Last news in Fakti

14 Май, 2021 22:02 2 796 13

САЩ вкарват в затвора бивш командос - руски шпионин

  • сащ-
  • командос-
  • шпионин-
  • русия-
  • питър дебинс

Прокурорите коментираха, че Питър Дебинс никога не е казвал на ФБР нищо за изнудване по време на 20-часови интервюта

САЩ вкарват в затвора бивш командос - руски шпионин - 1
Снимка: shutterstock

Бивша армейска зелена барета, който призна за разкриване на военни тайни на Русия за период над 15 години, е осъден на повече от 15 години затвор в петък по обвинения в шпионаж, съобщава АП.

Наказанието от 15 години и 8 месеца, наложено на Питър Дзибински Дебинс от Гейнсвил, Вирджиния, от окръжния съдия на САЩ Клод Хилтън, е до голяма степен в съответствие със 17-годишния срок, поискан от прокурорите. Адвокатите поискаха 5 години.

Адвокатът на Дебинс, Дейвид Беновиц, твърди, че Дебинс е причинил минимални щети и че руските агенти са изнудвали Дебинс, заплашвайки да разкрият неговите еднополови предпочитания във военна епоха, в която "не питай, не казвай" все още е в сила.

На изслушването на присъдата в Александрия в петък Дебинс предложи своеобразно извинение, в което до голяма степен подчерта, че е жертва на ГРУ, руската разузнавателна служба и каза, че се е изложил на опасност от отмъщение от тяхна страна, защото е признал, че е работил за тях.

"Страдах в самотно мълчание в продължение на 25 години", каза Дебинс. Що се отнася до опасността, пред която е изправен от ГРУ, той каза: "ГРУ не отправя заплахи, те спазват обещания."

Прокурорите коментираха, че Дебинс никога не е казвал на ФБР нищо за изнудване по време на 20-часови интервюта. Те казаха, че той е измислил оправданието и че първоначалното му обяснение на мотива е много по-вероятно, да е бил огорчен от времето си в армията и че се е смятал за "лоялен син на Русия".

Според тях самият факт, че войник от специалните сили се е съгласил да предаде страната си, е също толкова вреден, колкото и всяка конкретна информация, която е предал.

"Сега светът видя, че Русия успешно е назначила шпионин в елитните специални сили на армията на САЩ, което е пропагандна победа за Русия за сметка на репутацията на специалните сили", обясняват прокурорите Томас Тракслер и Джеймс Тръмп.

Връзката на Дебинс с руското разузнаване датира от 1996 г. и обхваща 15 години. Започва, когато той е студент на ROTC в университета в Минесота и при посещение в Русия дава на ръководителя имената на четири католически монахини, които е посещавал, след като руски разузнавач му е казал, че монахините са участвали в дейност с култ.

В по-късните години той предоставя подробности за дейността на отдела си за специални сили в чужбина и имената на колегите от специалните части.

Дебинс постъпва на активна армейска служба през 1998 г. и дотогава вече се е ангажирал писмено да служи на руснаците и е получил кодовото име "Икар Лесников".

В ръкописно признание, подадено в съда, Дебинс пише, че през 1997 г. той е дал на руското разузнаване подписано изявление, в което се казва, че "искам да служа на Русия". "Имах месианска визия за себе си в Русия, че ще ги освободя от потисническото им правителство, така че бях поласкан, когато те се обърнаха към мен", пише Дебинс.

По-късно се присъединява към Специалните сили и служи там до 2004 г., когато е капитан, назначен в Азербайджан. Но е освободен за нарушение на сигурността, по-специално за преместването на съпругата си в Азербайджан и снабдяването ѝ с американски правителствен мобилен телефон.

През 2008 г. той пътува до Русия и дава информация на агентите за разузнаването за дейността на старите специални части в Грузия и Азербайджан. Дебинс смята, че е дал информация, която руснаците вече са знаели.

Дебинс е получил номинални плащания за своята информация, въпреки че първоначално отказва оферта за плащане от 1000 долара в брой. При една среща с руското разузнаване той приема бутилка коняк и руска военна униформа като заплащане, според обвинението.

Радж Парех, изпълняващ длъжността адвокат на САЩ за източния окръг Вирджиния, чийто офис се занимава със случая, заяви в изявление след изслушването, че "наглите разкрития на подсъдимия пред агентите на руското разузнаване застрашават националната сигурност на САЩ и заплашват безопасността на неговите колеги военнослужещи. Това преследване подчертава нашата твърда решимост да потърсим отговорност за онези, които предадат клетвата си и да ги изправим пред съда за техните изключително тежки престъпления."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу МОЧА

    11 20 Отговор
    Другарят Ленин с кръв и терор
    положи основите на държавата- комунистическа мофия!

    Другарят Сталин наложи държавата- комунистическа мафия!
    В окупираната от Червената армия
    цяла Източна Европа!

    И в България, преди това наричана "Швейцария на Балканите"!

    Затова и до днес цари повсеместно беззаконие
    и мафиотско управление на комуниста Борисов!
    ОПГ-ГЕРБ се е срастнала с държавата!

    ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов
    са от най-долната утайка
    на БКП!

    Коментиран от #5

  • 2 SQUAD 2015

    17 2 Отговор
    САЩ сами са виновни, като вкарват тъмнокожи мигранти, този войник ги е мразел и затова е почнал да издава тайни, по името личи че е грузинец и то бил гей който руските гру знаели и го заплашвали, след това този толкова обучен спезназовец зад гърба му ЦРУ и САЩ че се уплашил че гру си спазват обещанията и ще го убият на американска територия като с взривовете в Чехия. Този случай е много заплетена ситоация доказваща некадърноста на и наркоманията в спец частите и ако е дал информация за това как се обучават и технологии ето от къде идват новите разработки на Русия
  • 3 Пучо Капучо

    19 2 Отговор
    Кой знае колко такива щъкат из краварско, хванали един, голям праз. Хамерите пак хващат по някой, ама англетата къф го ядат...сетя ли се за Ким Филби и вечерта ми е оправена, хаха...
  • 4 ARMA 3

    22 3 Отговор
    A кoрупциятa в CAЩ ги нямaт зa нищo, 20 трилиoнa хвърлeни зa вoйни a инфрacтруктурaтa нa CAЩ нe e cмeнянa oт мнoгo гoдини, къдe oтидoхa при oвшoркитe нa вoeннoпрoмишлeния кoмплeкc и кoрумпирaнитe дeмoкрaти
  • 5 Сух

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Долу МОЧА":

    Чукат ли центровете?.
  • 6 боил

    24 3 Отговор
    Айде стига вече с този комунизъм ...продажните и крадливи политици са във всяка партия . А когато комунистите управляваха ,те създаваха...язовири , фабрики , заводи , а не разграбваха.И когато комунистите в Русия паднаха от власт , тогава се започна голямото крадене .

    Коментиран от #10

  • 7 Българин

    8 1 Отговор
    Вероятно Борисофф е гей и с това хамериканците го държаха, затова гласуваха джендърлък, затова оня Пилето му наел прости-тутка да се опита да му помогне
  • 8 до боил

    6 2 Отговор
    боиле плюс ми е гласа ама обърках бутона, сори брат., всичко етака както си писал
  • 9 Бах

    13 3 Отговор
    Дай боже повече такива сътрудници на Русия . В България сме почти 5 - 6 милиона готови да съдействаме!

    Коментиран от #11

  • 10 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "боил":

    Предателите нямат цвят.
    Те нямат цвят.
    Те са хамелеони от всички партий.
    За това си прав.
  • 11 Русофилистика

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бах":

    Или си от Мурманск или от Мухоср@нск!
  • 12 1944

    4 1 Отговор
    ако това стане у нас ше останем без армия и разузнаване
  • 13 един от многото

    8 0 Отговор
    Брей , от кога зелените барети са с калашници?