23 Февруари, 2021 10:24 1 382 12

В Грузия арестуваха лидера на основната опозиционна сила

  • грузия-
  • арест-
  • опозиция-
  • ника мелия-
  • михаил саакашвили

Заповедта за арест изостри политическата криза

В Грузия арестуваха лидера на основната опозиционна сила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на основната опозиционна сила в Грузия бе арестуван, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Ника Мелия бе задържан тази сутрин при полицейска операция в централата на оглавяваната от него партия "Единно национално движение" (ЕНП) в столицата Тбилиси. Причината за ареста е, че Мелия не е платил гаранцията в размер на 40 хиляди лари (над 12 хиляди долара), за да остане на свобода, във връзка с дело за безредиците по време на опозиционен митинг през юни 2019 г., когато бе направен опит за щурм на парламента. Той отхвърля обвиненията и твърди, че е съден по политически причини.

Лидерът на ЕНП - политическата формация, основана от живеещия в изгнание бивш грузински президент Михаил Саакашвили, се бил барикадирал в една от стаите в партийната централа заедно със свои привърженици. Полицията използвала лютив газ, за да разпръсне поддръжниците на Мелия, след което го задържала. В операцията участвали стотици полицаи. Задържани били десетки поддръжници на Мелия.

Грузинската опозиция изрази възмущение от операцията, а западни съюзници на бившата съветска република отправиха предупреждения, отбелязва Франс прес. Заповедта за арест изостри политическата криза, обхванала страната в Южен Кавказ с население от 3,7 милиона души, след парламентарните избори през октомври. Управляващата партия "Грузинска мечта" обяви победа, но опозицията твърди, че изборите са били опорочени от измами, и не признава резултатите. Миналата седмица в сряда грузински съд постанови Мелия да бъде арестуван, защото не си платил гаранцията.

Ден по-късно премиерът Гиорги Гахария подаде оставка в знак на несъгласие с решението за задържане на опозиционния лидер, което според него заплашва политическия мир в страната. Това стана на фона на опити на полицията да задържи Мелия, който се бе барикадирал в централата на ЕНП. След оставката на Гахария опозицията поиска нови избори. В петък управляващата партия обаче номинира за премиер Иракли Гарибашвили, а снощи парламентът утвърди новото правителство.
Миналата седмица Съединените щати и Европейският съюз изразиха безпокойство по повод съдебната заповед за арест на грузинския опозиционен лидер и призоваха правителството на страната да намери мирно решение на кризата и да гарантира независимостта на съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еееех ,

    5 0 Отговор
    Пустият му СССР ...
  • 2 илийката

    0 11 Отговор
    В Грузия има повече справедливост. Нинова и Радев защо не са арестувани?

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 3 само питам

    10 0 Отговор
    Сега от ЕС и краварника , няма ли да се произнесат за правата и свободите на тоя опозиционер ?
  • 4 Марийката

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "илийката":

    Ти за баце питай .Едно време бай Тошо за 10 хил лева кражба - даваше 10 години пандиз.
    Чудя се на баце колко живота биха му трябвали ?
  • 5 Абе

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "илийката":

    Ако не си разбрал в Грузия са арестували прозападния политик(подлогата на САЩ и ЕС, готова да им подари и разпродаде за жълти стотинки всичко ценно в държавата само и само той да е на власт и да забогатее.......за пример - България)Явно Путин е решил да поразчисти боклука от бившите съветски републики, че нещо много предатели се бяха навъдили........Армения вече го отнесе, сега Грузия, и нашия ред ще дойде скоро(колкото по-скоро толкова по-добре)

    Коментиран от #6

  • 6 да питам

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Радваш ли се или се страхуваш , че "и нашият ред ще дойде" ..?
  • 7 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "илийката":

    Мунчооо.Твоя Винету,защо го забравяш???
  • 8 козяшка амеба

    1 0 Отговор
    Абе Саакашвили наш ли е или не? Да знаем кво да прайм!
  • 9 jforfk

    1 0 Отговор
    Къде е сега ЕСПЧ? Къде е еврокомисията и европарламента? Къде са организациите за свободата на словото? Защо САЩ и ЕС веднага не налагат санкции? Защо аршините са различни?
  • 10 jforfk

    1 0 Отговор
    И още: "Дeн пo-къcнo прeмиeрът Гиoрги Гaхaрия пoдaдe ocтaвкa в знaк нa нecъглacиe c рeшeниeтo зa зaдържaнe нa oпoзициoнния лидeр, кoeтo cпoрeд нeгo зaплaшвa пoлитичecкия мир в cтрaнaтa."

    По-голяма глупост не съм чувал. Ами нали точно той е началник на полицията, чрез министъра на вътрешните работи? Нали той нарежда на полицията да изпълни съдебна заповед?
  • 11 temerut

    1 0 Отговор
    A къде дреме ЕС?Защо не защитава правата на хората?Или само Китай и Русия са на фокус?А Африка и...Двуличието им няма край!
  • 12 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПРИ 33 ТРИЛИОНА ДЪЛГ -САЩ -ЦРУ ЩЕ ИМАТ ВСЕ ПО-МАЛКО ПАРИЧКИ ДА КУПУВАТ МЕСТНИ ОПОЗИЦИИ !!!!! " САКАМДАЦВИЛЯ " Е ОТ КОТИЛОТО НА ЦРУ С ЦИПРАС ;ГОВНАЙДО ;ЗАЯЦ И ЗАЕВ И НАШИЯ ЦЪФТОКОВ !!!!!!!!!!!!