Last news in Fakti

14 Април, 2021 23:00 2 001 5

Суперяхта предлага 10-дневна разходка за 3 милиона долара

  • яхта-
  • суперяхта-
  • разходка-
  • атомна енергия-
  • учени-
  • лукс

Плавателният съд ще може да побере 425 човека

Суперяхта предлага 10-дневна разходка за 3 милиона долара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Суперяхта, задвижвана с помощта на атомна енергия, в която учени, активисти и милиардери ще плават по света и ще изучават състоянието на океаните. Това планира да построи предприемачът – милиардер Арон Оливера, предаде Bloomberg.

Плавателният съд с името Earth 300, с дължина около 300 метра и височина 60 метра, ще може да побере 425 човека. По-голямата част от местата ще бъдат безплатно предоставени на екипа, както и на учени и студенти. Друга обаче ще бъде отделена за луксозни каюти, в които туристи ще могат да отседнат за 10 дни, като заплатят за това 3 милиона долара. Яхтата ще има модернистичен дизайн, чисти линии, конзолна наблюдателна площадка и 13- етажна стъклена научна сфера.

На разположение на яхтата ще бъдат 22 лаборатории, в които ще работят около 160 учени, които ще провеждат изследвания и ще събират данни с помощта на оборудване и хиляди датчици, включително вероятно и с първия квантов компютър за работа в океана. Общата стойност на проекта се оценява на 500-700 милиона долара.

Високата цена отчасти е обусловена от това, че за захранване на кораба е избран реактора на течни соли, който се разработва от британската компания Core Power на основата на технологията на ръководената от Бил Гейтс TerraPower. Тъй като началото на експлоатация на яхтата е предвидено за 2025 г., а завършването на реактора се очаква 5-7 години по-късно, вероятно в началото плавателният съд ще работи на синтетично зелено гориво.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко Едьота

    6 0 Отговор
    Купууам с двестя
  • 2 Не мерси

    8 1 Отговор
    За тези пари ще си купя имот и гражданство на някой екзотичен остров с харем от русалки!
  • 3 дарк фючър

    1 1 Отговор
    Щом БилГея е замесен не им е чиста работата? Сетих се за един испански сериал "El barco"
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    2 0 Отговор
    ЕКОЛОГИЧЕН ЯДРЕН РЕАКТОР
    .................. ............... ..................... ЩОМ Е ОТ МАЙКРОСОФТ :)))
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.