Last news in Fakti

29 Ноември, 2012 18:54 1 244 0

Съдът в Хага пак оправда бившия премиер на Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • харадинай-
  • престъпления срещу човечеството
Съдът в Хага пак оправда бившия премиер на Косово - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трибуналът в Хага оправда повторно бившия командир на Армията за освобождение на Косово и бивш премиер на страната Рамуш Харадинай, съобщи „Франс прес“.

Той бе признат за невинен по 6 пункта от обвинението, в това число и за престъпления срещу човечеството и че по време на въоръжения конфликт от 1998-99 година е участвал в жестоки убийства и мъчения на 39 души (според някои данни пък жертвите са няколкостотин). Според версията на обвинението те са се случили в лагери за етнически сърби, където също така са били затворени албанци и цигани, които са им сътрудничили.

Прокурорите бяха поискали за подсъдимия 20 години зад решетките, припомни Би Би Си. Съратниците на Харадинай - Идриз Баляй и Лахи Брахимай, също бяха оправдани.

В столицата на Косово Прищина вестта за оневиняването на Харадинай бе посрещната с фойерверки, докато сръбските власти заклеймиха решението на трибунала, заявявайки, че то е подигравка с правосъдието и „узаконява властта на мафията“ в Косово. Това можело да доведе до сериозни последици и да преустанови водения с посредничеството на ЕС диалог между Белград и Прищина. „Оправдателната присъда потвърждава думите на онези, които наричат Хагския трибунал политизирана институция“, цитира „Болкан Инсайд“ сръбския премиер Ивица Дачич.  

Първоначално трибуналът в Хага призна Харадинай за невиновен за организирането на етнически чистки още през април 2008 г. Тогава прокуратурата обжалва решението и през 2010 г. то бе отменено заради подозрения, че свидетели по делото са били заплашвани. 19 от тях починали скоропостижно при не напълно изяснени обстоятелства, а други не се явили да дадат показания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: