Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 11:07 7 129 71

Сърбия се въоръжава с турски бойни дронове

  • байрактар-
  • дрон-
  • дронове-
  • сърбия-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Тези дронове са най-известният продукт на турската военна индустрия

Сърбия се въоръжава с турски бойни дронове - 1
Снимка: Shutterstock

След продължителни преговори между президентите на Сърбия и Турция Александър Вучич и Реджеп Тайип Ердоган, сръбска делегация замина за Анкара, за да договори покупката на няколко системи бойни безпилотни дронове тип "Байрактар", предаде в. „Новости“.

За Турция заминаха министърът на финансите Синиша Мали и помощник министърът за отбраната, отговарящ за материалните ресурси Ненад Милорадович. Те трябва да договорят подробностите и да подготвят документацията и договора, въз основа на който Сърбия ще се сдобие с апаратите, съобщи bTV.

Те са може би най-известният продукт на турската военна индустрия в последно време. Разработката на „Байрактар“ започна през 2007 г., като бойната версия на безпилотната платформа направи първия си полет през 2014 г. Самолетът може да остане във въздуха до 24 ч., като през това време може да дебне за вражески цели в радиус от 150 километра.

"Байрактар" е система турско производство, доказала се като изключително ефективна във военните конфликти в Сирия, Ирак, Либия и в последно време в сблъсъците в Нагорни Карабах. Придобивайки тази система Сърбия би станала убедително най-могъщата военна сила в бивша Югославия“, допълва "Новости". Западната ни съседка купи дронове и от още един голям производител - Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 2 Отговор
    Срещу кого?

    Коментиран от #66

  • 2 даааааа

    29 11 Отговор
    И ние трябва да купим - от САЩ - Ф16, от Турция - дронове, а от Русия - ракети С 400.

    Така се прави.

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ххй

    16 8 Отговор
    А ние спим и чакаме самокети 2024, дето ще са морално остарели за времето си
  • 6 рашка в небитието

    20 25 Отговор
    Въпреки това ,че сърбежите са руски протежета ще им се наложи да купуват турски бойни дронове,ащото Русия е най-изостаналата "сила" на тема бойни дронове сърбите нямат избор.

    Коментиран от #54

  • 7 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    И тебе шта напраим пилот на безпилотен самолет..нали така?
  • 8 Да бе

    15 19 Отговор

    До коментар #2 от "даааааа":

    И като ни наложат санкции с тези с 400? Какво правим? Аз съм против купуването на турска техника, дронове има и Израел.

    Коментиран от #11, #15, #53

  • 9 Честитутка

    8 22 Отговор
    Ааааа за С-400 пари нямаха ама за дронове се намериха

    С-400 е пълен боклук ,даже сърбите го разбраха

    Коментиран от #14, #55

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 факти

    19 17 Отговор

    До коментар #8 от "Да бе":

    Най-добрите дронове имат САЩ и Израел.Байрактарите също не са лоши.Помним как турците съсипаха руските кeнeфи панцири ,с300 и тем подобната им скрап дето минава за ПВО уж.

    Коментиран от #56

  • 12 кк3к3к

    4 7 Отговор
    За какво са им тия дронове? Ние ще пазим и Сърбия с нашите супер-дупер Ф-16.....
    Само да ни гадат, де.
  • 13 Българин

    22 5 Отговор
    Сърбия купи 70 дрона за 100 милиона, ние купихме 8 чайника за 3 милиарда....
  • 14 Последния Софиянец

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Честитутка":

    С400 са за защита,а дроновете за нападение.Затова питам срещу кого.

    Коментиран от #57

  • 15 Да я

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Да бе":

    И защо санкции? Нали е демокрация и свободен пазар?

    Коментиран от #18

  • 16 Иван

    10 0 Отговор
    Тези дронове са само часта от цяла система. Към тях отделно има UAV ято плюс такъв за радио-електронно заглушаване. Чак тогава идва Байрактара и пуска ракета, която е турската алтернатива на хелфайър за поразяване на наземни цели. Израелските също са изключително добри и работаят по същия начин, но към тях имат и такива, които са камикадзе, които са също много ефективни.
  • 17 Ххх

    16 18 Отговор
    Много велики дронове са Байрактарите, няма що. Излетно тегло около 600 кг., боен товар до 50 кг. Въоръжени с две ракети въздух - земя с тегло от 22 кг. А щом ракетите им са по 22 кг , колко ще е взривното вещество в тях ? 5 - 7 кг. Много са велики, няма що. За пример - руската противокорабни ракета Гранит е с бойна глава с тегло 750 кг. Били се доказали. И къде точно са се доказали ? В Сирия, Либия, Нагорни Карабах ? Срещу стари руски Панцир, експортен вариант със занижени характеристики, със съмнения доколко екипажите на системите са били обучени и са действали адекватно. А ако им се наложи да воюват с някой по - сериозен противник ? При по - съвременни ПВО системи с по - наситено покритие ? При наличие на мощни системи за РЕБ, които да подавят сигнала за управлението им ? При наличие на изтребители в другата страна, които да патрулират въздушното пространство и унищожават навлизащите дронове ? При наличието у другата страна на балистични и крилати ракети, с които за кратко време да извади от строя летищата, от които излитат безпилотниците и командните центрове, както и апаратурата, чрез която се подават сигнали за управлението им ? Тогава как биха се представили и доказали "великите" Байрактари ?

    Коментиран от #20, #21, #25, #34

  • 18 Свободен пазар?

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Да я":

    Е като комунизъм, никога не е имало и нема да има. Това са ала-бала глупости. Както и да е, ние сме натовска държава и не трябва да купуваме от Русия, ние сме против Русия военно, ти кога ще купиш техника от своя враг?

    Коментиран от #22

  • 19 Ххх

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    Да, Мечо, наистина в опасни времена живеем. И двукраките тъмнокожи мечки по земите ни създават много по реални и тежки опасности, особено за самотно живеещите възрастни хора по селата, отколкото някави хипотетични външни опасности.
  • 20 11111

    19 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Аве виж се колко ти е багажа .

    Летеха ли танкове във въздуха от 22 килограмовите ракети ? Летеха . И то много . За Панцирите да не говорим на какво ставаха

    И къде тук намесваш противокорабна ракета ?

    Коментиран от #24, #61

  • 21 Хохохо

    13 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Гроздето е кисело...още по кисело става когато започне да вали от небето и да унищожава безаналоговата в мире руска скрап...хохохо. Лека справка показва колко системи за пво са продали ватниците след като унищожаването им се превърна в национален спорт. Точно нула.

    Коментиран от #62

  • 22 Да я

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Свободен пазар?":

    Аха, разбрах, значи сме в тоталитаризъм, както едно време в СИВ - враговете не си ги избираме ние, а квото каже големия от Вашингтон.
  • 23 Фейк Нюз

    1 2 Отговор
    ФЕЙК- ФЕЙК-ФЕЙК
  • 24 Ххх

    4 13 Отговор

    До коментар #20 от "11111":

    Ами то мисля че е ясно на кой колко му е акъла. А за какво намесвам противокорабните ракета ли ? Ами ако поне малко си в състояние да осмисляш написаното - пиша ти, че бойната глава на Гранит е 750 кг. А при тегло на ракетите на Байрактара от 22 кг., пита се в задачата - колко ще да тежи бойната и глава, колко килограма взривно вещество съдържа и каква ще е поразяващата и мощ ? Още веднъж няма да ти обяснявам, съжалявам за ограничените ти възможности за възприятие.

    Коментиран от #27, #30, #33

  • 25 гостгост

    17 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    В съчиненията си номер едно.Да ти завиди човек на развинтеното въображение.Турските дронове унищожиха цялата руска скрап дето се води ПВО ,пък ако ще й бойната глава на ракетите на Байрактарите да е 1кг.Факт е ,че Панцирите и С-300 станаха на трески и дори не разбраха откъде им дойде.Толкова струва и цялата руска бойна техника.Пропаганда на думи ,а в реална бойна ситуация всичко става на скрап и то от дронове които според теб "не стават за нищо" и са с няколко кг бойна глава на ракетите.

    Коментиран от #46, #64

  • 26 Леле

    8 14 Отговор
    Имам в къщи една китайска джаджа против насекоми. Като я включа в контакта излъчва ултразвук и комарите се побъркват, веднага кацат и спират да хапят. Същото ще стане и с дроновете ако се включи някоя система за заглушаване на сигнала, например руската "Красуха". Дроновете ще попадат на земята като есенни листа.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Хохохо

    18 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ххх":

    Е защо трябва да унищожавам танк или с300 със 750 кг заряд, като съвсем спокойно и със 100% успех ги унищожавам с 7 кг? Айде разклати аспиринчето и дай смислен отговор....хохохо

    Коментиран от #31

  • 28 Цирк московски

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Леле":

    Тея "джаджи" имат точно толкова ефект колкото и руските системи във филмирания ти пример.
  • 29 Ще ще ама бойният опит

    12 5 Отговор

    До коментар #26 от "Леле":

    Показва друго. Байрактарите унищожиха и няколко такива красиви красухи в Либия хохохох

    Коментиран от #35, #40

  • 30 11111

    20 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ххх":

    Не ,аз те питам летеха ли танкове във въздуха от ракета 22 кг.
    Над 6000 единици техника бяха унищожени за първите 36 часа в Сирия вкл. над 60 танка . Та доснатъчен ли е заряда или не е достатъчен ? Май нещо аритметиката ти не излиза -така излиза.
  • 31 Цирк московски

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Хохохо":

    И той не знае зашо.Завалията се е опитал да похвали руснаците ,че имат 750кг бойна глава на ракета,нищо ,че е ни в клин,ни в ръкав.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Абе ку"Ххх"олейник

    16 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ххх":

    Използват 22 кг защото могат. Ако ушанките можеха и те щяха да използват толкова вместо да се мъчат с 750. Вдяна ли?
  • 34 Само спецове тука

    13 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Ти не си в час.Какво се се захванал за бойната глава и въобще четеш ли си глупостите дето ги пишеш ? Турците с тея дронове да не са тръгнали да заличават цели градове ,че да ми пишеш тука само за килограми на бойните глави ?! Ти си изчаткал отвсякъде с несвързаните глупости дето си изписал.Само ще ти припомня ,че за две денонощия турците унишожиха всяка една цел на бойното поле с тея дронове.Унищожиха всичко руско по земята и най-вече руските пръчки като панцир и с300.Стотици други единици бойна техника и десетки танкове също бяха унишожени.Я кажи пак как теглото на ракетите било малко ,нищо ,че всяка една военна техника беше унишожена.
  • 35 Дедо ви

    7 12 Отговор

    До коментар #29 от "Ще ще ама бойният опит":

    "Красуха" не е унищожавана. Още повече пък в Либия където изобщо няма такива. Спомни си американския кораб "Доналд Кук" когато руснаците включиха такава система монтирана на самолет. Всички системи на кораба умряха, включително и радарите. И после моряците масово подаваха рапорти за напускане. Нямало достатъчно памперси.

    Коментиран от #38, #42

  • 36 Афион

    2 3 Отговор
    Шопите да му мислят
  • 37 ТЪП

    4 5 Отговор
    Дроновете са поръчани от руснаците. Сърбия ще им ги предостави да видят братушките какво има вътре. После ще ги пробват като ги пратят на границата с Турция. Ако турските С-400 ги засекат, значи рускаата с-ма работи. Ако не, ще се доработва.
  • 38 МРГ

    7 4 Отговор

    До коментар #35 от "Дедо ви":

    Само с тая глупост дето си написал за Доналд Кук си проличава колко си невеж ,неук и неграмотен в едно по военните теми.
  • 39 Bingo

    8 7 Отговор
    Турските дронове са си добри, но вече има и системи за засичане и приземяване ,(открадване) с които час по-скоро трябва да си оборудваме армията. След като Ердоган е изпушил тотално, трябва да вземем мерки. Израелската система ,,Железен купол" е перфектен избор в съчетание с системи за сваляне на дронове и системи за радиолокационни смущения. Естествено най-добрата защита е нападението, за това без атакуваща авиация сме за никъде.
  • 40 А пък ПВО свали 19 дрона

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ще ще ама бойният опит":

    Направи си сметката сам

    Коментиран от #45, #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Може и да не е било красуха

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Дедо ви":

    Ама е бил някакъв подобен металолом..
  • 43 Ех глупаво канапче си

    13 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ххх":

    Кой е казал, че по кораби или други по-големи цели ще се ползват байрактари. Турците си имат противокорабни ракети за целта. Имат си и акънджъ, който носи 1,5тона товар.
  • 44 Абе ватник

    12 4 Отговор

    До коментар #41 от "Ххх":

    Като искат да унищожават живата сила и турците имат касетъчни бомби. Въпросът е, че ватниците нямата байрактари

    Коментиран от #47

  • 45 В Туитър ли

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "А пък ПВО свали 19 дрона":

    Там може :))))
  • 46 Ххх

    2 12 Отговор

    До коментар #25 от "гостгост":

    Е, и, какво сега. Аз или трябва да замълча, демек, съгласен съм, прав си, или да почна от А и Б отново да ти разяснявам ? И да ти повторя, че Панцирите на сирийската армия, които бяха на позиции в Идлиб за ПВО прикритие на войските на Асад са по - стар модел, експортен вариант, със занижени характеристики. Чел съм, че при събитията в Идлиб на място са се намирали 8 Панцира. Е, какво покритие ти искаш от 8 системи ? Виж, ако са да кажем 40 - 50, тогава плътността на ПВО покритието ще е съвсем друга. И ако едната система пропусне Байрактара, много вероятно е другите, близкостоящи до нея да го прихванат и унищожат. Само че при 8 машини за цяла провинция каква плътност на ПВО покритие може да се очаква, според тебе ?

    Коментиран от #58

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Христо

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "А пък ПВО свали 19 дрона":

    Туй в списание Мурзилка си го чел -за 19те дрона.

    А истината е ,че свалиха само 6. Като се знае ,че постоянно в небето е имало не по марко от 200 дрона ,а на моменти и по 500-600 и това 10 денонощия май не е торкова много.
    И ПанцирЪт и дронове не може да сваля -те летели прекалено бавно и не можел да ги засича .

    Коментиран от #60

  • 49 Тюрк

    6 1 Отговор
    Ние Турците забравихме миналото със Сърбите които убиха мюсюлмани там. Днес е важно приятелството и алъшвериша. Тези коит оводят все още омраза ще бъдат погубени. Светът се променя.
  • 50 ПЕНКО

    2 11 Отговор
    НАЙ ЕСТЕСТВЕННА РЕАКЦИЯ НА ЗАСТРАШЕНИТЕ ОТ ТУРСКИ /НАТЮ/ ДРОНОВЕ Е ДА УНИЩУЖАТ МЕСТАТА НА ПРОИЗВИДСТВОТО ИМ !!!! АМА БИЛО В "СЪРЦЕТО " НА ТУРЦИЯ ---Е ИМА РАКЕТКИ КОЛКОТО ИСКАШ НА ПАЗАРА ЗА УНИЩОЖИТЕЛНИ МОТИРИАЛИ !!! АМА ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ /НО ПРОИЗВОДИТИЛИ/... Е И ????? АМИ АКО СЕ ВЪОРЪЖАТ 30 ТЕ МИЛИОНА КЮРДИ СЪС СЪВРЕМЕННО ОРЪЖИЕ ???
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ххх

    0 4 Отговор
    Триеш, не триеш, пиша ти съвсем сериозно ! И сам мога да си слагам забрани за публикуване на коментари !
  • 53 Аз пък съм

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Да бе":

    против и американските допотопници да купуваме,ама никой не ме пита. Най-добре е с познатаото и безотказно руско оръжие.

    Коментиран от #68

  • 54 Мълчи бе

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "рашка в небитието":

    незнайко,това е ход да се разберат чуждите технологии,така се прави а не да се влагат хиляди в някой да разбере технологията. Трябва малко повече сиво от колкото празнословие.
  • 55 Ами те

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Честитутка":

    не им трябват пари за С400 защото руснаците ги доставиха за да покрият цяла Европа докато вие си мислите за простотии и,както колега е писал те са за отбрана и защита,не за нападение,а дроновете са за точното попадение в целта и евентуално за отговор на евентуални атаки,както и в конфликта в Нагорни Карабах.
  • 56 Малко паметта

    1 8 Отговор

    До коментар #11 от "факти":

    ви изневерява или действа в изгода,но не забравя,как сирииските С300 приземиха Байрактарите на бърза ръка в пустинята,след като руснаците им разрешиха да ги използват. А това,че са ударили Панцир без въоръжение и без екипаж не е за хвалба а за съжаление,защото е равносилно все едно да унищожиш ТИР спрял на паркинг. Израелците с техните с-ми също не смеят да навлизат в сирийското пространство. Кто казваш 1 кажи и 2,ане само до 1,че става българска му работа започната и никога не довършена.

    Коментиран от #59

  • 57 Така е

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    а срещу кого,ами Сърбия е сама срещу цяла западна Европа,около нея няма една страна ,която да не е плацдарм на краварсдките говеда и НАТО т.е. все противници. Припомни си войната с Югославия преди 20-тина години,бе сама срещу всички и пак не се предаде.
  • 58 Е как да станат панцирите 40-50

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ххх":

    Като байрактарите ги унищожават веднага? Той байрактари ще чака да се съберат толкова ли? Абе ползвайте ги тези глави не само за да носите шапки...
  • 59 Хохохо

    6 2 Отговор

    До коментар #56 от "Малко паметта":

    Изпукаха ви като пилци в Сирия бре...по-добре си мълчи, та белким се забрави ..
  • 60 В либия бе пич

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Христо":

    Какви 10 дни?
  • 61 Падаха ли

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "11111":

    Байрактари в пустинята падаха, или те разбиват допотопни танкове и без екипажни установки когато е слаба или никаква армията,а когато се срещнат с по-сериозен противник са фира на 100%.
  • 62 Продават

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "Хохохо":

    толкова колкото и руските противо въздушни установки,защото в Сирия след,като се намесиха серйозно С300 и унищожиха турските Байрактари,за тях там повече нищо не се чу и избягаха яко дим.

    Коментиран от #63, #65

  • 63 МРГ

    5 2 Отговор

    До коментар #62 от "Продават":

    Какво са приземили бе демагог ? Байрактирите направиха на трески и С-300..Тея руски допотопни кюнци не стават за нищо.И Панцири и С-300 и тем подобните им железа.
  • 64 Хайде нещо

    1 6 Отговор

    До коментар #25 от "гостгост":

    да изясним. Разбитите Панцир са 1-2 установки,като те са от първите такива установки,второто е момента,че те са поставени като палма в пустинна местност,забележима от далеч и никога в използването на тези установки не се прилага самостоятелното им използване,а те са винаги в комплект с други помощни,но заради липсата на средства ги използват само тях по единично,което си е като капачка на стрелбище. За тези системи толкоз,а за С300 ми дай инфо къде е унищожено от турския Байрактар,защото на такава информация не съм попадал въобще. Ако не дадеш ,значи лъжеш.А,да ти вметна С300 е цял комплекс от сердства за ПВО и ако е унищожен само камиона ,който пренася ракетите и ако пък внего е нямало и ракети все едно е унищожен обикновен камион а не ПВО комплекс.
  • 65 Жельо

    6 3 Отговор

    До коментар #62 от "Продават":

    Е ха ха ха ха С-300 ? Със С-300 дронове ще свалят . Зарежи ,ще ти се смеят и детската градина за това .

    С -300 два пъти се намесиха - единия път за малко да умерят пътнически самолет на Аерофлот над Кипър и един път думнаха един Ил 20 руски . Те това са С-300
  • 66 ХХХ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не знам, но имат да ни връщат за бомбардировките!

    Коментиран от #70

  • 67 ТротиЛ⚡

    1 0 Отговор
    Интересно е сърбите за какво се оборудват?😂
  • 68 Аз не съм

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "Аз пък съм":

    Руското оръжие е боклук и продажбите му намаляват всяка изминала година.
  • 69 Иван

    3 0 Отговор
    Тези новини да ги чете нашта Велика Тиква,
    а не само да краде по цял ден
  • 70 доброволец

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "ХХХ":

    Те отдавна имат мерак да усетят пернишкио винкел
  • 71 Жоре

    0 0 Отговор
    Дрона не е за война. За война трябват тонове бомби а дрона не може да носи 100 кила!
Новини по държави: