Last news in Fakti

7 Май, 2021 21:30 3 361 8

Първи резултати от изборите в Шотландия

  • шотландия-
  • избори-
  • гласоподаватели

Продължава преброяването на бюлетините

Първи резултати от изборите в Шотландия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Излязоха първите резултати от изборите в Шотландия, съобщи Гардиън.

Изборите се считат за много важни. Очакват се резултатите за управляващата Шотландска национална партия.

Основното обещание на групата е да организира нов референдум за независимост. Групата на първия министър Никола Стърджън опитва да спечели мнозинство.

Тогава ще направи искане за допитване до британското правителство. Първите резултати идват след преброяване на малка част от гласовете.

По тях може да се съди, че партиите ще запазят своите места в парламента. Стърджън е успяла да спечели изборите в своя избирателен регион.

Към момента се знае, че националистите са спечелили четиринадесет места в парламента, а либерладемократите две. Отчита се по-висока избирателна активност от преди.

Не е ясно, дали неутралните избиратели са се активизирали и дали това няма да подкрепи групите подкрепящи единството. Предстои да се разпределят още много места.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Железаров

    17 3 Отговор
    Абе да се избират както искат.Само тия дето дойдат на власт,да не развалят уискито.

    Коментиран от #2

  • 2 Чугунин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Железаров":

    Това най-малко зависи от нас ..
  • 3 Комунист

    3 7 Отговор
    Тия са си най добре, далеч са от Америка Русия и Китай, само един голям съсед имат и то богат, станат ли независими ще им е доста трудно да се справят сами но пък не и невъзможно а и 99% са си чисти бели шотланди няма размиване на гена като при българите от 7 милиона души имаме гени от 200 милиона души от всички империи по света и сега главата ни незнае кой да племе всеки ден
  • 4 хихихи

    6 4 Отговор
    очертава се скоро да се появи нова държава - Разединеното Кралство :))
  • 5 Сергей Ларвата

    4 4 Отговор
    История- Британска империя 33 милиона квадратни км грубо, Британска Общност 31 милиона квадратни км, Великобритания 243 000 кв км грубо, Англия 127 хиляди кв км и като сметнем че от 55млн агличани етническите в Аглия са 30 млн това са поне 15млн мъже от тия мъже 10 млн са джендърите поне 5 милиона остават горе долу колкото малка Шотландия

    Коментиран от #6

  • 6 No Exit

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сергей Ларвата":

    Кралската англосфера (има и републиканска) - Британия, Канада, Австралия, и Нова Зеландия заема 18 милиона км2 с население 140 милиона и брутен вътрешен продукт от 7 трилиона долара. Това е територия по-голяма от Русия и третата икономика в света след САЩ и Китай. Шотландия е 6 милиона (два пъти по-малка от Лондон), и дори да излезе от 300-годишната уния с Уетминстър, пак ще си остане част от Британската общност, защото шотландците са роялисти. Айде достатъчно за тази вечер че много ти дойде наведнъж.
  • 7 бай Даньо

    0 4 Отговор
    Дано шотландците излязат мъдри и разбират че всяка независимост има някаква цена , но после е по добре да си в семейство на нации с който споделяш общи ценности. Точно това е било и причината на богатите българи да не искат освобождение защото им се нарушава рахатлъка и търговийката в Османската империя. Само че от дистанцията на времето тия еснафски сметки освен не верни (преди Балканската война България е по богата от всичките си съседи) са и морално осъдителни, та така . Да си пожелаем независима Шотландия която е далеч по европейска от Англия които само се измъчваха с ЕС и влязоха в него да не опущат някой келепирец. А той дневния ред на ЕС за изненада на сър Ганьоу се оказа друг от келепиреца.
  • 8 14 88

    0 3 Отговор
    Да се хващат с французите френците ще ударят отпред а тия в гръб после ще делят плячката
Новини по държави: