Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 09:32 3 701 19

​​​​​​​Перу: надежда за стотиците хиляди принудително стерилизирани

  • перу-
  • стерилизирани-
  • човешки права-
  • жени-
  • алберто фухимори

Потърпевшите не са спирали да се борят за справедливост

​​​​​​​Перу: надежда за стотиците хиляди принудително стерилизирани - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Смята се, че между 1996-а и 2000-та година в Перу над 300 000 жени и 22 000 мъже са били подложени на принудителна стерилизация. В повечето случаи – без анестезия и постоперативни грижи. Това насилие от страна на държавата е предприето по време на управлението на президента Алберто Фухимори, който пропагандира мярката като средство в борбата срещу бедността. Макар тези действия да са определени от Международния наказателен съд като престъпления срещу човечеството, перуанското правосъдие и до днес не се е произнесло недвусмислено – извършителите нито са осъдени, нито са наказани.

Програмата за принудителна стерилизация е насочена към жените във фертилна възраст, повечето от които са от най-бедните слоеве на населението. Много от тях са били от коренното население, някои още нямали деца. Показателен е случаят на Мамерита Местанза Чавес – 33-годишна жена, спрямо която бил оказван натиск дотогава, докато не се съгласила да бъде оперирана. Тя не получила медицинска помощ нито преди, нито след операцията, а само тежки травми, от които по-късно починала. Нейният случай се разследва от 2003 година, но разследването нееднократно е прекратявано. В крайна сметка е подновено, но отговорните за случая и до днес не са изправени пред съда.

Закъсняло признание

Борбата срещу безнаказаността продължава вече над десет години и се води от различни женски и правозащитни организации. Едва днес, 20 години по-късно, перуанската държава призна на жертвите правото на обезщетение. Благодарение на това решение хората ще бъдат включени в програма за обезщетяване на жертвите на конфликта между армията и въоръжените групировки на „Сияйна пътека“ и революционното движение „Тупак Амару“ през 80-те и 90-те години на миналия век.

Новото правителство признава жертвите на „всички форми на сексуално насилие“, към които се числят и жертвите на принудителната стерилизация, обяснява пред ДВ правозащитничката Мария Исабел Чедано. Това е поврат – важна стъпка напред към признаването на правата на жертвите, допълва тя.

Депутатката Росио Силва Сантистебан от ляво-екологичния съюз „Френте Амплио“ обаче изтъква пред ДВ, че партията на бившия президент Алберто Фухимори, разполагала през последните 15 години с мнозинство в парламента, и до днес отрича в Перу да е имало вътрешен въоръжен конфликт. Самият бивш президент, по време на чието управление е изпълнена държавната програма за принудителна стерилизация, изтърпява продължителна присъда заради корупция и нарушения на човешките права. В един следващ процес, започващ на първи март, предстои да му бъде потърсена отговорност и за системната принудителна стерилизация.

Ще бъдат ли обезщетени жертвите?

За Мария Исабел Чедано перспективата за получаване на обезщетение ще представлява и изкупление за една историческа вина. С циничното основание, че иска да се пребори с бедността, държавата навремето взима решения за телата на жените: „Медицинските заведения трябваше да изпълняват определени квоти на стерилизация, за чието изпълнение получаваха премии.“ Имало е случаи на млади жени, отишли на преглед при гинеколог, на които са им давали сънотворни, за да бъдат стерилизирани принудително – без знанието и съгласието им. Преосмислянето на тази брутална процедура отваря в Перу нова глава в борбата срещу безнаказаността. Но дали и кога обезщетенията ще стигнат до оцелелите и семействата на жертвите – не е ясно.

Автор: Кристина Папалео


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кардараш

    5 11 Отговор
    Най-младата родилка е регистрирана в Перу, само на 5 годишна възраст.
  • 2 1234

    23 7 Отговор
    Джендарията води до същото, както и еднополовите бракове, но ООН няма нищо против зашото сащ подкрепя това!
  • 3 1234

    21 3 Отговор
    В африка и индия имат нужда от това..
  • 4 А в България кога?

    32 4 Отговор
    Нашите ромеи кога?

    Коментиран от #7

  • 5 МАМУЛ за герб

    12 4 Отговор
    С ВАКСИНАЦИЯТА ЗА КОВИД Е СЪЩОТО, АМА ЖУТНАЛЯТА СТЕ ПЛАТЕНИ, ПРИСПАН И НЕ ПИСКАТЕ....
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    23 4 Отговор
    От край време се ползват страните от Южна Америка за лаборатория на компании от САЩ. Инсталират си пионки-диктатори, които им прокарват програмите. Нещо като в България, но там ги знаят, тук отричат все още. Труден залък за преглъщане.
  • 7 Статистик

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "А в България кога?":

    Ако малко се запознаеш с икономиката на Перу, ще видиш, че тази мярка не е довела нито до съществен спад на населението, нито до увеличението на GDP per capita (БВП/човек). Подобни крайни мерки доказано не работят и се използват от отчаяни политици за да се задържат още малко на власт. Историята показва, че бедност, ранни бракове, престъпност и пр. се борят единствено с ограмотяване и генерално с образование. По този начин се борят и глупави коментари като твоя ;).

    Коментиран от #12, #13, #15, #16

  • 8 vaksinata

    4 4 Отговор
    АМИ СЕГА С ВАШАТА ХУБАВА ВАКСИНКА КАКВО ПРАВИТЕ Я КАЖЕТЕ НА СТАДНИТЕ!
  • 9 Рико

    6 9 Отговор
    Ако в Царство България имаше такава мярка по ЗЗД към комунистите, сега щяхме да живеем по-добре.
  • 10 555

    16 9 Отговор
    Може да звучи жестоко, но е добре да не се създават деца, чийто живот, ще премине в бедност и болести. Жалко, че това не може да се приложи и в други държави, където се създават човеци само за единия кеф. Всъщност тези създатели също са на ниво, което е присъщо на май.. му.... те.
  • 11 МАМУЛ за герб

    8 2 Отговор
    С ВАКСИНАЦИЯТА ЗА КОВИД Е СЪЩОТО, АМА ЖУРНАЛЯТА СТЕ ПЛАТЕНИ, ПРИСПАНИ И НЕ ПИСКАТЕ.
  • 12 555

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Статистик":

    Не съм съгласен с тебе, не можеш да налееш нещо елементарно като да се ограмотиш, защото трябва труд, а ограмотяването иска точно това. Много от тези обаче не желаят да се трудят за нищо. Най близкия пример е от България, само преди 7,8 години когато ходеха цели фамилии на училище и резултатът беше 0..Срга продължава същото, обезбългариха 2 училища във Възраждане, защото нивото на обучение падна да не говорим как не се усвоява учебното съдържание, а матурите са пълна заблуда. Това не е по вина на учителите, а на родителите, които си служат със заплахи.
  • 13 Рико

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Статистик":

    Разбира се, че с администриране не става. Китай след ВСВ е 470 милиона, сега е три пъти повече, като минаха и през трите фази : първо Мао "пет пръста са повече от един"; след това "семейства с 1 дете"; сега "две деца"(или повече, да не бъркам),но те си растат като тръстика на дъжд. / Давам пример с Китай, защото когато говорим за население, първо за тях се сещаме /. - Тая работа - с декрети не се управлява.
  • 14 Рошко

    3 1 Отговор
    То сега с ваксинацията е същото
  • 15 ***

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Статистик":

    Крайно недостатъчно е само да можеш да пишеш и четеш!
    Американската образователна система или въобще миграционното образование дате научат дай, подай за бъдеш използван вместо машина само за работа не става!
    Когато си генно обременен е много трудно да излезеш от гетото!
  • 16 Boxer 3.0

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Статистик":

    Подкрепям, колегата от #12.
    Ако някой иска социални помощи, първо да отиде да се стерелизира (временна стерелизация за 5г.) и тогава да му се отпускат пари. След още 5г да решава иска ли още пари или не.
    Сега работещите хора не могат да си отгледат собствени деца, защото парите им отиват при търтеите!
  • 17 Факт

    12 0 Отговор
    Ако тази стратегия се приложи спрямо ромите, ефектът ще е поразителен за обществото ни!
  • 18 коко

    2 1 Отговор
    сега ваксините срещу Ковида ще свършат работата със стерилизирането на определени групи от хора ... чисто и просто ... и то под предлог, че е в полза за здравето на хората ,,, доброволно
  • 19 DrivingPleasure

    0 0 Отговор
    Колкото и жестоко да звучи - само това може да спаси света!