26 Януари, 2021 18:30 2 473 30

Северна Македония има ясна европейска перспектива

  • ес-
  • жозеп борел-
  • северна македония

Жозеп Борел разговаря с македонски представители

Северна Македония има ясна европейска перспектива - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония има ясна и неоспорима европейска перспектива. Това обяви върховният европейски представител по външните работи Жозеп Борел, цитиран от Нова Македония.

Днес той се срещна с македонския вицепремиер Никола Димитров и външния министър Буяр Османи. Проведена е открита дискусия.

Търси се решение за повторното стартиране на преговорите. Обсъденото е и партньорството между ЕС и Западните Балкани.

Припомня се, че е предоставена сериозна сума за региона. Северна Македония ще получи част от нея.

Страната очаква старт на преговорите с ЕС. Водят се преговори с българското правителство.

България настоява първо да бъдат разрешени двустранните въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръчмарски плъх 🐀🧀🐀

    35 3 Отговор
    Големи слагачи са тия македонците.

    Коментиран от #15, #21

  • 2 Четник

    25 10 Отговор
    Пътят към Европа минава през София и войводата Каракачанов е на КППто.Когато изпълните Българските условия—друм в Европа.Ако ли не,ближете рани и след 20годининсе пробвайте пак.
  • 3 Софиянец

    21 3 Отговор
    Ще почакат 20-25 годинки
  • 4 България към югозападната си част 🇧🇬

    19 3 Отговор
    Тя е наша територия !
  • 5 ПП ГЕРБ

    16 3 Отговор
    Абе ще се съгласим да ги пуснем в ЕС чак като си върнат 60% от земите ни и признаят че говорят БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ !
  • 6 Въх бре

    17 0 Отговор
    Квя Македонджа бре ? Туй нещо е област в Гърцията бре ей !

    Коментиран от #13

  • 7 Али Раза

    15 1 Отговор
    Ако ще и с Тито да говорят пак няма да влязат
  • 8 Има ли

    12 2 Отговор
    Има ли някой с топки да попита жендърите:
    - Или ние или те ?

    Коментиран от #24

  • 9 Брюкселски ваз

    7 3 Отговор
    елин ни готвят и ще ни го сложат, без да се усетим...
  • 10 Само да питам

    11 1 Отговор
    Това не е ли подкуп.Защо ще им дават пари ? Егати и европейския път.
  • 11 Бежанец

    9 1 Отговор
    Иримиканците натискат за нато,Борел за ЕС,но когато стане дума за Косово да''влезне'' нъц-аналогия с Каталуния
  • 12 Професор главен съветник на ЕС комисия

    11 1 Отговор
    Предлагам този област да спре да твърди че е държавица както прави вече няколко десетилетия.
  • 13 Чичо Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Въх бре":

    Те у Скопдже слушат кото каже Србджето, а Европджата гледа да ги вкара без време
  • 14 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Мдаа. Както вече написах, въпрос на време е нашите продажници да клекнат и на маке!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мякедонец

    11 0 Отговор
    Защо тези от северна нямат претенции към Гърция където има 3 административни единици със името Македония а към България където няма такова нещо като Пиринска Македония имат претенции област Благоевград никога не се е наричала Пиринска Македония
  • 17 Ха, ха

    7 1 Отговор
    Е как, то се вижда яко учат албански
  • 18 Петровил

    3 5 Отговор
    Премиерът ли ни насади на тези пачи яйца? Сега никакъв го няма с псевдо инициативите му. Да поеме политическата отговорност за лекомисието и плиткоумието си!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Що емаке все е ?

    8 0 Отговор
    Две национални катастрофи че даже три заради Македония. Не ни трябва четвърта.Тия не искат да имат нищо общо с България а със Сърбия.Българи са бесарабските не тези заради които кръв се е ляла.На запад не ни разбират затова никакви емоции само разум.Който се чувства българин добре дошъл ако ще и да е роден в Африка.Тия ще ни палят знамето и ще ни попържат а ние нищо. Просто под формата на реклама целия свят трябва да чуе разликите в езика.Само като им пуснат филмите имащите за сравнение ще стане ясно
  • 21 шопо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кръчмарски плъх 🐀🧀🐀":

    ЕПА ЕЛИ СМЕ РОДА
  • 22 123456

    11 0 Отговор
    Много трудно може нашите историци да се преборят с МАКЕДОНИЗМА, който проми мозъците на 6 поколения българи от географската област Врдарска Македония и ги превърна в истински македонци.
    И друг път съм го казвал. Дядото е ПОЦЕВ, синът ПОЦЕВСКИ, внукът става ПОЦЕСКИ. По същият начин се изменя постепенно след 1944 година и българският диалект, който се говори по онава време във Вардарска Македония, за да придобие сегашната си изкуствено създадена и гадна за случане форма, която си я наричат македонски език. Въпросът е, че България не може да направия сега нищо. Вече е безвъзвратно всичко загубено. ИСТОРИЧЕСКИЯТ СПОР ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ВЕЧНО! НИКОГА НЯМА ДА ИМА ДОБРОСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ РСМ И РБ. С Турция и Албания може да имаме по-добри отношения, но не и с РСМ. И това трябва да запомнят нашите политици.

    Коментиран от #23

  • 23 Не мога да ти дам

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "123456":

    100 плюса ама сакам
  • 24 Чичо Хайнрих

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Има ли":

    Трябва и вие и те. във ес липсват болногледачи ягодоберачи кенефочистачи и пушечно месо
  • 25 123456

    4 1 Отговор
    Много ми е чудно, защо австрийците не назовават своя немски диалект "австрийски език"? Отговорът е много прост. Австрийската нация се е отделяла и се е обособявала като различна от немската нация по ЕСТЕСТВЕН път в хода на историята. Никой австрийски политик не говори така разпалено за своята австрийска идентичност. Напротив, "Македонският идентитет и язик" се е формирал по ИЗКУСТВЕН начин вследствив на МАКЕДОНИЗМА, ЙОСИП БРОЗ ТИТО и КОМИНТЕРНА. Затова всеки Северомакедонски политик говори само за това: "Никой не може да ни вземе идентитетот и язикот". Говорвт, говорят, ..., та чак стават смешни в цяла Европа. Действат като една българска поговорка "Гузен не гонен бяга". Абе "ОРА", спрете да говорите само за това, че цяла Европа ще ви намрази.
  • 26 Жалка работа

    2 0 Отговор
    Не си научи урока България и пак прави външнополитическа грешка в 21 вeк за която отново народа ще заплати висока цена.! Защо е..??? и какъв е този зор и стремеж на ВМРО и Националистите в България да спъват влизането на СМ в ЕС и да искат да се припознаят македонците caмo като българи, когато на територията на Македония са живели и днес живеят най различни и смесени народностни етноси- сърби, бошнаци, българи, турци, гърци, албанци, власи..и ИСТОРИЧЕСКИ, Македония е била мнoгo пo мaлкo време българска територия, oткoлкoтo на съседните държави за да се твърди че македонците КРАДЕЛИ българска история или език.! Само преди повече от 700 години МАКЕДОНИЯ е била за кратко време в рамките на българска държава и то не цялата Македония, защото до 1430-та гoдини Cърбия ce прocтирa oт Унгaрия до днeшeн Coлун и владее територията на Македония преди турците, Така че тoзи рaйoн повечето време e бил или пoд Гръцкo или пoд Cръбcкo управление.!!! Следват 550 години османско владение , а от 1918г Мaкeдoния за следващите 80г е отново изцялo пoд влaдeниe и кoнтрoлa нa Cърбия, и "романтичната" връзкa и "общата история" нa Бългaрия c Мaкeдoния от тези години e, чe дaвa убeжищe нa прoгoнeнитe oт cръбcкитe влacти и cъздaвaщи прoблeми в Мaкeдoния криминaлни бeжaнци от войните, кoмити и мaкeдoнcки рaзбoйници,чeтници и вoйвoди , кoитo ce укривaт и бягaт oт cръбcкитe влacти в България , A пo къcнo вече зaceлили ce в Бългaрия кaтo мaкeдoнcки "рeвoлюциoнeри" създават В
  • 27 Жалка работа

    3 0 Отговор
    Продължение-

    и "рoмaнтичнaтa" връзка и "oбщaтa иcтoрия" на България с Македония oт тeзи гoдини е, че само дава убежище на прогонените от сръбските власти и създаващи проблеми в Македония криминални бежанци oт вoйнитe, на комити и македонски разбойници,четници и войводи , които се укриват и бягат от сръбските власти в Бългaрия , А по късно вeчe заселили се в България като македонски "революционери" cъздaвaт ВМРO кoятo e oбявeнa зa тeрoриcтичнa oргaнизaция, защото члeнoвeтe и мнoгo мaкeдoнци ca най чecтo вeрбувaни и нaeмaни зa избивaнeтo и убийcтвaтa нa по видни бългaри или дa участват активно заедно с комунистите в най кървавите преврати, атентати и пoгрoми в България..!!!

    Коментиран от #28

  • 28 rule

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Жалка работа":

    Съгласен съм, но имам една забележка!:) Не малък брой известни български фамилии са с корени в Македония! Не само Северна!:) Сигурен съм че, ако българите се поразровим малко из родословните си дървета ще излязат интересни подробности! Разбира се веднага ще контрираш че това вече няма значение!:) Когато измислена нация, като тази на САЩ спре да пее националният си химн с ръка на сърцето ще се съглася с теб!
  • 29 Историк

    2 0 Отговор
    Търси се решение с България, ама търсете го. Ние ще решим дали ще го намерим.
  • 30 123456

    2 0 Отговор
    Българските политици и българският народ трябва да се проумеят следните прости истини:
    1. Целият славяноговорящ народ в РСМ вече 6 (а може и повече) поколения е с промити мозъци и мрази България и българите. Това никога не може да се промени!
    2. Спорът за общата история требва да се изнесе в ЕС. Там компетентни историци (разбира се и български) ше трябва да разгледат всички исторически документи и да установят общата история между РСМ И РБ.
    3. Възпрепятстването на РСМ за приемането й в ЕС е безмислено и вреди на имиджа на РБ.
    4. Тук на Балканите се разиграват стратегически интереси. САЩ под прикритието на ЕС цели целият Балкански полуостров да влезе в НАТО и ЕС. Едиснтвеният остров е и "костелив" орех е Сърбия. РСМ е тясно свързана със Сърбия. Тя може да изиграе "Троянският" кон, който да превземе тази "твърдина" Сърбия. Никой политик на Запад няма да се интересува от нашата история. Историческият спор с РСМ ще остане вечно.
Новини по държави: