22 Октомври, 2020 19:05 2 452 7

Заплаха: Затоплянето на Средиземноморието може да доведе до необратими щети

  • глобалното затопляне-
  • средиземно море-
  • оон

Регионът, който е един от най-натоварените морски пътища, се замърсява с около 730 тона пластмасови отпадъци всеки ден

Заплаха: Затоплянето на Средиземноморието може да доведе до необратими щети - 1
Снимка: Shutterstock

Средиземноморският регион се затопля с двадесет на сто по-бързо от останалата част на планетата и това може да доведе до "необратими вреди", предупреди агенция на ООН, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Става дума за бъдещето на Средиземноморието, каза Франсоа Геркен, директор на центъра за средиземноморския регион на Програмата за околна среда на ООН.

Средната температура на въздуха на планетата е около 1,1 градуса по Целзий над стойностите преди индустриалната епоха, докато Средиземноморският регион наближава затопляне с около 1,54 градуса по Целзий, сочат данни от доклад, който бе публикуван в сряда от центъра. В региона се очаква ново покачване на температурите с два до три градуса по Целзий до 2050 г.

Затопля се и морската повърхност, като в същото време се наблюдават неустойчиви риболовни практики.

Регионът, който е един от най-натоварените морски пътища, се замърсява с около 730 тона пластмасови отпадъци всеки ден.

"Трябва да предприемем драстична промяна в отношението си към природата", каза Геркен.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН

    25 1 Отговор
    То се видя на какво е способна човешката раса, с нейната алчност и безумие
  • 2 барчо

    29 2 Отговор
    Ами какво да кажа??? Ще дам един елементарен пример. По онова "мракобесно" тоталитарно време опаковката на обикновените вафли беше следната: Кашонче и вътре в него 155 броя обикновени вафли. Сега всяка вафла е в целуфан и в картонена кутия по 5-10 бройки, като и във всяка кутия има и оребрена основа, та да изглежда кутията все едно са вътре 20 бройки. И така е с всичко. А иначе в медиите се говори как всеки трябвало да се откаже от касовата си бележка за ток, която тежи половин грам, но е на стойност да речем 100 лв. Да ви имам логиката. Примери безброй за безумствата на капитализма, които ще вкарат света в гроба!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Бен Гън

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "барчо":

    Не само вафлитено и всички безалкохолни напитки,кисели млека,бири и още куп други хранителни стоки бяха в стъклен амбалаж.Стъклото е нетоксично за разлика от полимерите и се рециклира на 100 %.Пластмасите носят ракови заболявания.

    Коментиран от #6

  • 4 360

    11 1 Отговор
    ОЩЕ ПРЕЗ 2001Г В САЩ ГОЛЕМИТЕ МАРКИ ИМАТ ГОТОВИ ПРОТОТИПИ НА ЕЛ АВТОМОБИЛИ И ПО НАРЕЖДАНЕ НА БУШ МЛАДШИ ТЕ ВЕДНАГА СА СКРИТИ ОТ ПЪРВОТО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ЕЛ АВТОМОБИЛИ В САЩ, ДЕМЕК ИЗЛОЖЕНИЕ НЕ Е ИМАЛО . . . ТОЗИ ТЪПАК УДЪЛЖИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПЕТРОЛНИ ГОРИВА 20-30Г, РАЗБИРА СЕ АРАБЕЛИТЕ СА В ОСНОВАТА . . . ТЪРГОВСКИЯТ ЦЕНТЪР - ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ . . . В МОМЕНТА КИТАЙЦИ И ИНДИЙЦИ ЖИВЕЯТ В СМОГ . . .
  • 5 no name no face no number

    14 2 Отговор
    Докато пазарната икономика не се замени с планова природата няма шанс, алчността и надпреварата за хартийки по банковите сметки ще продължи

    Коментиран от #7

  • 6 барчо

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бен Гън":

    Така е и примери има безброй за това и "онова" време. Всички плодове се продаваха в хартиени кесии и всеки купувач си носи чанта тип "мрежичка" или някаква друга. Всички опаковки на хранителните продукти бяха минимизирани и възобновяеми. Това се вижда и от боклуците, които изхвърляме, който сега е поне двайсекратно по-голям от тогава. Да споменем ли и хвърлянето на храна, произведена, но непродадена поради изтичането на срока на годност???
  • 7 барчо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "no name no face no number":

    Ами планова икономика в България имаше до 1989 г и се правеше в общи линии на петилетка. По принцип и при капитала има един лост, който наподобява плановата икономика и той се нарича "квота", само дето не е ефикасен.