Last news in Fakti

3 Януари, 2021 18:30 3 379 11

Скандал в Мадрид! Испанският здравен министър напуска поста си

  • испания-
  • педро санчес-
  • салвадор ила

На мястото на Салвадор Ила в правителството ще влезе Микел Исета, който не потвърди информацията, но каза, че премиерът Педро Санчес винаги е разчитал на него

Скандал в Мадрид! Испанският здравен министър напуска поста си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила ще напусне поста си, за да участва като кандидат за президент на Социалистическата партия на Каталуния на предстоящите регионални избори на 14 февруари.

Новината съобщи днес лично той след като седмици наред се спекулираше, че ще използва популярността си по време на пандемията, за да получи подкрепа.

Салвадор Ила ще напусне правителството на Педро Санчес когато започне предизборната кампания. За неговата кандидатура се говореше още от ноември миналата година, но тя бе официално потвърдена едва след като първият секретар на каталунските социалисти Микел Исета отказа да се бори за поста. Според Исета, министърът на здравеопазването Ила е получил пълната подкрепа на извънредния Национален съвет на партията, както и на премиера Педро Санчес.

„Поемам отговорност към която не съм се стремял”, каза Ила и благодари на Исета „за акта на щедрост, необичаен в политиката” като се е отказал в негова полза.

Ила ще се бори за поста президент на Каталуния, който бе овакантен след като Ким Тора бе отстранен след решение на Върховния съд. Той бе признат за виновен, че не се е подчинил на съдебна заповед да премахне подкрепящи независимостта символи от обществените сгради в Каталуния.

На негово място временно застана заместникът му Пере Арагонес, но с ограничени функции. На предстоящите на 14 февруари избори ще стане ясно дали привържениците на независимостта на Каталуния ще имат повече депутати в местния Парламент или не.

Последните социологически проучвания сочат спад сред техните поддръжници. Затова и Салвадор Ила разчита на силна подкрепа, заявявайки, че Испания отново трябва да спечели Каталуния.

Вече се говори, че на мястото на Ила в правителството ще влезе Микел Исета, който не потвърди информацията, но каза, че Педро Санчес винаги е разчитал на него.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е къде е СКАНДАЛА?

    9 1 Отговор
    Явно на анатоли у луковичката!
  • 2 българин

    16 1 Отговор
    Сега гледах нашият министър на здрявеубиването , и разбрах ,че може и санитарка да го замести !

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Ами хайде

    1 0 Отговор
    Време е!
  • 4 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Или някой/я от пайнер
  • 5 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Поздрави от Орлов мост! Треперете мутри!

    Коментиран от #11

  • 6 И къде

    5 0 Отговор
    е скандала, манипулатори и фалшиви новини???
  • 7 Санитар

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Аз откога се надявам...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Некой си

    0 1 Отговор
    Анатолиййй, да правиш това, дето прави вятърът.
  • 10 Некой си

    0 1 Отговор
    Анадолчооо, абсолютен неshтасник си, пиshкоцелувач.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: