Last news in Fakti

14 Юли, 2020 20:21 2 717 20

Отбой! Американски войски се изтеглят от пет бази в Афганистан

  • сащ-
  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

Талибаните трябва да изпълнят обещанието си да не предприемат терористични действия, както и за започване на мирни преговори

Отбой! Американски войски се изтеглят от пет бази в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските войски са се изтеглили от пет военни бази в Афганистан по силата на споразумението, подписано от Вашингтон с талибаните в края на февруари, съобщиха днес двете страни, цитирани от ДПА.

Те не уточниха кои точно са базите, но според дадената от представители на афганистанските и американските власти информация те са в провинциите Хелманд, Урузган, Пактика и Лагман.

Съгласно споразумението американските въоръжени сили трябваше да напуснат пет бази и да намалят числеността на контингента си в Афганистан до 8600 военнослужещи до 135 дни след подписването му - срок, който изтече вчера, отбелязва БТА.

Талибаните приветстваха стъпките, но обвиниха американските военни, че нанасят въздушни удари в райони "извън зоните на активни боеве".

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад потвърди днес, че страната му е изпълнила първия етап от ангажиментите си по споразумението. Той обаче отправи критики за високото равнище на насилие в Афганистан и осъди вчерашно талибанско нападение, при което бяха убити 12 членове на афганистанска разузнавателна служба и ранени още 63 души. Тези действия са в разрез с поетия от талибаните ангажимент за намаляване на насилието, каза Халилзад.

Американският емисар заяви, че при прилагането на следващия етап от споразумението ще настоява афганистанското правителство и ислямистките бунтовници да продължат да освобождават затворници и за намаляване на насилието.

Талибаните трябва да изпълнят обещанието си да не предприемат терористични действия, както и за започване на вътрешноафганистански мирни преговори, които най-сетне да сложат край на продължаващата десетилетия война, призова освен това той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкембе Воевода

    19 1 Отговор
    Ния се изтегляме последни. Дреме ми за разходите
  • 2 Осама

    10 1 Отговор
    Липсвате ми
  • 3 дядоЯго

    9 6 Отговор
    И къде ще захлебват сега bg. дембелите? Няма мисийки..... Няма нииищо ! Ми докторчета -сестричките и те....
    Плюйте по американците , ама доларите ги лижете.
  • 4 Kcaniba

    25 1 Отговор
    Позорното изтегляне на фащисаните от копторите, дупките и старите съветски бази!!
    Ако СССР е бил "победен" в Афганистан, то фащ е бил 100 пъти победен!! Ако СССР е владял 80% от територията, фащ - 8%!!! Разбирай базите и наркополетата.
  • 5 ****

    24 2 Отговор
    Сигурно и там победиха, и вече се изтеглят,а ако руснаците бяха постъпили подло както краварите постъпиха когато Русия воюва,щеше да има леш от кравари.Тези могат да воюват само в голяма коалиция,и численност поне 10 пъти повече от атакуваните.

    Коментиран от #7

  • 6 Магарето

    17 0 Отговор
    САЩ от много време си изтеглят войските от близкия изток. Явно ще има много големи исторически решения за този регион и следващата война на САЩ ще се води на друга територия а не в близкия изток. Къде ли ще е?
  • 7 Димитър

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "****":

    Много точно написано!!
  • 8 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    15 1 Отговор
    На Тръмпи не му стигат чувалите вече, та реши да прибере останалите живи...
  • 9 Сандо

    16 2 Отговор
    И не забравяйте,докато се прибирате,окичени с позор,да обясните на целия свят каква огромна победа сте постигнали.Дерзайте,медиите са ваши.
  • 10 Кирил

    3 3 Отговор
    Умно решение,спестяващо много средства

    Коментиран от #11

  • 11 Kcaniba

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кирил":

    т.е. поредното доказателство, за фалита на фащ?
    А блак лиивз нигерз не е гражданска война???
  • 12 Монгола

    9 1 Отговор
    По скоро краварите бягат от Афганистан!
  • 13 Логично

    0 11 Отговор
    Путин е чакала, въоръжава чалмите .
  • 14 Честито

    9 0 Отговор
    БЯГАТ аааааахахаха
  • 15 другарят

    13 0 Отговор
    Тоест бандитите от фашистка Америка капитулираха пред талибаните? Така нареченото "споразумение с талибаните" се заключава основно върху това ЦРУ да продължи да контролира афганистанският наркотик за Европа, където над един милиона младежи умират всяка година от употребата му!
  • 16 Ххх

    5 1 Отговор
    "Могат ли САЩ да се справят по-добре
    Трудно е да бъдат четени тези документи и да се поддържа искрена вяра, че САЩ могат да се справят по-добре. Съветският съюз, който е бил далеч от това да бъде глупав или неумел, е разполагал в своя екип с регионални експерти от световна класа, стратези, антрополози и лингвисти.
    Няма идеи или някакви алтернативни стратегии, които СССР да не е опитал. Единствената разлика между това, което се съдържа в кремълските документи и съвременния дебат в американската политика, е, че вече знаем как е завършило първото поражение.
    Обстоятелствата, които водят до техния провал, са почти идентични на тези, пред които Америка е изправена сега - от пречки, създавани от местни конкуренти, до двойна игра от страна на Пакистан. Афганистан е наричан гробището на империите; вероятно по-точно би било да го наречем гробището на високомерието.
    Бившият съветски президент Михаил Горбачов настойчиво убеждаваше САЩ да прекратят интервенцията си в Афганистан и да изтеглят силите си колкото може по-бързо, признавайки, че победата е невъзможна. Горбачов не е кой да е политик. Неговата перестройка е променила глобалната политика, сложила е край на Студената война и му е спечелила Нобелова награда за мир. Като водещ политик, изпитал на гърба си болезнените опити на СССР да се справи с Афганистан - и в крайна сметка ръководил изтеглянето на руските войски от тази страна, може със сигурност да се смята, че има какво да сподели по въпроса.
    В САЩ обаче
  • 17 Ххх

    2 2 Отговор
    В САЩ обаче двойнствената реакция на неговия съвет беше липса на интерес и цинизъм. Малцината коментатори, които си направиха въобще труда да реагират, като цяло приписваха бележките му на позицията, че "гроздето е кисело" - Съветският съюз е претърпял огромен, дори катастрофален провал в Афганистан - и САЩ, действащи чрез своите афганистански наместници носеха голяма отговорност за това, заявиха тези коментатори, така че той просто иска да види как Америка е сполетяна от същата съдба.
    Безстрастно сравнение на интервенциите на двете суперсили обаче показва, че ако оставим настрана мотивите и дневния ред на държавите, съветът на Горбачов - и особено молбата му САЩ "да се поучи от руския опит " - заслужават много сериозно да бъдат обмислени.
  • 18 ДО МАГАТЕТО

    12 0 Отговор
    Следващата война е в САЩ негри бели тя вьрви вече
  • 19 В.В.П.

    11 0 Отговор
    ДА СЕ РАЗКАРАТ И ОТ БЪЛГАРИЯ...ВЕДНАГА
  • 20 Българин

    6 0 Отговор
    Напускат като бити ......
Новини по държави: