Last news in Fakti

15 Декември, 2012 13:27 2 775 7

Четиридневен траур в САЩ след трагедията в Нютаун

  • сащ-
  • траур
Четиридневен траур в САЩ след трагедията в Нютаун - 1
Снимки: ЕПА / БГНЕС

Целият свят е поразен от поредното кърваво „клане” в начално училище в САЩ. Най-страшно е случилото се за американците, които вече живеят в страх да пускат децата си в учебните заведения, предаде bTV, като се позова на коментари в местни медии.

Властите обявиха четиридневен траур заради трагедията.

Стотици хора се събраха в църква в Нютаун, Кънектикът, където се разигра драмата, за да скърбят за жертвите на стрелбата. Няколкостотин души се събраха и извън препълнения храм, за да почетат паметта на 20-те деца и шестима възрастни, убити от въоръжения 20-годишен нападател.

Нютаун се намира на около 130 км североизточно от град Ню Йорк. Възпоменателни бдения бяха организирани в редица райони на САЩ – в Милуоки, Уисконсин, Минеаполис, Минесота и Лос Анжелис.
 

Трагедията провокира демонстрации от страна на активисти за контрол върху притежаването на оръжия в САЩ. Те се събраха на протест пред Белия дом с искане за по-строги федерални закони. Около 100 души участваха в митинга на Пенсилвания авеню. Сред тях имаше активисти на Коалицията за спиране на насилието с оръжия. "Спасете децата ни, забранете огнестрелните оръжия незабавно!" - се четеше на плакатите, носени от демонстрантите.

Убиецът на близо 20 деца от Кънектикът - Адам Ланза, е бил почетен бивш ученик, който живеел в процъфтяващ квартал с майка си - харесвана от всички жена. Младежът обаче може да е имал разстройство на личността, предадоха представители на правоохранителните органи в щата.

Разследващите се опитват да разберат възможно най-много за Ланза, но до този момент властите не са говорили публично за възможен мотив. Според очевидци стрелецът дори не проронил и дума по време на клането.

Неговата леля разказала, че 20-годишният й племенник бил отгледан от мили, грижовни родители, които не биха се поколебали да потърсят психиатрична помощ, ако той е имал нужда от такава. Тя заяви, че била близка с майка му - Нанси Ланза и в петък сутринта тъкмо й била изпратила съобщение във Фейсбук, за да я пита как е.

И медиите в Европа побързаха да обвинят за вчерашното масово убийство прекалено либералните закони за притежаване на оръжие в САЩ. "Ако не сега, кога ще дойде моментът да бъде поставен въпросът за контрола над притежанието на оръжия?" - написа в заглавие британският вестник "Гардиън".

Междувременно европейски лидери, присъединявайки се към хората от целия континент, изразиха ужаса си от нападението и поднесоха най-искрени съболезнования, съобщава Ройтерс. В открито писмо до Барак Обама френският президент Франсоа Оланд заяви, че е шокиран от случилото се и че изказва дълбоко съжаление от този акт на неописуемо насилие, довел до толкова много жертви.

От името на ЕС съболезнования до близките на жертвите, президента и народа на САЩ изказаха шефката на дипломацията Катрин Аштън и председателят на ЕК Жозе Барозу. Към изпратилите съболезнователни писма за скандалните убийства се присъединиха още главният секретар на ООН Бан Ки-мун, както и кралица Елизабет Втора.

Британският премиер Дейвид Камерън каза в своя декларация, че "мислите му са с наранените и онези, които са изгубили свои любими същества".

Президентът на България Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на САЩ Барак Обама по повод трагедията в Нютън, щата Кънектикът, в която загинаха десетки невинни, повече от които деца. „Бих искал да изкажа най-искрени съболезнования по повод трагедията в Нютън, щата Кънектикът, погубила живота на десетки невинни. В навечерието на един от най-светлите християнски празници нашите молитви и мисли са отправени към родителите и близките на загиналите”, се казва в съболезнователното писмо на държавния глава до президента Обама.

При вчерашното нападения загинаха 27 души, включително 20 деца. Автор на кървавата трагедия в началното училище "Санди Хук" стана 20-годишният Адам Ланза, син на учителка, който отне и собствения си живот в последния епизод на драмата. Преди това убил майка си в нейния дом. Засега мотивите за стрелбата остават неясни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 W164

    0 0 Отговор
    ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ,ПЪРВО САНДИ СЕГА ЛАНЗА
  • 2 Алекс

    0 0 Отговор
    Сами си правят от децата изроди, после трагедии.
    Много ясно, че щом така ги възпитават това ще е картината.
  • 3 ДЯВОЛА

    0 0 Отговор
    ОМРАЗАТА В ХОРАТА Е ПО СИЛНА ОТ ЛЮБОВТА !!
  • 4 kkk

    0 0 Отговор
    За съжаление ,това е резултатът от американския модел. Почти всички злини идват от този стремеж за печалби,капитали и богатства,който особено в америка е издигнат в култ. Капитализмът, в американската му форма е най-грозното ,урудливо и античовешко нещо. Америка е изворът на злини за цялата планета. Уважавам успехите им в много сфери , но те са изроди . Ппреди години ,когато Америка се е заселвала , първите заселници са били хора които са бягали от всичко това - ламтежа за пари и богатства. Търсели са едно ново начало- да си обработват кротко и в мир земята и да живеят един достоен живот. Но нещата нещо се объркаха и вижте сега какво се получи- точно обратното. В крайна сметка ,защо са ти всички пари ,къщи, SUV-та с V8 мотори,след като детето ти го застрелва един психар,който също е имал всичко това и от липса на какво да иска , превъртял? Ми той ако дойде да живее тук,ще се обеси на 10 тия ден.
  • 5 belitha

    0 0 Отговор
    Потресе ме новината,че в САЩ зверски са разстреляни невинни дечица, боже накъде е тръгнел този свят,та сами избиваме най ценното в нашия човешки живот невинните дечица които с нищо не са виновни за неизгодите ,които ние възрастните сами създаваме? Няма ли управляващите най-после да разберат,че свободното носене на оръжие носи само нещастие за родителите и цял един народ!
  • 6 Методи Методиев

    0 0 Отговор
    Няма ли някой в това президетство, който да каже на протокола, че неможе в такива изявления да се употрелява условно наклонение. Как може да изпратиш съболезнователна телеграма с "Бих искал....".Още, когато си правеше кампанията това момче показа, че не присъства в днешния ден, а сега поставя и България в условността на своята несигурност и неадекватност. Би трябвало да напишат : Изразямаве и т.н.." Та в този контекст АЗ ИЗРАЗЯВАМ СВОИТЕ НАЙ -ДЪЛБОКИ ЧОВЕШКИ ЧУВСТВА НА СКРЪБ И СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС РОДИТЕЛИТЕ НА УБИТИТЕ ДЕЦА, СЪС СКЪРБЯЩА АМЕРИКА И ДУХОВНО ГИ ПОДКРЕПЯМ В ТОЗИ ТРАГИЧЕН МОМЕНТ ОТ ЖИВОТА ИМ. БОГ ДА ДАДЕ МИР НА ДУШИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ ДЕЦА И РАЗУМ НА ЖИВИТЕ!
  • 7 Анализатор

    0 0 Отговор
    Като чета коментарите по другите статии, добре е, че коментиращите са по- слабо въоръжени от американците, иначе щяха да се изпотрепят. Ми в парламента? Макар, че нещо в стрелбата ни куца- справка случката с авжията и военния......