Last news in Fakti

10 Декември, 2012 18:01 1 019 3

Нобеловата награда за мир бе връчена на ЕС

  • нобелова награда-
  • мир-
  • нобелова награда за мир-
  • ес-
  • барозу-
  • ромпой
Нобеловата награда за мир бе връчена на ЕС - 1
Снимки: Пресслужба на Министерски съвет

Председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд връчи Нобеловите грамоти и медали на председателя на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц на церемония в кметството на Осло.
ЕС заяви, че паричната награда от 8 милиона шведски крони (1,2 милион долара) ще се използва за деца в зони на конфликт.

Част от обръщението на Херман ван Ромпьой, председател на Европейския съвет бе: „Където бушуваше война, сега цари мир. Но пред нас стои друга историческа задача:  да съхраним мира там, където го има. В края на краищата историята не е роман, книга, която можеш да затвориш след щастливия край. Ние оставаме изцяло отговорни за това, което предстои.
И това не би могло да бъде по-ясно от днес, когато сме поразени от най-тежката икономическа криза от две поколения насам, която причинява тежки страдания на народите ни и поставя на изпитание политическата спойка на нашия Съюз.
Нашият континент, възродил се от пепелищата след 1945 г. и обединен през 1989 г., притежава великата способност да се преоткрива. Задача за следващите поколения е да придвижат напред това съвместно приключение. Надявам се, че те ще поемат тази отговорност с гордост. И че ще бъдат в състояние да заявят като нас днес: Ich bin ein Europäer. Je suis fier d'être européen. I am proud to be European. Горд съм, че съм европеец”, каза Ромпой.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу подчерта, че истински мир може да съществува само ако хората имат увереност. Ако са в мир с политическата система. Ако са уверени, че се спазват основните им права.
Няколко поколения европейци показаха отново и отново, че изборът им в полза на Европа е и избор в полза на свободата.
В сърцевината на Европейския съюз стоят човекът и уважението към човешкото достойнство. Европейският съюз дава думата на различията, като в същото време обединява. И така, след обединението Европа можеше да диша с двата си бели дроба, както се изразява Карол Войтила. Европейският съюз стана наш общ дом. „Родина на родините ни“, както го описва Вацлав Хавел, каза Барозу.
Според него ЕС е повече от обединение на държави. Той представлява нов правен ред, който не се основава на равновесие на силите между държавите, а на свободното им съгласие да споделят суверенитет.
„Конкретният ангажимент на Европейския съюз в света е белязан дълбоко от трагичния опит на нашия континент от крайния национализъм, от войни и абсолютното зло на Холокоста. Вдъхновяван е от стремежа ни да бъде избегнато повтарянето на същите грешки”, сподели Барозу.
Според председателя на Европейската комисия сегашната ситуация в Сирия опетнява съвестта на целия свят и международната общност е морално задължена да вземе мерки.
„Посланието ми днес е, че можете да разчитате на нашите усилия в борбата за траен мир, свобода и справедливост в Европа и в света.
През последните шестдесет години европейският проект показа, че е възможно хора и нации да бъдат заедно отвъд границите. Че е възможно да преодолеем различията между „тях“ и „нас“, заяви Барозу.

Шест десетилетия "развитие на мира и помирението, на демокрацията и човешките права". Макар и Европа "да преживява големи трудности", Нобеловият комитет "искаше да припомни какво означава ЕС за мира в Европа", заяви председателят на комитета Турбьорн Ягланд.

Сред важните отсъстващи на церемонията бяха британският премиер Дейвид Камерън, който не е сред най-големите евро-ентусиасти и изпрати на свое място вицепремиера Ник Клег, както и известният евроскептик чешкият президент Вацлав Клаус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Сега е нарен Нобелка за икономика на Дянков - единствената страна в света със сбалансиран бюджет!
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    ЕС подпомага терористите в Сирия, Ливия, Египет, Афганистан, Пакистан, Ирак, Грузия, Дагестан, Абхазия, поддържат нацисти в Украина, разграбват Гърция.... и получават Нобелова награда "за мир"! Нобел има готино чувство за хумор!))))
  • 3 СССР

    0 0 Отговор
    тия сами си се лъжат и сами си вярват но нищо скоро се канят да нападнат русия за да я заграбят както направиха с другите страни и това ще бъде краят им нека се надлъгват засега що за живот е това да живееш постояно в измама и лъжа