21 Септември, 2020 14:25 3 476 31

Британските военни увеличават драстично патрулите край руските граници

  • великобритания-
  • русия-
  • патрули-
  • войници-
  • граница-
  • нато

Военноморските патрули в Арктика имат за цел да запазят „свободата на корабоплаването“

Британските военни увеличават драстично патрулите край руските граници - 1
Снимка: Shutterstock

Военновъздушните и военноморските сили на Обединеното кралство са увеличили драстично патрулите около руските граници и брегове в безпрецедентна операция, чиято цел е да постави Москва в отбранителна позиция. Това пише британският ежедневник The Times, цитиран от агенция "Фокус".

От последната седмица на август насам към руските граници в Черно море и край бреговете на полуостров Кола в Арктика са изпратени 28 самолети от ВВС на Великобритания, включително изтребители „Тайфун“, както и разузнавателните Sentinel, RC-135 и Sentry E-3 Awacs.

Преди две седмици бе съобщено за първите полети на „Тайфун“ над Украйна, но източниците от кръговете по отбраната и данни от уебсайтове за проследяване на самолети потвърдиха, че патрулите над Черно море оттогава насам са се засилили. Други изтребители са прелетели повече от 1500 мили в Северния полярен кръг за първи път, за да достигнат до Мурманск, където са разположени основните руски бази за подводници.

Полетите съвпаднаха с движение на противоподводната фрегата HMS Sutherland в този чувствителен регион като част от флотилия с американски и норвежки военни кораби. Андрю Брукс, пенсиониран командир от ВВС на Великобритания и ветеран от Студената война, заяви, че новите мисии са отговор на скорошни руски действия, включително отравянето на опозиционния политик Алексей Навални и увеличаване на полетите на руските ВВС над Северно море.„Това е знак, че най-накрая спряхме да говорим за отговор и започнахме да правим нещо в отговор. Влизаме в задния двор на Русия и се изправяме срещу тормоза ѝ", обясни Брукс.

„Въздушните и военноморските патрули карат руснаците да се страхуват“, казва военен източник. „Те ги принуждават да реагират на това, което правим, а не обратното". Високопоставен източник от разузнавателните кръгове заяви, че събраната информация ще помогне на експертите на Министерството на отбраната „да идентифицират уязвимостите на нашите противници и да се стремят да ги използват“.

Министърът на отбраната Бен Уолъс подчерта на свой ред, че военноморските патрули в Арктика имат за цел да запазят „свободата на корабоплаването“ и че Великобритания има „отговорност да подкрепи нашите арктически съюзници като Норвегия, за да запази сигурността и стабилността на региона“. Министерството на отбраната отбеляза: „ВВС има голямо разнообразие от авангардни възможности за получаване на жизненоважна информация по целия свят. Не коментираме спекулации за подобни операции".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шуме

    5 30 Отговор
    Нека използваме правилното име - СССР. Русия е било друго нещо.
  • 2 варналия

    53 2 Отговор
    Само Тайфуни немахме за скрап в това Черно море.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    59 4 Отговор
    Нерде англе нерде маскве, където и да стъпи английски крак почват раздори
  • 5 Иван

    6 71 Отговор
    Какви са тези руски каруци Су-27. Браво на англичаните, страна, която не позволява на тъпите руснаци да си развяват коня. Чувам от руснаци в политическите среди, че мислят да правят атентат срещу Путинка. Някой от приближените му олигарси нещо започнали да него харесват.

    Коментиран от #8, #11, #14

  • 6 Бай Манчо

    44 3 Отговор
    Пиратите да се борят за свобода на корабоплаването :))))) , значи информацията на Руснаците за значително увеличаване на патрулите им около Руската граница и полета на 3бр. В 52 над Украйна са верни . Незнам някога Русия да е ограничавала или препятствала корабоплаването в тази част на света , Преди беше предателя скрипал сега другият - навални само си търсят повод , дано GPS-te им не ги подведат и да има рев : " Ние само ги шпионирахме и тренирахме нападение , а те ни свалиха самолета над тяхна територия " :)))) . Скоро ще видим и полети на лебедите около Флорида :))))
  • 7 Вовка

    28 2 Отговор
    Дигам телефона и Сички падат до 3 минути....
  • 8 Не пий повече,

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    ще започнеш да чуваш и други неща. Тези руски каруци току-виж " осветили" някое английско свръхсъвършенство и после цоп в морето...
  • 9 SH BG

    34 2 Отговор
    "Влизаме в задния двор на Русия и се изправяме срещу тормоза ѝ"...

    В задния двор винаги има големи зъбати кучета-пазачи, които ръфат и оглозгват кълките на всички осмелили се да влязат неканени там... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 10 да де

    47 2 Отговор
    Гледам картата и не видим нагличаните да имат обща граница с руснаците и се чудим просят ли си нещо.
  • 11 Боко

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Браво, шъ та назначъ Пиар в следващото ми правителство!
  • 12 Истината боли

    38 2 Отговор
    Около парада на 9-ти май чух някакъв бивш Адмирал на СССР да отговаря много умно на въпрос - какво мисли за сега и преди по негово време... Той каза, че по негово време нормативът да заличат Англия като държавност бил 20 минути, а сега не знаел точно колко е.... Какво да коментираме английски профани. Както каза едни бивш полски Генерал - "Няма да имаме време да се прекръстим..."
  • 13 Вълко Червенков

    3 32 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина се дървеше,като си мислеше,че Запада няма да реагира.Е,сега разбраха в Кремъл,че са се пообъркали.Почнаха да ги цакат по всички направления.Няма "Патоци",санкции,ПРО в Румъния,Полша,войски в Прибалтика,скоро и в България-Запада затяга примката около врата на Бантустана,който ще свърши като СССР.Неизбежно е.
  • 14 Калбо

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Иване Иване джентерский трол си ти глупав от по глупав
    нали разбираш че ако има война срещу Русия светът изчезва
  • 15 Монгола

    24 3 Отговор
    UK скоро могат да остана без самолети!

    Коментиран от #28

  • 16 RAMPEGE

    25 2 Отговор
    Светат на руските радари за ПВО още от момента в който се издигнат от летищата на острова, мишени за руските ВВС нищо друго!
  • 17 гост

    30 2 Отговор
    Може да воювате с когото си поискате , само Русия не закачайте .
    Ото фон Бисмарк .
  • 18 ЪРП

    28 2 Отговор
    ЕЙЙЙЙ ...,НЯМА ДА МИРЯСАТ ТЕЯ АНГЛЕТА....!!!!
    АМА МНОООООГО ПО-ИНТЕРЕСНО ЩЕ СТАНЕ, АКО РУСКИТЕ ВОЕННИ УВЕЛИЧАТ ДРЪСТИЧНО ПАТРУЛИТЕ СИ КРАЙ БРИТАНСКИТЕ ГРАНИЦИ.......НЕ МИСЛИТЕ ЛИ??????

    Коментиран от #23

  • 19 Лъжемразец

    19 0 Отговор
    На Дядо Иван и прътът му е дълъг и чепат..... и мнооооого мераклии са се нанизвали на него.... Питайте шведите, Наполеон Бонапарт, Адолф Хитлер, Япония, а и в наши дни - разни грузинци, украинци и други ентусиасти. Що да не опервази и ингилизите, като толкова им се иска!!!
  • 20 миш

    10 0 Отговор
    Все пак да не забравят,че са само един остров 2-3 пъти колко България,на къде ,ще бегате ,като навсекъде е вода,ще пливате и колко ще пливате?Дори да е мир1000 години ,тоя остров нямя да расте,а ще става по-малък,водата яде тая земя,нали?
  • 21 националист

    18 2 Отговор
    Британия от 4 стотин години се занимава с тероризъм и пиратство и грабеж.Британски самолети бомбардираха България и Британският премиер Дизраели раздели България на Берлинския конгрецс и две трети от нея бяха върнати пак под робство.....британия подла и нещастна държавичка колко много те мразя- и да си прибират пияните английски прасета от Слънчев бряг и да не се връщат по вече тия оляни и о...ни британски алкохолици
  • 22 историята учи

    18 0 Отговор
    Който реално е поставял руснаците в отбранителна позиция , после ги е посрещал като гости в собствената си столица.

    Коментиран от #24

  • 23 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ЪРП":

    По точно в Куба.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 барчо

    8 0 Отговор
    Нито един самолет на НАТО не излита без одобрението или заповед от Вашингтон. Цялата тази галимация с английски и американските Бе не знам си кой е тъпа простотия и няма да свърши добре за никого. Руснаците, както вчера президента Вл. Путин се изказа са вече готови за подобни наглости и няма да бъдат оставени без отговор. Само че точно какъв и кога ще бъде отговорът никой не знае, което дава превес за победа. Трета световна за сега едва ли ще има, а ако има, то нас със сигурност държавите с американски бази няма да ги има и по тази причина съм обнадежден.
  • 26 доброволец

    5 1 Отговор
    Алооооооо,влезнали в задния двор на Русия.Абе Вие наред ли сте с главите?тЕ вИ ЧАКАТ С ОТВОРЕНИ ОБЯТИЯ ,НО ИМА ЕДНА ПОДРОБНОСТ-новодошлите плащат сметката,т.е.да носят водка и да пият наравно с казаците иначе прави до вратата с вдигнати ръце.Да не да има безследно изчезнали самолети, а пилотчетата да се молят за Новичок
  • 27 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Руснаците са открили голямо находище на нефт и газ в Арктика. Норвегия имала претенции за малка част. Руснаците им отстъпили малко. Този е интереса и на англичаните. Това е войната за енергийните ресурси.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЦунКайУй

    0 0 Отговор
    даааа
  • 30 Аре

    2 0 Отговор
    Малеее, тия наистина са големи нещастници. Плашат гаргите.
  • 31 каунь

    0 0 Отговор
    Е са кат се появи един ядрен стратегически бомбадировач на др. Путин и ша им свие сърмите ша напълнят памперсите
Новини по държави: