Last news in Fakti

15 Юни, 2021 13:20 2 071 42

Зоран Заев: Надявам се да се разбера с България, идвам в София до края на седмицата!

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • европейски съюз

Ако не бъде постигнато решение, ще бъде направена стъпка, благодарение на която ще се намери решение с политическото правителство, каза силният човек в Скопие

Зоран Заев: Надявам се да се разбера с България, идвам в София до края на седмицата! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма нито план Б, нито алтернатива на ЕС. Самото приближаване към ЕС означава европеизация на Северна Македония. Ние не искаме да бъдем членове заради самото членство в ЕС, а заради европеизацията на страната, която ще се осъществява чрез отваряне и затваряне на преговорни глави и ще доведем Европа в Северна Македония.

Това каза премиерът на РС Македония Зоран Заев в интервю за МИА по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Той заяви, че си пожелава на 22 юни да няма вето от страна на София и Съветът по общи въпроси на ЕС да излезе с решение за официален старт на преговорите. Ако все пак не се стигне до решение, поне може да приключат дискусиите и да се чака политическо правителство в България.

„На 11 юли имат избори, след което ще се сформира политическо правителство, което ще продължи и в крайна сметка ще намери решение. Това може да бъде направено и през септември, октомври или декември тази година. Важно е гражданите да са наясно с реалността, а тя е, че наистина не сме далече, нито проблемът е нещо особено. Аз често казвам, че е смешен, но проблемът е, че няма парламент и няма политическо правителство, затова е проблем вземането на решение”, подчерта премиерът.

Той обяви, че в рамките на тези усилия до края на тази седмица ще посети София.

Ако не бъде постигнато решение, ще бъде направена стъпка, благодарение на която ще се намери решение с политическото правителство.

„До края на тази седмица ще направим официално посещение в София, където с президента Радев, с премиера Стефан Янев и с техните министри ще седнем и ще разгледаме всички подробности”, допълни Заев.

Той подчерта за пореден път, че не се преговаря за македонската идентичност и език. Очаква Скопие и София да решат всички въпроси, които са част от пътната карта на секторното сътрудничество между двете държави, интензитета на заседанията на комисията и на базата на португалското предложение, което категорично защитава македонския език и идентичност, да се намери решение, тъй като то е достатъчна основа за осъществяване на стъпка напред.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей заек

    38 3 Отговор
    Няко да те е канил. Бегай при макарончо

    Коментиран от #35

  • 2 Бай Тошо

    43 2 Отговор
    Зоране, каквото си се разбирал с Баце си е ваша работа. Едно да си знае само, минал те е с 200.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    41 2 Отговор
    Колко години преговаряхте за името си с Гърция, докато клекнахте ?
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 1 Отговор
    Надявах си се!
    Има решение на НС!
  • 5 Иван Грозни

    31 1 Отговор
    Г- Зоран голям зор го чака. С Боко може да се разбере, а с България невеждам как
  • 6 Дългият

    32 0 Отговор
    Трябва Радев ясно да му каже....ако не говорим за език и история,по добре да отиде Заев на Илиенци да си купи някоя дрешка...
  • 7 ЕЛА

    14 1 Отговор
    НА РЕФЕРЕНДУМ И ПАШАПОРТ.
  • 8 Българка

    27 0 Отговор
    Да, някога може България да каже да за преговори на РСМ с ЕС. Това някога зависи дали македонците ще променят учебниците си, езика на омраза срещу българите, преследването им в РСМ, да спрат изопачаването и кражбата на българската история
  • 9 Човек

    16 1 Отговор
    Кой ги нахъса толкова силно за тая пуста Европа? Ние ли?
  • 10 2121

    23 1 Отговор
    Преговори 30 години.България не бърза.Докато не приемат,че са българи, имат Българска История, Български език, няма ЕС.Вето!Остава!Ние не бързаме.Дали Макрон, обещава нещо, няма значение.Няма значение и мнението на най- престъпната държава ,без вероизповедание/25 престъпни секти/,без История ,без ценности/семейство между мъж и жена/-САЩ.Никой не може да нарежда на България.Най-после България и Българите ,започват да проглеждат.РСМ ще чака ,ако е нужно и до Второто Пришествие.
  • 11 Честен неционист

    22 0 Отговор
    Ако държавата ни държи на историята си , въобще не трябва да отстъпи !
  • 12 Скопие лъжат че са бедни!

    4 8 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 13 6654181

    22 1 Отговор
    Северните марсианци изобщо да не ни идват. Не ни интересуват техните зорове.
  • 14 никой не пречи

    21 0 Отговор
    на македония за ЕС, тя сама си пречи краде чужда история и има дивашко, неевропейско, поведение.
  • 15 бай Тодор

    18 0 Отговор
    Вашият нов език и вашата нова идентичност не ни интересуват, признайте си корена от където сте произлезли и всички ние ще ви посрещнем с хляб и сол по стар наш общ обичай!
  • 16 ВЕТО

    22 1 Отговор
    никакви преговори с Македония докато не се постави и реши в съда в Хага въпроса за геноцида над българите в македония и потискане на тяхното самоопределение и човешки права. Поведението на македония противоречи на европейските и цивилизационните принципи и такава страна няма мяста нито в ЕС нито в САЩ.
  • 17 Перо

    19 2 Отговор
    Точно македонската идентичност и език са проблема заради който се саботира работата на историческата комисия. Ако за това няма да се говори,Заев си губи времето напразно. Без осъзнаване,признаване на историческата истина и промяна на образователната и възпитателна система в РСМ не е възможно влизане в ЕС с лъжа и измама. Не се изпълнява договора с БГ,саботира се работата на съвместната комисия,краде се история и исторически личности на БГ,върху които искат да надграждат 76 г.история на неетническото население. Нека да си вземат “героите”-комунисти Лазар Колишевски и Марковски и да си ги величаят,колкото искат,че са им създали “нация” и азбука,през 1945 г.
  • 18 Герб

    4 14 Отговор
    Зоране, почакай още малко да се върне Борисов и всичко ще се уреди.
    С тия пишман демократи нищо няма да постигнеш.

    Коментиран от #19

  • 19 Перо

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Герб":

    Какво ще се уреди? Белене ли?
  • 20 ЖОРО ГОЦЕВ

    13 0 Отговор
    Зоран Заек, нямаш никаква работа ВБЪЛГАРИЯ.
  • 21 Перо

    14 0 Отговор
    От време на време се появява един македонист с ник Джайч. Драган Джайч беше футболист в Цървена звезда и има общо с РСМ,колкото има и Пеле. Започнаха кражба и на футболна история и бивши футболисти от други страни.
  • 22 Миро

    15 1 Отговор
    Нямам нищо против македонците или по точно северните македонци. Това обаче което става е скандално. Не може по този начин да се решат проблемите и тази омраза и наглост към нас да продължава.
  • 23 ЗАЩО

    19 1 Отговор
    вce oщe държaвaтa Бългaрия нe e зaвeлa дeлo в cъдa в Хaгa зa ГEНOЦИДA нaд бългaритe в мaкeдoния, зa нaрушaвaнe нa чoвeшкитe им прaвa и дoри нa прaвoтo им нa живoт. Зa къкъв EC прeтeндирa мaкeдoния, тя зa aфрикaнcкия cъюз нe cтaвa. Докога ще се свиваме и ще приемаме върху себе си вината на другите.
  • 24 Рьоне Артоа

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "....идвам в София до края на седмицата!"....В бързането да не забравиш вазелина.
  • 25 Алекс

    15 0 Отговор
    И на тоя изведнъж му дойде кураж и започна да се мисли за незаобиколям фактор. Започнал е да говори в 1 лице единствено число. Струмешки фантазьор. Няма как да си повярва иначе. Сега е момента да бъде подложен на унижението, на което подлага хората с българско самосъзнание в РСМ. Пък нека си се оплаква на Макрон, на Меркел, на Байдън или на арменския поп...

    Коментиран от #29

  • 26 Цветко Христов

    14 0 Отговор
    Абре, Българско македонче, защо пишете с нашата БЪЛГАРСКА АЗБУКА, ЗАЩО ГОВОРИТЕ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК А? ЗНАЕТЕ ЛИ НЕЩО ЗА 681 Г. ИЛИ Е ВИ ИЗНАСЯ А? И ДА РЕВЕТЕ КАТО ВДОВИЦА ЗА Х.... АЛБАНЦИТЕ ЩЕ ВИ АСИМИЛИРАТ. ЗАЩО НЕ ГОВОРИТЕ ГРУЦКИ, СРЪБСЛИ, АЛБАНСКИ, ХАРВАТСКИ, ТУРСКИ, И ДРУГИ ЕЗИЦИ А ГОВОРИТЕ НА НАШИЯ ЕЗИК БЪЛГАРСКИЯ А? ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ЕДИН МАКЕДОНЕЦ КАТО СЕ ИЗКЪПЕ ИЗЛИЗА ЧИСТ БЪЛГАРИН. А?
  • 27 Това сме го гледали

    10 0 Отговор
    На европейското по футбол отбора им се явява с фланелки с надпис MKD.Гърците са бесни.Как да им имаш вяра на тези дребни мошенници.
  • 28 КАНАС ЮВИГИ

    6 0 Отговор
    ЧЕ БАЦЕ ГО Е МИНАЛ СИ Е НЕГОВА ЛИЧНА РАБОТА !!! НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ СЪС САМОЧУСТВИЕ И НЕ СИ ДАВАМЕ НАШАТА ДУХОВНОСТ ИСТОРИЯ И ЕЗИК ГЪРЦИ ТУРЦИ И РУСИ СЕ ОПИТВАХА ДА ГА НАПРАВЯТ СЪС СИЛА И НЕУСПЯХА МОЖЕ ДА СМЕ МАЛКИ СЕГА НО НЕ ЖАЛКИ КАТО НЯКОЙ СЕГА ИЗЛИЗАТЕ НА ХОРИЗОНТА НА ИСТОРИЯТА И СЕ ВИЖДА КОЛКО СТЕ ПЛАХИ -ЗА НАЙ МАЛКОТО И ТЪРСИТЕ МАМА НЯМА ДА СТАНЕ И ВАШТО ЗАШОТО БИ СТАНАЛО ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ КРАХ И ВИ ГЛЕДАТ САМО СЕИРА И ДОКАДЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ВАШАТА ГЛУПОС И ИДИОТЩИНА АЗ КАЗАХ
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Алекс":

    Никой не го е канил, но хитър е зайо, иска да ни предизвика за евентуално УНИЖЕНИЕ и да разлае европейските кучета... Трябва да го посрешнем с кортежи, знаменца, килим от цветя и народни хора...за да види Европа "лошата" България.

    Коментиран от #32

  • 30 Полковник РУМНО

    10 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Патриот

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За да не разлае излишно европейските кучета, на Зайко му направете пищно посрещане. Духова музика да свири, дечица облечени в бяло с цветя да го засипят и т.н. Много усмивки за да се види какви "приятели" сме... Това ЕВРОПА трябва да го види, че тия макета прореваха светътза, да влезят в ЕС. Номерът при преговорите с гърците не мина, но очевидно нас отвън яко ни натискат...
  • 33 Заповядай

    9 0 Отговор
    Зоране!В София музеи дал Бог.Има и ИСТОРИЧЕСКИ!А иначе си знаеш - когато престанете с антибългаризма,с кражбите на история и с фалшификациите - тогава ще има реални преговори!Дотогава ще има само ВЕТО!
  • 34 РОКЕН РОЛ

    3 1 Отговор
    А БЕ ШТЕ СЕ СКИНЕШ ??? ДЪВЧИ СИ ТРЕВАТА И ШМЪРКАЙ ДРОГА -ЗАЙКО И СТАНИ И С БАЙ ДРУГАР! ЕВРОПА ШЕ СА ПРИОБЩАВА КЪМ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ХА ХА ГОЛЯМ ВИЛИК ВИЦ
  • 35 "Новите"

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ей заек":

    ни управници явно са ни предали.
  • 36 Нормален човек

    5 0 Отговор
    Помакедонченият българин Заев ще идва да си говорим, но не за език и история.
    Прав е, тези неща са ясни - те са създадени в средата на миналия век от Тито и говорят на български диалект.
    Нямат нищо общо с Македония и македонците, който са гърци.
    Тия момченца са измисленяци.
    Но като няма за това да си говорим, тогава за какво???
    Да няма да ни донесеш някакви фарове, или магистрала да постройте до границата или влак?
    Не с нас трябва да говориш Заев, а с твойте съселяни. Обедно им как ги лъжете толкова години ти и другите днешни северномакедонци, довчера югославяни и прави сърби. Титовски мишок такъв. ЕС ще видите когато ви остане 60 годишната история в учебниците.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 мвро

    1 0 Отговор
    закъснял си требваше да дойдеш при старото правителство
    с 5 иляди евро и торбичка напълнена от била ако се представиш добре може ше войводата карашопаров щеше да те уреди с пашапорт и ке бидеш европеец
  • 40 Гост

    0 0 Отговор
    Нали замразихте преговорите бе, бастун! Защо идваш в София, ходи в Банкя
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гоям кеф

    0 0 Отговор
    България трябва да се позове от закона Магнитки в основата си за нарушаването на човешките права и тези наглеци като президента на РСМ и този мин. председател на РСМ да не бъдат допускани на територията на България.Следва списък с всики македоннци които са се изказвали и извършвали деиствия против Р България.
Новини по държави: