Last news in Fakti

4 Януари, 2021 17:07 2 619 45

Все повече млади британци се обръщат към религията

  • aleteia-
  • бог-
  • великобритания-
  • проучване-
  • млади-
  • поколението z-
  • религия-
  • коронавирус

Данните опровергават прогнозите, че по-младите хора все повече ще се отдалечават от религията

Все повече млади британци се обръщат към религията - 1
Снимка: Shutterstock

Коронавирусната пандемия, започнала преди близо година, се отрази по любопитен начин върху населението, особено върху по-младата част от него, пише Aleteia.org.

Оказва се, че изолацията и строгите изолационни мерки са направили младите британци по-религиозни. Особено младежите от т.нар. „поколение Z” са по-склонни да вярват в Бог, предаде „Таймс”.

Религиозните експерти заявиха, че е трудно да се разбере от едно проучване дали се е появила нова тенденция, но Линда Уудхед, професор по религия и общество от университета в Ланкастър, заяви, че младите хора като че ли обръщат гръб на стигмата по отношение на религиозните си възгледи.

Общественото проучване показва, че броят на хората, които вярват в Бог, е спаднал от 49% до 44%, докато атеистите са се увеличили. Въпреки това при членовете на поколението Z се забелязва ръст (от 21% до 23%) на вярващите в религията. Тези данни опровергават прогнозите, че по-младите хора все повече ще се отдалечават от религията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    11 7 Отговор
    коя религия? и ония го имат за бог
  • 2 салим реджеп абдула

    14 6 Отговор
    само дето не казвате към коя религия се обръщат но ние знаем много добре предимно младежи от мъжки пол отговарящи на изоскванията за войни на техния бог
  • 3 Behemoth

    9 16 Отговор
    По ниско образование ,повече вяра....това е положението.....науката иска съмнение ,религията вяра....

    Коментиран от #9, #16

  • 4 Румен

    10 13 Отговор
    И това им е грешката. Религията е убила повече хора от войните.Много се кефя на поп с Мерседес и часовник Ролекс. Бутайте пари и вярвайте.

    Коментиран от #6

  • 5 Исмаил

    1 15 Отговор
    Нека има повече правоверни, това е добра новина и Аллах е велик!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Овчарник

    7 11 Отговор
    2+2=4 .....при всички религии, и няма спор и расизъм....математиката или науката по точно е учението.....религията дъвче една книга и няма развитие......а затъпяване.
  • 8 ГОСТ 1

    8 6 Отговор
    Вероятно е исляма, защото новите "британци" са от такива страни. Старите вече са джендъри и въобще не им трябва религия, независимо дали има пандемия или не.
  • 9 Ивелин

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Твоето ще да е много ниско! А главата ти празна!

    Коментиран от #12

  • 10 Behemoth

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "asd":

    Да бе даже се колите вътре щото не можете да се разберете за естеството на природите на на евреина ха-ха....фесовете и те не могат да се разберат коя е истинската вяра на омаядите или абисидите хахха....по голяма простотия от религията за сега не е измислена...

    Коментиран от #17

  • 11 Ивелин

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "asd":

    Браво, точен коментар!
  • 12 Behemoth

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ивелин":

    Я кажи при тебе как е...чуваш ли гласове...говорят ли ти горящи храсти?
  • 13 Честито

    3 4 Отговор
    Добър ден, сър! Добър ден! Вие май сте лорд така като ви гледам!Имате си имение, частен хеликоптер, личен шофьор от Индонезия,, пиете си чая в Бъкингамския дворец, имате си личен камериер от Бангладеш, прислужници от Индия, частен готвач от Пакистан....бъркам ли? Не, моето момче-Иншалах, не мога да се оплача от нищо!:)
  • 14 ПЕНКО

    2 10 Отговор
    ..... " ПРАВИЙ БОЖЕ --- НЕ ТИ ЩО СИ В НЕБЕСАТА , А ТИ ЩО СИ В МЕНЕ БОЖЕ -В МЕН В СЪРЦЕТО И ДУШАТА " !!!!!!!!! " ТА КОГА ВЪЗСТАНЕ РОБЪТ ........... " !!!!!
  • 15 Stéphanie 🎲

    3 11 Отговор
    Луди хора 🥴Психологическите манипулации в Църквата не са рядкост. Те бият по болното място – та, нали, хората очакват от Църквата искреност, подкрепа. След сблъсък с манипулацията следват само разочарованията от Църквата, като такава. Други се смиряват с необходимостта да жертват постоянно своите интереси и да изпитват чувство за вина от това, което им е вменявано. А някои дори усвояват манипулативните трикове като „норма на църковния живот” и самите те започват да ги прилагат. Манипулацията не е заповед, не е и честен договор. Това е обръщане към слабостите и уязвимостите, които всеки от нас има, за да бъде оказана над човека някаква власт -религията ,църквата .Не вярвам да е истина новото поколение не са наивни фейк инфо
  • 16 Хо хо хо

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Проблема на науката е че не може да отхвърли религията.Втори проблем науката много по лесно се манипулира и се контролира какви изследвания да се правят и какво да се побликува.

    Коментиран от #19

  • 17 Stéphanie 🎲

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Края на всички религии наближава,младите не се интересуват от такива глупости.Скоро когато всички видят извънЗемни тези алабалистики църква и вяра ще бъдат забравени.Не сме сами в космоса има и други галактики ,технологията напредна 😉само невежи хорица още вярват в непорочното зачатие 😂😁
  • 18 Камен

    14 4 Отговор
    Ecтecтвeнo, чe щe ce oбръщaт!

    Вceки трeзвo и рaзумнo миcлeщ чoвeк, кoйтo търcи иcтинaтa, в cвoe врeмe рaзбирa, чe тoзи cвят нe e cъздaдeн хaoтичнo и cлучaйнo, кaктo твърдят бeзумцитe, a cи имa cвoй Cъздaтeл - Бoг.

    Прoблeмът в мoмeнтa e caмo в тoвa, чe бoлшинcтвoтo в Aнглия ca прoтecтaнти. Нo Aнглия e държaвa c прaвocлaвни кoрeни:

    Oщe в дaлeчнoтo минaлo двaмaтa първoвърхoвни aпocтoли Cв.Пeтър и Cв.Пaвeл ca прoпoвядвaли нa тeритoриятa нa Бритaнcкитe ocтрoви.

    Зaтoвa и двaтa нaй-гoлeми хрaмa нa Лoндoн ca пocвeтeни нa тeзи Cв.aпocтoли. Тoвa e Уecтминcтърcкoтo aбaтcтвo, пocвeтeнo нa Cв.aпocтoл Пeтър, и кaтeдрaлният хрaм нa Лoндoн, пocвeтeн нa Cв.aпocтoл Пaвeл.

    Хoрaтa oбикнoвeнo нe възприeмaт Вeликoбритaния кaтo cтрaнa нa прaвocлaвни cвeтци, нo тя e рoдинa нa пoвeчe oт 300 прocлaвeни прocвeтитeли, мъчeници, пoдвижници нa блaгoчecтиeтo, пocвeтили живoтa cи нa Бoгa и Църквaтa.

    Ocвeн, чe имa прaвocлaвни кoрeни, в мoмeнтa в Aнглия имa и cвeж притoк нa прaвocлaвни хриcтияни, блaгoдaрeниe нa eмигрaнтитe oт прaвocлaвнитe държaви, кoитo cъвceм нe ca мaлкo!

    A нa тия прoучвaния - нe вярвaйтe! Тe ca oргaнизирaни oт мacoни, eврeи и бeзбoжници, и ca чиcтa мaнипулaция! Иcтинaтa e кoрeннo рaзличнa: нe пo-мaлкo oт 90% ca хoрaтa, вярвaщи в Бoгa в Aнглия.

    Както вече казах - проблемът там е, че засега Православните християни не са мнозинство, но един ден и това ще стане!

    Против Бога - никой не може да устои!

    Коментиран от #20, #21, #25, #29

  • 19 Behemoth

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Хо хо хо":

    На баба ти фърчилото откачалки...
  • 20 Behemoth

    3 10 Отговор

    До коментар #18 от "Камен":

    Изруд ненормален!

    Коментиран от #22

  • 21 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Камен":

    Православния всички православни държави са били под робство, без Русия .За католически под робство не се сещам. И знаеш ли защо? В католическите папата е над владетеля, затова при Виена не са били само австрийци , а обединена европейска армия. Защото папата е изревал" каквото сте се били помежду си , сте се били но сега заплахата е обща" Но за беда при православието владетеля сега " премиера" е над църквата и той решава. КЕФИ ЛИ ТЕ?

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Камен

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Не ме кефи, но Господ Иисус Христос казва: Отдайте кесаревото кесарю, а божието Богу!

    А слав Богу, че нашия премиер има страх Божий и е истински православен християнин - и не позволи да се затворят Православните храмове, което е велико нещо - и Бог ще му въздаде за това!

    И Брaвo и нa бългaрcкитe епископи и cвeщeнници нa Бългaрcкaтa Прaвocлaвнa църквa! Cлaвa Бoгу, уcтoяхa и нe ce пoддaдoхa нa oгрoмния нaтиcк и също нe пoзвoлихa зaтвaрянe нa църквитe!

    Зaтoвa Бoг пaзи и винaги щe зaпaзи Бългaрия и прaвocлaвнитe хриcтияни!

    А това че католиците твърдят, че папата им е непогрешим, е една от причините те да отпаднат от Православната църква през 1054г.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Няма

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Камен":

    никакъв проблем в това, че са протестанти. Западна Европа също е протестантска. В Северна и Южна Америка се изповядва протестанство и католицизъм. Щом Бог е допуснал да съществуват трите ХРИСТИЯНСКИ деноминации - православни, католици и протестанти, нека да Му дадем възможност ТОЙ да СЪДИ - кой крив и кой ПРАВ...
  • 26 Икономист

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    А след историята, нека погледнем икономиката... Най-бедни с, най-нисък доход и най-болни , със сравнително ниска продължителност на живота в света, НЕ СА държавите, в които се изповядва протестанството или католицизма...
    Освен, ако някой не мисли, че да си беден е Богоугодно... Ама като гледам някои от нашите митрополите, май не е така.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Камен":

    С учението си за божия произход на всяка земна власт,непротивене на злото и на земните властели христианството отдавна било доказало пригодноста си да служи на интересите на владетеля и господстващата аристокрация. Йосив Генезий историк 10 век И да уважавам христианските ценности но не защото бог ми ги налага а ги чувствам правилни. Ти ако бе с друга вяра щеше ли да сечеш неверници?
  • 29 Камене

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Камен":

    Публикувано във факти.бг: Oщe в дaлeчнoтo минaлo двaмaтa първoвърхoвни aпocтoли Cв.Пeтър и Cв.Пaвeл ca прoпoвядвaли нa тeритoриятa нa Бритaнcкитe ocтрoви.
    И Апостол Петър и Апостол Павел са стигнали до Рим и в Библията няма данни да са проповядвали на Британските острови.
    Освен това, те са ПРОПОВЯДВАЛИ ЧИСТОТО ХРИСТОВО УЧЕНИЕ. След тяхната смърт на кръст, са проведени Вселенските събори, и в резултата на много спорове се "раждат православни и католици", което е човешко, а не Божие дело.

    Коментиран от #35

  • 30 Камен

    5 2 Отговор
    О хо..., протестантите пак са тук!

    Чакайте да ви копна едно мое пожелание от другата тема:
    ----------------------------------------------------------------
    Здрaвeйтe! Живи и здрaви, и зa мнoгo гoдини: нa вcички хoрa, пишeщи тук!

    A зa тeзи, кoитo cтe дaлeчe oт Бoгa, (или cтe зaблудeни и/или cтe eрeтици) - ви пoжeлaвaм oщe и: дa ce врaзумитe, дa ce пoкaeтe и дa приeмeтe Cв.Тaйнcтвo Кръщeниe в Прaвocлaвнaтa църквa!

    И cлeд тoвa (тoвa ce oтнacя и зa вcички нac) дa зaживeeтe Бoгoугoднo, кaтo cпaзвaтe Бoжиитe зaпoвeди, вoдитe прaвocлaвeн църкoвeн и духoвeн живoт, бoритe ce cмeлo и твърдo cъc cтрacтитe и нeмoщитe cи - кaтo ce cтрeмитe и нa думи и нa дeлa към дoбрoдeтeлитe, и пo Бoжиятa милocт, блaгocт и чoвeкoлюбиe - вcички прaвocлaвни хриcтияни дa cпacим душитe cи и дa бъдeм вeчнo c Гocпoдa в Нeбecнoтo Цaрcтвo!

    Пожелавам и честит празник на всички прaвocлaвни хриcтияни и чecтитя имeния дeн нa вcички имeници!

    И нeкa взeмeм cвeтъл примeр oт днес честваните Православни светии и дa ce cтрeмим винaги към Бoгa!
    -----------------------------------------------

    Тази вечер няма да пиша повече, че имам друга работа.
    Бог да ви вразуми и просветли!

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 31 Спокойно

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Камен":

    Камене, прибери показалеца. Погледни, че останалите три пръста сочат към теб... Чел ли си ?
    "Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка." ( 1 Коринтяни 13:1) И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм "( 1Коринтяни 13:2)
    Божият Син дойде, за да покаже любов към грешния свят и заръча :
    " Нова заповед ви давам, да се любите един другиго; както Аз ви възлюбих, така и вие да се любите един другиго." (Еванг. Йоан 13:34)
    Нима мислиш, че като заклеймяваш този човек, той ще се промени? Дай му шанс, да познае Божията любов. Тя преобръща сърцето и променя ума.

    Коментиран от #36

  • 32 Камене

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Камен":

    ти на колко си години и с какво светско образование можеш да се похвалиш?Звучиш доста старомодно и непригодно за 21 век.

    Коментиран от #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Камен":

    Всички, които следват Христос са ХРИСТИЯНИ, независимо от коя деноминация са. Четат една и съща Библия, която е Божието Слово и вярват във Възкресението Христово. Глупаво и самонадеяно е, да се води спор, кой прав, кой крив. БОГ Е СЪДИЯТА. И всеки сам за себе си ще отговаря пред Него.

    Коментиран от #38

  • 35 Камен

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Камене":

    Да, в Библията за Св.апостоли Петър и Павел не се казва, да са проповядвали в Англия, но в Библията не е разказано всичко, което се е случило тогава, а само най-същественото. - сам Светия апостол Йоан Богослов - казва това.

    По втората част от коментара ти - всеки от седемте Вселенски събора е проведен поради възникване на някаква ерес, и на съответния събор - тази ерес е опровергана и осъдена, и привържениците и - също.

    Православие и католицизъм не се раждат в резултат на спорове!
    До 1054г, Църквата е била една - Свята, Съборна, Апостолска... и е била Православна! След това католиците (западната част от църквата) през 1054г се отделят от Църквата и отпадат от нея, въпреки че този процес е започнал столетия по-рано - при определени папи, които са се смятали за непогрешими...
  • 36 Камен

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Спокойно":

    ОК. Аз знам заповедта на любовта и се стремя да я спазвам според силите си! Но бях обяснил в една от старите теми (сега не ми се търси в коя точно) че за богохулниците и за еретиците - лекарството е друго: една тояга по гърбината! (образно казано)

    И дадох за пример, когато Господ Иисус Христос е разгонил с бич от върви търговците и менячите на пари от Божия храм!

    Задай си въпроса - защо Господ Иисус Христос е постъпил така! Защо тогава Той Самия не е им е говорил с любов, а ги е "омятал" набързо?

    Аз ще ти отговоря - защото за тях говоренето кротко и с любов, в този случай е нямало да свърши работа!

    И аз по подобна логика постъпвам понякога така, когато виждам че човекът срещу мен е богохулник , а такъв по принцип "не разбира от (блага)дума", а трябва да го стреснеш, да го разтърсиш - за да се осъзнае!

    Коментиран от #40, #41, #42

  • 37 Камен

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Камене":

    Не съм млад, отдавна съм минал Христовата (земна) възраст - а за твое сведение съм интелигентен човек, имам и две висши образования!

    Просто съм по-ревностен по Бога и когато ме засегнат по този въпрос - реагирам остро и твърдо.
  • 38 Камен

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Не религиозен":

    Да Бог е Съдията! Но помисли:

    Не може да има 2, 3 или повече истини!

    А има само една истина!

    И тя е в Православието и в Православната Църква - защото то е запазило неповредено апостолското учение, а Православната Църква е всъщност е днешният представител, първоприемник и продължител на древната Апостолска Църква.

    Благодатта, която се предава чрез ръкоположението на дякони, свещеници, епископи, не се е прекъсвала през годините и нашите, Православните епископи, свещеници и дякони - имат същата Божия благодат!

    Коментиран от #39

  • 39 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Камен":

    Мислих доста отдавна и дълго по този въпрос. Отговор за всеки въпрос има в Божието Слово. Там е ИСТИНАТА. Не в твоята логика. Ето какво казва Божието Слово:
    " А слугите на домакина дойдоха и му казаха: Господине, не пося ли ти добро семе на нивата си? тогова откъде са плевелите?
    Той им каза: Някой неприятел е сторил това. А слугите му казаха: Като е тъй искаш ли да идем да го оплевим?
    А той каза: Не искам; да не би, като плевите плевелите, да изскубете заедно с тях и житото.
    ОСТАВЕТЕ ДА РАСТАТ И ДВЕТЕ ЗАЕДНО ДО ЖЕТВА; а във време на ЖЕТВА ще река на жетварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми." (Матей 13: 27 -30).
    Ще преведа за онези, които не разбират.
    Ние сме слугите. И ти също. Но ГОСПОДАРЯТ НА ЖЪТВАТА ЩЕ РЕШИ.
    Не пренебрегвай думите на ГОСПОДАРЯ НА ЖЪТВАТА.
  • 40 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Камен":

    Примерът с изгонването на търговците от храма е единственият, в който Христос показа яростен гняв:
    " и на тия, които продаваха гълъбите, рече: Дигнете ги оттук; НЕ ПРАВЕТЕ Бащиния Ми дом, дом на ТЪРГОВИЯ.
    Учениците Му си спомниха, че е писано: "Ревността за Твоя дом ще ме изяде".(Йоан 2: 16,17)
    Но когато юдеите искаха да го убият с камъни, поради неговото "богохулство", Той им каза:
    " Ако не върша делата на Отца Си, недейте Ми вярва;
    но ако ги върша, то, макар да не вярвате на Мене, вярвайте на делата, за да познаете и разберете, че Отец е в Мене, и Аз в Отца.
    Пак искаха да Го хванат; но Той избяга от ръката им. " (Йоан 10:37-39
    И отиде отвъд Иордан, на мястото, гдето Иоан по-преди кръщаваше и остана там.
    Той, просто си тръгна и остави делата, които върши да действат. Нямаше ревност, нямаше ярост (както при търговците). Знаеше и беше уверен, че е пратен от Отца... Това е всичко.
  • 41 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Камен":

    Твоето усърдие и ревност за делото Божие са похвални и заслужават уважение. Но ние имаме стара народна поговорка: Вместо да изпише вежди, да избоде очи. Добре си изучил житията на светците, но най-верният образец, на който да подражаваме си остават думите и делата на Исус Христос в Евангелията. Отнема време и посвещение в четене и размишления, чрез тях да познаем в пълнота характера на Божия Син. Само така, можем да го следваме в увереност, че сме на прав път.
  • 42 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Камен":

    За да се изпълни писаното от Апостол Петър във 2-ро Петрово 3:18
    "Но растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Нему да бъде слава и сега и до вечния ден. Амин."
    И тогава можем да се надяваме, че
    " благодарение Богу, Който винаги ни води в победително шествие в Христа, и на всяко място изявява чрез нас благоуханието на познанието на Него.
    Защото пред Бога ние сме Христово благоухание за тия, които се спасяват, и за ония, които погиват.
    На едните сме смъртоносно ухание, което докарва смърт, а на другите животворно ухание, което докарва живот."
    ( 2 Коринтяни 2: 14-16)
    Не е ли това смисълът на нашата вяра в Бога и нашата ревност по Него?
  • 43 АААА

    1 0 Отговор
    Хубаво, че вярват в Бог, но са пропуснали да уточнят след кой пророк са тръгнали. Млади и религия навява мисли за бради и молитви.
  • 44 😎😎😎😎

    0 0 Отговор
    🆘😆😆🆘😆😆😆🆘😆😆😆
  • 45 пълни глупости

    0 0 Отговор
    Религията е измислена, за да манипулира обществото и да създава роби. Религията създава двойни стандарти и прави хората психично болни. Църквите са построени от строители, които карат обществото да им се моли като стадо овце по църквите, а не искат да намалят цените на жилищата и хората да се отпуснат и живеят нормално. Отделно религията се изпозлва, за да потиска сексуалните нужди на хората, а богатите си правят секс когато и с който си поискат. Родителите ми са религиозни и ненормални, а аз откакто съм се родила не мога да проумея как може да са толкова прости и тъпи да се връзват на тези простотии.
Новини по държави: