Last news in Fakti

4 Януари, 2021 13:14 4 874 44

Москва: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" са крещящ протекционизъм

  • северен поток-2-
  • газпром-
  • газ

На 1 януари в Съединените щати влязоха в сила текстове от бюджета за отбрана, които включват разширяване на санкциите срещу газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток"

Москва: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" са крещящ протекционизъм  - 1
Снимка: Shutterstock

Американските санкции срещу газопровода "Северен поток 2" са "крещящ протекционизъм", насочен към напредване на втечнения природен газ на САЩ към европейския пазар, но страните от ЕС разбират това и подкрепят проекта, и благодарение на това той ще бъде завършен, заяви в понеделник руският вицепремиер Александър Новак за телевизия RBC.

"Разбира се, това е откровен протекционизъм. Ключовата идея защо нашите колеги от чужбина се противопоставят на "Северен поток 2" е свързана преди всичко с необходимостта от популяризиране на техния (американския) собствен продукт, на техния втечнен газ (LNG)", посочи Новак.

"Този инструмент на налагане на санкции е абсолютно неконкурентоспособен. Всички го разбират, включително страните, които се интересуват от изпълнението на проекта "Северен поток 2", европейските държави и компаниите. Те подкрепят проекта и съм сигурен, че при тази подкрепа той ще бъде осъществен", подчерта руският енергиен министър.

Изявлението на Александър Новак е факт, след като на 1 януари в САЩ влязоха в сила текстове от бюджета за отбрана, които включват разширяване на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2" и "Турски поток".

На 3 януари пък международната сертификационна и класификационна компания Det Norske Veritas (DNV GL) съобщи за ТАСС, че прекратява всички дейности по сертифицирането на газопровода заради новите санкции на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръба

    30 9 Отговор
    дреме ми на тръбата за санкциите
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    17 15 Отговор
    тия тръби които построихме с чужди фирми и кредити , е много трудно да почнат да носят дивиденти защото първо трябва да си оправим борчовете и тогава да говорим за чиста печалба. обема на тръбопровода е сравнително малък и най-много до австрия да стигне. не е ясна и ситуацията с компресорните станции за които сме дали стотици милиони . ако всичко беше ОК тиквун първи щеше да бъде на откриването.

    Коментиран от #8

  • 4 другарят

    55 12 Отговор
    Това е "крещящ протекционизъм", ако става въпрос за американският пазар и територия! В случея виждаме крещящ американски фашизъм и бандитизъм в окупираните европейски територии!
  • 5 един от многото

    40 10 Отговор
    Само Det Norske Veritas ли са оторизирани да издават такива сертификати. Ако не те , друга фирма на която не и пука от американските санкции ще издаде сертификат. Ако няма такава руснаците , сами , или с китайците и засегнатите европейци могат да си направят такива фирми , колкото си искат и още толкова!

    Коментиран от #19, #27

  • 6 чичо Мичо

    9 18 Отговор
    ДРУГОТО,КАКТО ЩЕ ДА Е,НО ТУК ВОЙНАТА Е В КЪРПА ВЪРЗАНА!!!..

    Коментиран от #29

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 един от многото

    37 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Че кой е виновен? Когато хората искаха да строят поток през България Тиквун се биеше в гърдите до синьо и тръбеше на ляво и дясно , че лично той е спрял газопровода и строежа на АЕЦ Белене.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 СССРБарета

    31 7 Отговор
    Путин ба м.....та на комисионните на Байдън през корупционната схема в Украйна!
  • 10 КОТарАК

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "един от многото":

    някаква калинка имаше там се хвалеше че е спряла всички енергийни проекти...смятай:) не ги помня вече простотиите им всичките и имената , то е все едно да запаметиш наизуст Война и Мир/чакай сега квот остане от Турция да си избиваме вложенията с него
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    9 25 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Рашастан никой не ги признава нещо.
  • 13 РУКОЛА ЗА ДЕЛЯН

    16 5 Отговор

    До коментар #8 от "един от многото":

    АЕЦ БЕЛЕНЕ е стартиран отново работи се пак и първата работа на тиквун през този мандат беше да плати на руснаците 1 200 000 000 компенсация без да обжалва така тихомълком им ги даде

    Коментиран от #18

  • 14 ПЕНКО

    11 3 Отговор
    САЩ НАЛАГА "САНКШЪНИ" НА ДРУГАТА ПОЛОВИНА ОТ ЗЕМНОТО КЪЛБО !!! САЩ СЕ ЛЕКУВАТ ОТ "САНКЦИИ" /ПРЪСТОВИ/ -НА ДРУГАТА ПОЛОВИНА ОТ ЗЕМНОТО КЪЛБО !!!!!!!!!!!!
  • 15 само питам

    31 3 Отговор
    Зощо сащ дотсави две компресорни станции за 350 милиона лв. на проекта които сами санкционират и забраняват на всички! Ганьо извади си езика от американският з.......ик и се опитаи да мислш!
  • 16 дедо Герчо

    23 5 Отговор
    ПРАВ СИ,МИЧО,РУСНАЦИТЕ НЕМА ДА ИМ СЕ ЦЕРЕМОНЯТ НА СРАЩ,АМА ИЧ...ХАХАХА..
  • 17 чичо Мичо

    14 4 Отговор
    ТОВА И ИМАХ НАУМ...ХАХАХА..МНОГО БОЙ ЩЕ ЯДАТ...
  • 18 Мноооого си тъп

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "РУКОЛА ЗА ДЕЛЯН":

    Не знаеш ли че ни осъдиха в Международен съд и Путин ни опрости лихвите. Не разсейвай съмнеенията че си некомпетентен
  • 19 И двама да сте от многото..все тая..

    7 24 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    Може и Det Norske Veritas да не е единствената сертификационна и класификационна компания в света друга няма да се хване, американският натиск ще е огромен, за руски, китайски и др. компании забрави..вярно е че германците са вложили доста пари в проекта..но и доста комисионни и подкупи са прибрали, това в един момент може да излезе наяве. За СП2 Байдън е прав, не трябва да се строи, но какво ще стане??..само времето ще покаже. Все някой трябваше да срита кремълското джудже по задника, и новата американска администрация ще го направи, не подценявайте Байдън и не вярвайте на руската пропаганда..че бил с деменция..че бил неработоспособен..че не помнел какво е ял, пълни глупости, човека си е наред. С този президент Путин ще си намери майстора.

    Коментиран от #26, #28

  • 20 Рико

    6 25 Отговор
    МОСКВА да внимава с понятието -протекционизъм-. Протекционизъм е да внасяме руски енергоизточници на завишени цени. Това е протекция
    от НАША СТРАНА в техен интерес! Протекционизъм с ОБРАТЕН ЗНАК е Москва да слага нашите стоки в най-тежката митническа тарифа. Обратният знак е ОТ ТЯХНА СТРАНА, протекцията е в тяхен интерес и пак от нас!

    Коментиран от #22, #24

  • 21 ЕХА

    25 4 Отговор
    ВИНАГИ СЪМ НАРИЧАЛ САЩ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО! За тях всички други за нищо. бъркат се в работат на всяка една държава.
  • 22 Козяк 16

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Коледните надбавки ги раздадохме, не се пъни!

    Коментиран от #25

  • 23 Рико

    12 3 Отговор
    За да не стоят празни тези тръби,да ги вържат към "Винпром". И да потече по фонтани и шадравани. Така де, тръбите трябва да се използват на ползу роду.
  • 24 Напълно си прав...

    5 16 Отговор

    До коментар #20 от "Рико":

    Чувал ли си за двойният митнически кордон в Русия? След като българските стоки минат границата на РФ, и бъдат обмитени с официалните държавни тарифи, поемат към пренадзначението си, след пристигането си в съответната губерния попадат във втория митнически кордон, тук митата са според коя е държавата, ако е от руските сателити..например Сърбия, няма ново мито, за страна която не е от нашите, митата са от..до..по усмотрение на местните митнически власти..могат да достигнат и 50% ново мито..или колкото още си пожелаят. Нашите стоки веднага стават непродаваеми, българските фирми износителки принудително са отстранени от пазара, много са и фалирали. За това дисбаланса в търговията ни с Русия е огромен..внасяме скъпи енергоносители за 8 милиарда евро, а изнасяме стоки за 500 милиона евро..това си е чист грабеж, изнасят за Русия само техните фирми..прокситата им и платените им български слуги. Братска страна..а..??..😂😂

    Коментиран от #30, #44

  • 25 Рико

    5 10 Отговор

    До коментар #22 от "Козяк 16":

    Кое не е вярно? Че ни продават на завишени цени, или че не сме им в графата -най-развити-държави-, където тарифите са на тавана.
  • 26 И кой

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "И двама да сте от многото..все тая..":

    ти е казал че Байдън ще бъде президент. Нали си умен,защо тогава ФБР и ЦРУ отказват да му подават информация и той се жалва на всеки?

    Коментиран от #32

  • 27 гост

    8 14 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    Експерте русопитешки , това да не ти е Монголия или Магадан , кой ще ти даде на европейска територия да сертифицират китайци или руснаци , бе , хахахахах !!! Тия фирми дето имат право да сертифицират се знаят на пръстите на ръцете , колкото са и фирмите дето могат да полагат тръби !!! И руските корита без застраховка и без контрол от ПРАВИЛНА компания , Дания няма да ги пусн е да припарят в нейни води за дълбоководната част !!! Това театро дето го играха декември в немски води е на дълбочини до 100 фута , които не попадат в санкциите !!! Потока умря , забрави го , сега ще се правят на заети докато се позабрави и си измислят оправдание за отказване !! По важното е какво става с нашата тръба !! Щото Вучич я откри , ама не казва , че в момента работи на малко повече от 40% !!! И в момента , в който мине 50% , както е по евртопейските изисквания , ще им изплющят такива санкции , че ще им се отще и газ и всичко !!!
  • 28 гост

    8 15 Отговор

    До коментар #19 от "И двама да сте от многото..все тая..":

    Нищо няма да стане , потока умря , без сертификация и застраховки може само в Сибир , не и в Европа и не от измислени фирми !! И то това не е края на санкциите , в момента в конгреса има още три законопроекта , които сега се гледат и ще влязат в сила по-късно !! И те са за тия , които биха КУПИЛИ газ от тая тръба , ако има луди дето да я обърнат към Норвегия примерно и да се опитат от там да я вкарат в Европа !! И най-лошото , вчера РУСКИ експерт каза , че самия ГАЗПРОМ няма да тръгне да строи против санкциите , щото даже за него значат провал на износа и в цял свят , включително на втечнения газ , дето се гласи да изнася някога си !!!
  • 29 гост

    6 16 Отговор

    До коментар #6 от "чичо Мичо":

    Вързан ти е единствено русопитешкия мозък за радиатора , да не хукне из улиците , хаха !! Само ще гледаш как Газпром ще подвие опашка като наритана мъстия и ще забрави за северния , както забрави за южния при дадени над 6 милиарда за тръби и станции от Ямал до Анапа !! То всъщност там на никой и не му пука за газа , целта на потоците беше Ротенберг и Тимченко да приберат парите за тръбите , пък газ на кой му трябва , тъкмо няма да ги търсят за аварии , дето ще гърмят на всеки километър , Газпром е световен шампион по аварии на км , 7 ПЪТИ повече от украинските тръби , за белите държави да не казвам колко , че там отдавна да са отишли за скрап !!!
  • 30 барчо

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "Напълно си прав...":

    Ами какво да ти кажа. Никой не обича подлогите и неблагодарниците. Ако си бяхме добре с тях, щяхме да си продаваме и зарзавата и промишлените стоки, щяхме да имаме и армия и т.н. Когато някой приятел ме предаде аз постъпвам по същия начин. Въртя го по всички параграфи, та и повече. Предполагам и ти така постъпваш и по тази причина няма смисъл да се жалваме. Не може да се пее в два хора едновременно.

    Коментиран от #31, #33, #34

  • 31 гост

    6 14 Отговор

    До коментар #30 от "барчо":

    Ма направо щяхме да цъфнем и вържем с "необятния пазар" за 1,5 трилиона , хахахах !! Сравнен с европейския за 19 (деветнадесет) трилиона и американския за 21 !!! И последните ще растат , а ушанковския ще спада и то яко !! Само гледай като им секнат и газа и петрола в скоро време !! Дръж си ги "приятелите" и най-добре направо отивай при тях , що дириш в Европа ??

    Коментиран от #35

  • 32 Кой ли???

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "И кой":

    Ти от луната ли падаш????😕😕😕
  • 33 Барчо...

    3 13 Отговор

    До коментар #30 от "барчо":

    Те еднстарнно ни наложиха наказателни мита, заради желанието ни за присъединяване към ЕС и НАТО, преоринтирахме си износа 60% за ЕС и членство в НАТО, ние сме на печелившата страна, те са губещата, сега с новата администрация на Байдън..ще видят кон боб яде ли. А те дали ще ни наричат предатели..на нас не ни пука. От тук натък за тях само санкции и изолация, докато Байдън извие врата на джуджето като прани гащи.

    Коментиран от #36

  • 34 Рико

    4 11 Отговор

    До коментар #30 от "барчо":

    Благодарни !?! В България до 1989 Москва разпореждаше КАКВО да се произвежда тук, КАК да се произвежда и КЪДЕ да се "продава". И за колко. Дойде 1989 и казаха,не искаме боклуци. Не искаме например, българските електрокари,защото са боклук. Само че да се произвеждат тук е разпоредено от Москва, по московски спесификации и в качество и вид каквито Москва иска. Те са нареждали да бъдат точно такива, а сега казват боклук?! Москва доведе стопанството ни до боклук, обаче .... да сме им благодарни. До боклук,който самите те вече не желаят. Всеобхватни и страшни са пораженията нанесени на България от престъпната и тъпоумна московия.
  • 35 барчо

    14 5 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Явно не си в час изобщо. Доходите на Русия в последната година от оръжие, петрол и газ са малко над 30%, останалото е от износ на хранителни и промишлени стоки, така че едва ли ще ти се сбъдне мечтата да сложиш на колене Русия!!! Да не говорим, че военния и бюджет е 90 пъти по-малък от този на САЩ. Не един два, три или четири. Над 90 пъти!!! Чат ли си??? А ако сложим и този на васалите на САЩ, сметай тогава. И пак се наакват от страх от Русия.

    Коментиран от #37, #38

  • 36 барчо

    10 3 Отговор

    До коментар #33 от "Барчо...":

    Даааа. Ние и в Първата и във Втората световни бяхме на страната на печелившите срещу Русия, така ли е според теб? Това е историята и май не се учим от нея.

    Коментиран от #39

  • 37 гост

    5 12 Отговор

    До коментар #35 от "барчо":

    Ма какво чакаш , бягай бързо в тоя рай неземен , бързо ще изтървеш , ще вземат да кажат , че ненормални русопитеци не щат , хахах !! Щото техните "граждани" явно не на колене , ами направо по нос и с изплезен език драпат да скъсат веригата от тоя "рай" , що така , хахаха !! Сигурно и те са заблудени и не знаят от какви благини се отказват , хахахаха !!
  • 38 МРГ

    5 13 Отговор

    До коментар #35 от "барчо":

    Какъв износ имат пък тея северноазиатски джуджета ? Държава като Холандия има два пъти по-голям износ от русийката.Като цяло русия е като арабските страни.Не произвежда нищо,а само дупчи и продава.Нация бушмени.
  • 39 МРГ

    5 11 Отговор

    До коментар #36 от "барчо":

    Е за теб ако това е страната на победотелите не знам какво да ти кажа коми русофилче..Я виж "загубилата" Германия къде се намира ,с каква икономика и стандарт на живот е и "спечелилите" руснаци къде се намират..Русия е с по-мизерен стандарт на живот и от Ливан.За теб това ако означава понедата,по-длбре си събирай багажа и си се връщай в русия.Предатели тук не ни трябват.

    Коментиран от #40

  • 40 барчо

    12 4 Отговор

    До коментар #39 от "МРГ":

    Щом обичаш цифрите погледни ги до 1989 г и сега. Население, прираст, доходи, здравеопазване, образование, брой населени места. Сравни ги и тогава продължаваме.

    Коментиран от #41, #43

  • 41 МРГ

    5 9 Отговор

    До коментар #40 от "барчо":

    Какво да гледаме населението ? Ти ск наясно,че при затворени граници е съвсем естествено да се поддържа населението нали ? В тогавашния режим ,ако хората можеха да избират ,всички щяхме да напуснем държавата.Доходите чак дал за пример завалията...Моля те спри да пишеш просто.Комунистическото ви мислене не подлежи на лечение.Тежка диагноза е това.Ако руския ботуш и социализмът не бяха минали през България ,сега щяхме да сме на нивото на Европейските държави,ама греда.Споучихме да гнием от мизерия и изостаналост под руски режим и още от тогава започнахме да гледаме каква недостижима величина и невъзможен лукс е западния живот за нас.
  • 42 Вълко Червенков

    3 9 Отговор
    Велика Америка ще натика Фалиралият Рускенеф в кучи ...Неизбежно е.
  • 43 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #40 от "барчо":

    И какво видя в цифрите , бе , барчо , свинарчоооо , хахах !! БВП на България се е повишил 3 ПЪТИ спрямо 1989 и то в долари , не в рубли , хахах !! Какво производство , какви 5 лева , бе , със електрокарите , дето японците ги купуваха за скрап , щото им беше по-евтино , отколкото да си купят желязо !! Или с гнилите зеленчуци , дето освен руски алкохолици други няма и да ги погледнат !!! Вземете се скрийте със комунистическите си глупости , че някой ще му избие чивията и ще ви прати при бащите ви шумкари , мизерници долни !!
  • 44 дончичо

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Напълно си прав...":

    Ами , крякайте още по-силно срещу Русия, не се чувате нещо, може и кранчето за газта да ви врътнат,че да минете на диверсионенсмешници
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания