9 Април, 2021 14:10 2 858 8

За първи път в света: В Япония трансплантираха бял дроб от жив донор

  • трансплантация-
  • бели дробове-
  • япония-
  • covid-19

Донорите са двама – синът и съпругът на пациентка с тежки белодробни увреждания вследствие на COVID-19

За първи път в света: В Япония трансплантираха бял дроб от жив донор - 1
shutterstock

Лекарите в Япония обявиха в четвъртък, че са извършили успешно първата в света трансплантация на белодробна тъкан от живи донори на пациент с тежко увреждане на белите дробове в следствие на COVID-19, съобщи японското онлайн издание "Джапан тудей".

"Очаква се първата в света трансплантация на бели дробове от жив донор да бъде обещаващо лечение за пациенти с тежка белодробна травма", се казва в изявление на японския екип.

Жената, която живее в Западна Япония, не е имала предшестващи медицински проблеми, но дихателната ѝ функция се влошава бързо, след като в края на миналата година е заразена с вируса. Тя развива пневмония и това кара белите дробове да се втвърдят и свият, разрушавайки по-голямата част от тяхната функционалност. В рамките на три месеца пациентката е била на изкуствен бял дроб, за да я поддържат жива.

Жената получила части от белите дробове на съпруга и сина си.

Семейството ѝ доброволно се е разделило с част от белите си дробове, за да може да бъде извършена трансплантацията. Операцията се е развила в Университетската болница в Киото, като е продължила около 11 часа и е била извършена от 30-членен екип.

За момента и пациентката, и семейството ѝ се стабилизират. Очаква се до два месеца да може да се върне към нормалното си ежедневие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мимч

    10 1 Отговор
    Дано всичко е наред и нашите лекари да започнат с тези присадки и операции...ама бая трябва да се напънат....

    Коментиран от #6

  • 2 Име

    6 3 Отговор
    А ама разбира се че е от последствие от ковид. Неможе да е от друго. Няма вече никаква друга причина да имаш тежки проблеми с белия дроб освен от ковида. Страааах трябва да се вменява. Да оздравее жената от каквото и да е проблема и.
  • 3 10000000

    2 1 Отговор
    За да се стигне дотук, само ако знаете колко невинни живота са отнети, че дори продължава това.
  • 4 Иван Грозни

    4 1 Отговор
    Поклон на всички упорити специалисти по целия свят в борбата за човешкия живот, а не като ян..те които мислят само за война. Войната /КАКВАТО И ДА Е ТЯ ВКЛЮЧИТЕЛНО БИОЛОГИЧА-К 19/носи печалби на най-богатите.
  • 5 Да напредваме

    5 0 Отговор
    Браво на японските медици,дават надежда на много белодробно болни.Дано се оправи жената.
  • 6 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мимч":

    с присадки и операции бял дроб не се възстановява. Пълна трансплантация трябва. Най-близката я правят в Австрия. Дори тази на сърце минава за рутинна вече. Белодробната тъкан не се възстановява като чернодробната. В зоната на интервнция възниква фиброза и човек е полуинвалид на кортикостероиди цял живот. Да, ''диша''- сети се що пиша в скоби, гледа, чува- но това не е живот.. А пълна трансплантация знаеш ли колко струва.. Аз знам, по скоро Господ ще слезе на земята, отколкото твой близък да изкара тоя късмет в България..А стоя близък 30г живяхме под един покрив и семейство създадохме.. Синът ни е на 32, но всели ден споменава майка си............
  • 7 ПОЛЕЗНО

    0 0 Отговор
    ДО АВТОРКАТА НА СТАТИЯТА:
    1.Много полезна информация от света! Дано и унас започнат такива операции!
    2. Защо не напишете продължение към днешна дата какво става с пациентката и донорите? Би било много полезно да знаем!
  • 8 ПОЛЕЗНО

    1 0 Отговор
    ДО АВТОРКАТА НА СТАТИЯТА: БРАВО!
    1.Много полезна информация от света! Дано и унас започнат такива операции!
    2. Защо не напишете продължение към днешна дата какво става с пациентката и донорите? Би било много полезно да знаем!
Новини по държави: