6 Март, 2021 09:30 2 428 4

Как да разпознаем фалшивите сайтове за търговия в интернет

  • интернет-
  • търговия

В пандемията голяма част от търговията се измести в интернет, съответен бум има и на фалшиви уебсайтове

Как да разпознаем фалшивите сайтове за търговия в интернет - 1
Снимка: shutterstock

Много магазини все още са затворени и хората масово купуват в интернет. Пандемията предизвика бум на фалшивите сайтове за онлайн-търговия, предупреждават експертите. Как да се ориентираме и за какво да внимаваме?

Албрехт Шнайдер обикновено проверява всичко много грижливо. В продължение на дни бившият лекар търсил в интернет подходящ инструмент за своята домашна работилница. Проучвал оферти, сравнявал модели и цени, докато накрая открил перфектния инструмент, но проявил известна непредпазливост. „Вече бях уморен, когато изведнъж се появи и времеви прозорец, в който трябваше да взема решение. Може би това допълнително ме постави под натиск. Като цяло сайтът правеше много професионално впечатление“, казва той.

Професионално направени са и повечето фалшиви сайтове за онлайн-търговия: те предлагат задължителните информации за данъчен номер, общи условия, отзиви на клиенти и т.н. На пръв поглед тези сайтове на измамници не могат да бъдат различени от истинските онлайн-магазини.

Белези, които показват, че нещо не е наред

Има обаче няколко неща, за които потребителите трябва да внимават, когато пазаруват в интернет. Например, ако цената на даден продукт е необичайно изгодна.

Албрехт Шнайдер обаче казва, че избраният от него уред бил с намалена цена, но не и крайно евтин. Платил с кредитна карта и дори получил потвърждение за поръчката.

Няколко дни по-късно у него се появили първите съмнения, след като не идвало никакво съобщение за това, че стоката е изпратена. Отново потърсил онлайн-магазина, но този път се натъкнал на предупреждение, че такъв търговец изобщо не съществува. Шнайдер се оказал жертва на фалшив сайт за онлайн-търговия.

И той не е единствен: в сравнение с миналата година драстично са зачестили оплакванията от фалшиви онлайн-магазини, казва Карола Елбрехт от Федералния съюз на потребителските централи в Германия. Над 1100 такива жалби са постъпили през 2020 година.

В пандемията голяма част от търговията се измести в интернет, съответен бум има и на фалшиви уебсайтове. „Най-лесният начин за потребителя е да зададе адреса на онлайн-магазина в някоя търсачка в интернет и да види какво ще открие за него - обща информация, отзиви на клиенти и т.н.“, съветва Оливер Хофман от криминалната служба на полицията в Щутгарт.

Как да избегнем финансови загуби

Това вероятно е щяло да помогне на Мартина Айнлофт да избегне финансови загуби. През декември тя поръчала в интернет фурна за печене, за която обаче платила не с кредитна карта, а превела авансово парите - 260 евро. След като не получила потвърждение за изпратена стока, тя се опитала да се обади на посочен телефон за връзка със сайта. Но такъв номер не съществувал. Тогава подала оплакване. Полицията успяла да хване посредника, който е трябвало да прехвърли парите в чужбина. Дали Айнлофт ще си получи парите обратно обаче е под въпрос, тъй като авансовите плащания е трудно да бъдат възстановени.

Точно на това залагат фалшивите онлайн-магазини. „Те подмамват клиентите с информация, че са възможни различни методи на плащане, но стигне ли се до самия паричен превод, изведнъж се оказва, че няма друга възможност освен за авансово плащане“, обяснява криминалният експерт Хофман. Натъкнат ли се на подобно нещо, клиентите е най-добре веднага да се откажат от покупката. Същото се отнася и до случаите, когато е посочена чуждестранна банкова сметка, допълва той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stéphanie 🎲

    2 2 Отговор
    Не само заради короната доста по практично е ,не бързаш от работа за магазина може и във 12:00ч.вечерта да пазаруваш.Отнема време 2часа да не кажа 3ч. във магазина у дома хем си пиеш кафе,цигара и поръчваш,на плажа кога ми доскучае вадя телефона и пазарувам 2 във 1 😁.Досадните продавачи със тъпи въпроси по магазините ,да ти мине мерака да влизаш.Има много фалшиви магазини ,проверявя се има си символ на самият линк във началото защитен или не е магазина,има си и доста реклами по телевизията кои са истински магазини със доказан авторитет няма как да згреши човек .
  • 2 Брендилия

    1 1 Отговор
    А жиго..пардон-масажиста, как си го поръчваш на плажа. Пакетиран, с наложен платеж ли или..? И как правиш рекламация на стоката, ако е много голям..или пък прекалено черен, черен, та бие на синьо? Щото ако са много дебели, пращай ги при мене, мойта кофа поема всякакви.
  • 3 кико

    2 2 Отговор
    Факти.бг , падате ми в очите !!! Та точно дойче зеле ли намерихте да цитирате ???!!! Бих предпочел по-малко информация , но по-истинска и
    актуална за нас ! Въобще не ме интересува какво се превежда от чужди издания , за чужди страни !!! Всичко това е АРОГАНТНА пропаганда !
  • 4 Емигранта

    1 0 Отговор
    Действително е пълно с фалшиви сайтове за пазарене. Статията е интересна , човек трябва да се замисли преди да пазарува на сляпо. А за Ганя дето плюе всеки и всичко, той си е такъв...жалък човечец
Новини по държави: