Last news in Fakti

1 Април, 2021 05:46 17 125 156

Френската армия се готви за война. Противниците са Русия и Турция

  • франция-
  • война-
  • армия-
  • русия-
  • нато-
  • турция-
  • подготовка-
  • въоръжени сили-
  • интензивна война-
  • танкове-
  • еманюел макрон

Предполагаемите противници са неназовани, но анализаторите посочват не само Русия, но и Турция

Френската армия се готви за война. Противниците са Русия и Турция - 1
Снимка: Shutterstock

В горите и равнините на региона Шампан-Арден, където великите сили на 20 век влязоха в битка, френските въоръжени сили започват да се подготвят за нов голям конфликт. Планирано за 2023 г., учение "Орион" е мащабно дивизионно учение, което ще продължи няколко дни, базирано вероятно извън лагерите в Суипс, Мейли и Мурмелон, пише изданието The Economist, цитирано от News.bg.

То ще включва пълния набор от френски военен капацитет в мащаб, непроверяван от десетилетия. Учението ще включва командване, хибридни сценарии, симулационни тренировки и тренировки с жива стрелба. Около 10 000 войници могат да вземат участие, както и ВВС, отделно и флота. Възможно е да се присъединят белгийски, британски и американски сили. Има и други признаци, че френските въоръжени сили са в разгара на трансформация на поколенията. През януари генералният щаб тихо създаде десет работни групи, които да разгледат готовността на страната за високоинтензивна война. Френските генерали вярват, че имат около десетилетие да се подготвят за нея.

Групите обхващат всичко - от недостиг на боеприпаси до издръжливост на обществото, включително дали гражданите са "готови да приемат нивото на жертвите, което никога не сме виждали след Втората световна война", казва един участник. Призракът от войната сега е толкова широко разпространен във френското военно мислене, че сценарият има своя абревиатура: HEM, или hipothèse d'angagement majeur (хипотеза за голяма ангажираност). Предполагаемите противници са неназовани, но анализаторите посочват не само Русия, но и Турция или северноафриканска държава. Това представлява сеизмична промяна за френските сили. Преди тридесет години те се занимаваха предимно с поддържане на мира. През последното десетилетие те се насочиха към борба с бунтовниците и борба с тероризма, независимо дали в чужбина (Операция Бархане в Сахел) или у дома (Операция Сентинел). Но в стратегическата си визия за 2030 г., публикувана миналата година, генерал Тиери Бурхард, ръководител на френската армия, призова за подготовка за конфликт между държави с висока интензивност.

"Абсолютно трябва да се подготвим за по-опасен свят", каза наскоро генерал Бурхард пред The ​​Economist. Това изисква "втвърдяване" на сухопътната армия. В момента Франция има 5100 войници в Сахел като част от "Бархане". Бъдещите операции "могат да включват бригади или дивизия", което означава 8 000-25 000 войници. Необходимостта от промяна на мащаба през следващото десетилетие, казва генералът, ще изисква комбинация от реформи: по-взискателно набиране на персонал; инвестиция в модерно оборудване; по-опростени организационни структури, за да направят армията по-пъргава; и засилено обучение за голям конфликт. "Ще бъдем тествани все по-брутално", казва той. "Трябва да осъзнаем това." Когато Еманюел Макрон бе избран за президент през 2017 г., въоръжените сили първоначално се усъмниха в неговия ангажимент за военни разходи. След като наложи кръг от краткосрочни съкращения, той се скара публично с генерал Пиер дьо Вилиер, тогава шеф на обединените началници на щабовете, което накара генерала да подаде оставка. Оттогава обаче Макрон спази предизборно обещание да инвестира сериозно във френските войници.

Бюджетът за отбрана за 2019-25 г. получи голям тласък, като до края на периода годишните разходи достигнаха 50 млрд. евро, като към този момент той ще бъде с 46% по-висок от нивото си от 2018 г. Претеглено към по-късните години, бюджетът позволява на военните плановици да мислят предварително, да купуват боекомплекти и да се реорганизират. "За първи път имаме разумно съответствие между документите за планиране и разпределения бюджет", казва Франсоа Хайсбург от Фондацията за стратегически изследвания в Париж. Това също така означава, че Франция понастоящем изпълнява ангажимента си към НАТО да похарчи поне 2% от своя БВП за отбрана. Сърцевината на френската военна модернизация е програмата "Скорпион", проект за $6,8 млрд. За подмяна на почти всеки преден моторизиран и брониран автомобил в армията, надграждане на танк Leclerc от 90-те години на миналия век и свързване на всичко това чрез нова цифрова мрежа. Идеята е, че първата напълно оборудвана бригада "Скорпион" трябва да бъде готова до 2023 г. Реми Хемес, френски офицер и изследовател, казва, че през 15-те години между 2010 и 2025 г. оборудването на армията ще се промени повече, отколкото през четирите десетилетия между 1970 г. и 2010 г. В много отношения подходът на Франция към бъдещата война се различава от технологичната визия, разкрита наскоро от Великобритания. Докато Великобритания съкращава войски и бронираните машини, Франция задържа 60% повече войници, отколкото планира Великобритания и 50% повече танкове. Сравнително бавно е придобиването и въоръжаването на дронове.

"Съществува голям риск от изоставане, тъй като автоматизацията на бойното поле се ускорява", предупреди доклад на Института Монтен - мозъчен тръст. Всъщност френските офицери са по-скептични от британските или американските, че технологията ще преобрази бойното поле. "Технологиите никога не са 100% ефективни", предупреждава генерал Бурхард. "Войниците винаги трябва да могат да се бият (както някога) ... когато технологията вече не работи." Това не означава, че Франция пренебрегва нови области на война; космосът, по-специално, е приоритет. През септември миналата година военновъздушните сили на Франция станаха "въздушно-космически сили", след като по-рано създадоха ново военно космическо командване в Тулуза. Френските въоръжени сили също разширяват своите информационно военни и кибер възможности. През декември 2020 г. Facebook и Instagram премахнаха мрежа от 100 фалшиви акаунта, свързани с френските въоръжени сили, след като се сблъскаха с подкрепяните от Русия такива за Централноафриканската република и Мали, сред другите африкански бойни полета, където двете страни се борят за влияние.

Докато Франция започва да подготвя въоръжените си сили за всички тези нови форми на война, има редица сериозни предизвикателства. Опитът в Сахел, казва генерал Бурхард, е "безспорно истинска сила". На огромна площ войници и специални части участват във високорискови бойни операции, които са едновременно технически и тактически предизвикателни. Френската армия съобщава за 57 смъртни случая от 2013 г. И все пак "Бархане" е силно асиметричен конфликт, в който французите се радват на въздушно господство, без намеса в комуникацията или заплаха от безпилотни летателни апарати, ракети или кибератаки. Другият проблем е, че френските сили се изтеглят в няколко посоки едновременно. В средата на март десетина френски танкове, 160 бронирани машини и 300 войници пристигнаха в Тапа, Естония. Те бяха последният принос на Франция за бойните групи на НАТО, разположени в Полша и балтийските държави за възпиране на руска атака. Всъщност военният персонал предполага, че бъдещите ангажименти ще бъдат заедно със съюзници - ако не НАТО, то поне САЩ или коалиция на желаещите. Тези усилия за модернизация са в съответствие както с приоритетите на НАТО, така и с желанието на Макрон, Европа да укрепи собствената си отбрана, въпреки че Франция и други продължават да разчитат на американската подкрепа за ключови активи, като въздушен транспорт и противовъздушна отбрана.

В допълнение към Източна Европа, Франция е все по-заета на юг. В Източното Средиземноморие Франция и Турция се скараха заради Либия, Сирия и Кипър, което накара Макрон да изпрати самолети и фрегата до гръцки води миналия август. Франция също е силно ангажирана с Индо-Тихия океан, където отвъдморските ѝ територии са с 1,6 милиона френски граждани и 7000 войници. Франция поддържа стабилно морско присъствие в района. Уловката е, че ВМС има само 15 големи кораба, които да се справят с всички тези проблеми, посочва адмирал Пиер Вандие, шеф на военноморския щаб на Франция. "Всички ние, европейците, стоим на тънък лед. Можем да разтегнем силите си между това да се справим добре в Атлантическия океан, да се справим добре в Средиземно море, да се справим добре в Персийския залив и да се справим добре в Индо-Тихия океан. Приоритизирането между тях вече не е работа за въоръжените сили, казва той, а "политическо решение" за Макрон или за неговия наследник. "Със сигурност ще ни се наложи да избираме."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киряк Бойко турския везир

    122 34 Отговор
    Събирам войската и тръгвам с моя Султан Ердоган към Париж.

    Коментиран от #67, #101

  • 2 123

    210 23 Отговор
    тези да не се мислят за Напалеон

    Коментиран от #3, #4, #52

  • 3 Путин

    155 10 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Едва ли!Парен каша духа.

    Коментиран от #89

  • 4 някой

    130 30 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    франция няма н'що празна държава

    Коментиран от #102

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зайко Байко многознайко корекции

    33 2 Отговор
    Чети, чуждестранният !🙄🤔
  • 9 Живеещ в България

    181 9 Отговор
    Глезени сме ние българите и не знаем какво е реално война. Поклон пред реалните български войници, които са се сражавали на фронта за България!

    Коментиран от #72

  • 10 Урко

    200 30 Отговор
    В Средиземноморието уж щяха заедно с гърците да бият турците, но самолетоносача излетя много бързо обратно. В Карабах също щяха да бият турците, но като профуча първият дрон над главите им и те профучаха обратно откъдето са дошли. Иначе са силни в Африка, срещу копията

    Коментиран от #40

  • 11 Бюлетин

    49 73 Отговор
    Туркия ке падне.

    Коментиран от #75

  • 12 Николай Стоименов

    138 7 Отговор
    Да минат през Коиловци да потренират

    Коментиран от #113

  • 13 Бах

    106 13 Отговор

    До коментар #5 от "турчин":

    Ами много си прав . Французите явно са забравили Галиполи - Чанаккале а също и при Докран , през първата световна война .Ако им стиска да пробват , само че тука и Руснаците ще помагат !
  • 14 Кюрда👳🏼‍♂️

    35 60 Отговор
    Кюрдите ще помагаме на съюзника Франция.

    Коментиран от #76, #99

  • 15 Ха ха срещу най силните държави

    84 6 Отговор
    В европа ха ха ха !! Наполеон се шегува на 1 април!! Може и хитлер да се присъедини!!
  • 16 Хахаха

    139 14 Отговор
    Франсетата явно си мислят, че ще воюват с Русия преди Путин и с Турция преди Ердоган. Интересно защо някои си търсят белята, ей тъй докато си живеят добре и никой не ги закача те тръгнали да закачат мечока и вълка

    Коментиран от #32

  • 17 Съдба

    125 11 Отговор
    Най-добрата армия в Европа, е на Турция, за Русия да не говорим.
    "възможно е участието на САЩ% - САЩ ще воюват до последния европейски воин. В Европа ще падат бомбите, не в САЩ.
    И сега като гледам предварителните проучвания, 80% според проф. Христов пак ще гласуват за "соросоидите" и евроатлантическите си поробители 32 г. яко крадене,всички полягват на колянце пред Саурон Великолепни и "обединените му орки" в ЕС вклч България.

    Коментиран от #34, #74

  • 18 Факти

    102 10 Отговор
    Французи и англосакси не могат да воюват-факт.
    Германия също, имат добри малки спец. групи, но дотам.
    Робите трябва да работят, не да воюват.
    Ако случайно гръмне някоя пушка, трябва да е в името на националните интереси на САЩ.

    Коментиран от #120

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БАЙ Х@Й‼

    20 1 Отговор
    🤔🤔🤔 "жива стрелба"🤔🤔🤔
  • 21 КОЙТО НОЖ ВАДИ! !!

    75 5 Отговор
    ОТ НОЖ УМИРА. .УЖКИМ АНГЛОСАКСОНСКОТО ПЛЕМЕ ЧЕТЕ БИБЛИЯТА. .НО НЕ ВЯРВАТ НА ТОВА КОЕТО ЧЕТАТ ЧЕ ТАМ Е КАЗАНО ----НЕ ПРАВИ НА ДРУГИТЕ ТОВА КОЕТО НЕ ИСКАШ ДА НАПРАВЯТ НА ТЕБЕ! !ЛАТИНО И САКСИ СА ДОЛНО ПЛЕМЕ! !
  • 22 mi6osp

    56 5 Отговор
    The National Interest (САЩ) : Една ракета Сармат унищожава Франция.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 123

    69 7 Отговор
    тия афро французи за 24 часа ще капитулират

    Коментиран от #28

  • 26 Васил

    84 5 Отговор
    Видяхме ги Френските командоси в Коиловци...

    Коментиран от #105

  • 27 big

    97 6 Отговор
    Франция и Германия се опитаха в различно историческо време да водят война с Русия и СССР! В това време и Наполеон и Хитлер разполагаха с ресурсите на цяла Европа с много малки изключения, но загубиха! В настояще време, изключително либералната политика поради различни фактори в техните държави, най-вече разчитане на САЩ, отколкото на собствената армия, те нямат никакъв шанс при война с Русия! Няма значение, колко се перчат, ще загубят. Другата причина е, че надали европейските граждани ще искат да се бият и умират!
  • 28 Пурко Папурков

    10 5 Отговор

    До коментар #25 от "123":

    Щом ти си рекъл. И ти сигурно ще приемаш капитулацията?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ох тежко се живее в българия

    73 9 Отговор
    Ей, глупаци неси играйте с РУСИЯ, ще ни смачка, нямате си на идея какво могат,

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Уйке

    60 5 Отговор
    Богатите държави търсят поводи да повишават военните си бюджети и като не ги намират,ги създават! Готвят се да воюват но не на собствена, не на Руска и Турска, а на територията на страни от Близкия изток! Ами ние ги знаем колко бой са яли и деветнайсти, и двайсти век!
  • 36 Бкп

    13 51 Отговор

    До коментар #30 от "Ох тежко се живее в българия":

    Е те ушанките ни мачкат от 1944г. И затова сме на тоя хал.
  • 37 ВАФФЕН СС

    69 5 Отговор
    ПЪЛНИ СМЕШНИЦИ!ТОЙ ХИТЛЕР ГИ ПРЕВЗЕ САМО ЗА НЯКОЛКО СЕДМИЦИ И ИМ ГО ВЪРНА ТЪПКАНО ЗА ВЕРСАЙСКИЯ ДОГОВОР.
  • 38 Пацифист

    64 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бкп":

    Кефят ли те-Caрмaт, Пoceйдoн, Кинжaл,Aвaнгaрд, Бурeвecтник, Пeрecвeт.
    Кефи ли те Европа и БГ да са унищожени за националните интереси на САЩ?
    Като искаш да загиваш геройски, ходи в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, никой с нищо не ти е длъжен войнолюбецо, не видял една война по света.

    CAЩ caмo зa eднo нe ca пoмиcлили в cтрaтeгиитe и дoктринитe cи, aкo Руcия нaнece прeвaнтивeн удaр, тe cи фaнтaзирaт, чe caмo CAЩ ca cпocoбни нa първи удaр.

    Коментиран от #132

  • 39 Анонимен

    50 5 Отговор
    Жабарите да направят справка с историята-Напалеон каква я свърши с Русия!Те да се пазят от терористите,които живеят във Франция и са техни поданици.
  • 40 те така

    74 9 Отговор

    До коментар #10 от "Урко":

    Те и в Либия мислеха, че ще бият турците, но и
    там изядоха османския шамар. Жалки политици, вкарват народа си във войни, а те после седят отстрани и гледат как умират съгражданите им. Ами след като вкарваш страната си във война иди на първа линия след като си толкова смел
  • 41 голям смешник си

    26 4 Отговор

    До коментар #32 от "СМЕРШ":

    Правилно е написал. Путин и Ердоган доста въоражиха държавите си. Ти си отговори защо във франция по конституция не можеш да си кръстиш прасето " Нополеон "
  • 42 танкист

    23 0 Отговор
    тренировки с жива стрелба...Мъртва стрелба няма. Стрелбата си е стреба,няма очи и бели дробове.

    Коментиран от #47, #53

  • 43 голям смешник си

    15 6 Отговор

    До коментар #32 от "СМЕРШ":

    Правилно е написал. Путин и Ердоган доста въоражиха държавите си. Ти си отговори защо във франция по конституция не можеш да си кръстиш прасето " Наполеон "
  • 44 един от многото

    38 4 Отговор
    Тези ги засърбяха трътките и забравиха уроците от историята!
  • 45 5Kan

    30 2 Отговор
    Да се прави шега на гол Г ЪЪ З дори на 1 април де е срещу надървен Г У Й си е направо сляпа дивотия.
  • 46 az #Победа76

    49 5 Отговор
    Срещу Русия, войната са я загубили още преди да са я започнали!
  • 47 до "танкиста"

    4 16 Отговор

    До коментар #42 от "танкист":

    В казармата си кръстил строителната си количка с името "танк"
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Behemoth

    15 1 Отговор
    Ганьо пак си чеши езика..
  • 50 СМЕРШ

    20 14 Отговор
    Бре, кви сте се отбор аналлизатори се събрали тука. 4/5 от вас не знаят как и от коя страна се държи пушка, локумите сте затеглили. Вижте се до къде се докарахте, па после обсъждайте мечки, вълци и кокошки. Аман от креватни разбирачи.

    Коментиран от #110, #126

  • 51 Месут

    56 15 Отговор
    В случай на вона Франция няма никакви шансове срещу Турция камо ли срещу Русия. От французите войници не става. Показаха го през Втората световна когато немците ги прегазиха за няколко седмици. Имат един прехвален чуждестранен легион който е сбирщина от престъпници от цял свят и това е. Само две бригади от турските лилави барети ще им разкажат играта за часове. Дори и ядрения им арсенал няма да им помогне защото никога няма да посмеят да го използват. Могат да подскачат само като петлета. Но срещу турската армия това не върви.

    Коментиран от #56, #58

  • 52 пешо

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    на оня, мъничкия у елисейскио, ако бабата му нареди, не напальон, ами и луи екс-ай-ви ще го играе.
    а последствията от това са отнапред ясни.
  • 53 стар кашик

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "танкист":

    Ти па що им се връзваш на простотиите не знам . Със сигурност 99% от тук коментиращите разбирачи представа си нямат от ТУБС. Ама седнали локуми да теглят.

    Коментиран от #80, #82

  • 54 Иван

    36 22 Отговор
    По време на Корейската война само една турска бригада удържа една седмица 50 000 китайска войска въоражена с най модерно за времето си руско оръжие,танкове и самолети. Тези французи не знаят с кой си имат работа. Макарон да си опича акъла

    Коментиран от #57, #69, #93, #97

  • 55 Костова

    16 0 Отговор
    Някаква нова мода се наблюдава тук - чрез скандални заглавие, нямащи нищо общо със съдържанието на статиите да се печелят читатели.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Пурко Папурков

    16 17 Отговор

    До коментар #54 от "Иван":

    Ти па нищо не рече . Я кажи колко се върнаха обратно в Турция на самоход...
  • 58 Пак питам

    20 22 Отговор

    До коментар #51 от "Месут":

    Там, край Дахук преди година, от лилавите барети ли бяха или от кукурузените.м Дето ядоха шамарите от една рота невъоръжени кюрди?

    Коментиран от #62, #155

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Илюминат

    33 2 Отговор
    Точно тази мюслим държава, ръководена от геронтофил се оказа слабото звено на Европа през ВСВ2! А тогава все още европейската култура бе жива там! Представете си ги сега! Адолф ги сгази за три дни, а днес сбирщина от тъмнокожи мигранти и колонизирани такива, без капка национален интерес , тренира да воюва с руската мечка??? Вие сериозно ли?

    Коментиран от #81

  • 62 Месут

    23 30 Отговор

    До коментар #58 от "Пак питам":

    Кой какво е ял се видя. Цяла северна Сирия е под турски контрол. Няма кюрди,няма араби и руснаци. Всички се ометоха като дойде аскера.

    Коментиран от #68, #96

  • 63 Иван томов

    19 1 Отговор
    Тези франсета тренира война на своя територия. Дали това е съвсем случайно? А ако имат намерения да воюват далеч на изток питам се какво ли ще търся там и не си стоят мирно вкъщи като знаят какво им се случва обикновено.
  • 64 Бай Манчо

    29 1 Отговор
    Добре , че е 1-ви Април , да се пошегуваме . Французите са най-големите пу...ки за каква война говорят , Хитлер мина през тях като валяк , дори и съпротивата им беше слаба . По-добре да си обгрижват арабухите и педа. лите . Хахахахаха подготвяли се за война с Русия и/или Турция .
  • 65 Osman

    20 22 Отговор
    А 54 та механизирана бригада от Одрин тренира бързо завземане на Бургаз,Кърджали и Пловдив. Норматива е 24 часа
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ПАСИ

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Киряк Бойко турския везир":

    КЪДЕ Е ТУРЦИЯ НА 2000 КМ ОТ ФРАНЦИЯ, КЪДЕ Е РУСИЯ НА 3000 КИЛОМЕТРА ОТ РУСИЯ. МАЙ ЯНКИТЕ ЩЕ ВОЮВАТ ДО ПОСЛЕДНИЯ ЕВРОПЕЕЦ С РУСИЯ И ТУРЦИЯ. ЛУДА РАБОТА С ТИЯ НЕНАЧЕСАНИ ЕВРОГЕЙ. ВОЕНОЛЮБЦИТЕ ОПРЕДЕЛЕНО ПО ЦЯЛ СВЯТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ КАЛИБРИРАНИ!!!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
  • 68 Пак питам

    20 19 Отговор

    До коментар #62 от "Месут":

    Знам, знам. Те затова една рота сириици ви биха като шкембета у дувар. Пак добре, че беха дрончетата, че се бехте отекли у барата.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Месут

    25 31 Отговор

    До коментар #68 от "Пак питам":

    Тм където стъпи турския войник настъпва мир и спокойствие. И арменците в Карабах много приказваха но млъкнаха когато дойде аскера

  • 71 хахахахаха

    14 2 Отговор
    И едните,и другите,ще ги намлатят за норматиФФФФ...Фрация,видиш ли...Дето не из стигнаха бомбите за Сирия и сетне за Либия..
  • 72 Нищо неразбиращ

    32 0 Отговор

    До коментар #9 от "Живеещ в България":

    Дядо ми и много други са загинали на фронта за да може сегашните дебили да дерибействат над нас.Колко от сегашните дерибей ще тръгнат на война?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Вярно срещу най добрата

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Съдба":

    Армия в европа и понеже не им е достатъчно и срещу най силната армия във света!!
  • 75 Булгур

    28 18 Отговор

    До коментар #11 от "Бюлетин":

    Турция е толкова силна че всички се съюзяват срещу нея и пак немогат да я нападат

    Коментиран от #104

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Е са си е.м

    22 2 Отговор
    Армията им ще бъде предвождана от мишел от съпротивата по бели чорапки баретка и франзели под мишница

    Коментиран от #100

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 до кашика с количката

    2 5 Отговор

    До коментар #53 от "стар кашик":

    леле, колко си "умен". Доста си стар щом не знаеш за DITS.
  • 81 МИТ

    17 0 Отговор

    До коментар #61 от "Илюминат":

    Те затова си ги вкараха май тез имигранти, да има кой да се бие в измислените им войни. Щото коренните европейци отдавна са ги надживяли тея неща и едва ли ще тръгнат да мрат за кефа на някой си ...
  • 82 до адвоката на танкиста

    0 6 Отговор

    До коментар #53 от "стар кашик":

    Подопечния ти, се е объркал със стрелба на месо. Май и ти си подведен.
  • 83 аХХАХАХАХАХ

    20 2 Отговор
    Френските педали се готвят да правят нещо, хахахахаах. Я да си погледнат историята тея багети и по-добре да подписват предаването от сега, още преди да са почнали! Факти,благходаря ви, че така ме разсмивате докато си пия кафето!
  • 84 Антон

    17 1 Отговор
    Френската, какво, се готвела за война? Че кога франсетата са имали войници, по времето на Наполеон? И пак ще воюват срещу Русия?
    Ай стига бе!?!
  • 85 Иван

    14 0 Отговор
    Вече нямат желание да воюват срещу Виетнам.
  • 86 Иван

    9 0 Отговор
    Англия им е враг.
  • 87 Димитров

    26 1 Отговор
    Страхът от огромната военна мощ на Русия е причина за това,няма лошо,но Русия няма да напада.Обаче,ако някои направи грешка да подлъже Украйна да нахлуе в Донбас,тогава наистина ще стане страшно,отговорът ще бъде съкрушителен!

    Коментиран от #95

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Наполеон

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Путин":

    То и рашките са парени от французите.
  • 90 viki

    14 1 Отговор
    Много тъпа първо априлска шега!
  • 91 Рондом

    14 1 Отговор
    То САЩ не може да си позволи война с Русия. Френски интриганти и тоя да го пратят както са пратили Наполеон да почива.
  • 92 Диверсант

    11 0 Отговор
    Колко са участниците за славата. Наполеон е тръгнал с 400 000 и се върнал с 80 000. А наслука.. 😁😁😁

    Коментиран от #135

  • 93 Вероятно

    4 6 Отговор

    До коментар #54 от "Иван":

    Това Шерифе Ходжа ли ти го каза , между вторият и третият т.к да ти вдигне бойният дух.

    Коментиран от #156

  • 94 Great

    1 6 Отговор
    Вярно,родината на демокрацията знае кои са империите на злото
  • 95 Българин

    4 24 Отговор

    До коментар #87 от "Димитров":

    Рашка изчезва за броени часове признават и руските военни
  • 96 Констатация

    16 18 Отговор

    До коментар #62 от "Месут":

    Ей апап , вашият изтърка цимента на Кремъл да ходи да бие чело пред нозете на Путин, че сирийците ви бяха грабнали като прасе блажен вестник , за няколко дни ви свиха територията , на един бейлик , и добре че там се разбрахте с императора да не ви бутат от там нацяло . Все пак Русия държи да има Турция като приятел , така средиземноморието става руско езеро.
  • 97 Отговор

    15 13 Отговор

    До коментар #54 от "Иван":

    По време на Корейската Война , ако не са американските бомбени килими , да спират корейско-китайските армии да сте са пренесли при аллаха за един преди обед, самите американци се оплакват от своите съюзници , че на тях изобщо не може да се разчита , и заради тяхните отстъпления по фронтовете гинат много американци . Когато американските загуби в авиацията стават катастрофални , и те не могат да поддържат армиите от въздуха , се изтеглят зад граничният паралел , и заплашват с ядрени удари . А вас ви няма изобщо като стабилизиращ фактор в конспекта.

    Коментиран от #98

  • 98 Прочети защо границата между двете Кореи

    7 2 Отговор

    До коментар #97 от "Отговор":

    Минава по 38 паралел и тога се изказвай :))))

    Коментиран от #106

  • 99 истината

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кюрда👳🏼‍♂️":

    Едва ли ! Страх ви е да си подадете главите от пещерите !
  • 100 Франсоа

    9 0 Отговор

    До коментар #78 от "Е са си е.м":

    "Ало , Ало “ не е излъчван във Франция , защото темата за съпротивата за съпротивата , за тях е национална гордост ....поне така ми каза човек , който живее там . :)
  • 101 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киряк Бойко турския везир":

    Ко речи ...?
  • 102 гогост

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "някой":

    Пффф....Франция, ако е празна държава то, значи ние сме африкански номади... а ти на най-бедният номад лявата джапанка !!! :)
  • 103 556829

    2 0 Отговор
    Земята ще ври до границите и те са изчислили
  • 104 госта

    10 12 Отговор

    До коментар #75 от "Булгур":

    Турция в момента толкова ''глупее'' че, всички се съюзяват да им налеят акъл но, пак не се получава !
  • 105 груйчо

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Васил":

    Съсел...стига гледа филми бе, я си събери малко ума ако,го имаш де !!! Какво значи ''командос'' (изключая Холивудските) ...борец ли е ...не! Боксьр ли е ...не ! ММА боец ...не ! и др. силови ...не, е тогава какво очакваш ? Това са просто войници с усилено обучение , тренирани и способни да влезнат през ноща у Вас и да те опън.т без да разбереш кво и как стана !!!

    Коментиран от #139, #146, #151

  • 106 Отговор

    6 0 Отговор

    До коментар #98 от "Прочети защо границата между двете Кореи":

    Ми нали това е граничният 38 между двете разделени Кореи преди началото на конфликта ,и такъв остава и след примирието , тоест всички участници се съгласяват да си седнат на гъ..вете , въпреки многото жертви , и катастрофални разрушения .
  • 107 хихихе

    3 0 Отговор
    испани ще стане остров!
  • 108 сноу

    10 0 Отговор
    И тия се чудят как да избягат ,че по франсето не е останал келяв французин...Е..има тука из Селеметя едни французи ,ама нещо опушени ми се виждат...
  • 109 Глупости...

    10 0 Отговор
    Най вече защото от французите не става войници.Това не е колониалното време когато от Африка войската....На тях им дай вино,сирене и шунка...И кой ще хукне? Макрончо? То лесно на книга.
  • 110 Мариус Педерсен

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "СМЕРШ":

    Аналолизатори
  • 111 СМЯХ

    15 2 Отговор
    Тия пак ще водят война по старомодния начин - Ердоган от 2 години бълва дронове, а до 2023 ще има още по-развити и повече бройки, а Русия просто ще натисне 2 копчета и ще ги изравни.

    Поне ще разтъпчат пехотата малко и ще потрошат няколко милиарда за скари и учения.
  • 112 Щирлиц

    13 0 Отговор
    2СВ Франция е прегазена от Райха за три седмици.Един месец и три седмици ЕДНА съветска рота удържа Брестката крепост.Макрон да провери дали е вярно и да си мери приказките.
  • 113 Бай Шиле

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Николай Стоименов":

    Гениално! Как не се сетих преди теб.Това ми е любимият случай в българо френските отношения.А помниш ли как Цецо замаза сакатлъка?
  • 114 бай Оня

    8 0 Отговор
    " френски военен капацитет в мащаб, непроверяван от десетилетия" !!!
    " В учението ще участват 10 000 войници " !!!

    „Щит-82“ е кодовото име на най-голямото стратегическо учение на територията на България"
    В учението участват над 60 000 бойци !!!
    В това оперативно учение са включени 800 танка, 1100 БТР и бойни машини, 1000 оръдия, 508 самолета и вертолета, 10 000 транспортни средства и 16 ракетни пускови установки. По време на учението, войските всеки ден консумират по 120 т храна и 60 000 хляба.
  • 115 КГБ

    19 1 Отговор
    Г-н генерал Франсоа Дьо Незнам кой си,Русия и Турция по отделно ли ще ги нападявате или двете заедно?
  • 116 Щирлиц

    17 1 Отговор
    Стига се бъзикайте с френските въоръжени сили.Знаете ли какви свирепи делта планеристи имат?Питайте в кръчмата в с.Коиловци.
  • 117 смех

    11 1 Отговор
    Хахаха...Само в редиците на противниците на франсетата да не са двамата братя от плевенското село Коиловци.Че оная година няколко френски командоси бая кютек отнесоха в люцерната.
  • 118 Бай Шиле

    15 2 Отговор
    Представям си Айфеловата кула с набучено знаме с полумесец.И манафите от Селджук разглежат Лувъра.А през това време руснаците сядат в кафенетата и викат "быстро,быстро-о".Найс,а?

    Коментиран от #145

  • 119 безпартиен

    11 0 Отговор
    Преди няколко години двама братя селяни от Плевенско бяха набили френските командоси!Бяха ги помислили за крадци на селскоктопанска продукция!Горките командоси били на учение и след боя бързо ги изтеглиха от България без допълнителна информация!Франция ли?
  • 120 Fori

    3 14 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    Забравихте,кой помогна на руснаците през войната с Хитлер!Ако не бяха САЩ и Англия ,Москва щеше да се казва Москау!Пълни нещастници тогава и сега са същите!

    Коментиран от #122, #137

  • 121 Абе

    14 1 Отговор
    От времто на битките при Йена и Аустерлиц при Наполеон 1805-1806 г. френската армия няма нито една спечелена битка! По някаква случайност се води победител във ПСВ и ВСВ. Французите ядоха пердах и от виетнамците още преди американците. Като чуят за Диен Биен Фу френските генерали се напикават! Сега ще влизат във война с руси и турци ох малее смях! Пита се само с какви войници французите се готвят за война с руснаците и турците?!?! Сигурно ще мобилизират черните африканци и някой гей-парад от Париж! Ха-ха по-голяма глупост не бях чувал!

    Коментиран от #144

  • 122 Абе

    9 1 Отговор

    До коментар #120 от "Fori":

    Фори, я си прегледай пак историята и тогава коментирай! Когато започва ленд лийза юни 44-та, войната за Германия е вече приключила и е въпрос на време руснаците да влязат в Берлин. Американци и англичани бързат, за да могат и те да вземат нещо загиващия трети райх!
  • 123 хехехехехе

    15 0 Отговор
    """В Изтoчнoтo Cрeдизeмнoмoриe Фрaнция и Турция ce cкaрaхa зaрaди Либия, Cирия и Кипър, кoeтo нaкaрa Мaкрoн дa изпрaти caмoлeти и фрeгaтa дo гръцки вoди минaлия aвгуcт.""" Където турските дронове блокираха системата на французите и те побягнаха без да гледат назад.
  • 124 Онуфри

    7 1 Отговор
    Френската армия има широк потенциал да поема откъм продължението на гърба както руски, така и турски ракети. Нека да тренират ... болката е преодолима, а срамът е голям.
  • 125 баба ти от бг

    1 4 Отговор
    ние, българите сме ФРАНКОФОНИ! другите селинджъри да му мислят тогава!
  • 126 Любен

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "СМЕРШ":

    👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😃
  • 127 Седесарят.

    4 0 Отговор
    Това е фейк.ФранцуЗите са русофили..От началото на 19 в..Даже и скоро ще излязат от НАТО,където влязоха 2012..Да бомбят Либия,и да прикрият корупцията на Саркози.Глопости.!!
  • 128 Седесарят.

    7 1 Отговор
    Никой няма да воюва с Русия,щото ще ги цепи с ядрено оръжие..Това е ясно..Кой иска да мре за САЩ.??.Ние ,нямаме причина,да си създаваме мощен враг.На границата ни...Който иска да воюва,да заминава.Хохлите търсят смелчаци,щото те не смеят..!!
  • 129 дядо бг

    1 0 Отговор
    и като знаем, че хитлеристи са направили Великия чуждестранен легион, който всички уважаваме!?!?!?
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 010101

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Пацифист":

    Всъщност са прави да си го мислят. Русия не удря първа. Само отвръща лошо. Но никога не се знае докога.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 ХХХ

    7 0 Отговор

    До коментар #92 от "Диверсант":

    Наполеон е тръгнал с около 650 хиляди и се е върнал с 25-28 хиляди.
  • 136 Дано истина,

    2 0 Отговор
    Да, стане....!
  • 137 Е па доообре

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "Fori":

    А пък ако не бяха руснаците по време на арденската офанзива,известна още като "битката в ардените",англо-американските некадърници щяха да навлязат в Германия,ама нанайси...щото тогава лично по настояване на отчаяна молба на Чърчил,Сталин настъпва яростно напред и по този начин всички елитни SS-дивизии са изтеглени на изток,за да могат западните мерки китки да се придвижат към Германия!
  • 138 НАПОЛЕОН

    2 0 Отговор
    Французите да направят справка с армията на Наполеон
  • 139 Уйчо

    0 2 Отговор

    До коментар #105 от "груйчо":

    Един командос се учи на всички бойни техники, папурчо 😂

    Коментиран от #143

  • 140 Пешо

    1 0 Отговор
    Франсетата и англетата са винаги в комбина с руснаците. Няма как да пренебрегнат общите си имперски интереси. Какво ядрено оръжие ви гони? Това е отживелица. Евентуални световни горещи войни ще се водят с модерни оръжия. Предимството е, че отстраняваш живата сила без да унищожаваш в дългосрочен план природната среда и ресурсите. Нормално е също определени зони да се блърнат в картографските веб услуги :). Дали има такива в Европа и Азия. Ами може да се провери, преди новите заснемания. У нас няма такива места, навсякъде е снимано, за виртуално удобство да разглеждаме по време на пандемия покрай малките села и да се движим по асфалтираните пътища в горски райони, благодарение на гугъл колата. Как после да кажеш че държавата не мисли за достъпност.
  • 141 майко мила

    2 0 Отговор
    През 1918 спукахме франсетата.
  • 142 Ти да видиш

    1 2 Отговор
    Глупости. Войната е само в главата на Путин.
  • 143 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Уйчо":

    Ехее...еййй... ''папурчо''...брей, брей, брей....''разбирач''...още един !!! ... кой знае каква си умряла мида ...!
  • 144 гост 1

    3 2 Отговор

    До коментар #121 от "Абе":

    Я разкажи сега на драгите зрители за нашите героични битки...!
    Абе, ей ...българин съм но, като прочета някой от нашите Ганьовци да се подиграва с историята на Световна сила , ми става обидно !!!
    Понеже щом Държава с такава история ,владяла морета и океани, 2/3 от Африка 1/2 от Северна Америка ,Мексико, Индокитайският п-в, има територии навсякъде по света чак оттатък Австралия.... език който е един от най - говоримите по света, 40 000 замъка (включая Версай) , нация която е една от 5-те държави постоянен член на ООН които решават съдбините на света и т.н. и т.н.... е нищо !!! Какво да си мисля за себе си ,произлизащ от нация спечелила 2 м/у селски войни и била през по-вече от половина си съществувание под робство !
    Ей... не говорете така за другите, за да не се самообиждаме и самоунижаваме !

    Коментиран от #149

  • 145 tatu

    2 1 Отговор

    До коментар #118 от "Бай Шиле":

    Ще го преживеят , Ние как откарахме с полумесеца 5 века, а ?!
  • 146 Васил

    0 1 Отговор

    До коментар #105 от "груйчо":

    Къци,май не си много запознат с подготовката на командосите 😉

    Коментиран от #152

  • 147 ИСТИНАТА

    5 0 Отговор
    Само турците ще ги смажат, и то за 24 часа!!! Русия, ще им свири мача!!!
  • 148 ааха ха

    4 0 Отговор
    ааха ха ха ! Тая ли армия дето третия райх я прегазил за една седмица без изстрел. И дето двама братя български земеделци пребиха френски десантчици
  • 149 3 април

    1 1 Отговор

    До коментар #144 от "гост 1":

    Глуп, прави разлика, между И.Р.И. и Осм. империя. Християнин не прави роби други християни. Патриаршията в Охрид си остава, само е понижена в ранг. На този ден 3 април 1860г. е проведена „Великденска акция“, скоро след това е възстановена Българската Екзархия и идва освобождението.
  • 150 потребител

    1 0 Отговор
    Гответе се,тя руската армия много отдавна не се и разхождала край бреговете на Сена!

    Коментиран от #153

  • 151 животновъд

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "груйчо":

    Е,ако влязат у вас в Коиловци Плевенско,кой и ще бъде опънатия?
  • 152 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Васил":

    15 год. това правех !
  • 153 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #150 от "потребител":

    Не ''отдавна'' а, НИКОГА не се е разхождала, за разлика от Наполеон който си направи едно кръгче из Москва !
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Пак питам":

    Кюрдските терористи биват унищожавани от командосите на жандармерията, която е към МВР! Турските червени барети на турската армия не се занимават с кюрдските цигани!
  • 156 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Вероятно":

    Майка ти му е казала след креватната гимнастика мухаха...
Новини по държави: