31 Май, 2021 07:54 8 740 31

Източват държавата чрез тестове за коронавирус

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тестове-
  • измама-
  • пари

Масовото тестване се превърна в един от приоритетите и основните механизми в борбата срещу пандемията

Източват държавата чрез тестове за коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия частни центрове за тестване никнат като гъби след дъжд през последните месеци. Критиците обаче от самото начало твърдят, че системата е уязвима към измами. Сега тези предвиждания се сбъднаха, предаде агенция БГНЕС.

Откакто германското правителство въведе възможността за безплатно тестване за всички граждани като една от мерките в началото на март, центрове за тестване започнаха да се появяват в цялата страна. Освен в аптеките и при лекарите, тестове могат да се извършват и в един от многото центрове, които се намират например в търговски центрове, на паркинги до тях, в нощни клубове или в обикновени контейнери в близост до гарите. Масовото тестване се превърна в един от приоритетите и основните механизми в борбата срещу пандемията.

Направени 70 теста, платени 1000?

За мнозина с нюх за добър бизнес създаването на тестова фирма скоро се оказа много доходоносен бизнес. Тези центрове взимат 18 евро на тест от държавата. Те струват на държавата над 660 милиона евро само през април и май. Но както изследователският екип на обществените служби WDR и GDR и "Зюдойче Цайтунг" вече разкриха, тази система без прекомерна възможност за контрол буквално живее от манипулации. Журналисти от вестника тайно извършиха проверка на броя на тестовете, направени в няколко произволно избрани тестови центъра. В център в Кьолн журналистите преброиха 70 теста, извършени за един ден. Компанията, която стои зад този тестов център, е отчела пред държавата 1000 теста за деня. Това означава, че тя е откраднала от държавата 16 740 евро. Заключения за подобни фалшиви отчитания бяха направени чрез проследяване на подобни центрове в Есен и Мюнстер.

Започна разследване

След критиките, министърът на здравеопазването Йенс Шпан беше принуден да реагира. „Независимо дали става въпрос за маски или тестове - всеки, който използва пандемията, за да забогатее по престъпен начин, трябва да се срамува“, обясни политикът от ХДС . Той добави, че "сега е на ход държавната прокуратура". Държавната прокуратура за икономическа престъпност започна разследване срещу две водещи лица на компания в Бохум, където бяха установени неверни изчисления. Шпан обяви "произволен контрол" и заяви, че компаниите, които провеждат тестовете, трябва да пазят документацията до 2024 г., докогато се планира извършването на тестовете.

Грешна картина на епидемиологичната ситуация?

От здравната служба в Кьолн се опасяват, че това е само „върхът на айсберга“ и че скоро ще излязат на бял свят нови случаи на грешни изчисления. Здравните служби се страхуват от поредния негативен ефект. Три центъра, наблюдавани от изследователски екип, съобщават за 25 000 теста в рамките на една седмица, нито един от които не е положителен. След последните констатации относно реалния брой тествани хора, има опасения, че тези погрешни данни биха могли да създадат фалшива картина на действителната епидемиологична ситуация на място. Социалдемократическата партия на Германия (СДП), по-малък коалиционен партньор на съюза ХДС/ХСС, остро разкритикува министър Шпан за, както беше посочено, "катастрофалното управление" в борбата срещу пандемията.

„След маските сега има скандал с бързи тестове. Министър Шпан пренебрегна предупрежденията на коалиционния партньор, че условията, при които се провежда тестването, са неприемливи“, каза Карстен Шнайдер от СДП. През последните месеци имаше обвинения срещу няколко членове на съюза ХДС/ХСС, че са забогатели по време на поръчката на защитни маски, след което няколко от тях подадоха оставки. Те са получили комисионни от няколко милиона евро при набавянето на маски. Тази афера нанесе значителни щети на съюза и изборната година.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    87 1 Отговор
    По-бързо да излиза на яве измамата коронавирус.

    Коментиран от #18

  • 2 ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ

    11 52 Отговор
    ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР, КВО СТАВА....НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ С НОВИ ДАЛАВЕРИ

    Коментиран от #24, #30

  • 3 Я па тия

    92 0 Отговор
    Ма що ревете бе-нали това е същността на капитализма....Печалба на всяка цена-дори и платена с човешки животи...източвали държавата-а фарма корпорациите с ваксините да не би да стоят отстрани?????
  • 4 ТЕСТОВЕ

    42 0 Отговор
    ТУК ИМА, ТУК НЯМА
  • 5 КОТарАК

    42 1 Отговор
    а , то щото държавите малко източиха от народа
  • 6 Трудовакъ

    71 0 Отговор
    Коронаистерията и коронапаниката бяха използвани за пренареждане на цялата световна икономика. Измести се руслото на паричните потоци в полза на т.н. дигитализатори и цифровизатори - Бил Гейтс и сие. Реалната икономика силно пострада, дигиталната получи неочакван тласък. В този смисъл коронавируса е икономическо оръжие и чудовищните печалби на дигитализаторите и ваксинаторите са несъмнено доказателство за това. За нормалните хора изолацията и отчуждението са емоционална и психическа катастрофа, но за заинтересованите икономически и политически - манна небесна! Все пак да не забравяме - кюфтето за обяд трябва да е реално и материално съществуващо, а не виртуално...
  • 7 И Германците ли почнаха да крадът!!

    38 0 Отговор
    Бялата Мафия явно проработи и при тях!! :Имат Прокоратура и съд, навреме ще вземат мерки!!

    Коментиран от #19

  • 8 Това за Германия и фалшивите тестове

    45 0 Отговор
    Трябваше да го напишат DW!!! А те мълчат????? Ако е за Беларус, България,Русия са Първи а за Родината си, където са много добре запознати Мълчат!!! DW. Пишете, коментирайте, анализира те, давайте Препоръки!!!!!.....
  • 9 плюс минус

    34 0 Отговор
    От заглавието първоначално реших, че се отнася за България.
    Но май не съм сгрешил.
    В тази паника богатите станаха по-богати, а бедните - по-бедни.
    На кого не му е ясно, че не и този строй -капиталът, е най-добър за човечеството.
  • 10 Уили

    41 0 Отговор
    Хората са виновни, че допуснаха да бъдат манипулирани, излъгани, стресирани. Много лесно се хванаха на въдицата за по малко от годиниа. Даже си сложиха отрови, без да знаят какво съдържат. Само и само да пътуват бяха съгласни и душата им да вземат. Дано повече йора да се събудят.

    Коментиран от #20

  • 11 бомбата

    15 0 Отговор
    Ората ще се събудят само ако ги Рита Ора.
  • 12 честен ционист

    22 0 Отговор
    Мислите, че става на въпрос за пари? Алоо, та те печатат парите. Хватката е, че и с тестовете ви правим стерилни и болни от рак, а с източените от хазната хартийки просто ви плащаме да го правите безропотно.

    Коментиран от #23

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 0 Отговор
    От това ,което видях в Германия от края на 18г до 19март 20г,съм убеден,че там са първоучителите на Ганьовците!!Понеже самата обстановка е много човечна,и има много култура във всичко в Германия,много ред,много чистота,това надписване на услугите не бие така на очи,като Тук!!!Специално за медицината говорите....Мен също ми направи впечатление....И Се замислих...Дали нямат сметка да "лекуват"и здрави,като болни....Да имат ,имат сметка и тодоста добра....Та помислете си и тук и ,ако ви сложат ,или ви слагат....Диагноза....и вие сте,като пред Ешафода....помислете върху Думите на Дълбоко виждащ....Имат ,Имат ,Имат сметка Здравия да правят болен....ПС...От Г1,Г2, до Г3 и Дебют гроб Г4 има разлика и онкоболните я знаят.....В Шахмата първи ход Г2-Г4 е Дебют Гроб.....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жената (гей) е загрижена за морала...

    16 0 Отговор
    На хетеросексуалните..
    След критиките, министърът на здравеопазването Йенс Шпан беше принуден да реагира. „Независимо дали става въпрос за маски или тестове - всеки, който използва пандемията, за да забогатее по престъпен начин, трябва да се срамува“Когато се говори за морал,то поне да има ЗАЩО?
  • 17 Въййй Въй

    18 0 Отговор
    Къде отиде прословутата немска прецизност от приказките? Коректни били, морални били, дисциплинирани били швабите.....
  • 18 Ангел Михаил

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оффф":

    Това добре, но трябва и да се накажат докторите, които умишлено убиваха възрастните хора?
    Не забравяйте!
  • 19 Хайл

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "И Германците ли почнаха да крадът!!":

    Ти германците за честни и почтенни ли си ги мислел? Това са толкова долни и подли че не можеш да си представиш.питай някой работил за немец

    Коментиран от #22

  • 20 Кофти Истини

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Уили":

    Доказано е, че хората не са еднакви , ergo не са равни. Но е също така доказано, че повечето хора са доста повърхностни и елементарни.
    Доказано е и, че инстинкта е по-силен от съзнанието при повечето човЕчета!
    Еденье, пиенье и тези три секиша са единственото, което вълнува 90% от населението. Това беше използвано от 0.01% от останалите 10 %.
    Ми...не е луд , който изяжда баницата..........
  • 21 Учил в Германия

    17 2 Отговор
    Бялата мафия в Германия е Новия фашизъм. Закон за локдаун, щом прехвърлят 50 позитивни на 100000 ги затварят. Това става лесно и бързо вече слад като Меркел си поставя неин човек за главен прокурор.
    Йенс Шпан (тяхния здраве) се е гушнал с медиите и от фармалобито им пълнат чекмеджето - та и за виличка в берлин за над 4 милиона стигна.

    Германците ги лъжат като наще тук.
  • 22 Ешкенази

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хайл":

    Той Адолф за това ги е затегнал, но после гринговците ги разпуснаха, за да ги ползват.
  • 23 Хайл

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Абсолютно си прав.след няколко "безобидни теста" в австрия от носа ми почна да тече кръв,секрет и редовно запушен.този коронавирус се лекува само с оръжие
  • 24 ГЕРМАНИЯ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ":

    Скъпи ниско интелигентни Гербаджии Става въпрос за Германия за Германия става вапрос

    Коментиран от #25, #31

  • 25 Боко Тиквоглави

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГЕРМАНИЯ":

    Щом това се случва в Германия, да не би в България да е по-добре? Ъъ!?
  • 26 ДжафДжаф

    4 0 Отговор
    Няма нищо по приятно на тоя свят от прословутото публично- частно партньорство!!! Друг е въпроса, че ужким все сме "европойци" ама на ония държавата плаща, а ние като особено платежоспособни си плащаме от джоба, въпреки здравните усигуровки и прочие. Какво пречеше държавните болници да правят тестове безплатно!? то и държавните болници крадат, но малко по-умерено.
  • 27 локомотива

    6 0 Отговор
    Тя беше ясна,на фашиско-австрийската граница Куфщайн задължително ни правеха всяка седмица тестове.На мръсните шваби им пожелавам -последния немец да го погребе арабин.
  • 28 гтнр

    6 0 Отговор
    А у нас?
    Толкова скъпи тестове, като у нас, не знам да има в цяла Европа. Вероятно и по света. Това е поредното престъпление на шайката. Поредния канал за точене на пари.
  • 29 kkk

    3 1 Отговор
    това само в България може да се случи..
  • 30 ббб

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ":

    Гробаджийчето, абе ти няма ли да се научиш първо да четеш, а после да пишеш? Продължавате да се излагате яко!
  • 31 ТтТ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ГЕРМАНИЯ":

    “Ти интелигентния”, четеш червената дезинформираща агенция, а плюеш по някой си!