Last news in Fakti

12 Януари, 2021 10:09 2 457 20

САЩ поставиха държава в терористичен списък

  • сащ-
  • куба-
  • тероризъм-
  • списък-
  • терористи-
  • майк помпео

Куба се връща в списъка, след като не е изпълнила ангажимента си да спре да подкрепя тероризма

САЩ поставиха държава в терористичен списък - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният департамент на САЩ определи Куба за държава, подкрепяща тероризма - заради "многократно оказване на подкрепа за актове на международен тероризъм чрез предоставяне на безопасно убежище на терористите”, обяви държавният секретар Майк Помпео, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Си Ен Ен.

"Куба се връща в списъка, след като не е изпълнила ангажимента си да спре да подкрепя тероризма, като условие за премахването му от предишната администрация през 2015 г. На 13 май 2020 г. Държавният департамент уведоми Конгреса, че е сертифицирал към Куба съгласно раздел 40А, буква а) от Закона за контрол на износа на оръжия, тъй като „не си сътрудничи напълно“ с усилията на САЩ за борба с тероризма през 2019 г. “, обясни Помпео. Дипломатът заяви, че “в продължение на десетилетия кубинското правителство храни, настанява и осигурява медицинска помощ на убийци, производители на бомби и похитители, докато много кубинци гладуват, остават без дом и без основни лекарства”.

„Куба също е дом на няколко американски бегълци от правосъдието, издирвани или осъдени по обвинения в политическо насилие. Много от тях живеят в Куба от десетилетия “, каза той. „В допълнение към подкрепата за международния тероризъм, която е в основата на днешните действия, кубинският режим участва в различни зли поведения в целия регион. Кубинският разузнавателен и охранителен апарат проникна във военните и силите за сигурност на Венецуела, помагайки на Николас Мадуро да запази господството си над своя народ, като същевременно позволи на терористичните организации да действат “, добави Помпео. „Днешното определяне подлага Куба на санкции, които санкционират хората и страните, които извършват определена търговия с Куба. Той ограничава чуждестранната помощ от САЩ, забранява износа и продажбите на отбрана и налага определен контрол върху износа на изделия с двойна употреба “, каза той.

Кубинският външен министър Бруно Родригес реагира в профила си в Туитър на съобщението на Майк Помпео. Длъжностното лице пише: “Осъждаме лицемерната и цинична квалификация на Куба като държава, подкрепяща тероризма, обявена от САЩ. Политическият опортюнизъм на това действие се признава от всеки, който искрено се тревожи за напастта на тероризма и неговите жертви.” По-рано Си Ен Ен съобщи, че се очаква назначението да се случи в последните дни на администрацията на Доналд Тръмп. В края на декември 2020 г. висш служител заяви пред Си Ен Ен, че се очаква Помпео да обяви хода през следващите дни. По това време втори служител потвърди, че се провеждат дискусии. Този ход е един от поредицата смели инициативи, които администрацията на Тръмп предприема в опита си да отпечата външната политика. И това се случва само дни преди президентът Доналд Тръмп да предаде поста“. В момента само три други държави носят обозначението на САЩ за тероризъм: Иран, Северна Корея и Сирия. Судан наскоро беше премахнат от списъка като част от споразумението за нормализиране на връзките с Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    53 2 Отговор
    САЩ са най-големия световен терорист, с 900 бази извън тяхната територия и над 70 конфликта по тяхна вина след ВСВ.
  • 2 Castro

    38 3 Отговор
    Viva la Revolucion!
    Долу ФСАЩ

    Коментиран от #10

  • 3 да де

    42 2 Отговор
    Поредният нонсенс световния терорист обвинява други в тероризъм.
  • 4 БОЗА

    32 1 Отговор
    "Кубинският разузнавателен и охранителен апарат проникна във военните и силите за сигурност на Венецуела, помагайки на Николас Мадуро да запази господството си над своя народ, като същевременно позволи на терористичните организации да действат “, добави Помпео."

    Всичките тези напъни,заради оная мушнатата гайда гуайдо ли са бе помпейчо...ех пистата му и Венецуела-голяма мъка ви е...;-)
  • 5 Гост

    19 0 Отговор
    Не успяха да се върнат и ти със съмнителни средства, и се започна офанзивата срещу цели страни пи света.
  • 6 Ел Команданте

    24 0 Отговор
    Скрийте се палячовци,края ви е близо!
  • 7 В.В.П.

    27 1 Отговор
    Куба и тероризъм...!???.Айде ,бе..Не ви вярвам.., откачалки!!!.
  • 8 89dv00d9df

    31 2 Отговор
    Малко преди започването на сирийската война, завод "Аркус", гр. Лясковец (оръжеен завод), започва да произвежда боеприпаси в невиждани размери. Боеприпасите са за руско оръжие. Парите плащат САЩ и Израел.
    Помислете на кого са го давали това оръжие и ттогава ми кажете кой според вас спонсорира тероризма?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СССР историк

    2 19 Отговор

    До коментар #2 от "Castro":

    Кой подкрепя чифутската фамилия CASTRO ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да, да

    15 2 Отговор
    Куба... трън в петата на ФАЩ.
  • 15 Кой68

    14 1 Отговор
    Кой само го прави и определя !!
    Главния терорист
  • 16 Перо

    12 0 Отговор
    Какво излиза,че ако си нормализираш връзките с Израел не може да си в никакъв списък за терористи. Враговете на Израел,са врагове на света! Браво!
  • 17 Ти да видиш!!

    16 1 Отговор
    Крадеца вика - дръжте крадеца !!!
  • 18 гост

    5 0 Отговор
    Световните терористи и сатанисти САЩ се опитват да прехвърлят всичките си дяволски действия на други държави, преди да бъдат изпепелени не след дълго.
  • 19 2020

    6 1 Отговор
    Най-големите терористи преди и след ВСВ са Сащ.Те се управляват от Израел. Всички корпорации са на евреите. Оръжейният бизнес е на фамилии ,като Рокфелер/семейството му владее Федералния резерв.Израел воюва с всички ,които не са съгласни с тях.Но използват много тъпите и с промити мозъци ,т. нар американци.Няма нищо свято за тях.Някой беше споменал за "Дълбоката държава"В основаването й стоят семействата Морган Рокфелер,Родшилд,Шелдън Аделсън,Лари Елисън,Майкъл Блумбърг и др.В сащ няма вероизповедание .Има 20 секти,много опасни.Това изнася на евреите ,които не признават Йисус Христос за Месия.Народ без Вяра ,без суверенитет, без самостятелно правителство се манипулира много лесно.Това са сащ.Те извършеха и извършват много престъпления/атомните бомби над Хирошима и Нагазаки- следи има и до днес;прекскурзия и това ни показаха японците, войни/ВИЕТНАМ/, разрушаване на светските страни Сирия, Ливан, Либия, Ирак.И тъй като не могат с пръст да докоснат Русия,правят погроми в бивша Югославия, бази в България/виновен е предателя Б. Борисов/.Колкото до РУСКИТЕ ЕВРЕИ ,те в прав текст са заявили ,че ще се бият на страната на Русия ,ако на сащ/ на тамошните евреи/,им мине през ума да нападат РФ.Това ,означава ,че има и нормално мислещи евреи.Всичко е документирано.Само трябва да прочете.
  • 20 Калина

    2 0 Отговор
    Тоест всеки който клекне на расистите-терористи от израел не е терорист, а всеки който се бори със злото е терорист. САЩ наистина са дебилна нация. Най-голямата подлога за ционисткия г*з.