Last news in Fakti

20 Януари, 2021 19:51 2 319 21

Китай ще измести САЩ като водещ доставчик на ядрена енергия

  • китай-
  • сащ-
  • атомна енергетика-
  • аец-
  • ядрени централи-
  • доставчик

Само два нови реактора са в процес на изграждане в САЩ

Китай ще измести САЩ като водещ доставчик на ядрена енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти твърдят, че Китай е на път да измести САЩ като световен лидер в производството и продажбата на ядрена енергия. Според проучване, публикувано в списанието Strategic Studies Quarterly, спонсорирано от военновъздушните сили на САЩ, от 2000 г. до сега в света 96 ядрени реактора са свързани към електроразпределителните мрежи в 13 държави. От тях 45 са построени в Китай и 12 в Русия, предаде Voice of America.

Изданието посочва, че от 54-те реактора, които се строят по света, 20 са свързани с Китай или Русия, а 13 са проектирани от Китай. В публикацията се отбелязва, че ядрената енергия е считана за чист енергиен източник с нулеви емисии и е жизненоважна за икономическото развитие на много страни и техните планове за нетни нулеви емисии.

Според данните, публикувани от Световната ядрена асоциация в „Доклад за производството на атомна енергия приз 2020 г.“, се посочва, че въпреки че САЩ имат най-голям брой работещи реактори - 95, само два нови реактора са в процес на изграждане. За разлика от тях, Китай има 48 действащи реактора, като 11 са в процес на изграждане.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    25 1 Отговор
    Щом не е китайски , вече е менте !!!
  • 2 Така е

    0 21 Отговор
    ама друг път в друг живот. Да не забравят анализаторите че китай все още е КНР

    Коментиран от #13

  • 3 Кирай и Русия

    17 0 Отговор
    обявиха пред светът че са приятели и никой не може да ги скара.

    Коментиран от #5

  • 4 Гуй Пий Чай от Китай

    11 0 Отговор
    Нихао.. Здрасти..Жълто дупе ритали? Риталиии.. Сега целуването..
  • 5 мдаааа

    0 22 Отговор

    До коментар #3 от "Кирай и Русия":

    Така е . Я виж китайците как свободно се мандахерцат из Сибир .

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шаро

    0 11 Отговор
    След 10 години ще се мине на синтез и тези отиват в кофата

    Коментиран от #9, #14

  • 8 Иво Минджефф е т.ъп

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "мдаааа":

    В Сибир пробвай ти да се мандахерцаш.Иначе китайците се мандахерцат из Париж Лондон и Калифорния

    Коментиран от #15

  • 9 Махмуд

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шаро":

    То така се минава на синтез хоп и айде.

    Коментиран от #16, #18

  • 10 Пръмо ва

    5 3 Отговор
    Тия не са ли чули, че трябва да се затварят ядрените мощности ?
  • 11 Израелски F-35

    2 2 Отговор
    Не знам за Китай и Америка, но след вчерашните експлозии, атомната електроцентрала която изгражда ислямисткото и благоприятно за терористите правителство в Аккую, ще се нуждае от редизайн и реконструкция, пхахаха.

    Коментиран от #12

  • 12 Аккую

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Израелски F-35":

    Атомната централа ще бъде разположена само на 25 километра от разлома Ечемис, който може да предизвика земетресение до 8 Рихтер! Оценките на експертите се сливат в мнението, че голямо земетресение, по-голямо от 6,5 по скалата на Рихтер, е напълно възможно през следващите години!
  • 13 ттт

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Имам шестогрснни ключове марка гедоре. Купих си ги за безумна цена от една средна брутна заплата в България. Използвах ги интензивно. Ръб четата им се закръглиха. Купих си китайски за има-няма 10 лева. Използвам ги не по-малко интензивно. Нвма признак за износването им!
  • 14 Sassin

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шаро":

    След 10 г. Може да ни няма! Както върви!
  • 15 мдаааа

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Иво Минджефф е т.ъп":

    Говориш глюпости ... Къде в Париж , Лондон или Калифорния има толко дръва за резане ??🤭

    Коментиран от #17

  • 16 Бай Ганьо си мисли

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Махмуд":

    че синтез е нещо рросто като да си остъклиш терасата или да сложиш чушките в чушкопека
  • 17 Шекел

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "мдаааа":

    Дървата ги режат такива мушмули като теб.Китайците ходят по клубове ресторанти и скъпи хотели
  • 18 233

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Махмуд":

    Вашата работа е "Кога стана коминджия кога ти почерня за....дника?!",че акъл да давате!?
  • 19 Дуранкев

    1 0 Отговор
    кИТАЙ НЯМА ПРИВАТИЗАЦИЯ, 50 ПРОЦЕНТА РАБОТЯТ НА ДЪРЖАВАТА, 70% ОТ бвп СЕ ПРАВИ ОТ ДЪРЖАВАТА. .. 1990та година хвърлиха едно наивно население в един вълчи капитализъм. Ще трябват 40 години за да станат вълците мнозинство, след това овълченото население да извоюва за още 40 години социалният капитализъм. Ето защо приватизацията се провали и демокрацията. То по принцип само 1% от населението са успешни предприемачи, 20% се опитват да са предприемачи, а останалите нямат такива амбиции и реализират активността си по друг начин. БИОЛОГИЯ!
  • 20 ДуранкеВ

    1 0 Отговор
    Дефицитът води до растеж на тези дефицитни стоки, което за в бъдеще намаля цената им, и увеличава качеството им. Ако няма дефицит няма и конкуренция. А дефицитът се прави с големи доходи. Да това ще увеличи цената им. Но тази допълнителна цена ще направи голяма конкуренция и инвестиции в още и още. Сони 21 инча телевизор е струвал 800 долара, преди 30 години, онези пари сега са колкото 2400 долара - колкото за най-добър телевизор 65 инча ОЛЕД. Така стана и с компютрите. Ако минималната заплата е 30-40% от БВП на зает и заемите ще се върнат. Не трябва да се боят от инфлация, но тя намаля потреблението, и трябват повече доходи. Фиксирането в инфлацията е самоубийство на икономиката, особено като я борят с повишени лихви и понижени доходи.
  • 21 Дуранкев

    1 0 Отговор
    Повишеното потребление няма да повиши цената на всички продукти, дори ще поевтинеят тези с повече добавена стойност заради недостатъчен оборот преди. Но и цените който се очаква да поскъпнат, няма да поскъпнат колкото се очаква, защото парите няма да намалят цената си колкото се очаква. След като някои продукти ще намалят цената си, а други по-малко от очакваната инфлация. ТАКА МОНЕТАРИЗМЪТ НА МИЛТЪН ФРИДМАН ИМА ФУНДАМЕНТАЛНИ ГРЕШКИ, СЛЕДОВАТЕЛНО И НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ. Грешат като смятат, че потреблението прави инфлация, тя се прави само от световните борси и вносът на енергия. Грешат, като спират инфлацията с повишаване на лихвата. ... Инфлацията пък води до стагнация, понеже повишените цени водят големи лихви, и до намаляне реалното потребление. Наречено погрешно стагфлация. БОРЯТ ИНФЛАЦИЯ С ПОВИШАВАНЕ НА ЛИХВАТА, КОЕТО ЗАСИЛВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОСКЪПЯВАНЕТО, И НАТИСКА НАДОЛУ ИНВЕСТИЦИИТЕ. А инвестициите и без това падат заради спад на потреблението, когато инфлацията от внесена поскъпваща енергия и ресурси, е 5%, но доходите си останат същите, има спад на потреблението с 5%. След година две почва дефлацията, защото спада и потреблението - тоест и цената на вносните ресурси. Стоманата зависи от енергията най-много. Дефлацията руши борсовата търговия, срива борсите, банките също, и заемът трудно се връща, ако номиналната печалба спад. И цената на акции и имоти спада. Кризите водят до дефлация, а не до инфлация. Инфлацията е резултат от развитието, от растежът, пон
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания