Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 14:40 1 810 8

Новият апарат на НАСА близо до Марс

  • наса-
  • мисия-
  • марс

Марсоходът е преполовил пътя

Новият апарат на НАСА близо до Марс - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Новият марсоход на НАСА вече е преполовил пътя до Марс, съобщи Гардиън.

Самият апарат започна своето пътуване през юли. Той вече е изминал 235 млн. км, като му остават още толкова.

Експерти обявиха, че това е събитие, което трябва да се отбележи. Очаква се марсоходът да стигне до планетата на 18-ти февруари.

Самият апарат е с размерите на автомобил. Мисията му е да търси микроживот на Марс.

Марсоходът е снабден с ядрен миниреактор, който ще му осигурява енергия. Най-сложната част от мисията е спускането на робота през марсианската атмосфера, като ще трябва да задейства миниатюрни двигатели и чрез свръхзвукови парашути да се спусне леко до повърхността.

Новото оборудване трябва да кацне на място с богато геоложко съдържание, което да разкрие повече за историята на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минчо

    5 4 Отговор
    ЩО ВОЕННИЯ МИНИСТЪР НЕ ПОРЪЧА 8 МАРСОХОДА ДА СИ ИМАМЕ.ТОЙ ДА ГИ ПЛАТИ ААА ТЕ КАТО НАПРАВЯТ ЗАВОДА НА МАРС ЩЕ НИ ГИ ДОКАРАТ
  • 2 гост

    4 2 Отговор
    нещо грешите в растоянията и километрите

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    5 3 Отговор
    Е щом това са го направили американците,значи не е важно,виж ако руснаците са измислили някоя нова бомба са голяма работа.
  • 4 схсхсхсх

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Не, не грешат.Километрите които до момента е изминал апарата са точно толкова и то,защото той не пътува директно към Марс,а прави орбитални обиколки ,за да може да набере инерция ,за да стигне до Марс.
  • 5 Бесен Язовец

    7 2 Отговор
    А безаналоговия рушки марсоход къде се намира?

    Коментиран от #6, #8

  • 6 руски колапс

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    В интерес на истината руснаците също имат в момента за цел да пратят апарат до Марс ,обаче осъзнаха ,че нямат технолгоиите и възможностите да го направят на този етап и затова ще работят в сътрудничество с Европейската космическа агенция за нужната мисия.Или по-точно ЕКА взима Русия под крилото си ,за да може и руснаците да участват в мисията ,а да не са съвсем капо.
  • 7 Рико

    2 1 Отговор
    Снимката : значи това е решението - широки колела с грайфер и независимо окачване. Питал съм се : за неземни терени кое е най-добро - колесно, гъсенично или на крака. Предполагах,че за непознат терен подхождат -крака- , 6 бр, два се повдигат и местят, стои винаги на четири опори. Ще видим резултатите. Желая пълен успех!
  • 8 СССРБарета

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Нали половината оборудване на спейс екс е руско барабар с двигателите!