Last news in Fakti

27 Септември, 2020 12:15 22 654 51

Топ вирусолог: Стига вече масова истерия

  • хендрик щреек-
  • коронавирус-
  • вирусолог-
  • пандемия-
  • истерия-
  • германия-
  • карантина

Той съветва всички държави, които обмислят повторното въвеждане на карантина, да се успокоят

Топ вирусолог: Стига вече масова истерия - 1
Снимка: Shutterstock

Известният германски вирусолог Хендрик Щреек – директор на Института по вирусология в Бон, категорично се противопостави на налагане на повторна карантина като решение за справяне с евентуална втора вълна на пандемията от коронавирус в Европа, предаде БГНЕС.

Както съобщава британският „Телеграф”, Щреек съветва всички държави, които обмислят повторното въвеждане на карантина, да се успокоят и да не се поддават на масова истерия. „Време е да се спре с това вълнение. Можем да надхитрим вируса, използвайки нашите знания. Трябва да осъзнаем, че COVID-19 ще бъде с нас много дълго време и трябва да се научим да живеем с него. Не можем да продължим с прекратяването на нормалния си живот и да парализираме всичко”, категоричен е Щреек.

Изданието припомня, че проф. Щреек подкрепи първата карантина, която Германия въведе. Тогава от Италия пристигнаха шокиращи предварителни данни и учените тепърва започваха да се справят с коронавируса. При подобни условия принципът за предпазливост предполага налагането на драконовски мерки. Но ситуацията през следващите месеци се промени драстично, смята вирусологът.

Според него, сега вирусът представлява по-малка опасност по ред причини и логиката сочи, че трябва да се предприемат разумни мерки и да се намери правилният баланс. „Убеден съм, че промените в отношението на хората оказаха силно влияние върху заразата. Сега те се заразяват по-малко заради спазването на социална дистанция, поради което клиничната картина е много по-благоприятна. По-добрата хигиена и мерките за носене на маски оказва влияние върху намаляването на разпространението на вируса”, смята професорът.

Според Щреек, за да се следи развитието на пандемията, не е достатъчно само да бъде наблюдаван броят на новозаразените, а да се следят данните от интензивните отделения на болниците. Вече е ясно, че масовите събирания ускоряват разпространението на заразата, докато ходенето на фризьор или в магазина е риск, който може да бъде контролиран. Той предлага да бъде въведена т.нар светофарна система, т. е. въвеждане на локални мерки в зависимост от това къде се влошава ситуацията, кои региони попадат в зелена, жълта или червена зона. Цветовете биха показали заетостта на болничния капацитет. Подобна версия беше представена наскоро от Австрия, пише „Телеграф”.

В заключение Щреек заявява, че държавните власти не могат да допуснат грешка в борбата срещу пандемията, стига да разчитат на здравия разум и на подробни анализи за това, кое е по-малкото зло. В този момент махалото е отишло твърде далеч в посока на „ковид неврозата”, което радикално е намалило ключови програми на ООН за борба с ХИВ и глада в третия свят, а това може да доведе до голям брой смъртни случаи, смята германският вирусолог. „Страхът често е полезен рефлекс, но в тази ситуация е лош адвокат. Хората са станали ирационални”, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 96 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леле сега ше го утрепат службите

    117 15 Отговор
    Че казва истината

    Коментиран от #25, #44

  • 2 ....

    82 8 Отговор
    Ще дойде “Видов ден” !!!
  • 3 Много ама много по-големи овци са от нас

    61 19 Отговор
    Аааа може можее,така навремето са им казвали сега ще поносите "временно" едни звеади на ръкавите и не се бойте.После малко Арбайт махт фрай и после през комина.И всички "ЕВРОПЕЙЦИ" са били съгласни с това.
  • 4 3,14К

    173 20 Отговор
    Еми Мангъров го казваше това на щаба още през март. А от същия щаб и лекарския съюз го разпънаха на кръст.

    Коментиран от #21

  • 5 ха ха ха

    115 20 Отговор
    Тъпо... социалната дистанция и маските си ги наври отзад! Няма никакъв вирус, има явна дресура, на която българите не поддават, но в Германия е нещо страшно = на фашизъм!
  • 6 га3в

    128 12 Отговор
    КъФ е тоо немски вирусолог и шеф на института по вирусология, та ще противоречи на "ген. " Мутафчийски (нищо, че е коремен хирург и измислен генерал)?
    Щом нашият шаман е казал че ще се мре яко, значи не маски, ами направо скафандри трябва да се носят.
    Ама ха!
  • 7 777777

    100 16 Отговор
    Ковида е световна лъжа.И това докторче е платено. Щял да съществува много години.Ще съществува докато хората търпят да се гаврят с тях.

    Коментиран от #15

  • 8 ха ха ха

    92 9 Отговор
    " Хората са станали ирационални "

    В Австралия вчера приеха закон, с който позволяват насилственото ваксиниране, та не ми обяснявайте какви са станали хората, а тези, които наложиха тоя фарс за да прокарат задължителната ваксинация са лудите!

    Коментиран от #11

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 10 Отговор
    прав е господина
  • 10 Така съществува

    64 7 Отговор
    И СПИН и рак,но никой не се бори с тях,дори заразяват с тях,чрез храни и напитки
  • 11 Ако такъв закон

    48 7 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха ха":

    Е приет ,да минаваме в нелегалност и доброволчески отряди

    Коментиран от #12

  • 12 ха ха ха

    53 7 Отговор

    До коментар #11 от "Ако такъв закон":

    Така ще стане... идват времената на партизаните, май наистина трябва да се въоръжаваме!
  • 13 xaxaxaxaxa

    17 34 Отговор
    "Ceгa тe ce зaрaзявaт пo-мaлкo зaрaди cпaзвaнeтo нa coциaлнa диcтaнция, пoрaди кoeтo клиничнaтa кaртинa e мнoгo пo-блaгoприятнa. Пo-дoбрaтa хигиeнa и мeркитe зa нoceнe нa мacки oкaзвa влияниe"

    Кухите Ганчовци се развълнуваха нещо, без да видят че за тях не се отнася! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА! И да четете не можете даже!
    Не само да се къпете и да си миете ръцете. Тиквопитеци с тиквопитеците.

    Коментиран от #16

  • 14 Карък

    55 7 Отговор
    Световен цирк-едни въвеждат,други го играят контрата,пък ние се пулим и чакаме ваксина,кошара пълна с неми овСе за стригане доене,жигосване и дране.Всеки ден-Гергьов ден
  • 15 qwe

    12 47 Отговор

    До коментар #7 от "777777":

    Ти ли ще казваш кое е лъжа и кое не бе, необразован цървул?

    И да искаш не можеш да станеш микробиолог. Най-голямото постижение за теб би било да се научиш да четеш и пишеш.

    Коментиран от #18, #42

  • 16 Бие камбана

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "xaxaxaxaxa":

    с гръмовен звън!
    За пън,на пън,за пън,на пън...
  • 17 Подозрителен

    60 4 Отговор
    Защо е този акцент върху училищата?Съобщават непрекъснато в медиите, сякаш са цел. Уж заразените хора нямаше да ги персонифицират, но само ако не са учители и ученици. Иначе не можеш за разбереш в кое конкретно населено място има заразени/статистиката е по области/, но когато става въпрос за ученици и учители се съобщава до конкретно училище и паралелка. Може ли медиите или да съобщават подробно за всички, или както досега? Иначе съзирам някаква конспирация, чиято цел са училищата

    Коментиран от #22, #49

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Данъкоплатец

    40 9 Отговор
    Законен и легитимен ли е премиерът Борисов?
    Законна и легитимна ли е властта в България?


    Ние, суверенът!
    Българските данъкоплатци!
    Българските избиратели!

    Питаме най-настойчиво!

    Законна ли е властта в България?

    След като правителството е нелегитимно и незаконно?

    Избирано от нелегитимни и незаконни народни представители!
    Избирани на нелигитимни и незаконни избори!
    С фалшиви незаконни избирателни списъци!
    С над милион незаконни фалшиви избиратели "мъртви души!

    Ние, суверенът!
    Българските данъкоплатци!
    Българските избиратели!

    Питаме най-настойчиво!

    По кой закон
    във фалшивите избирателни списъци,
    фигурират над милион незаконни избиратели "мъртви души?

    С КАКВА ЦЕЛ
    във фалшивите избирателни списъци,
    фигурират над милион незаконни избиратели "мъртви души?


    Законен и легитимен ли е премиерът Борисов?
    Законна и легитимна ли е властта в България?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мангъра е лаладжия

    11 56 Отговор

    До коментар #4 от "3,14К":

    Мангъров говореше за „стаден имунитет”, но се оказа, че от тоза вирус може да се заразиш повторно след време, тоест имунитет и антитела имаш месец-два, след като си прекарал вируса, и после пак си уязвим.

    Коментиран от #23, #29, #35, #50

  • 22 Всеки има

    38 4 Отговор

    До коментар #17 от "Подозрителен":

    Конституционното си право да се разболее,я колко медийни мутри си минаха от реда,че и по два пъти,освен заплата получават и значка за активно участващ във фарса.А предприятията и училищата са поименно в регистри,заради събиране на ДНК за донорство и всякаква друга информация.Пазете си децата!
    Термометрията е проучване към лицево сканиране...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ха ха ха

    45 6 Отговор
    Трият ми линковете - в Австралия е нещо страшно, там вече има реален фашизъм, ако някой спомене в социална мрежа клип или нещо друго, директно бива арестуван, маските са навсякъде, 20 полицая бият един, заплашват хората с газ, полицията е получила специално разрешение да сваля бельото на хората за задължителна грипна ваксина и там вече започват да откачат хората... не мирише на добре!
  • 25 Д-р Хаус

    60 4 Отговор

    До коментар #1 от "Леле сега ше го утрепат службите":

    Кучето е заровено в СЗО,основните подстрекатели на световната истерия!! Шефът на СЗО е неграмотния етиопец Тедрос Гебреиесус,изпечен измамник и крадец!! Приглася му цяла кохорта от властимащи чиновници от различните страни за да могат да крадат световния публичен финансов ресурс!! Този факт само тъпанари не могат / или не искат??/ да го разберат!!!
  • 26 идетрибунал

    38 8 Отговор
    Истината е една-ЗАД КОВИ ИСТЕРИЯТА СТОИ ИМПЕРИЯТА НА АНТИЧОВЕЧНОСТА-САЩ!ПЕЧАТАРИТЕ НА НЕФЕЛНИ ЗЕЛЕНИ ХАРТИЙКИ НЯМАТ НИКАКЪВ ПОЛЕЗЕН ХОД ОСВЕН ДА СЕ ЗАНУЛЯТ С ВОЙНА!КОВИТО Е ПРЪВ ИЗСТРЕЛ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!ИЗХОДА Е САМО ЕДИН-ИМПЕРИЯТА САЩ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРУШИ!
  • 27 Империи падат

    16 1 Отговор
    Само с промяна и на магнитните полюси
  • 28 Суверен

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Данъкоплатец":

    Отдавна няма,сега си пазим кожата по кокалите,дажбата и шепата въздух
  • 29 Хон Гил Дон

    5 50 Отговор

    До коментар #21 от "Мангъра е лаладжия":

    Какво им обесняваш на тия скариди тука, не виждаш ли, че те не вярват, че коронавирусът е реален! Като почнат да пукат масово, както беше положението в Италия, тогава ще има „олеле малеле ко стана”.

    Коментиран от #30, #40, #41

  • 30 Ти явно си

    23 3 Отговор

    До коментар #29 от "Хон Гил Дон":

    се сдухал .Сам си пишеш и сам си отговаряш.Но е простено за тролове ))))
  • 31 5555555

    42 0 Отговор
    Само като чуя КОВИД и ми се повръща, честно ви казвам....
  • 32 Всички

    2 11 Отговор
    Паник-коментари,които нагнетяват напрежение и за протеста,сиреч,които обслужват токсик триото и Сорос режима,са подчертани в зелено.Дори истината служи на лъжата.Парадигмата се е качила на виенско колело или на фурнаджийска лопата...Харалане,избърше се
  • 33 Асен

    31 4 Отговор
    И германците разбраха,че вируса е един обикновен грип по-безобиден от другите вируси,само нашите уж доктори и професори не го разбраха.Така е като тях ги вълнува само колко пари да краднат.

    Коментиран от #36, #38

  • 34 Ася

    31 0 Отговор
    Най-голямата простотия които измислиха" учените " доктори и професори е да карантинираш цял клас зарази едно дете с положителен тест.Миналата зима когато имаше грип така ли се правише-НЕ. С какво е по-различен короната от другите вируси? Той дори е най безопасния за децата.Няма дете болно или починало от ковид 19.
  • 35 Гост

    21 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мангъра е лаладжия":

    Лаладжия си ти !
  • 36 Гост 2

    25 0 Отговор

    До коментар #33 от "Асен":

    Те нашите много добре го разбраха , ама усетиха далаверата .
  • 37 Странджата

    36 2 Отговор
    Децата в основно училище в братята в Бургас в петък ги гледам по физическо със надянати маски.Вие сте луди бе дето позволявате такава гавра!Айде със нас как да е,какво искате да страдат от респираторни заболявания ли от тези маски шити от стари потници и пижами или от гадни стари платове със щампи!Луди хора протести трябва да има в цял свят ама 80 процента от хората по света са животни в кланница и вярват само на тия дето я управляват!

    Коментиран от #39, #43

  • 38 Асен

    30 2 Отговор

    До коментар #33 от "Асен":

    На тези дето слагат отрицателна оценка трябва да им сложат скафандрите и да ги затворят в аквариум защото много ги е страх от короната.Мързеливите предпочитат да са в карантина отколкото да работят.
  • 39 Асен

    28 1 Отговор

    До коментар #37 от "Странджата":

    Ако всички мислеха като теб и мен отдавна короната щеше да си е отишъл но в тази държава простолюдието е повече от нормалните хора.
  • 40 Даниел

    21 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хон Гил Дон":

    От март месец чакам хладилните камиони и да дойде пика, хахаха...детски площадки пълни с чували с трупове, чувалите за трупове не стигат, хладилните камери и те...откачени хипохондрици, ходете се лекувайте на психиатър, не виждате ли, че сте болни хора?!

    Коментиран от #51

  • 41 ЕЙ МУТАФ

    15 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хон Гил Дон":

    МУТАФЧИЯ ТИ ЛИ СЕ БЕ ФАШИСТКИ БЕЗРОДНИКО?
  • 42 Безсимтомна Пандемия

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "qwe":

    Всеки, който не се е вторачил в телевизора, ще ти каже същото, бае🤔. Гаси, пий хапчета и си лягай 😷
  • 43 Безсимтомна Пандемия

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Странджата":

    ХОРАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА УМИРАТ ОТ МРЪСНИТЕ МАСКИ 😷.
    ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ СЕ ЛЕКУВАТ, НО БАКТЕРИОЛОГИЧНИТЕ, ТРУДНО ИЛИ ПОЧТИ НЕ🤔😷☠️
  • 44 Деда ти

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Леле сега ше го утрепат службите":

    Само че и той говори за пандемия което ме кара да се съмнявам в неговата компетентност .Само шведите намериха правилният път нищо че ги плюеха мощно.
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 1 Отговор
    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...

    Коментиран от #46

  • 46 Е ТОВА КОЕТО КАЗВАШ

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ТОВА Е ИСТИНАТА. ......ПРОУЧВАМ ВЕЧЕ 40 ГОДИНИ. ..ХОРА КОЙТО СА КАЛЕНИ. .ТРЕНИРАНИ. .ЯЛИ СА ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА. ..БЕЗ ХИМИКАЛИ. .ТОРОВЕ. .ХОРМОНИ. .НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ДАЖЕ ДА ИМ ИНЖЕКТИРАШ ВИРУС В КРЪВТА. .....ХОРАТА КОЙТО ЯДАТ МЕСО ИМУННАТА СИСТЕМА Е ПО ОТСЛАБЕНА И ВИРУСИ И БАКТЕРИИ ГИ РАЗБОЛЯВАТ ЛЕСНО
  • 47 Конник

    11 1 Отговор
    Тази година общо в сравнение с периода за миналата година са починали със 7 процента по малко! А нали корона вируса е много смъртоносен? Голям бизнес е да закрепостиш народа.
  • 48 вили

    6 0 Отговор
    2020 СА ПОЧИНАЛИ ДО СЕГА ПО МАЛКО ХОРА ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА ДО СЕГА
  • 49 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Подозрителен":

    Въпросът с главно "В" е : Защо само към държавните училища и детски градини?! Защо не е и в частните?! Защото частните плащат данъци, такси...., а държавните - не! Защото на държавните могат да наложат на директорите каквото поискат!
  • 50 А този какъв е

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мангъра е лаладжия":

    Детайлна хронология на Годжи
    29.02 – Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!
    13.03 – Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!
    19.03 – Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.
    30.03 – Маските стават задължителни за всички!
    03.04 – Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!
    19.04 – Адът се отлага за неопределено време
  • 51 Ден

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Даниел":

    Хладилници и чували в министерството, при Ангелов