страни и глоба, която е било твърде възможно да се избегне.
    Явно вие не сте от този типаж на тези последните и това е достойно за уважение.
  • 23 Хайл

    8 0 Отговор
    Кюнците на сапун!Расизмът ще спаси света!Учете децата си да странят от цветнокожите!И да цветнокожите са в пъти по-големи расисти от белите!